אל תקראו לי קציצה
לכבוד יום ההמבורגר הבינלאומי בדקנו איפה אפשר לאכול אצלנו את המנות הכי שוות. מהאופציה המסורתית והשמנונית,דרך המבורגר עיראקי (עם עמבה בתערובת הבשר), גירסה תאילנדית (אננס מוסיף המון!), וגם, איפה תמצאו את המידות הכי מוגזמות של הז'אנר ואיך אפשר בלי המבורגר טבעוני? יום קציצה שמח
הוא מגיע בדרך כלל בלחמנייה, לצד צ'יפס; כדי לשרוף את הקלוריות של מנה ממוצעת כזאת יש לרוץ לא פחות מ־15 ק"מ, מה שלא מונע מהאמריקאים לצרוך 50 ביליון מנות כאלה בשנה – לא במקרה נחשבת ארצות־הברית למולדת ההמבורגר.
אבל מקורה של קציצת הבשר המפורסמת, שהיום יום חגה הבינלאומי, שנוי במחלוקת. היא כנראה החלה את דרכה, מספר השף עומר עילוואן ממסעדת "גארדן" בחיפה, אצל הטטרים, שנהגו לרכך את הבשר ולהסתירו מפני עוברי אורח בוזזים מתחת לאוכפי הסוסים שלהם. כשפלשו לגרמניה, הביאו איתם את הקציצות ואלה החלו להופיע במטבחים הגרמניים בגרסה צלויה שנקראה גם "סטייק המבורג". רק במאה ה־18 הגיעה הקציצה המפורסמת בעולם לארצות־הברית וקיבלה את המאפיינים המוכרים לכולנו כיום – השילוב בינה לבין לחמנייה, ירקות טריים והצ'יפס הבלתי נמנע.
עילוואן: "ההבדל בין קציצת הבשר שנקראת המבורגר לכל קציצת בשר אחרת הוא בגודל – הוא עבה יחסית והקוטר שלה גדול משל קציצות רגילות. אפשר לתת להמבורגר פרשנויות יצירתיות בלי סוף, אבל לרוב כדאי לתבל את הבשר בעדינות, לשלב כמה סוגי נתחים בטחינת הבשר וכמובן לצלות אותו על אש גלויה כדי להוסיף את טעם העישון שמעשיר מאוד את החוויה".
בשנים האחרונות השפיעו על התחום שני טרנדים הפוכים: טרנד הבריאות והטבעונות, שהוליד המבורגרים מבשר רזה ובריאותי, או כאלה שאין בהם גרם אחד של בשר מצד אחד, וטרנד השחיתות שהוליד המבורגרים בשריים מטורפים בגודלם.
איפה כדאי לחגוג את יום ההמבורגר ולרדת על מנה מעניינת במיוחד?
• מסעדת אברטו בגדרה מציעה את המנה "המושחתת" – קציצת נתח קצבים, פטה כבדים וקוניאק, ביצה עלומה בטמפורה, ריבת בצל וטבעות בצל (89 שקלים).
• בגוז' ודניאל שבמושב בני ציון מציע השף שניר אנג־סלע מנת המבורגר המשלבת נתחי בשר איכותיים ומוגשת בלחמניית תפוחי אדמה הנאפית במקום, לצד צ'יפס הום־מייד (74 שקלים).
• גרינברג ביסטרו באזורי חן בתל־אביב הרים לכבוד היום תפריט המבורגרים חד־פעמי הכולל למשל ראמן בורגר (קריספי ראמן, קציצות בשר עם פטריות שיטאקי ושאלוט, איולי מיסו, חציל בטמפורה וגרגיר נחלים, 78 שקלים) וטרטר בורגר (טרטר פילה בקר בלחמניית בריוש, רוטב רמולד וחלמון ביצה, 68 שקלים).
• ברשת פונדק דה לוקס ישמחו להגיש את הסמוקי בורגר שלהם – קציצת בקר, בייקון (מבשר חזיר או טלה), גבינת צ'דר, בצל פריך, ירקות ורוטב טראש (54 שקלים).
• סניפי הבורגר סאלון מציעים את האסאדו המוכר של מסעדת לימוזין בגרסת המבורגר. כאן עובר הבשר בישול בתנור מיוחד ואחריו עולה על הגריל בתוספת רוטב ברביקיו הום־מייד. תוספת האסאדו לאחת ממנות ההמבורגר תעלה 18 שקלים (מחירי ההמבורגר – החל מ־48 שקלים).
• בקפה 65 במלון הבוטיק החדש מלון 65 מוצע המבורגר מדג מוסר טרי עם איולי יוזו ופרוסות בצל מוחמץ (68 שקלים).
• בבראסרי עין כרם בירושלים עשוי ההמבורגר מבשר ספֶּר ריבס והוא מוגש עם תיבול ביתי, איולי בזיליקום, עלי רוקט, בצל ועגבנייה וגם הום פרייז הום־מייד (68 שקלים).
• מסעדת גורדוס בחולון מציעה מנה ייחודית ליום ההמבורגר הבינלאומי – לוליפופ, סוכריות המבורגר קראנצ'יות על מקל, בשילוב חזה אווז, גבינת צ'דר וחמאת בוטנים (79 שקלים).
