yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    7 לילות • 20.06.2018
    ערוץ האיחוד
    רפי רשף מבוקש, שליין ישודרג, דרוקר יחוזר, איילה חסון תתחזק, חברת החדשות תקבל פייט רציני, התאגיד יזכה להזדמנות פז להתאושש, ומה יקרה עם טל ברמן, דוריה למפל ואודי סגל? כל ההערכות, המרוויחים והמפסידים לקראת המיזוג הצפוי של ערוץ עשר ורשת 13 אשר מטלטל את תעשיית הטלוויזיה
    רז שכניק

    הכתובת הייתה על הממיר, גם במאי 2017, חודשים לפני פיצול ערוץ 2. לכל השחקנים היה ברור שאין שום מודל כלכלי שתומך בשלושה ערוצים מסחריים בשוק הישראלי הקטנטן. וכך נפגשו נציגי ערוץ עשר ורשת עם הממונה על ההגבלים העסקיים כדי לבחון בקשה למיזוג, רגע לפני המפץ. אלא שהאגואים של השותפים בשני הגופים דיברו חזק מדי, כל כך חזק, שגברו על התחזיות הקולניות בדבר הפסדי ענק. המהלך הדרמטי נעצר ועידן שלושת הערוצים המסחריים החל. כבר בנובמבר 2017 כולם הבינו שבעלי המניות של ערוץ עשר, בראשות קבוצת RGE, לא מאמינים ביכולת של הערוץ לשרוד בתנאי המלחמה המועצמת פוסט הפיצול. בעוד רשת וקשת הוציאו מיליונים על תוכניות, יצאו לעשרות הפקות גרנדיוזיות ושלפו את הנשקים הכבדים ביותר שלהן, ערוץ עשר שידר סימני מצוקה והחליט לעצור הפקות, למשל עונות חדשות של 'החיפוש', 'גיבורים', 'אהרוני וגידי' ומספר דרמות שהיו בפיתוח. הדרך שבה פתחו גופי השידור את שידוריהם במציאות החדשה ניבאה את מה שקורה עכשיו: בעלי השליטה ברשת דאגו שהערוץ שלהם יגיע בעמדת עליונות למיזוג האפשרי עם ערוץ עשר ויאלצו אותו להתפשר בתנאי העסקה. וזה בדיוק מה שקרה: אודי אנג'ל (המחזיק עם משפחת עופר ב־51% ממניות רשת) ניצח בנוקאאוט וקברניטי ערוץ עשר נאלצו לאבד את השליטה בערוץ שלהם - רשת תחזיק ב־60% ממניות הערוץ המאוחד. למעשה, ערוץ עשר ששרד מצבים רבים שבהם החרב הונחה על צווארו, ייעלם וייטמע בתוך רשת 13.

     

     

    × × ×

     

    הבקשה הוגשה לממונה על ההגבלים העסקיים ברביעי שעבר. ישנם שני מכשולים עיקריים להשלמת העסקה, אבל בהנחה שהם יוסרו, שאלות מעניינות ביותר מסעירות בימים אלה את תעשיית הטלוויזיה המקומית: מי יישאר, מי ילך, מי המרוויחים הגדולים ומי בצרות.

     

    מנכ"ל רשת, אבי צבי, שיעמוד בראש הערוץ המאוחד כמנכ"ל, כבר הבטיח לאנשיו שלא ייפגעו מהמהלך. כך שחלק מכוכבי המסך של עשר יבקשו לעצמם מקום עבודה חדש. הנושא של ליאור שליין הוא המורכב מכולם. כפי שנחשף במוסף זה, שליין עזב את רשת בטריקת דלת קולנית, לאחר שנראה שהיא ויתרה על 'מצב האומה' מטעמים פוליטיים בעקבות לחצים שהפעילו מקורביו של ראש הממשלה, ובהם ניר חפץ, על בעלי המניות. צבי, מצידו, כעס על כך שרשת נותרה ללא תוכנית סאטירה מובילה וגם על כך שיוחסה לזכיינית שלו כניעה פוליטית לא מחמיאה. כעת שליין וצבי מתקרבים להצטלבות דרכים נוספת.

     

    אלא שגורמים בתעשיית הטלוויזיה מספרים שרשת גיששה אצל נציגי שליין עוד לפני הפיצול והציעה לו לחזור עם תוכנית שתשודר פעמיים בשבוע, בפריים המאוחר, אחרי תוכניות ריאליטי כמו 'משחקי השף' או 'האח הגדול', שהם מנופי רייטינג יעילים. שליין דחה את ההצעה המחמיאה מבחינה כספית. גורמים ברשת טוענים בתגובה ש"לא הייתה כזו". כעת ברור שרשת תרצה את שליין בחזרה ועשויה להציע לו גם את שישי בערב, משבצת שכיום מאוישת על ידי דידי הררי. רשת יכולה לתת את שישי בערב גם ל'שי בשידור' של ערוץ עשר, תוכנית זולה עם רייטינג יציב. גם תאגיד השידור כאן לוטש עיניים לשליין, לאחר שבעבר כבר הציעו לו משבצת מרכזית בלוח השידורים שלהם. מעבר כזה לא יתקבל בהפתעה גדולה, מה שבהחלט יקרה אם קשת תפנה לשליין. על הנייר זה דווקא מצטייר כמהלך חכם שיאפשר לקשת להשלים חוד סאטירי קטלני לצד 'ארץ נהדרת', במקביל או בזמן שקיציס ושות' בפגרה.

     

    עורך 'ארץ נהדרת' מולי שגב החמיא בראיון במוסף הזה לשליין ובקשת מעריכים את יכולותיו המקצועיות. נגדו עומד מונולוג שנשא ב'גב האומה' בעניין אלכס גלעדי, נשיא קשת לשעבר, שהרגיז מאוד את אנשי החברה. באתר של קשת, מאקו, אף פירסמו כתבת תחקיר על התנהלותו הבעייתית של הטאלנט, שהכחיש את הטענות. כך או כך, שליין מסתמן כאחד המרוויחים הגדולים מהמיזוג והוא בוודאי ישפר את הכנסותיו מ'גב האומה', מותג שגם אחרי הפיצול נותר מצליח בערוץ עשר.

     

    גם רפי רשף הוא סחורה חמה, כשהוא נהנה ממעמד האיש היחיד שמנצח כמעט בקביעות בקרב על רצועת 17:00 בערב, מול קשת ורשת. גורמים בערוץ עשר מספרים כי קשת כבר גיששה אצל רשף ותשמח לקלוט אותו, אך גורמים בקשת מכחישים. ברשת עוד לא דיברו עם רשף מסיבה פשוטה: אסור לאנשי החברה להתעסק במשאים ומתנים מול אנשי ערוץ עשר כל עוד המיזוג לא אושר. ברשת ירצו את רשף, בהנחה שהצדדים יגיעו להבנות כספיות, אבל אולי יבקשו שינדוד לרצועה הבעייתית מבחינתם, זו של 19:00 בערב. אודי סגל אהוד מאוד ברשת אבל 'לפני החדשות' שלו לא מצליחה לתת קרב של ממש לגיא פינס ולתוכנית הכלכלית של קרן מרציאנו בקשת. וכך קשת מקבלת מנוף גבוה יותר לפני החדשות, מה שמשליך גם על פתיחת הפריים־טיים. בערוץ עשר חשבו בעצמם על ליהוק רשף לרצועה של 19:00, החליטו על הפקדתה בידי גיא זהר עם תוכנית חדשה ועכשיו ככל הנראה יעצרו את הפיתוח, כי המיזוג בפתח. בינתיים הוזעקו אורלי וגיא לעזוב את הבוקר ולהוביל את הרצועה הזו בערוץ עשר, במה שסומן כמהלך הממשי הראשון שנובע ישירות מהמיזוג המתקרב: גם ערוץ עשר וגם אורלי וגיא יודעים שברשת ימשיכו עם אברי גלעד והילה קורח בבוקר, כתוכנית המובילה ברצועה. הניסיון שלהם ב־19:00 יכול לקבוע עובדות בשטח גם לערוץ המאוחד.

     

    בגזרה גבוהת המצח מעריכים גורמים בכירים בערוצים כי ירון לונדון, שמגיש את 'לונדון את קירשנבאום', פחות מתאים לתמהיל שעליו בונים ברשת 13 וכי "בתאגיד ישמחו לקפוץ עליו".

     

    מתחזקת נוספת מהמיזוג תהיה אילה חסון שמחזיקה לעשר את מהדורת האקטואליה של שישי בערב ותמשיך לעשות את זה ברשת, הפעם ראש בראש מול קשת ו'אולפן שישי', שעלול לספוג פגיעה רצינית. עם חברת החדשות המוערכת של עשר יגיעו לרשת גם גיא זהר ותוכנית האקטואליה היציבה והוותיקה 'היום שהיה' שמתאימה לדי־אן־איי של רשת. גורמים בערוץ עשר מספרים שגם התאגיד לוטש עיניו לזהר, ויציע לו משבצות אטרקטיביות יותר. מצד שני, בקשת ובחברת החדשות יצטרכו להחליט מה עושים עם דוריה למפל שמגישה היום ברשת את 'לילה טוב ישראל', תוכנית של חברת החדשות, שתעבור כאמור לידי קשת בלבד. כיום מאייש נדב בורנשטיין את הלייט־נייט של קשת עם 'חי בלילה'. ברשת יצטרכו להחליט מה עושים עם טל ברמן, טאלנט מאוד אהוב גם הוא, שעבר לערוץ עשר כדי להגיש את 'הצינור' אחרי עזיבתו של גיא לרר לרשת.

     

    שני מורווחים נוספים ברשימה: אמנון לוי - שמייצר תוכנית פופולרית בערוץ עשר - צפוי לחיזור מצד רשת והתאגיד ורביב דרוקר, שסיים עונה מוצלחת של 'המקור' ו'הקברניטים' המוערכת. קשה לראות את ראשי התאגיד פונים לדרוקר בצעד שיעורר כעס בלשכת ראש הממשלה דווקא כשהיחסים בין הצדדים מתחממים. "דווקא רשת, שם מכירים את הטענות בדבר הקרבה של אנג'ל לנתניהו, תרצה להראות שהיא לא עושה חשבון ותיתן לדרוקר המשך יד חופשית", מנתח גורם בכיר בתעשייה. אפשרות אחרת היא קשת, שכמו במקרה עם שליין והסאטירה יכולה להציב נבחרת תחקירית חזקה עם 'עובדה' ואילנה דיין ועם דרוקר ו'המקור'. "במקום שדרוקר יוצב ראש בראש מול 'עובדה' במודל של שני ערוצים", אומר גורם בערוץ עשר, "לקשת כדאי לנטרל את התחרות".

     

    לגבי איוש מנכ"ל חברת החדשות של רשת וערוץ עשר לא אמורה להיות בעיה. כהונתו של גולן יוכפז, מנכ"ל חדשות עשר, הוארכה לחמש שנים בינואר האחרון, הוא זוכה להערכה ברשת ואמור להמשיך גם בערוץ המאוחד. קרב מעניין יהיה בין חדשות קשת בראשות אבי וייס לחדשות רשת בהנהגת יוכפז. עד כה נהנתה חדשות 2 לשעבר מרייטינג גבוה מצטבר באפיקים 12 ו־13. כעת היא מתכנסת לערוץ של קשת בלבד ותזכה לתחרות עזה יותר מכיוון חברת החדשות של ערוץ עשר שתוקף במותגי שידור חזקים יותר מבעבר. ההנחה הרווחת בתעשייה היא שחדשות 2 עדיין יזכו לעדיפות וינצחו באפיק 12. באיזה פער? קשה מאוד להעריך. "יש פוטנציאל גדול לחדשות עשר", אומר בכיר ברשת, "והוא יתממש אצלנו. התחרות בין מהדורות החדשות תהיה צמודה ממה שמעריכים בתעשייה".

     

    על דבר אחד אין כמעט עוררין בשוק הטלוויזיה. הנהנה הכי גדול מהמיזוג של רשת ועשר אמור להיות תאגיד כאן, שירוויח מסילוק של שחקן מרכזי מהמפה ועוד כזה שמציג מאפיינים של שידור ציבורי. "הצופים האליטיסטים של ערוץ עשר יראו לפניהם שני ערוצים דמויי 2 של פעם", מנתח בכיר בשוק הטלוויזיה, "ויפנו לאלטרנטיבה, אפיק 11".

     

     

    × × ×

     

    אבל כל זה תלוי במעבר מעל לאותם מכשולים גדולים בדרך למיזוג הדרמטי. האחד הוא הממונה על ההגבלים, מיכל הלפרין, שתכריע אם לאשר את המיזוג. "אם לא, ערוץ עשר ייסגר", רמזו נציגי בעלי המניות של הערוץ. בפני הלפרין עומדת דילמה. מצד אחד, העסקה בוודאי תפגע בתחרות בשוק הערוצים המסחריים, כי שחקן מרכזי אחד יורד. מצד שני, הכרעה נגד המיזוג עלולה גם היא לפגוע בתחרות, מאחר שערוץ עשר ייסגר או שיישאר על הממיר כשחקן מוחלש מאוד. ברשות ההגבלים עובדים מהר ויומיים אחרי ההודעה על המיזוג כבר ביקשו חומרים מרשת ומערוץ עשר. הממונה צריכה להחליט תוך 30 יום אם כי יש לה אופציה להודיע על דחייה בתום חודש של בדיקה.

     

    המכשול השני הוא הסכמה כספית על מכירת החלק של רשת בחברת החדשות של ערוץ 2 לקשת. כיום מחזיקות שתיהן בחברה בחלקים שווים. ברשת ירצו למכור לפני שווי של 300 מיליון שקל לחברה, מה שיכניס להם 150 מיליון שקל. אלא שההערכות האלה, טוענים גורמים בתעשייה, נכונות למצב שוק אחר, של לפני מספר שנים, והסכום שקשת תציע לרשת צפוי להיות נמוך בהרבה. במקרה של אי־הסכמה על מכירת חברת החדשות בין קשת לרשת, חוזרים לנקודת האפס: אין עסקה, ערוץ עשר עומד בפני סגירה.

     

    ואחרי שכל העשן יתפזר מעל המיזוג, צריך לזכור את השורה התחתונה. שלושת הערוצים המסחריים מפסידים עשרות מיליוני שקלים כיום, מי יותר, מי פחות. גם במצב השוק החדש הם יתקשו להרוויח באמת. המפלצות גוגל ופייסבוק שואבות את תקציבי הפרסום (ולא משלמות מיסים למדינה) שממילא התקשו לתמוך בתעשיית הטלוויזיה המסחרית בשוק כה קטן. נגד זה שום מיזוג או הברקת שיבוץ לא תעזור.

     

    razs@yedioth.co.il

     

     

     

     נ

     


    פרסום ראשון: 20.06.18 , 17:43
    yed660100