yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאול גולן
    ממון • 02.06.2018
    ייצוג בלתי הולם
    רוב הגופים הגדולים במגזר הציבורי אינם עומדים בדרישת החוק להעסיק לפחות 5% אנשים עם מוגבלות • הנתונים עגומים: רק 51% מהם עובדים, וגם אז רמות השכר שלהם נמוכות משמעותית
    מאת תלם יהב

    רוב הגופים הציבוריים לא עומדים בדרישת החוק להעסיק לפחות 5% אנשים עם מוגבלות – כך עולה מנתונים של המוסד לביטוח לאומי שהוגשו ל"נציבות שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות" ונחשפים כאן.

     

    פחות מ-50% עומדים בחוק
    פחות מ-50% עומדים בחוק

     

    לפי הנתונים, 55% מהגופים הציבוריים לא עומדים ביעד של ייצוג הולם. החוק קובע כי בגוף ציבורי גדול, המעסיק לפחות 100 עובדים, אנשים עם מוגבלות משמעותית יהיו לפחות 5% מהם. מדובר בחוק שיזמו חברי הכנסת איציק שמולי ויואב קיש, ופורסם ב"ממון" לראשונה. הוא נועד לקדם תעסוקה עבור אנשים עם מוגבלות, שכן הנתונים כיום מראים ששיעור גבוה מהם לא עובדים.

     

    לפי הנתונים, 114 גופים (45%) עומדים באופן מלא בקריטריונים של 5% ומעלה, 75 גופים (29%) עומדים באופן חלקי, עם בין 3.5% ל־5%, ב־54 גופים (21%) יש רק 2%־3.5% אנשים עם מוגבלות משמעותית בין העובדים, וב־13 גופים (5%) מדובר בפחות מ־2% מהעובדים.

     

    יצוין כי הנתונים שיש לנציבות הם רק לגופים ציבוריים גדולים, אך לא בקרב משרדי הממשלה. כך, למשל, במשטרה ובמד"א עומדים בדרישות החוק, עם מעל 5% אנשים עם מוגבלות. במועצה האזורית בגוש עציון ובעיריית מודיעין־עילית לא עומדים בו ויש שם פחות מ־2%, אך בשורה ארוכה של עיריות ורשויות מקומיות דווקא עומדים בדרישות החוק, בהן באר־שבע, בית־שמש, אשקלון, אריאל, גבעתיים, בת־ים, הרצליה, חיפה, כפר־סבא, לוד, עכו ופתח־תקווה.

     

    אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות | צילום: אביגיל עוזי
    אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות | צילום: אביגיל עוזי

     

     

    למרבה האירוניה, דווקא במשרד הראשי של המוסד לביטוח לאומי לא עומדים באופן מלא בדרישות החוק – ומועסקים שם בין 3.5 ל־5% אנשים עם מוגבלויות. הנתון הזה זהה גם לגבי בנק ישראל, יד ושם, ועיריות מודיעין, ירושלים ותל־אביב. רמה נמוכה של קליטה, בין 2 ל־3.5%, יש בעיריית בני־ברק, בתאגיד השידור הציבורי "כאן", בעיריות ביתר־עילית ורהט, ברשות העתיקות ובמפעל הפיס.

     

    מי שאחראי על יישום ואכיפת חוק ייצוג הולם בגופים ציבוריים הוא נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שבמשרד המשפטים. לפי נתוני הנציבות, עובדים רק 51% מבין הבוגרים עם מוגבלויות, לעומת 79% בקרב כלל האוכלוסייה. בנוסף, רמות השכר של עובדים עם מוגבלות נמוכות משמעותית; 41% מהאנשים עם מוגבלות חמורה מרוויחים פחות מ־5,000 שקל בחודש.

     

    לדברי אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות: "אנשים עם מוגבלות נתקלים מדי יום בחסמי תעסוקה מסוגים שונים. כיוון שהחסמים הללו מקרינים על שאר תחומי החיים, תעסוקה היא נדבך חשוב לשוויון והשתלבות בחברה. להעסקת אנשים עם מוגבלות תפקיד חברתי, כלכלי וערכי, לכן הנציבות פועלת לקדמה בכלים רבים. הנתונים מעידים כי יש גופים המצליחים לעמוד בדרישות החוק, ואחרים כושלים בכך. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות תמשיך לפעול כדי להעלות את מספר המועסקים במשק כולו בכל האמצעים העומדים לרשותה".

     


    פרסום ראשון: 02.06.18 , 21:05
    yed660100