תכירו את ענקית האופנה החדשה
בעלי המניות של קסטרו יכולים להתחיל לחייך: אחרי הדשדוש במניה על רקע המצב בענף, המיזוג שהוכרז עם הודיס יגרום לקבוצה לעקוף את קבוצת פוקס כקבוצת האופנה הכי גדולה בישראל, עם מחזור מאוחד של 1.8 מיליארד שקל
מהפך בענף האופנה: קסטרו הודיעה על השלמת רכישת 100% מהודיס - בעלת המותגים קרולינה למקה, הודיס, אורבניקה וטופ־טן. כך היא הפכה לקבוצת האופנה הגדולה בישראל, בכפוף לאישור רשות ההגבלים העסקיים, עם מחזור של 1.8 מיליארד שקל, ובעלות משותפת של משפחת רוטר עם יוסי גביזון ושמונת שותפיו.
שוויה של החברה המאוחדת יעמוד על 1.3 מיליארד שקל. בכך היא עוקפת את קבוצת פוקס, שבשליטת הראל ויזל, שמחזור מכירותיה השנתי כ־1.6 מיליארד שקל, ועד כה הייתה הגדולה בענף, על 16 מותגיה.
עד כה החזיקה קסטרו 26% מקבוצת הודיס. העסקה החדשה בוצעה בדרך של החלפת מניות. בעלי החברה המאוחדת קסטרו־הודיס הנסחרת בבורסה, יהיו משפחת רוטר (45% מהמניות); גביזון ושותפיו (38%, מהם 1% לבר רפאלי, שהיא גם הפרזנטורית של הודיס וקרולינה למקה); והיתרה בידי הציבור. כל קבוצה תמשיך בניהול עצמאי.
אחרי שהמחזיקים במניית בקסטרו לא רוו ממנה נחת בשלוש השנים האחרונות, כאשר זו הוסיפה לערכה רק 3.75%, בפיגור ניכר אחרי השוק, כעת המצב צפוי להשתנות (ראו מסגרת) - החברה המאוחדת תהיה ללא חוב, עם איחוד מלא של רווחי קבוצת הודיס, מאות מיליוני שקלים בקופה, ומאות חנויות ברחבי הארץ (155 לקסטרו, 14 איב רושה ו־260 לקבוצת הודיס). אתמול, אחרי ההודעה, כבר זינקה מניית קסטרו ב־10.23%.
מדובר בהישג ניכר עבור גביזון, שהתחיל מדוכני תכשיטים ביפן והפך לאימפריה שקסטרו חשקה בה (ראו מסגרת). חלק מההיתכנות של המיזוג נזקף לכימיה שנוצרה בשנתיים האחרונות בינו לבין רון רוטר - בנם של גבי ואתי רוטר, בעלי השליטה בקסטרו ומנכ"לים משותפים, שהצטרף לקבוצה כסמנכ"ל כספים, והביא איתו התנהלות אגרסיבית יותר.
גבי רוטר אמר אתמול שזו "העסקה הכי חשובה שנעשתה בשוק האופנה הישראלי". לדבריו, השיפור במאזן של קסטרו כתוצאה מהאיחוד, וההתייעלות שתושג ברכש, לוגיסטיקה וכו', תאפשר לחברה להשקיע במנועי צמיחה נוספים ובפיתוח מותגים בחו"ל, בעיקר באתרי מסחר (אי־קומרס) - כיוון שבהם יושקע רבות. כך למשל, מותג המשקפיים קרולינה למקה ייכנס כעת לארה"ב – עם מכירות אונליין וחוזי קידום חדשים. אחד מהם צפוי להיחתם עם קים קרדשיאן - שמה יתנוסס על 6 זוגות משקפיים שתעצב, ובנוסף היא תצטלם עם דגמי החברה; במקביל, שחקן הכדורגל ניימאר יקדם את קרולינה למקה באירופה. בקרוב תביא החברה לישראל את רשת האיפור קיקו מאיטליה.
בהתייחסו למשבר בענף האופנה, טען אתמול רוטר שקסטרו מיישמת כעת קונספט חדש של חנויות גדולות - סוגרת חנויות ופותחת במקומן חנות אחת גדולה. על כן, לדבריו, יש לבחון את סך שטח המסחר של החברה ולא את מספר החנויות. מורדי שבת, בעבר מנכ"ל גינדי השקעות, וגם הוא יליד דימונה כגביזון ושותפיו, אמר אתמול: "המטרה כעת היא להתחזק במסחר באינטרנט. כך נחדור לשוק העולמי גם עם המותגים הודיס, טופ־טן וקסטרו".
מה יהיה שווי האחזקות?
משפחת רוטר - כ- 585 מיליון שקל
יוסי גביזון - כ-143 מיליון שקל
בר רפאלי - כ-13 מיליון שקל
גביזון הגשים חלום ישן
סיפור ההצלחה של יוסי גביזון, איש הרסטות שסגנונו הלא פורמלי הפך לסימן ההיכר שלו, ושל שורת שותפיו – עמית שוק, אלי גבי, אורן בר־גיל, ניצן ישראלי, יובל שני, מרינו קרפ, יאיר אוחיון ומורדי שבת – הוא סיפור על קבוצת חברים, שתחת הובלתו של גביזון עשו את כל הדרך ממשוחררים טריים מצה"ל, רובם ילידי עיירת הפיתוח הדרומית דימונה, עד לבעלות על 38% מחברת האופנה קסטרו, ששוויה לאחר האיחוד יעמוד על 1.3 מיליארד שקל.
