yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אסף פרידמן
    ממון • 16.06.2018
    ירידת מחירי הדירות נעצרה
    מדד מחירי הדירות נותר ללא שינוי במארס ואפריל • במחיר דירות חדשות נרשמה עלייה של 1.6% • כחלון: "את המגמה הזאת אי אפשר להפסיק"
    מאת עופר פטרסבורג ורועי ברגמן

    אכזבה לשר האוצר משה כחלון: מחירי הדירות נותרו ללא שינוי בחודשים מארס ואפריל. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עידכנה ביום שישי את מדד מחירי הדיור לחודש מארס שהצביע בתחילה על ירידה של 0.2%, וציינה כי מחירי הדירות דווקא עלו ב־0.1%. כתוצאה מכך, רצף החודשים שבהם נרשמה ירידה במחירי הדיור נעצר על חמישה חודשים בלבד (ספטמבר 2017 עד פברואר 2018).

     

    כחלון מיהר להגיב לנתונים וצייץ בטוויטר: "ירידות המחירים בשוק מעמיקות. קצב הירידות השנתי הוכפל. מתחילת השנה המחירים ירדו ב־2.1% ומחירי הדירות החדשות ירדו ב־3.6%. את המגמה הזאת כבר אי־אפשר להפסיק". כחלון הוסיף לדבריו גם עקיצה לכתבי הנדל"ן וכתב: "בימים הקרובים, האינטרסנטים ינסו להגיד לכם אחרת. בכל זאת, פוצצנו להם את הבועה".

     

    על פי הלמ"ס, בחלוקה על פי מחוזות נרשמו עליות מחירים בירושלים (1.1%), במחוז צפון (0.2%) ובחיפה (0.5%). מנגד נרשמו ירידות במחוז מרכז (0.4%) ותל אביב (0.3%). במחוז הדרום נותרו המחירים ללא שינוי. גם במדד שכר הדירה נרשמה עלייה קלה של 0.1% בחודש מאי.

     

    התייקרות בירושלים ובצפון

     

    משה כחלון | צילום: אוראל כהן
    משה כחלון | צילום: אוראל כהן

     

     

    למעשה, מתחילת השנה נרשמה במחוז ירושלים עלייה של 1.7%, במחוז צפון הייתה עלייה של 1.9% ובמחוז חיפה עלייה של 0.7%. לעומת זאת, במחוז מרכז נרשמה ירידה של 0.6%, במחוז תל־אביב ירידה של 1.4% ובמחוז דרום ירידה של 2.4%.

     

    הדירות החדשות התייקרו

    הנתון הבעייתי ביותר שעליו מצביעה הלמ"ס נוגע למחירי הדירות החדשות. מהשוואת העסקאות שבוצעו במארס־אפריל לעומת פברואר־מארס חלה עלייה של 1.6%. מחירים אלה כוללים את הדירות שנמכרות במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" שמוביל כחלון.

     

    "בפועל, מתחילת השנה ירד מדד מחירי הדיור רק ב־0.4% ומחירי הדירות החדשות ירדו רק ב־0.5%", אומר שמאי המקרקעין אוהד דנוס. "עם זאת, באוצר יכולים להיות רגועים. בחודשים הקרובים תתחדד מגמת ירידת המחירים במדד גם בלי לעשות דבר, מפני שהנתונים בחודשים הבאים ייבדקו ביחס לנתונים במחצית השנייה של 2017 שבה הייתה עליית מחירים חדה יחסית של כ־3%".

     

    גם מדד מחירי הדירות החדשות כאמור רשם עלייה חדה של 1.6% ביחס לחודש הקודם. מדד זה כולל את כל עסקאות מחיר למשתכן, שבהן המחירים המוצהרים נמוכים ב־20% עד 40% ממחירי השוק. משקלן של עסקאות מחיר למשתכן בחודש האחרון ירד בצורה מינורית לעומת החודש שלפניו (מ־26.5% ל־26.2%), ועם זאת המדד הראה עלייה חזקה.

     

    לנתון זה יכולים להיות מספר הסברים: או שקנו דירות יקרות יותר בחודש האחרון או שמחירי הדירות במחיר למשתכן התייקרו כתוצאה מהשינוי במדד תשומות הבנייה למגורים. מדד התשומות עלה בחודש האחרון ב־0.1% והשלים עלייה שנתית של 2.8%.

     

    המשמעות של עליית מדד התשומות עבור זוכי מחיר למשתכן, שטרם שילמו עבור הדירה, היא כבדה ביותר. מי שהודיעו לו לפני שנה על זכייה בדירה שמחירה כמיליון שקל וחתם על חוזה, ישלם 28 אלף שקל יותר.

     

    זינוק במחירי הפירות

    נתוני הדיור ריכזו את מרב תשומת הלב, אך בצידם רשם מדד המחירים לצרכן עלייה של 0.5% בחודש מאי, בין היתר עקב עלייה של 9.7% במחירי הירקות והפירות הטריים ובשל עלייה של 7.1% במוצרי ההלבשה וההנעלה. סעיף המזון רשם ירידה של 0.6%.

     

    בסיכום של 12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב־0.5%, רחוק מטווח היעד הממשלתי. מתחילת השנה עלה המדד ב־0.8%.

     

    נתוני המגמה לחודשים פברואר־מאי מצביעים על קצב עלייה שנתי של המדד של 1.5%.

     

    מה קרה למחירי הדירות באפריל?*

    *השינוי במחירי הדיור (דירות חדשות ודירות יד שנייה) על פי הלמ"ס

     

    ירושלים - 1.1%+

    צפון - 0.2%+

    חיפה - 0.5%+

    מרכז - 0.4%-

    תל אביב - 0.3%-

    דרום - 0.0%

    ממוצע ארצי - ללא שינוי

    דירות חדשות - 1.6%+

     


    פרסום ראשון: 16.06.18 , 20:32
    yed660100