"בעוד עשר שנים יעשו ילדים רק ככה"

בישראל חיות בין מאות לאלפי משפחות הורות משותפת. לפעמים שני אבות ואמא, לפעמים שתי אמהות ואבא, ותמיד ילדים שחיכו להם, רצו בהם, הציפו אותם באהבה. אבל המדינה עדיין לא מכירה במשפחות שחורגות ממודל האמא־אבא, והסיבוך המשפטי עלול לפגוע בילדים. הצעת חוק שיעלה מחר ח"כ יואל חסון מבקשת לאפשר לשופטים להכיר בתא משפחתי עם יותר משני הורים. לרגל שבוע הגאווה משפחות ההורות המשותפת נחשפות ומספרות איך זה נראה מבפנים

לפני כמה שנים החליטו לשנות את מסלולו של מצעד הגאווה התל־אביבי, כך שהאירוע עמוס החוגגים מסתיים כעת בפארק צ'ארלס קלור רחב הידיים. הסיבה לשינוי, בין היתר, הייתה הצורך לספק מתחם ייעודי למשפחות עם ילדים, לראשונה מאז ייסוד האירוע. יותר ויותר משפחות גאות קמות בישראל, וכמו כל המשפחות גם הן זקוקות לצל, מתחם החתלה וג'ימבורי. שלא כמו כל המשפחות, המשפחות הגאות נאלצות להתמודד עם מערכת חוק שלא כל כך יודעת איך לאכול אותן.

 

 

 

המודלים המוכרים יותר של משפחות גאות כוללים זוג נשים שנעזרו בתרומת זרע, וזוג גברים ששכרו שירותי פונדקאות בחו"ל. אבל יש גם משפחות מסוג אחר: אבא אבא ואמא, שני זוגות של אבות ואמהות, שתי אמהות ואב, ואפילו לפעמים אבא ואמא גאים ורווקים, שהחליטו לעשות ילד ביחד. קוראים לזה הורות משותפת, ולפי הערכות אנשי המקצוע יש בישראל בין מאות לאלפי משפחות כאלה, וכרגיל המדינה היא האחרונה להיערך למצב. למרות שמשפחות גאות כבר מככבות בטלוויזיה, בספרי ילדים ובגנים, עד היום אין שום הכרה רשמית בהורות שאיננה הורות "קלאסית".

 

במסגרת ההורות המשותפת, לרוב מגדירים הצדדים בהסכם את המשמורת ועקרונות נוספים הקשורים לגידול הילדים, ואין בעיה חוקית עם ההסדר הזה. אלא שבמצבים בעייתיים יותר, של מחלוקות משפטיות, ההורה השלישי עלול למצוא עצמו בבעיה, שכן הוא לא מוכר כהורה מבחינה ביולוגית ומבחינת המדינה. במצב כזה גירושים מכוערים או מוות פתאומי של בן הזוג עלולים להוביל לנתק כפוי של הילד מאחד ההורים בלי שיהיה לו סעד משפטי.

 

הצעת חוק חדשה של חבר הכנסת יואל חסון, בשיתוף חברי כנסת נוספים, מבקשת להכיר לראשונה בהורות שכזו. הצעת החוק למעשה מבקשת לקבוע כי "בית המשפט רשאי, אם ראה שהדבר הוא לטובת הקטין, להכיר ביותר משני הורים לקטין".

 

ח"כ יואל חסון
ח"כ יואל חסון

 

ההצעה צפויה לעלות לקריאה ראשונה בכנסת היום, אחרי שבוועדת השרים לענייני חקיקה החליטו שלא לתמוך בה, כמו בהצעות חוק נוספות שמבקשות להסדיר באופן חוקי את מעמדם של בני הקהילה הגאה. סיכויי ההצעה לעבור במליאה לאחר שלא קיבלה את תמיכת השרים הם נמוכים ביותר. למרות זאת, ח"כ חסון מתעקש להעלות את ההצעה כדי להשמיע את קולן של המשפחות.

 

"התא המשפחתי השתנה והתפתח עם חלוף השנים", אומר ח"כ חסון. "אני מאמין שחוק הורות משותפת ייטיב עם ילדים ומשפחות רבות בישראל. אסור לנו להתעלם מכך ועלינו להתאים את החקיקה למציאות בשטח. הורים צעירים שעשו מאמצים רבים והיו חלק מתהליך ארוך ומשותף להבאת ילד לעולם, מן הראוי שיקבלו הכרה משפטית שתעגן את זכויותיהם הבסיסיות". מילות המפתח הן "טובת הקטין", כפי שרואים את זה בצוותו של חסון: "טובת הקטין היא עקרון יסוד המנחה את בית המשפט בבואו להכריע במשברים הקשורים ליחסי הורים וילדים", נכתב בהצעת החוק, "ומן הראוי להחיל עקרון זה גם כאשר מדובר בסכסוך בין צדדים להורות משותפת".

