עד שנת 2030: אגד תפטר 3,000 עובדים
חברים, כבר לא באגד: אחרי שלוש שנות מו"מ סיכמו משרדי התחבורה והאוצר על הסכם הפעלה חדש עם אגד, שיקטין דרמטית את היקף פעילותה, יפסיק את פעילותה כקואופרטיב וישפר את השירות בקווי האוטובוס שלה.
ההסכם כולל את הוצאתם לתחרות של כל קווי השירות עד 2030, בעיקר במטרופולינים. אגד ויתרה על הפעלת 50% מקווי האוטובוס בירושלים, שם מתלוננים רבים על איכות השירות, ומשרד התחבורה יפרסם מכרזים להפעלתם בידי החברות הפרטיות. מדובר בכ־80 קווים המסיעים כ־60 מיליון נוסעים בשנה.
ב־2019 צפויים להתפרסם מכרזים להפעלת קווי תחבורה ציבורית עירוניים ובינעירוניים נוספים שנמצאים כיום בידי אגד. בין השאר, בקווים בינעירוניים בין אשקלון ואשדוד לירושלים ות"א ופרברי רחובות. ב־2020 יפורסמו מכרזים נוספים להפעלת עשרות קווי שירות, בין השאר בפרברי ראשון־לציון וחיפה. בהמשך יפורסמו מכרזים לקווים בחולון, כרמיאל, חיפה, חדרה, הנגב והגליל.
"אגד תהפוך לתחרותית ומודרנית", אמר שר התחבורה ישראל כץ. "ההסכם יכלול את הצערת גיל האוטובוסים, הפעלת אוטובוסים חשמליים רבים, עלייה מהדלת האחורית ושילוב טכנולוגיות חדשות".
עד 2021 יחודש הצי של אגד כך שגילו המרבי יירד מ־15 ל־10 שנים, והחברה תרכוש 150 אוטובוסים חשמליים. החברה גם תחויב למכור את חלקה בחברה־הבת הפרטית אגד תעבורה, שהיא מפעילה עם חברת תעבורה.
"נדאג לוותיקים"
במקביל התחייבה אגד להפוך בתוך שנה וחצי מקואופרטיב לחברה פרטית בשותפות עם משקיע פרטי. החברה הסכימה גם לפרישת אלפי עובדים עד 2030, מהם רוב החברים (1,300 מ־1,500) ורוב השכירים הוותיקים (1,800 עובדי דור א' מ־2,400), כדי להקטין את הוצאות השכר ולעבור לנהגים ששכרם נמוך יותר, אף שחברות התחבורה הציבורית מתקשותם לגייס את מספר הנהגים הדרוש להם בשכר שהמדינה מאפשרת להן לשלם, 43־44 שקל לשעה. המדינה תסייע לחברה לממן את פרישת העובדים.
"אגד תוכל להיערך לפעול בתנאי תחרות תוך דאגה לעובדים הוותיקים", אמר השר כץ וציין כי יפעל להעלות את שכר הנהגים.
אגד תקבל את הסובסידיה הממשלתית הנהוגה בענף כתנאי לביצוע נסיעות בפועל ובהתאם למספר הנוסעים שתסיע. התשלומים לחברה יקטנו בעשרות מיליוני שקלים לשנה, והמדינה תחסוך עד 2030 כמיליארד שקל. "זה ההסכם המשמעותי ביותר לאגד מאז הקמתו", אמר יו"ר מזכירות אגד אבי פרידמן.

