yed300250
הכי מטוקבקות
    שקד
    חדשות • 26.06.2018
    היועמ"ש נגד חוק היועמ"שים: "זה יפגע בשלטון החוק"
    על רקע חשיפת הלחצים על שומרי הסף במשרד רה”מ: מנדלבליט הגיע לוועדת החוקה בניסיון לבלום את יוזמת שקד לאפשר לשרים להתערב במינוי היועצים המשפטיים • שרת המשפטים: "זה ישביח את המגזר הציבורי”
    טובה צימוקי

    ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת הפכה אתמול במשך כמה שעות לזירה נפיצה וסוערת כאשר התכנסו חברי הכנסת על מנת לדון בהצעת החוק של שרת המשפטים לשינוי הליך בחירת היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה — ולמעשה להכפיפו להשפעת השרים הממונים.

     

     

     

    בניסיון למנוע את המהלך הגיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לכנסת והשמיע את טענותיו בפני יוזמת החוק, שרת המשפטים איילת שקד, שישובה הייתה מטרים ספורים ממנו. "ההצעה תפגע בשלטון החוק, בעצמאות הייעוץ המשפטי לממשלה ובאמון הציבור בו", טען. "אני לא סתם פקיד. הממשלה מינתה אותי כדי להבטיח את השמירה על שלטון החוק".

     

    החקיקה של שקד מבקשת להקים ועדת איתור ליועצים — בשליטת השר — במקום המכרז העצמאי שנהוג היום (וממנו השר הממונה מנותק), כדי לאתר יועצים משפטיים. לדברי היועמ"ש, היועצים במשרדי הממשלה מחויבים גם ככה לסייע בהגשמת מדיניות השרים, תוך שמירה על שלטון החוק, ולכן הניסיון לשנות את ההליך מיותר ומסוכן: "במצב היום אין כל פגיעה במשילות. התחושה שתיגרם ליועצים המשפטיים אם יהיה שינוי במינוי היא שהם יסחבו גיבנת של מי שקרובים לשר ולא פועלים מקצועית. השיטה כיום עובדת, ואני מציעה לשמר אותה".

     

    שרת המשפטים הודתה כי רוב היועצים המשפטיים עושים עבודה מקצועית, אך ביקשה להרחיב את אפשרויות הבחירה. "אני מציעה שוועדת האיתור תעניק עדיפות לבחירת עובדי מדינה כיועצים, אך גם שתהיה פתוחה לבחירת יועץ חיצוני. זה רק ישביח את המגזר הציבורי", אמרה. "שר ומנכ"ל יכולים למנות יועץ משפטי טוב לא פחות". היא אף הגנה על סמכות השרים למנות יועצים: "הרצון להדביק לשר כוונות לא ראויות, ולומר שזה מינוי מושחת, או שזה 'סנצ'ו פנצ'ו', לא נכון. אנחנו השרים לא עבריינים אלא רוצים בטובת המדינה. אנו לא פחות מוכשרים מנציגי נציבות שירות המדינה". במהלך דבריה התפרצו לעבר שקד מספר ח"כים ועקצו אותה: "ראינו איך את ממנה שופטים". שקד השיבה: "מיניתי למעלה מ־250 שופטים, שמרגע שנבחרו אין עליהם אלא מרות הדין". טרם נקבע מועד להצבעה.

     

    שורה של שופטים בדימוס ויועצים משפטיים לשעבר הגיעו לדיון ויצאו נגד היוזמה של שקד. כך, למשל, פרופ' יצחק זמיר הזהיר כי ההצעה "מסוכנת יותר מפסקת ההתגברות", שכן יש לה "ערך מעשי עצום" והיא עלולה להוביל לשינוי עתידי של דרכי המינוי של יתר הבכירים בשירות הציבורי.

     

    אליקים רובינשטיין קרא להשאיר את השיטה הנוכחית על כנה: "השירות המשפטי נותן שירות לשרים על פי החוק. היועמ"ש הוא לא 'קונסיליירי' (עו"ד של המאפיה — ט"צ). יש כבוד לדרג המקצועי. ההצעות לא במקומן אלא נועדו לפוליטיזציה של השירות המשפטי. זה מדרון חלקלק".

     


    פרסום ראשון: 26.06.18 , 00:19
    yed660100