ההתחלה הייתה ב־1995, כשהחבורה יצאה לטיול במזרח אסיה, כדי למכור שם תכשיטים בבסטות ברחוב. אחר כך נחתו בגרמניה, שם פגש גביזון את בת זוגו הגרמנייה – קרולינה למקה, המכונה בפיו קרול – והחבורה החלה למכור משקפיים ואקססוריז בפסטיבלים ברחבי המדינה. למקה הייתה אמונה על עיצוב המשקפיים, ואילו גביזון, בעל החוש העסקי, החליט לייצר את המשקפיים בסין, ולמכור אותם בגרמניה.
העסק התפתח כאשר רשתות אירופיות ביקשו לקנות מהם משקפי שמש. אחת מהן הייתה זארה. גביזון יצר קשרים ענפים עם בעלי מפעלים בסין, והקים שם מטה שפועל עד היום. בהמשך הוא החליט להיכנס גם לעסקי הקמעונאות, אבל בחר שלא להתחרות בלקוחותיו בעולם, ופתח את "טופ טן" בישראל, רשת אביזרי אופנה שייבא מסין.
ב־2008, חודשיים אחרי שהוא ולמקה חזרו לגור בישראל, בהוד־השרון, רכש גביזון גם את רשת ההלבשה "הודיס", שמנתה אז 7 סניפים, והחל לפתח אותה. העובדה שצירף כשותפה את בר רפאלי, כש"פוקס" סיימו את החוזה עימה, הגבירה את העניין בקבוצה. בהמשך הקים רשת לדוכני משקפיים זולים ומעוצבים, וכך נולדה "קרולינה למקה ברלין", וקבוצת הודיס הפכה לגורם משמעותי בקניונים ובשוק הישראלי.
למרות ההצלחה, גביזון סיפר שחלומו היה להתחבר לקסטרו ואל משפחת רוטר. בראיון עימו אמר: "כשהייתי ילד קניתי בקסטרו בגדים, זה חלום להיות שותף שלהם".
לפני 4 שנים הציע לרוטר שותפות, שלא נענתה. רוטר חשש מהחיבור עם "הפרא מדימונה". שנתיים לאחר מכן רוטר רכש 26% מהודיס, וכעת האיחוד הושלם.
גביזון וחבריו היו מיליונרים כבר לפני העסקה. בסיבוב הקודם מול רוטר, לפני כשנתיים, כל שותף (למעט גביזון) קיבל כ־7 מיליון שקל, זאת בנוסף לרווחים שגרפו במשך השנים. בעסקה הנוכחית הם לא מקבלים כסף מזומן, אלא החליפו מניות הודיס שהיו בידם במניות קסטרו שיהיו כעת שוות יותר. גביזון עצמו קיבל 11% ממניות קסטרו, ששוויין יהיה כ־143 מיליון שקל. סך שווי המניות שבידי הקבוצה מגיע לכ־370 מיליון שקל.
המרוויחים הגדולים
המרוויחים הגדולים מהאיחוד הם לא הצרכנים. לגביהם אין כל משמעות לשאלה כמה אחוזים בדיוק ממניות הודיס מחזיקה קסטרו. מצד שני, בעלי המניות של קסטרו יכולים להתחיל לחייך. בשנים האחרונות רשמה מניית הקבוצה פיגור ניכר אחרי השוק, עם עלייה של 3.75% בלבד בשלוש שנים בבורסה בתל־אביב. בשנה האחרונה, בצל הפרסומים על המשבר בשוק האופנה, היא אף רשמה תשואה שלילית, אחרי שקסטרו סיימה את 2017 ללא גידול בהכנסות, ועם ירידה במכירות בחנויות הזהות. גם מניית פוקס סבלה ממצבו של הענף, והוסיפה לערכה רק 5.7% ב־3 שנים.
כעת, כחברה מאוחדת בדוחות הכספיים של קסטרו, בשווי של 1.3 מיליארד שקל, ללא חוב ועם הרבה כסף בקופתה, בעלי המניות מצפים לראות תיקון בביצועים: כבר אתמול, לאחר הכרזת העסקה שגבי רוטר הגדיר כ"עסקה הכי גדולה בענף האופנה", רשמה המניה זינוק של 10.23%, ויצרה רווח מיידי גם למשפחת רוטר, וגם לגביזון שקיבל את מניות קסטרו במחיר שפל.
אם תתגשם הציפייה של בעלי המניות לפיה 3=1+1, והאיחוד יביא לשיפור ביצועים על ידי התייעלות, שתתבטא ברכש משותף של סחורות, חיסכון לוגיסטי וכוח מול ספקים ונותני שירות – סביר שהמניה תמשיך להפגין ביצועים, ושוויה של ענקית האופנה החדשה יתפח.
אבל מעבר למונחים הכספיים, רוטר וגביזון מרוויחים זה את זה – גביזון מביא רוח יזמות וקריאטיביות, שיצרו את קרולינה למקה, אורבניקה הביאו את בר רפאלי כשותפה לקבוצה, וגם הם יזרימו רוח רעננה לתוך קבוצת קסטרו, שנתפסה כשמרנית. גביזון, מצידו, מרוויח את השמרנות והאיכות הניהולית של רוטר, שהייתה חסרה לו, במיוחד עם הגידול המהיר של קבוצת הודיס. בנוסף הוא הרוויח כניסה לבורסה, ללא הנפקה ולתוך חברה שנהנית ממוניטין מעולים.

