לילות רמדאן
המשקאות המיוחדים ששוברים את הצום, המאכלים הריחניים על שולחן האיפטאר ולחשי הברכות הנלווים • כל הסיורים והמפגשים – ושיהיה רמדאן כרים
לקראת השעה תשע בערב מתמלאות סמטאות העיר העתיקה בירושלים מאות חוגגים העושים את דרכם מארוחת האיפטר לתפילות במסגד אל־אקצא. על כתפי הגברים מונחים שטיחי התפילה, הילדים קונים ממתקים, את השמיים מאירות שרשראות נורות בשלל צבעים; ואם מתעלמים מהשוטרים הרבים בשטח, אפשר לשכוח לרגע שמדובר באחד האזורים היותר טעונים בירושלים, ולהתמכר לאשליית הדו־קיום.
"הרמדאן הוא חודש צום, לא חג, בחודש התשיעי לפי לוח השנה המוסלמי", אומר תאמר סעיד, מדריך תיירים ואקטיביסט יליד עיסאוויה. "המאמינים צמים כל יום בחודש הזה מעלות השמש עד שהיא שוקעת, ונמנעים בשעות האלו גם משתייה, עישון ויחסי מין. זה חודש כפרת החטאים, הצדקה, המעשים הטובים וביקורי משפחות וחברים, של היטהרות פנימית, שהשורדים את 20 הימים הראשונים בו נהנים לפי האמונה ממעין הגנה מהגיהינום. ההתרגשות ברחוב המוסלמי הירושלמי לפני שבירת הצום דומה לתכונה לפני כניסת השבת ברחוב היהודי - עוברים ושבים קונים חומוס טרי, מצטיידים במשקאות אופייניים, כמו תמרהינדי, סוס (משקה משורש ליקריץ, ש"ג), משקה חרובים מריר ומשקה שקדים מתקתק. הצום נשבר לרוב בשתיית מים ואחד או יותר מהמשקאות האלו ובאכילת תמרים. רק מאוחר יותר ייערכו השולחנות, ועליהם יוגשו מיטב המאכלים, בעיקר מקלובה, מסאחן ומלוחייה. עידן הלוויין מאפשר למוסלמים בכל העולם לנצל את השעות האלו, שבהן מותר לאכול ולשתות, ליהנות מעולם שלם של סדרות שמופקות לקראת החודש הזה, ואלה מנוצלות לא פעם גם להעברת מסרים פוליטיים".
בשבוע שעבר נפתח בבירה פסטיבל ראשון מסוגו, "איפטר ירושלמי", שמבקש להזכיר שתושבי מזרח העיר יכולים להיות שכנינו הטובים, ועושה את זה בדרך הבטוחה - אוכל. הפסטיבל, שמוביל הסניף המקומי של ימק"א הבינלאומית בשיתוף קרן ירושלים והמודל הירושלמי, מציע לבני כל העמים להיפגש סביב האיפטר, שהיא ארוחת שבירת הצום ב־30 ימי הרמדאן.
הסיבוב בסמטאות העיר העתיקה מעורר תיאבון גם בקרב מי שלא צם. ריחות המאפה ברזה נעמן, קרקר גדול מצופה שומשום, מתערבבים באלו של הקפה המתבשל וכמובן הקטאיף, זלביה וכנאפה. את הקטאיף ימלאו באגוזים או גבינה מתוקה לטובת המשך האכילה הלילית.
רגע לפני שילגמו בזהירות ממרק הירקות שיפתח את האיפטר, מברכים בני משפחתו של זיאד, שהזמין גם אותנו לטעום ממטעמי הרמדאן, את אלוהים. הברכה, שאומרת בתרגום חופשי: "למענך צמתי ולמענך אכלתי, הצמא נעלם, עורקי הדם נרטבים, ובעזרתך אקבל את הברכה והשלום", נאמרת בלחישה. על השולחן כבר מונחות צלחות החומוס, חמוצים, סלט ירקות ומסאחן צבוע בסגול של הסומאק, שהכינה רעייתו של זיאד. מתיקות הבצל וחמיצות הסומאק נספגות בעוף שמעליהן ובפיתה מתחתיהן, והופכות כל ביס לעונג צרוף.
