גבינות, עמק

מאכלים, נחלים, בישולים, מפלים. נירה ורותי עם החלק השני לנופש קיצי בעמק אאוסטה האיטלקי, למרגלות האלפים, ויש גם מתכונים

לפני הכל, הבהרה: שם חבל הארץ הזה הוא Valle d’Aosta (עמק אאוסטה), אבל הוא מטעה למדי. פרובינציית עמק אאוסטה שבאיטליה מורכבת מרכסים כבירים סביב עמק צר. אזור זה הוא הכי הררי שרק אפשר, ובתוכו רק מעט מאוד עמק.

 

עורו הזללנים!

 

1. השווקים הנודדים (בכל יום הם במקום אחר). פירוט הימים והעיירות — באתר Tourism Valle d’Aosta.

 

2. שוק יום שישי של Yssogne. עיירה קטנה בדרום מזרח העמק, אבל דוכני השוק מציעים את לחם הפירות והדבש השחור המקומי (Pane Nero) וגם דוכן פסטה טרייה שאפשר למות ממנה. וגם נסיעה נופית מהממת־חושים.

 

 

3. מסעדת Monte di Giovi בעיירה Mont-Jovet. מסעדה ביתית ונעימה, כולל מנת הפולנטה הדשנה שרובצת מתחת לעגל צלוי וחום (Arrosto) והרוטב שלו.

 

4. אל תוותרו על המנה הנפלאה של דג ה־Orata (די, נואשנו מלחפש מה זה בעברית. נראה ומרגיש כמו קרוב של הסרגוס). ובמיוחד כפי שמגישים אותו על הגריל, ברוטב לימוני קל, במסעדה הנפלאה IX Miglio בעיירה נוס (Nus), קרוב מאוד לאוטוסטרדה. גם הפיצות שלהם שיוצאות ללא הרף מטאבון העץ הענק, ובמיוחד הפיצה ביאנקה, עם שלל טופינגס — יפצלו לכם את המוח.

 

5. אל תוותרו גם על סניף הענק של המרכולים של Carrefour באזור Aeroporto שבפאתי העיר אאוסטה. חוויה גסטרונומית שופעת במחיר מצחיק בהשוואה לארץ.

 

6. הטירמיסו המושלם. במסעדת Des Troncs ב־Torgnon (טורניון), ממש ליד פארק הקיץ לילדים. האוכל עצמו סביר עד נחמד, אבל המיקום משתרע מעל נוף משוגע. אפשר לשבת בחוץ אם מזג האוויר נוח (קחו מעיל בכל זאת, גם אם בעמק חם — פה קר), והטירמיסו, כאמור — הכי קרמי וחלמוני שאכלנו.

 

רותי והקלצונה במסעדת  IX Miglio
רותי והקלצונה במסעדת IX Miglio

 

טירמיסו קלאסי

 

בלי ג'לטין, בלי תוספות, בלי גרידות שוקולד, בלי קליפות הדרים, רק קציפת מסקרפונה עשירה, מלאה חלמונים, וביסקוויטים בקפה!

 

החומרים:

 

500 גרם מסקרפונה *

 

6 ביצים מופרדות

 

200 גרם סוכר

 

400 גרם בישקוטים

 

4 מנות אספרסו מהולות בכוס מים, או 1.5 כוסות קפה חזק מאוד ואיכותי

 

4 כפות ליקר קפה או אייריש־קרים. לא חובה!

 

קקאו

 

ההכנה:

 

1. שמים את החלמונים עם חצי מכמות הסוכר במיקסר. מקציפים עשר דקות במהירות גבוהה, עד שהקצף בהיר מאוד ואוורירי. מוסיפים את המסקרפונה ומערבבים, רק עד שהגבינה נטמעת בפנים. מעבירים לקערה.

 

2. מנקים את קערת המיקסר ושמים את החלבונים. מקציפים ומוסיפים את הסוכר בהדרגה. ממשיכים, עד שנוצר קצף ביצים חזק. מקפלים יחד את שתי התערובות.