• ברשת יומנגס, הידועה במנות ההמבורגר המוגזמות שלה, כל מנה בתפריט היא יציאה. כדאי לנסות את ההמבורגר העיראקי, תערובת של בשר בקר וכבש טחונים עם עמבה ותבלינים, שמוגש עם לבָּנֶה חצילים, ביצה קשה ולימון כבוש (59 שקלים). אפשרות מופרעת אך מסקרנת נוספת היא ההמבורגר התאילנדי - בשר בקר ושומן אווז טחונים עם קשיו קלוי, ג'ינג'ר, כוסברה, נענע ובצל. ההמבורגר הזה מוגש עם אננס צ'ילי, אטריות אורז מטוגנות, רוטב איולי וואסבי, חמאת בוטנים וקרם קוקוס (63 שקלים). ככל המנות, גם אלה מוגשות, איך לא, עם צ'יפס.
• הספייסי בורגר של מסעדת אנגוס בחיפה חריף במיוחד – הוא עשוי ממיקס בשרים מתובל בחריפות ומוגש עם מיונז, חלפיניו, חסה, בצל סגול, עגבנייה, בצל ורוטב ברביקיו חריף מאוד (52 שקלים).
• מסעדת גודנס הטבעונית התל־אביבית מציעה שתי אפשרויות מסקרנות: בורגר פטריות פורטבלו עם שום קונפי ובצל (42 שקלים) ומקסיקן בורגר – המבורגר שעועית שחורה שמוגש עם סלסת עגבניות, פלפלים וכוסברה, גוואקמולי ותירס צרוב (42 שקלים).
• המבורגר טבעוני ראוי תמצאו גם במסעדת מיכלאנג'לו הטבעונית ביפו. מדובר בהמבורגר פטריות וסויה עם קרעי בטטה, סלק ותפוחי אדמה, שמוגש בלחמנייה עם עלי בייבי, עגבנייה, בצל סגול וחמוצים (58 שקלים).
• ההמבורגר במסעדת אדום הירושלמית לא מתבייש בשמנוניות שלו. להפך. כאן נטחנים מספר סוגי בשר בתערובת ששליש ממנה שומן, בטחינה גסה יחסית, כדי לתת מקום לטעם הבשרי העסיסי, והקציצה מוגשת בלחמנייה ובתוספת פלחי תפוחי אדמה, רוטב טרטר וקטשופ (69 שקלים).
• בבית קנדינוף ביפו מוצע "בורגר הסמטה" – עם פנצ'טה טלה, מטבוחה ביתית, בצל שרוף ופטרוזיליה, בלחמניית בריוש (58 שקלים).
• רשת בורגרס בר הכשרה מציעה מנת המבורגר המכונה, לא במקרה, DON'T TELL MY DOCTOR, וכוללת קציצת בשר, כבד אווז, ביצת עין, מיונז שום וירקות (40 שקלים).
• במקדונלד'ס מתבקש לטעום את המגה ביג אמריקה, המבורגר העשוי מריב אנטרקוט במשקל 275 גרם לפני הצלייה (41 שקלים).
• ברשת BBB כדאי לנסות את הפלאוון בורגר – המבורגר מבשר בקר שמוגש בתוספת רצועות צרובות של פנצ'טה טלה, אננס צלוי, ארוגולה, מלפפון חמוץ, איולי חרדל, ועוד (72 שקלים); ואילו ב"אגאדיר", לצד המבורגר מקסי הכולל 220 גרם בשר בתוספת בייקון טלה, צ'דר וביצת עין (83 שקלים) יש גם אופציה טבעונית – קציצת פטריות שמפיניון, פורטבלו ושבבי סויה המוגשת בלחמנייה עם הירקות המקובלים, בצל מקורמל והום פרייז בצד (55 שקלים).
• ניסיתם פעם את הגרסה הגרוזינית להמבורגר? קוראים לה חורציאני, היא מוגשת בחמארה הגרוזינית היפואית טש וטשה וכוללת מאפה בצורת סירה במילוי בשר, עגבניות קצוצות, צנוברים, פטרוזיליה, גבינת פרמזן או טחינה מאגוזי מלך, וכמובן תערובת תבלינים סודית ביותר (69 שקלים).
• חובבי הוויסקי ייהנו כנראה מהמבורגר הבוס בדיינר דוניה רוסה שבצומת כרם מהר"ל. קציצת ההמבורגר הזאת עשויה מבשר מעושן בוויסקי לפרויג בתוספת איולי עם מעט מאותו וויסקי ומוגשת עם אווז, ביצת עין, גבינת אמנטל, בצל מטוגן, חסה, עגבנייה וחמוצים (60 שקלים).
• בפאב בראון המיתולוגי שבכרמל החיפאי מציעים מנת המבורגר שמבוססת על קציצה מנתחי שפונדרה וצלעות ומוגשת בלחמנייה פריכה בתוספת גבינת גאודה, בצל מטוגן וירקות, ואיך לא - צ'יפס (59 שקלים).
ואיך תעשו את זה בבית?
הנה המתכון של השף שניר אנג־סלע:
מה צריך? לחמש יחידות בנות 200 גרם כל אחת
חצי ק"ג בשר צוואר בקר טחון גס
רבע ק"ג בשר שפונדרה טחון גס
רבע ק"ג חזה בקר טחון גס
כפית מלח
קורט פלפל שחור טחון טרי
רבע כוס מי סודה
מה עושים?
1. מערבבים את התבלינים במי הסודה.
2. מערבבים את נתחי הבשר בקערה, מוסיפים את מי הסודה המתובלים ומערבבים בעדינות.
3. יוצרים ביד את הקציצות ומעבירים למקרר עד השימוש.
4. צולים על הגריל או במחבת.