אום־אשרף, בעלת קייטרינג מבית חנינא המבשלת אוכל פלסטיני מסורתי כל השנה ובעיקר בתקופת הרמדאן בסיוען של 7 נשים, מספרת: "אני מציעה מאכלים פלסטיניים מסורתיים כמו אידרא, תבשיל אורז עם חומוס ובשר, ג'אג' מחשי, שהוא תבשיל עוף ממולא בשר, אלה דאווילי, עלי גפן ממולאים אורז ובשר וקטאיף. ניסיוני מלמד שהמנה המועדפת בתקופה זו היא עלי גפן ממולאים, אולי כי המנה הזאת כרוכה בעבודה רבה ואנשים מעדיפים לקנות אותה מוכנה. בתחילת החודש לאנשים עוד יש כוח לבשל, אבל ככל שעוברים הימים הם נשברים ומתחילים להזמין אוכל מוכן".
במסגרת "איפטר ירושלמי" מוזמן הציבור להתארח בביתה של משפחה מוסלמית, להתנסות בסדנה להכנת כנאפה וממתקי חג נוספים, וכמובן לסייר בעיר העתיקה ולבקר בקהילות שונות. ביום ראשון הבא, 3 ביוני, יתקיים בימק"א ירושלים ערב של מאכלים פלסטיניים מסורתיים שיכינו אום־אשרף והנשים שאיתה. האירוע, בשיתוף קהילת ציון בירושלים וארגון תג מאיר, יכלול גם פעילות לילדים, הסברים על מנהגי הרמדאן, מעגלי שיח ומופע מוזיקלי (עלות הארוחה 85 שקל, שאר הפעילויות ללא תשלום. פרטים והרשמה: באתר ימק"א).
גם בעכו מזמינים המוסלמים את שכניהם היהודים לבקר ולהכיר את מנהגי הרמדאן. המיזם "נשים מבשלות", הפועל לקידום נשים ולהעצמתן, מציע סיורי רמדאן בעיר, אותם ילוו נשות קבוצת עכו של המיזם ומורה הדרך אנדרו עבדו. הסיורים כוללים תצפית על העיר, הסבר על מנהגי החודש, ביקור במסגד אל ג'זאר, סיור בסמטאות העיר, טעימת ממתקי רמדאן מסורתיים בקונדיטוריית קשאש, ולסיום ארוחה וסיפורי רמדאן בביתו של תושב העיר, בעל אוסף כלי אוכל והגשה ממגוון דתות. הסיורים נערכים כל ערב וכרוכים בהרשמה מראש בטלפון 073-7826180. והמחיר? 165 שקל.
הרשות לפיתוח הנגב ומשרד החקלאות מציעים סיורים ברהט. החוויה כוללת ביקור בשוק העירוני ובחנויות התבלינים והממתקים, סדנת קטאיף (או עטאיף, כפי שהוא מכונה כאן), ארוחת איפטר ושוטטות בין דוכני הממתקים והופעות הרחוב המיוחדות. הסיורים יתקיימו ב־31.5, 7.6 ו־9.6. פרטים והרשמה: דף הפייסבוק "קסם המדבר". והמחיר? 100 שקל למבוגר, 50 לגילאי שנתיים עד 12.
גם פורום דרכים שלובות, המאגד עמותות תיירות מקומיות ערביות ויהודיות, מארגן אירועי לילות רמדאן. אלו כוללים סיורים בערים וכפרים ערביים, ונותנים הזדמנות להתוודע לחייהם של השכנים ולהכיר את מנהגי החג שלהם. האורחים משוטטים בין הדוכנים המסורתיים, מתארחים בבתים פתוחים, מבקרים במסגדים וסועדים באיפטר. איפה? אום אל פאחם (עם אופציה לסיור וארוחה טבעונית), באקה אל גרביה, טייבה, טירה, כפר קאסם, כפר קרע, סחנין ושפרעם. לפרטים והרשמה: http://www.shared-tourism.org.il/