 

3. מערבבים את הליקר או האייריש־קרים עם הקפה (לא חובה).

 

4. טובלים את הבישקוטים בקפה מצד אחד. מסדרים בשכבה אחת על תבנית העוגה. יוצקים את הקרם מעל. אם התבנית קטנה וגבוהה יוצרים מבנה של שכבות.

 

5. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לארבע שעות לפחות. אפשר גם ללילה.

 

6. לפני ההגשה שמים קקאו במסננת ומפזרים מעל הכל.

 

המחלבה על ההר

 

רוצים לזלול את הגרסה האלוהית, הלא־מתועשת, של יוגורט עם פרי?

 

והאם ידוע לכם שהפרות באזור אאוסטה עולות בראשית הקיץ להרים, למרעה אלפיני ירוק, דשן ומושלם? נפלא. עכשיו נחבר בין השניים ונקבל רפת בהרים, שיש לה גם מחלבה ומפעל קטנים אך מופלאים, בדיוק במרכז עמק אאוסטה.

 

תצטרכו לטפס קצת אל עבר Champlong באזור Verrayes ואז לעבור את האגם בדרך אל ראש ההר. שם בדיוק יש רפת גדולה, ומחלבה המייצרת חלב וקרם פרש ושמנת וגבינות ויוגורט שמנתי ועוד כל מיני נפלאות, והטעים והמפתיע ביניהן הוא חלב.

 

לרוץ ולקנות! ולהצטייד בלחם שחור טרי, ולא לוותר על הטירמיסו של המחלבה.

 

בשדה ליד השוקת

 

בכל עיר, כפר ועיירה אלפיניים, גם בצרפת, תיתקלו בשוקת אבן שאליה זורמים מי קרחונים. להתרעננות או לשטיפת החסה או התות שרכשתם. אם חם במיוחד — תוכלו גם להתקלח (עם בגדים!).

 

פטל, אוכמניות ותותי בר

 

עִצרו את הרכב מול אחד הנחלים או היערות. חפשו בשיחים לצד הדרך פירות יער שתוכלו לקטוף (ולזלול) ככה סתם, ללא כל הכוונה.

 

אל דאגה: אם לא מצאתם, תרכשו בסופר או באחד משוקי האיכרים, והוסיפו שליכטה נאה של גבינת מסקרפונה או קצפת.

 

מאפה פירות יער

 

אם תעלו לקפה Chocolat בעיירה החלומית La Thuile שמובילה לאלפים הצרפתיים, תגלו אין־ספור מעדנים מתוקים, רובם חמים אבל חלקם פירותיים וצוננים כמו התענוג הקטן שבתצלום.

 

לפניכם מתכון עם קיצורי דרך לימי החום.

 

החומרים:

 

4 טרטלטים אישיים קנויים

 

100 גרם גבינת מסקרפונה או מכל שמנת חמוצה של פעם

 

1 כפית תמצית וניל טובה

 

2 כפות ליקר אמרטו או דומה

 

קורט מלח

 

1 כף גרידת לימון או תפוז

 

20 פירות יער טריים או מופשרים: פטל, אוכמניות, אָסְנָה או 12 דובדבנים

 

אבקת סוכר לבזיקה

 

ההכנה:

 

1. מערבבים גבינה עם כל חומרי הטעם. זולפים בצנתר לטרטלטים.

 

2. מניחים בעדינות על כל טרטלט ארבעה־חמישה פירות יער מופשרים או דובדבנים.

 

3. מצננים חצי שעה לפחות.

 

4. בוזקים אבקת סוכר לפני ההגשה ונזהרים עם חרצניהם הממזריים של הדובדבנים.

 

הצעות ליום טיול:

 

יש מאות רבות כאלה, לעולם לא נספיק גם רבע מהן. אז שנתחיל?

 

1. לאגו בלו (Lago Blu) — אגם קטן בכחול־ירוק־טורקיז שפסגת המטרהורן משתקפת בו וגדותיו נועדו לפיקניק משפחתי עם סלים ושמיכות וכריכים.

 

2. היריד על הנחל ב־Fontaimemore (פונטנמורה). מה הבעיה? אחת מעיירות החמדה במזרח העמק, שנהר מתפתל דרכה ועל מדרונות הדשא שלו נערך יריד אלפיני קיצי שקשה להחליט אם לתייגו תחת "שופינג" או "נוף סוֹף". לילדים יש כאן פארק חבלים רציני לטיפוס.

 

3. המדרחוב של קורמאייר (Courmayeur). כאן תשחקו בלהיות עשירים בדיוק כמו דיירי ואורחי העיירה הזו, למרגלות המונבלאן. לכו במדרחוב, שתו שוקולטה חמה, זללו בעיניים חלונות ראווה, קנו ספר בישול מופרך של עשירים, ואולי גם זוג גרבי Gallo או צעיף Etro (כל דגם מודפס כאן בעותק אחד בלבד). או צאו לפארק השעשועים הנפלא עם רכבת השדים. המסעדות ברובן הן מלכודות תיירים, אבל בחנויות הגבינות ובמעדניות תמצאו סנדוויצ'ים באיכות של פרארי. והנופים מכל רחוב ישלימו את החוויה.

 

שקיעה כפולה

 

סופות ברקים שמפוצצות את השמיים, שתיים ואפילו שלוש קשתות מלאות שזורחות על העמק בענק, גושי עננים סמיכים בגובה העיניים וזריחות וירחים עצומים בתוך רקיע שחור, והפה נותר פעור.

 

מבחינת אקלים ואטמוספרה, האלפים האיטלקיים לא חדלים לתת. שלוש עונות יכולות להתחלף שם עד הצהריים, אבל התופעה שבאמת הותירה את כולנו מבולבלים והמומים התרחשה בעת טיול ערב בעיירה ראפי (Rapi) היפה. השמש החלה יורדת במערב וצובעת את הגבעה הקטנה באור אדמדם. היא שלחה קרניים ארוכות שנאחזו בעננים. הבטנו בקרניים היפות והמדויקות בהנאה. אלא שאז, להפתעתנו, ממש ממול, בצד המזרחי, התרחשה שקיעה נוספת עם צבעים עמוקים וקרניים ארוכות וכל השואו שבמערב.

 

שתי שקיעות בשני כיוונים מנוגדים במקביל הן משהו שמערער באדם את האמת הבסיסית ביותר. את הטבע. את הכוכבים. כמו בסרט מדע בדיוני חקרנו מעט (ותודה לעודד קרמר שסייע), ומתברר שמדובר בתופעה אסטרונומית די נדירה של קרניים אנטי־סולאריות, שהן תוצאה של אשליה אופטית של כיוון השבירה של הקרניים הסולאריות ה"רגילות". המראה מפעים.

 

נוף סוף

 

1. כל אזור Torgnon, שבחורף היא עיירת סקי.

 

2. עלייה לעיירת הסקי צ'רביניה דרך Val Cervinio: דרך נופית נפלאה.

 

3. עלייה ברכבל ל־Chamois עם תצפית על המטרהורן.

 

4. האגם הכחול, Lago Blu, מתחת למטרהורן. מדהים. צריך נעליים טובות.

 

5. פארק סקי נורדיק (סקי שטח) בעיירה Rapi במחוז Verrayes. לצעוד בפארק שכולו שבילי הליכה עם נופים מדהימים באביב, בקיץ ובסתיו.

 

6. סיור בגשרי נהר Dora Baltea שחוצה את העמק. רצוי סיור מאורגן כי הגישה לא תמיד קלה.

 

השיחון

 

מה תקבלו אם תבקשו מגבר איטלקי "סטוצי"?

 

התשובה (לא במהופך): קיסמי-שיניים (Stuzzi Cadenti), כך שעדיף שהגבר יהיה גם מלצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים