yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: חיים הורנשטיין
    ממון • 19.06.2018
    מחפשים משרד בפריפריה? אל תבנו על זה
    הירידה בהתחלות הבנייה - לא רק למגורים: אחוז אחד בלבד מהתחלות הבנייה בדרום ובצפון שייך למשרדים • המשמעות: התושבים נאלצים להרחיק לערים אחרות בשביל תעסוקה, והעיריות מקבלות פחות ארנונה
    מאת עופר פטרסבורג

    עצמאים ורוצים לפתוח משרד בעיר מגוריכם הפריפריאלית? זו תהיה משימה קשה: הקמת המשרדים מתרחשת בעצלתיים במחוז דרום, ובין 2012 ל־2017 נבנו בו רק 140,000 מ"ר למשרדים, לעומת 1.5 מיליון מ"ר במחוז תל־אביב.

     

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    מסקירה שביצעה אלדר השקעות, לפי נתוני הלמ"ס, עולה כי בעוד במחוז תל־אביב שיעור הבנייה למשרדים בחמש השנים הללו עמד על 13% מסך התחלות הבנייה, במחוז דרום שיעור הבנייה למשרדים עמד על 1% בלבד, וכך גם במחוז צפון (כ־178,000 מ"ר). במחוז ירושלים שיעור התחלות הבנייה למשרדים עמד על 4%, במחוז מרכז על 5%, במחוז חיפה על 2% וביו"ש על 1% בלבד.

     

    עם זאת, בתחום המגורים נבנו בפריפריה שטחים בהיקף שאינו נופל בהרבה מהבנייה למגורים במחוז תל־אביב. בין 2012 ל־2017 החלה בנייתם של כ־7.8 מיליון מ"ר בייעוד מגורים במחוז תל־אביב, בעוד במחוז דרום החלה באותה תקופה בנייתם של 6.8 מיליון מ"ר. במחוז הצפון נבנו כ־9.7 מיליון מ"ר בייעוד מגורים, במחוז ירושלים החלה בניית כ־490,000 מ"ר בייעוד מגורים, ובאזור המרכז כ־1.6 מיליון מ"ר.

     

    בתחום המסחר שיעור התחלות הבנייה דומה בכל המחוזות, ונע בין 3% ל־4% מהתחלות הבנייה בין 2012 ל־2017. בתחום התעשייה והאחסנה מחוז הדרום בולט עם 13% מהתחלות הבנייה, לעומת 3% בלבד במחוז תל־אביב.

     

    עדי דנה | צילום: מורן ויזל
    עדי דנה | צילום: מורן ויזל

     

     

    לדברי רו"ח עדי דנה, מנכ"ל אלדר השקעות, "מנתוני הלמ"ס עולה שהמדינה לא משקיעה מספיק בפיתוח הערים מחוץ לאזור המרכז. שיווק של אלפי יחידות דיור לא מבטיח הצלחה לשכונה אם המדינה לא מספקת לה מכלול שירותים כמו מרכזי תעסוקה ומשרדים, מסחר ומקומות בילוי ופנאי. שיעורי התחלות הבנייה למגורים במרכז ובאזור הצפון כמעט זהים, אולם במחוז תל־אביב בונים כמעט פי 10 יותר משרדים ותעסוקה לעומת מחוזות הדרום והצפון. המשמעות: אנשים ייאלצו לגור באותן שכונות ולבזבז זמן יקר מדי יום בנסיעות ארוכות ופקוקות בגלל תכנון לקוי. המדינה חייבת לשנות את התפיסה של שכונות מגורים ולייצר שכונות מעורבות הכוללות את מגוון השירותים - מגורים, משרדים, תעסוקה ומסחר, בשילוב מקומות פנאי ובילוי. העובדה שבמחוז דרום בנו יותר שטחים לתעשייה ואחסנה לא משפרת בהרבה את התמונה, שכן מדובר בתעסוקה פחות אטרקטיבית שמתאימה יותר ל'צווארון כחול' בהשוואה למשרדי ההיי־טק במרכז".

     

    האדריכל רם מרש, הבעלים של משרד מרש אדריכלים: "בדרום נבנים מעט מאוד משרדים ביחס למרכז וביחס לכמות הדירות. משרדים נבנים לרוב ביוזמה פרטית בהתאם להיצע וביקוש. במרכז נבנו הרבה יותר משרדים ביחס לכמות יחידות הדיור לעומת הדרום והצפון, למרות שאלה הם השימושים הכי משמעותיים בקיום כלכלי של יישובים מאחר שהם מחוללי ארנונה. בניית מגורים בלבד בפריפריה לא תפתור את הבעיה, אלא אם היא משולבת עם יצירת מקורות תעסוקה מגוונים. כוחות השוק הפרטיים באופן מובן מעדיפים את המרכז על הפריפריה".

     

    עפרה חדד, סמנכ"לית יורו ישראל: "גם כשבונים נדל"ן מניב בפריפריה לא תמיד יש מי שיאכלס אותו. בנתיבות למשל יש עודף של משרדים שחלקם לא מושכרים וזה בגלל שביישוב אין מוסדות ציבור כמו בתי משפט, מס הכנסה וכו'".

     

    בתוך כך, בימים אלה מוקמת בבאר־שבע קבוצת רכישה שתרכוש קרקע משיכון ובינוי ב־34 מיליון שקל, ותקים מגדל בן 14 קומות שיכלול משרדים ומסחר סמוך למתחם "ביג" בעיר. הפרויקט יהווה חלק משכונת מגורים חדשה שתכלול כ־800 יחידות דיור. לדברי מארגן הקבוצה, דני בוקובזה, "המחסור במשרדים בעיר מורגש כבר מספר שנים".

     

     


    פרסום ראשון: 19.06.18 , 20:23
    yed660100