ניגוד העניינים של מומחה הסוכרת

פרופ' איתמר רז המליץ לוועדת הסל על מערכת חדשנית למדידת סוכר • ל"ממון" נודע כי הוא הועסק במקביל על ידי הבעלים של המשווקת • פרופ' רז: "לא מרוויח שקל מהמשווקת"

אחד המומחים הבכירים בארץ לסוכרת, פרופ' איתמר רז, שהמליץ לוועדת סל התרופות על שימוש בטכנולוגיה חדשה לטיפול במחלה – הועסק במרכז לטיפול בסוכרת השייך לבעלי החברה המשווקת אותה. כך נודע ל"ממון".

 

מערכת "פריסטייל ליברה" מאפשרת למדוד סוכר במדויק, ללא דקירות וכיולים. זו פריצת דרך לסוכרתיים, במיוחד לנוטלי אינסולין, שרבים מהם הם ילדים. חיישן הממוקם על הזרוע מציג את רמת הסוכר העדכנית ומזהה צפי לירידה או לעלייה ברמות הסוכר.

 

לפני כמה חודשים, בדיוני ועדת סל התרופות, נידונה הטכנולוגיה הזאת. בפני חברי הוועדה הובא מכתב של המועצה הלאומית לסוכרת והאיגוד הישראלי לאנדוקרינולוגיה, הממליץ להכליל את הטכנולוגיה בסל: "השימוש בטכנולוגיה הפחית את היארעות ההיפוגליקמיה (תת־סוכר בדם) בכמעט 50% ביום. המכשיר נוח לשימוש וחיי הסנסור ארוכים. עלותה נמוכה מהסנסורים הקיימים", כתבו במועצה. "משיקולים אלה טכנולוגיה זו נכנסה לשימוש נרחב בכיסוי של מערכות הבריאות בכמה מדינות, כולל צרפת, שווייץ, גרמניה ואוסטריה. להערכתנו, הטכנולוגיה מצילת חיים עבור מטופלים עם סוכרת מסוג 1".

 

חברי הוועדה השתכנעו, והוחלט שהמד לניטור סוכר ליברה ייכנס לסל ב־3 פעימות ל־9,300 חולים בעלות של יותר מ־56 מיליון שקל.

 

צילום : ידיעות אחרונות
צילום : ידיעות אחרונות

 

 

על ההמלצה חתמו פרופ' גיל ליבוביץ', ד"ר ענת צור ופרופ' רז, שמועסק במרכז DMC לטיפול בסוכרת, השייך לבעלי חברת מדיקל גפן שמשווקת את ליברה. רז לא כתב למשרד הבריאות שהוא בניגוד עניינים, אך חתם על המכתב המשבח את הטכנולוגיה שעשויה להניב לו רווחים של מיליוני שקלים.

 

"פרופ' רז הוא מהרופאים שעשו הכי הרבה לחולי הסוכרת", אומר רופא בכיר, "אבל לא ייתכן שהוא ממליץ לוועדת הסל על טכנולוגיה שהוא קשור אליה. לכל הפחות הוא היה חייב לתת גילוי נאות בפני הוועדה או להימנע מלדרג את הטכנולוגיה. העסק מריח לא טוב. הליברה היא טכנולוגיה טובה, אבל לקרוא לה מצילת חיים זה מוגזם. לא מדובר בתרופה לסרטן, וכמות הסופרלטיבים במכתב תמוהה".

 

מטעם פרופ' רז נמסר: "אין לי רווח כלכלי, אפילו לא שקל מגפן מדיקל, ובוודאי לא מהליברה. אני לא חלק מצוות הפיתוח של הליברה בשום שלב. אני מועסק בשכר קבוע במרכז DMC. לאור זאת, ולמרות היותי יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת, התנתקתי לחלוטין מהמלצות ועדת הסל. עם זאת, כיו"ר הייתי חייב לחתום על המלצותיה לשם הנראות. אני מאושר מכך שהליברה נגיש לסוכרתיים מסוג 1, מדובר בשינוי מוחלט של איכות חיי החולים ובשיפור גדול מאוד ביכולת לאזן את רמות הסוכר. אני מברך את חברי הוועדה על תרומה עצומה לסוכרתיים אלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים