yed300250
הכי מטוקבקות
    יו"ר הקואליציה, אמסלם | צילום: יואב דודקביץ
    חדשות • 30.05.2018
    התיק נסגר, הסיבה תוסתר
    החלטה דרמטית בוועדת החוקה של הכנסת: במקרים של סגירת תיק פלילי, היועמ"ש והפרקליטות לא יורשו לפרסם את סיבת הסגירה • הצעד שעורר מחלוקת: לדרישת יו"ר הקואליציה דוד אמסלם, החוק החדש יחול גם על אישי ציבור • אמסלם: "זו זכותו הבסיסית של אדם לכבוד" • ח"כ יעל גרמן: "אנחנו שוכחים את זכות הציבור לדעת"
    טובה צימוקי

    היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות לא יורשו עוד לפרסם בפומבי את העילה לסגירת תיקי חקירה של אישי ציבור. הם יוכלו לנמק את ההחלטה, אך בלי לפרט את הסיבה לסגירה. כך אישרה אתמול ועדת החוקה של הכנסת.

     

    בכך הושלמה עבודת הוועדה על הצעת החוק של יו"ר הקואליציה, חבר הכנסת (ליכוד) דודי אמסלם, ובשבוע הבא היא תובא לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ותיכנס לתוקף.

     

    כיום ישנן בחוק כמה עילות לסגירת תיקי חקירה: חוסר אשמה, חוסר ראיות, ונסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין (מה שבעבר כונה "חוסר עניין לציבור").

     

    לפי הצעת החוק של אמסלם, שאושרה בקריאה ראשונה, חשודים לא יקבלו אוטומטית את פירוט הסיבה לסגירת התיק, אלא אם הסכימו לכך מראש. רק במקרים של עבירות מין ואלימות, תימסר אוטומטית סיבת סגירת התיק גם לחשוד וגם למתלונן.

     

    היועמ"ש, מנדלבליט | צילום: שאול גולן
    היועמ"ש, מנדלבליט | צילום: שאול גולן

     

     

    בדיון הקודם דרש ח"כ אמסלם למנוע את פרסום עילת הסגירה גם במקרים חריגים שנוגעים לאישי ציבור.

     

    במהלך הדיון אתמול הודיע יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומיאנסקי, שהגיע להסכמה עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לפיה במקרים שבהם הוא מפרסם הודעה על סגירת תיק פלילי נגד כל אזרח, לרבות אישי ציבור, הוא יוכל לנמק את החלטתו אך מבלי לפרט את עילת הסגירה. "קיימנו דיון רחב עם שרת המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה והתגבש מתווה פשרה", הסביר סלומיאנסקי. "הנקודה המרכזית היא שרוב האנשים יוצאים עם סגירה מחוסר ראיות מספיקות, ואם הם היו נשפטים הם היו יוצאים זכאים עם תעודת יושר לכל החיים, בעוד שכיום נותר לגביהם סימן שאלה לכל החיים.

     

    "אני רוצה לתת לאנשים את הזכות הבסיסית לכבוד. לא יכול להיות שמי שחוקר, גם סוגר את התיק וגם נותן ציון", אמר אמסלם. "יש מיעוט שבמיעוט, שתיקו נסגר מחוסר אשמה. אני רואה במרכז את שמו הטוב של האדם שנפגע על לא עוול בכפו. חלק גדול מ־200 אלף הנחקרים מדי שנה הולכים עם כתם".

     

    חברת הוועדה, ח"כ (יש עתיד) יעל גרמן, הביעה את התנגדותה להצעה. "אנחנו מוציאים תחת ידינו חוק שעושה עוול", אמרה. "אנחנו תמיד שוכחים את הציבור, שמגיע לו לדעת באיזו עילה נסגר התיק".

     

    על פי ההצעה שאושרה, ותחול כדרישת אמסלם גם על אישי ציבור: "על החלטה שלא להעמיד לדין תימסר לחשוד הודעה, שלא תצוין בה עילת סגירת התיק, אלא אם נתן לכך הסכמה מראש. אם לא נתן הסכמתו, לחשוד זכות לגשת ולברר את העילה בכל תחנת משטרה. המתלונן אף הוא לא יקבל את עילת הסגירה, ויצטרך לפנות ליחידה שחקרה את תלונתו כדי לקבל את הסיבה. עבירות מין ואלימות יוחרגו מההסדר, ובהן גם החשוד וגם המתלונן יקבלו את עילת סגירת התיק בכל מקרה".

     

    היועץ המשפטי של אגף התכנון במשטרה אמיר ליפשיץ העלה בפני הוועדה את המשמעות הכלכלית של החוק שיאושר, והעריך את שינוי פעולות העדכון והיידוע בתיקי חקירה, בעלות של כתשעה מיליון שקלים לשנה.

     


    פרסום ראשון: 30.05.18 , 23:44
    yed660100