yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: תומריקו
    ממון • 25.06.2018
    בלי ספסרות: מהפכה בשיטת מכרזי הקרקעות
    שיטת "המרבה במחיר" במכרזי מדינה תבוטל - יזמים וקבלנים יתחרו על המחיר הסופי הנמוך ביותר לדירה מוכנה
    עופר פטרסבורג

    עוד צעד במטרה להוריד את מחירי הדירות: הספסרות בקרקעות של המדינה תופסק. לדברי גורמים בקבינט הדיור בראשות שר האוצר משה כחלון, אחרי עשרות שנים תבוטל שיטת המרבה במחיר במכרזי מינהל מקרקעי ישראל.

     

    ל"ממון" נודע כי מעתה המדינה תקבע מראש את ערך הקרקע, והיזמים והקבלנים יתחרו על המחיר הסופי הנמוך ביותר לדירה מוכנה. כחלון אמר ל"ממון" כי, "הפסקת הספסרות בקרקעות המדינה היא אחד הגורמים הדרמטיים לבלימה והירידה שאנחנו רואים במחירי הדיור. הראינו לזוגות הצעירים ולקבלנים שאפשר למכור דירות ב־30% פחות ממחיר השוק ועדיין להישאר בחיים. המדינה לא הייתה יכולה להמשיך ולספסר בקרקעות על הגב של הזוגות הצעירים שלה שנאנקו תחת העול של יוקר המחיה והדיור. הפסקת הספסרות היא ההחלטה הכי מוסרית, ערכית וחברתית שיכולה להיות". אז מה ישתנה? עד עתה התקיימה שיטת מכרז שבה הקרקע נמכרה למרבה במחיר. למחיר הקרקע השפעה דרמטית על מחירה הסופי של דירה, ולכן, ככל שהמדינה הקפיצה את מחיר הקרקע היא למעשה סייעה באופן ישיר לעליית מחירי הדיור.

     

     
    "החלטה מוסרית, ערכית וחברתית". משה כחלון | צילום: יואב דודקביץ'
    "החלטה מוסרית, ערכית וחברתית". משה כחלון | צילום: יואב דודקביץ'

     

    כעת המדינה תקבע מראש את ערך הקרקע, והיזמים והקבלנים יתחרו על המחיר הסופי הנמוך ביותר לדירה מוכנה. זאת למעט מקרים חריגים כמו מגדלי יוקרה או שכונות של וילות באזורי ביקוש. כל המכרזים לבנייה רוויה בקומות ישווקו רק ב"מחיר למשתכן", וייקבעו מראש אחוזים שיוקצו לשוק החופשי ולמשפרי דיור. בפרויקטים לבנייה "חצי רוויה" (בניינים נמוכי קומה של דירות גג וגן), תונהג "מחיר למשתפר" שבמסגרתה ישווקו "בנייני בוטיק" שכוללים 5־3 יחידות דיור בבניין. התוכנית מיועדת למשפרי דיור.

     

    הזכאים להשתתפות בתוכנית זו הם מי שבבעלותם דירה בשש השנים האחרונות, ומתחייבים למכור אותה בתוך שנה מהאכלוס. התוכנית כוללת דירות במבנים של 2־3 קומות ומבנים צמודי קרקע, הכוללים גם דופלקסים, דירות גן ופנטהאוזים. בנוסף, היא כוללת דירות עליהן ויתרו זוכים ב"מחיר למשתכן". משקיעים לא יוכלו להשתתף במכרזים למשפרי דיור. בתים צמודי קרקע ימשיכו להימכר בתוכנית "בנה ביתך". רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ: "הטיפול במחסור בקרקע טוב, אבל לא מספיק. הממשלה חייבת לטפל גם בצד המיסוי וההיטלים".

     

    נור שגראוי מקבוצת שגראוי: "כדי לקבל ליווי בנקאי עליי להציג לבנק רווח של 15%־20%. התוכנית תפגע בקבלנים שזכו במכרזי 'מחיר למשתכן'. מדוע זוג צעיר ירכוש דירה ב'מחיר למשתכן' כשהוא יכול לרכוש דירה משודרגת במחיר מופחת?"

     

    לדברי האדריכל רם מרש, הבעלים של משרד מרש אדריכלים, "החשש הוא שהחיסכון במחיר הסופי של הדירה יינתן על גב הרוכשים. הקבלנים, כדי להרוויח, ינסו לחסוך בעלויות הבנייה. לכן יש לקבוע מפרט טכני הולם ומחייב, לצד ביצוע אכיפה יעילה שמטרתה לבדוק שאכן התוכניות והבנייה בפועל נעשות בהתאם למפרט".

     


    פרסום ראשון: 25.06.18 , 20:31
    yed660100