האם רפורמת הפרטת הטסטים תידחה שוב?
מורי הנהיגה עתרו נגד החובה להתקין ברכב שלהם מצלמות תיעוד שישמשו רק לטסטים, ויתוחזקו על חשבונם • 3 שבועות לפני ההפרטה, המצלמות הותקנו רק בשליש מכלי הרכב
פחות מחודש לפני תחילתה, רפורמת הפרטת מבחני הנהיגה המעשיים (טסטים) חוזרת לבג"ץ. מורי הנהיגה עתרו נגד משרד התחבורה נגד חובת ההתקנה של ציוד תיעוד ברכבי המורים.
את העתירה הגישו קבוצת מורים בראשות עירית זינגר, יו"ר האיגוד המקצועי של מורי הנהיגה, משני ארגוני מורי הנהיגה בישראל. העותרים ציינו שאינם מתנגדים להפרטת הטסטים ולביצועם בידי שתי חברות פרטיות שזכו במכרז משרד התחבורה, אך לדבריהם, דרישת המשרד כי יתקינו מצלמות טסטים ברכבם היא פגיעה בחופש העיסוק ובזכות הקניין. נטען כי אינם מתנגדים לעצם תיעוד הטסט, אלא לכך שזה יבוצע בציוד שחייב להיות מותקן ברכבם דרך קבע, ומחייב התקנה הכוללת קידוח, שעלול לגרום לתקלות, להסרת אחריות היבואן ולפגיעה בערך הרכב.
מורים או תלמידים שירצו להשתמש בציוד לתיעוד שיעורי נהיגה לצורך שיפור לא יוכלו לעשות זאת, כי המצלמות נועדו לפעול רק בצמוד למחשב שיישאו הבוחנים. החוק מחייב את המורים להתקין אביזרים נוספים כמו דוושות כפולות, אך אלו משמשות גם ללימודי נהיגה ולא רק לטסטים. לדבריהם, ניתן היה להשתמש במצלמה ניידת, שהבוחנים יתקינו בתחילת כל טסט.
המורים מתרעמים גם על כך שלמעט התקנה וקניית המערכת, שאר העלויות יוטלו עליהם: תיקון תקלות, העברה מרכב לרכב בעת החלפה, וקנייה מחדש במקרה של גניבה או תאונה קשה. מדובר במערכת שעולה 1,872 שקל. פירוק והרכבה שלה בעת החלפת רכב יעלו 600 שקל, ותיקונים יכולים להגיע עד 1,560 שקל. משרד התחבורה קבע שרכב עם מערכת לא תקינה יביא לביטול זכאות התלמיד לטסט ולאובדן 140 השקלים ששילם, אף שלמורים לא תהיה דרך לדעת אם היא תקינה.
בישראל 6,000 מורי נהיגה. לפני העתירה ניסו המורים לקבל מידע מהמשרד ולהעביר לו קשיים ברפורמה, אך רק בשבוע שעבר הוא פירסם את התקנות שלפיהן תפעל השיטה, וטרם קיים הדרכות לכל המורים.
הרפורמה הייתה אמורה לצאת לפועל בתחילת 2017, אך התעכבה בשל שביתת בוחנים ארוכה והתערבות בית הדין לעבודה. כפי שחשף "ממון", לאחרונה נדחה ביצועה בחודש נוסף, ל־15 ביולי, והוחרף המחסור בטסטים בשל פרישת בוחנים ותיקים וההכנות לשיטה החדשה. משך ההמתנה כיום למבחן נהיגה עומד על 5 חודשים.
העתירה הוגשה באמצעות עוה"ד ד"ר רענן הר זהב, יונתן ברמן ואורי אדלשטיין ממשרד ד"ר הר זהב, אדלשטיין ברמן.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "המהפכה במערך הטסטים נועדה לקצר דרמטית את זמן ההמתנה ולשפר משמעותית את השירות לנבחנים, וכוללת, בין השאר, שימוש במערכות טכנולוגיות מתקדמות, ומערך פיקוח ובקרה מקצועי. התקנת המערכת הטכנולוגית והמצלמות ברכבי המורים נמצאת בעיצומה, ותוך כשבועיים הן הותקנו ב־2,100 כלי רכב, במימון משרד התחבורה. המערכת תאפשר בין השאר לנהל את מערך המבחנים המעשיים, ולשמור על טוהר הבחינות".

