yed300250
הכי מטוקבקות
    7 ימים • 20.06.2018
    עלה קרב
    תחקיר: צה"ל אימץ מדיניות סמים קלים ליברלית, והחיילים מרגישים (ומריחים) אותה היטב בבסיסים
    אמיר שואן
    המשימה של צוות לוחמי ולוחמות קרקל לאותו לילה הייתה סיכול הברחת סמים מגבול מצרים לישראל. על פי מידע מודיעיני שהתקבל, מבריחים מחצי האי סיני התכוונו להעביר לארץ משלוח סמים, כנראה הרואין. "לפני שאנחנו יוצאים לפעילות תמיד יש דריכות כזו והרבה מתח", משחזרת יעל (שם בדוי), לוחמת קרקל. "אחרי שהכנו את הכלים ליציאה לשטח, חיכינו לאור ירוק לצאת למבצע. האישור התעכב, ולא ממש היה לנו מה לעשות עם עצמנו. זה גם היה יום משביז, הקצין חיפש אותי כל היום ונתן לי שבת בגלל שטות, פשוט לא באתי לו טוב בעין. גם החבר'ה האחרים היו מבואסים. אז אחד החיילים אמר: בואו נלך בינתיים לעשן. הלכנו מאחורי הצריף, אחד החבר'ה הוציא ג'וינט, ועישנו כדי להירגע. אחרי כמה דקות כבר אמרו לנו: 'יאללה, יוצאים'".

    אז יצאתם מסטולים לפעולה?

    "יצאנו יותר רגועים. לא יודעת מה זה נקרא 'מסטולים', עובדה שהפעולה הייתה מוצלחת, למרות שבסוף זה לא היה הרואין, אבל אני לא אפרט".

    עישון הקנאביס לפני הפעולה לא הפריע לכם?

    "לי אישית זה לא הפריע, אני חושבת שגם לחברים שלי לא. מההיכרות שלי איתם, הם יודעים לעשן וזה לא גומר אותם. רק קצת מרגיע".

    אבל יכולתם למצוא את עצמכם גם בתקרית ירי או בסכנה. לא מצבים שגראס בדיוק עוזר בהם.

    "באותה מידה אפשר לשאול חס וחלילה מה היה קורה בגלל שביאסו אותנו בבסיס או נתנו לנו שבת ולא היינו מרוכזים. אני סומכת על מי שמעשן שהוא יודע לשלוט בעצמו, זה הכל תלוי מי אתה ואם אתה יודע לא להגזים".

     

    על פי סקר מקיף שערכה לפני כמה חודשים הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול, לא פחות מ־54.3 אחוז מהחיילים והמשרתים בשירות לאומי דיווחו שהשתמשו בקנאביס בשנה האחרונה. 40.9 אחוז מהחיילים דיווחו כי צרכו קנאביס בחודש האחרון. מדובר בגידול ניכר לעומת הסקר המקיף הקודם, שנערך בשנת 2009: אז דיווחו רק 11.33 אחוז מבני גיל 18־24 כי עישנו בשנה האחרונה. בשנת 2000 ערך עיתון "במחנה" גם הוא סקר, ובו 7.9 אחוזים מהחיילים בלבד הצהירו כי התנסו בעבר בעישון קנאביס.

    התוצאות הדרמטיות של המחקר, שלפיו יותר ממחצית חיילי הסדיר התנסו בסמים, תופסות את צה"ל בעיצומו של תהליך מרחיק לכת בכל הנוגע למדיניות הסמים הקלים שלו. בעבר, חלק ניכר מהחיילים שהתגלו אצלם סמים קלים הגיעו לבתי המשפט הצבאיים, והרשעתם כללה גם רישום פלילי. אבל החל מינואר 2017 אימץ הצבא מדיניות חדשה: חייל שמודה בעד חמישה שימושים עצמיים בקנאביס שלא במסגרת הצבאית - מופנה למסלול עוקף פלילים, שמכונה "הסדר מותנה". זהו הסדר שאיננו כולל הרשעה, אבל החייל מתחייב לעמוד בתנאיו, שאחד מהם הוא לא לצרוך סמים. לעומת זאת, חייל שייתפס משתמש בסמים קלים בבסיס עצמו, צפוי להישפט ועלול להיגזר עליו עונש של מספר חודשי מאסר. אבל בשורה התחתונה, חייל צה"ל שבא ומודה בפה מלא: "עישנתי חמש פעמים קנאביס מחוץ לבסיס", לא ייאסר.

    וכך, בעוד שיעור החיילים משתמשי המריחואנה נוסק, בצה"ל אימצו מדיניות סמים קלים ליברלית. אם בשנת 2009, אז כאמור עישנו רק 11.33 אחוז, נפתחו בצה"ל 745 תיקי סמים; בשנת 2017, שבה, כך על פי הסקר, עישנו יותר ממחצית החיילים, נפתחו רק 548 תיקים - ירידה של 26% במספר התיקים.

    אלא שתחקיר "ידיעות אחרונות" חושף כי ביחידות רבות, חלקן מבצעיות ורגישות, הפך עישון הקאנביס לנפוץ גם בבסיסים עצמם, וכי חיילים שמתנסים בשימוש במריחואנה חשים היטב את האווירה המקלה בצה"ל לנושא. "התחלתי לעשן לפני הצבא אבל היום אני פחות חושש להשתמש בצבא מאשר שהייתי מעשן לפני הצבא", מספר גלעד (שם בדוי, כמו שמותיהם של כל החיילים שיוזכרו בכתבה), חייל ביחידה סודית, שלדבריו צורך לפחות עשרה גרם קנאביס בחודש (מהם ניתן לגלגל כ־30 ג'וינטים לערך). "היה שינוי בחוק: אם תופסים עליך סמים או שהשתמשת, הענישה היא פחות קשה בצבא מאשר באזרחי. תראה, עד שלא תהיה לגליזציה אני לא ארגיש בטוח לגמרי, אבל זה פחות מסוכן".

    מי יודע היום שאתה מעשן?

    "אמרתי למפקד שלי, למ"מ ולמ"פ שאני מעשן. אין לי אישור לעשן מבחינת רישיון רפואי או משהו כזה, אבל הבטחתי להם שאני עושה את זה כשאני בבית ולא בבסיס, ואין להם בעיה עם זה. אפילו עברתי את הסיווג הביטחוני אחרי שסיפרתי שאני מעשן".

     

    הכתבה המלאה ביום שישי ב-"7 ימים" ובאפליקציית ידיעות אחרונות

     

     

    yed660100