 

"כשהם אצלנו הם רק שלנו ורק איתנו. אין דבר כזה לפתוח טלוויזיה או לקפל בגדים, אנחנו מאה אחוז עם הילדים"

אוהד איתן־נורי (36), רועי אמויאל (33) וגל הראל (45) - הורים לרנה (3) ולריי (10 חודשים)

 

אוהד: "הכרתי את רועי באתר היכרויות, וזו הייתה אהבה ממבט ראשון, עד היום הטלפון שלו רשום לי כ'אומייגאד'. התחתנו אחרי ארבע שנות היכרות וישר אחרי החתונה הבנו שהצעד הבא הוא להביא ילדים. בשיחות על פונדקאות או הורות אחרת החלטנו יחד לפנות להורות משותפת. את גל הכרנו דרך החבר הכי טוב שלי, כל הזמן אמרתי לה למצוא לי מישהי כמוה ובסוף זכינו בה. לאחר שהוסכם שנקים יחד משפחה משותפת, הלכנו לעורך דין שיכתוב חוזה וניסח את התנאים. עורך דין זה לא משהו נעים, כל אחד רוצה שלו יהיה הכי טוב וזה לוקח בין שלושה לארבעה מפגשים להגיע להסכמה. לקחנו את טובי הרופאים והיינו תוך חצי שנה בהיריון. הבאנו את הילד הראשון, רנה, שהוא ביולוגי שלי ושל גל. כשרנה היה בן שלושה חודשים כבר התחלנו את התהליך של ריי, שהיא הילדה הביולוגית של רועי וגל. אנחנו תל־אביבים, ושגרת היום מתנהלת 50־50, חצי שבוע אצל גל וחצי אצלנו. ההורים שלנו חברים של ההורים של גל ואנחנו משפחה ענקית. כשאתה בא להגיד להורים שלך שאתה גיי, הם ישר חושבים על זה שלא תהיה לך משפחה ובסוף נוצרה להם משפחה ענקית. אנחנו ברי מזל, אמא שלי הפכה להיות יד ימינה של גל. היום אנחנו מעבירים סדנאות ועורכים ערבי 'ספיד דייט' למציאת הורים להקמת תאים משפחתיים. אני עוד לא יודע כמה 'דפקתי' את הילד, אני אדע רק בעוד כמה שנים כי הם קטנים, אבל היום קשה לשלב גידול ילדים עם קריירה ושגרת היום־יום — וההורות המשותפת עוזרת ופותרת את כל הבעיות האלה. העובדה שאני מתרגש לראות את הילדים שלי חצי שבוע ומחכה להם שווה לי עולם ומלואו. כשהם אצלנו הם רק שלנו ורק איתנו. אין דבר כזה לפתוח טלוויזיה או לקפל בגדים, אנחנו מאה אחוז עם הילדים ויש לנו מלא כוח אליהם. אני חושב שבעוד עשר שנים יעשו ילדים רק דרך הורות משותפת, אנשים יפסיקו להתחתן וככה הם יגדלו את ילדיהם. אם אני שם את טובת הילד בראש, אין לי ספק שהילדים שלי מקבלים יותר תשומת לב, כי יש לנו כוחות אליהם. זה מודל שישנה סדרי עולם, ואני מאמין שזו הדרך במציאות של היום".

 

המכתב ששלחו רועי, גל וילדיהם לחברי הכנסת לקראת ההצבעה היום
המכתב ששלחו רועי, גל וילדיהם לחברי הכנסת לקראת ההצבעה היום

 

"אוריין היא ילדה ג'דאית שמספרת את הסיפור של המשפחה שלנו לכולם ומתגאה בו"

 מאור ויטמן (31), שגיא ויצמן (41) ו־ג' - הורים לאוריין (10)

 

 

מאור, שגיא ואוריין
מאור, שגיא ואוריין

 

מאור: "שגיא הכיר את ג' דרך מכר משותף לצורך בניית תא משפחתי, והם הולידו את אוריין. לפני תשע שנים, כשאוריין הייתה בת 11 חודשים, שגיא ואני הכרנו דרך אתר היכרויות. מהיום הראשון ידענו שזה זה, ואני נכנסתי לזוגיות הזאת בידיעה שאני הולך לשמש ולתפקד כהורה של אוריין. זה מיד היה ברור לכולם, גם לאמא הביולוגית שלה. כשהבנו שאנחנו הולכים להקים משפחה יחד הלכנו ל'משפחה אחרת', ארגון שמטפל בעניינים הבירוקרטיים. הכנו חוזה שלקח כמה שבועות עד שגיבשנו בו משהו שמוסכם על כל הצדדים וסגרנו אותו. אוריין גרה עם אמא שלה ברמת־גן וגם אנחנו גרים ברמת־גן. ואנחנו מגיעים באמצע השבוע בימי רביעי, שזה יום קבוע של שנינו איתה, בנוסף לסופי השבוע בהם היא מגיעה לישון אצלנו, לפעמים יחד עם אמא שלה.

 

פעם חשבנו שלאוריין יש קשיים עם הסיפור הזה, אבל היא ילדה ג'דאית שמסבירה לכולם שהדבר המיוחד הזה, המוזר, הוא כיף גדול. היא מספרת לחברים שלה שלכל אחד יש שני הורים אבל לה יש שלושה, והיא זכתה — כי אם שניים עסוקים, יש לה לפחות אחד שהוא פנוי. היא מאוד פתוחה, מספרת את הסיפור של המשפחה שלנו לכולם ומתגאה בו. אם יש לכם את החלום להקים תא משפחתי, שדברים כמו בירוקרטיה או תחושות בטן רעות לא יפריעו לכם בדרך. תעצמו עיניים ופשוט לכו עם זה, כי האושר שזה מספק שווה את הכל".

 

 

מכתב שכתבה אוריין לחברי הכנסת
מכתב שכתבה אוריין לחברי הכנסת

 

"הילדות שלי מקבלות דמויות הוריות שנמצאות בתקשורת טובה"

מיכל זוילי (44), אייל (51), ואמיתי (42) טבת־דוידזון - הורים לשירה (10.5), מיקה (7) וטליה (5)

 

 

מיכל, אייל ואמיתיי עם בנותיהן שירה, מיקה וטליה
מיכל, אייל ואמיתיי עם בנותיהן שירה, מיקה וטליה

 

מיכל: "אמיתי ואני עבדנו יחד בארגון לקידום שוויון הזדמנויות. הלכנו יחד לתמוך במצעד הגאווה בירושלים אחרי הרצח של שירה בנקי. התחלנו לצחוק אחד על השנייה מה יקרה אם נהיה הורים משותפים באותה משפחה, ואז אמיתי אמר 'יאללה, למה לא, בואי תפגשי את אייל'. אייל ואני ישר נדלקנו אחד על השנייה. הרופאים אמרו לנו שייקח לנו שנתיים להיכנס להיריון, אבל חודשיים אחרי שהכרנו כבר הייתי בהיריון ראשון עם שירה, שהיא הבת הביולוגית של אייל. אחרי שלוש שנים הבאנו את מיקה, הבת הביולוגית של אמיתי, ואת טליה הביולוגית של אייל הבאנו אחרי שנתיים וחצי. רצינו ארבעה ילדים, שניים מכל אב, אבל החלטנו לעצור בשלוש בנות. כשהחלטנו להביא את הילדות לעולם לא הלכנו לא לעורך דין ולא לרופא, סמכנו אחד על השנייה. עורך דין עזר לנו בניסוחי החוזה, אבל הם עדיין לא חתומים. אנחנו גרים באותו משק משותף במושב מזור, אני בבית נפרד ואייל ואמיתי בבית אחר. כרגע לשמחתנו אין לבנות קשיים ומורכבות עם סיפור המשפחה שלנו, הן מספרות את הסיפור כדבר הכי טבעי כי הן גדלו לזה, ואפילו החברים מקנאים שלהם אין שני אבות. לא מזמן חבר של שירה חשב שסירבתי להתחתן עם אייל ואמיתי ובגלל זה הם החליטו להתחתן אחד עם השני, אז הושבתי אותם וסיפרתי להם מה קרה. אחד החברים חיפש באינטרנט 'אישה ששוכבת עם שני גברים' ויצא לו המילה 'זונה'. זה היה בתמימות מלאה, והסברנו לו בדיוק מה הסיפור באמת. הילדות שלי מקבלות דמויות הוריות שנמצאות בתקשורת טובה. זה בעיניי מודל מעולה להורות, אבל זה דורש עבודה על ערכים משותפים, ומטרה משותפת שמחוברים אליה".

 

 

מכתב שכתבה שירה לחברי הכנסת
מכתב שכתבה שירה לחברי הכנסת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה ""בעוד עשר שנים יעשו ילדים רק ככה""
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים