yed300250
הכי מטוקבקות
    דוד ביטן
    7 ימים • 27.06.2018
    מערבל ביטן
    עד לפני חצי שנה הוא היה החייל מס' 1 של נתניהו, הבוס הכל–יכול של הקואליציה, האיש שכל משפט שלו ב"שבתרבות" הפך לכותרת, ושהדמות שלו יותר גדולה אפילו מהחיקוי שלה ב"ארץ נהדרת". אבל מאז שהחקירות נגדו התפוצצו ברעש אדיר, דוד ביטן פשוט ירד למחתרת - ונעלם. היו אפילו כאלה שהתקשרו ללשכתו ושאלו האם השמועות שהתאבד נכונות. אלא שבשבועות האחרונים מתברר שביטן בחיים - וחוזר בגדול לבחוש באזורים הכי רגישים של הפוליטיקה הישראלית. הצעות חוק שבליכוד רוצים לקדם? ביטן שם. בחירות מקומיות? ביטן קובע. המאבק הטעון על גיוס חרדים, שעלול להביא להקדמת הבחירות? ביטן יסדר. פריימריז? ביטן כבר רץ, ועוד איך. חקירות? חשדות? פרסומים על המלצות לכתב אישום? עזבו, ביטן מכחיש ומשוכנע שהכל פוליטי. או, כפי שדמותו ב"ארץ" הייתה בוודאי אומרת: "קודם כל זה לא קרה. ואם קרה, אז מה קרה?"
    אמיר שואן, אמירה לם

    ועדת הכנסת, אולם 3720, יום שני לפני כשבועיים וחצי. הנושאים שעל סדר היום חשובים: תיקונים לחוק נכי רדיפות הנאצים, דיון בהצעת חוק יסוד: הממשלה, ועוד. השיח בישיבה נע בין קורקטי למנומנם. ואז יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי זוהר, מעביר את המיקרופון לח"כ דוד ביטן.

      

    הוקלט באולפני הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה

     

    תוך דקות האולם מגיע לנקודת רתיחה. "עוד פעם את הולכת לגזענות?!" מטיח ביטן בח"כ פנינה תמנו־שטה; אחר כך ביטן עובר לנזיפה בוועדת השרים ופוסק כי "היא הפכה לסניף של משרד האוצר. תכלס הם לא דואגים לציבור"; ולקינוח, גם זוהר עצמו חוטף: "אתה שפן, תמיד היית שפן, זוז!". ואז ביטן קם בהפגנתיות והולך.

     

    משקיף תמים מהצד יתקשה להבין על מה יצא קצפו של ביטן. הנושא שעליו נאבק נשמע כמו עניין ביורוקרטי: מימון משגיחים בקלפיות בבחירות המוניציפליות הקרובות. אלא שלחוק הזה יש משמעות של כ־56 מיליון שקל, ובמידה שביטן יצליח להעבירו, מיליוני שקלים ייחסכו מקופת מפלגת הליכוד - ומקופותיהן של שאר הסיעות - וייפלו על הכיס של כולנו. מישהו בראשות הליכוד מאוד רצה שהחוק הזה יעבור. אחרת ביטן לא היה מתעסק בזה.

     

    יומיים עברו, והוועדה התכנסה שוב. אלא שהפעם, הפלא ופלא, היו"ר זוהר נעלם, ובמקומו הגיע מחויך וטוב לב, נכון - דוד ביטן. הישיבה כולה עסקה רק בסעיף אחד: החוק שביטן מבקש להעביר. "אני מבקש לפתוח את הישיבה", הכריז. ח"כ אחמד טיבי מיד תהה: "האם הודח חבר הכנסת מיקי זוהר?", וביטן השיב בציניות: "לא, הוא פשוט נמצא בוועדת כספים בנושא של הטבות מס, זה נושא מאוד חשוב לו, אז הוא ביקש ממני לבוא".

     

    תוך פחות מחמש דקות עברה ההצעה. יו"ר הקואליציה דודי אמסלם וחברו הקרוב של ביטן הגיע במיוחד, נתן לביטן כיף, לחש לו משהו באוזן, וביטן נעל את הישיבה. הנוכחים התפזרו, לא לפני שח"כ טיבי המשיך לתהות: "ביטן, האם מיקי מכלוף זוהר ישוב לתפקידו?". ביטן ענה: "כן", ואז הוסיף בחיוך: "לא בטוח".

     

    התקרית הזו סימנה יותר מכל את מה שמתרחש במסדרונות הכנסת בשבועות האחרונים: הקאמבק הגדול של דוד ביטן.

     

    לכאורה, בחצי השנה האחרונה, מאז שהחקירה נגדו הפכה לגלויה, דוד ביטן, מי שהיה החייל מס' 1 של בנימין נתניהו והבוס רב העוצמה של הקואליציה - פשוט נעלם. האיש שכל משפט שלו ב"שבתרבות" הפך לכותרת, המושך בחוטים, מי שדמותו הפוליטית הססגונית והכוחנית הצליחה להאפיל אפילו על החיקוי המיתולוגי שלה ב"ארץ נהדרת" - ירד למחתרת.

     

    אלא שהתחקות אחרי חייו החדשים של דוד ביטן מגלה: דוד ביטן כאן - ומעורב מאוד בעניינים הפוליטיים הרגישים ביותר של הליכוד. זה כולל את הבחירות המוניציפליות הקרובות, שבמפלגת השלטון רואים כמבחן כוח, ואפילו את הנושא הרגיש מכל, הפצצה הפוליטית שבכל רגע יכולה לפרק את הקואליציה ולשלוח את ישראל לבחירות: גיוס חרדים. אפשרות לכתב אישום עתידי? קרב משפטי? כל אלו מעסיקים את ביטן מאוד - אבל במקביל הוא כבר מתכנן גם להסתער על הפריימריז של הליכוד, שייערכו בסוף השנה. הוא חזר לפקוד בריתות ובר־מצוות של חברי מרכז, לאכול בורקסים עם פעילים, לצעוק בוועדות הכנסת ולהגן על שרה נתניהו בשידור חי. "לדוד מאוד חשובים הפריימריז", מספר השבוע ח"כ מקורב אליו מהליכוד. "חשוב לו להיבחר שוב לכנסת, ויש לו סיכוי טוב. זה חשוב לו, כי זה יכול לתת הגנה מסוימת בחקירות ובניהול משא ומתן על הסדר. כשתלויה מולך חקירה, עדיף להיות חבר כנסת ולא אזרח מן השורה".

     

    ביטן, מצידו, מאשר שהוא חוזר לפעילות פוליטית וגם מתכונן לפריימריז, אבל טוען שהסיבה איננה להב 433. "לפני החקירה הייתי בשיא השיאים של הקידום הפוליטי שלי", הוא אומר השבוע ל"ידיעות אחרונות". "היום הייתי אמור להיות כבר שר. זזתי הצידה גם כדי שלא אפריע לחקירה, עבדתי יותר מאחורי הקלעים, נהגתי ככה חצי שנה, ועכשיו אמרתי שאני חוזר".

     

    אומרים שאתה חוזר כדי להבטיח את מקומך בכנסת, סוג של שכפ"צ נגד החקירה.

     

    "שמעתי את הטענה הזו. אני אשאר חבר כנסת כי אני רוצה להישאר חבר כנסת. אני חושב שלא סיימתי. הנושא הזה של ההגנה, זו הגנה שקיימת. הרי אני לא הייתי נחקר אם לא הייתי חבר כנסת. אז לכן זכותי גם ליהנות בחקירה מהתנאים שלי כחבר כנסת".

     

    אז אין לחזרה שלך לפוליטיקה שום קשר לחקירה?

     

    "לא, החזרה שלי לא קשורה. החלטתי להישאר בתפקיד עד לסיום העניין ונראה מה יהיה. אני חושב שבסוף זה יסתיים לטובתי. אבל נמתין ונראה".

     

    "זה ייגמר רע"

     

    עד דצמבר האחרון דוד ביטן היה באמת מטאור פוליטי. תוך פחות משנה מאז נבחר לכנסת הוא הפך מפוליטיקאי מקומי עלום שם מראשון־לציון ליד ימינו של ראש הממשלה. ביטן רץ מאולפן לאולפן ולעיתים קיים, כך על פי מקורביו, 12 ראיונות ביום. "אשתי כמעט התגרשה ממני בתקופה ההיא", מספר לנו אחד מעוזריו. "לא ראיתי את הבית, היינו כל הזמן עסוקים באיך לתכנן את הראיון הבא".

     

    בכנסת הפך ביטן לכל־יכול. לעיתים לא ניתן היה לזהות אם את סדר היום קובע נתניהו או ביטן. "האיש היה הדי־ג'יי של המדינה, הוא קבע את סדר היום של כולנו, גם הפרלמנטרי וגם הפוליטי", אומר אחד ממקורביו. "מהלך צבירת הכוח שלו היה מדהים, חסר תקדים, אולי שני רק לאריה דרעי. לצמוח מבפנים, בקדנציה ראשונה? לא מכיר כזה דבר".

     

    ח"כ יהודה גליק מספר שביטן לא רק החליט על סדר היום אלא גם ניהל ביד רמה את הגישה היקרה מכל: הדלת של ראש הממשלה. "ביטן אז שלט על מי נכנס ומי יוצא. אז הייתה תחושה שביבי וביטן זה אותו דבר. ואם ביטן חוסם אז ביבי דורש את זה, או שאם ביבי חוסם ביטן דורש. היה נראה שזה היינו־הך".

     

    "ההבדל בין ביטן לבין שאר הח"כים שמלקקים לביבי הוא שביטן יודע להגיד לא", מספר חבר כנסת מהליכוד. "הוא ידע להגיד גם לא לראש הממשלה בדברים מסוימים, וביבי דווקא העריך את זה. מהצד השני, ביטן הגן עליו בכל מקום אפשרי ונכנס חזק במשטרה בכל מה שקשור בחקירות ראש הממשלה, כולל דה־לגיטימציה למפכ"ל, לראש להב 433 וחוקים שניסו לחוקק כדי להצר את ידי המשטרה".

     

    אלא שאז, בשיא תהילתו, ביום אחד בדצמבר, הוזמן ביטן למשרדי להב 433 וגילה שמזה כמה חודשים מתנהלת נגדו חקירה. תיק 1803 הפך לגלוי.

     

    חקירתו הראשונה נמשכה 13 שעות. גם אשתו ואחיו זומנו למתן עדות. ביטן הכחיש את המיוחס לו. אחר כך החלו להופיע דיווחים לפיהם המשטרה פועלת לגיוס שני עדי מדינה: הראשון הוא איש העסקים משה יוסף, אשר על פי החשדות היה לכאורה "הבנקאי" של ביטן ומי שהעביר אליו שוחד בסכומים של מאות אלפי שקלים מכמה גורמים, ביניהם, כך לטענת המשטרה, גם משפחת ג'רושי, המוגדרת על ידי המשטרה כמשפחת פשע. השני הוא דרור גלזר, יזם נדל"ן אשר על פי החשד העביר לכאורה לביטן שוחד באמצעות יוסף, בסכום שנאמד בכרבע מיליון שקלים. עיקר החשדות מתמקדים בתקופה שביטן היה סגן ראש עיריית ראשון־לציון.

     

    ביטן, כמובן, לקח את החקירות קשה מאוד. "פשוט גיהינום, חרב עליו עולמו", אומר אחד ממקורביו. "זה גם נעשה בעיתוי שהוא היה על פסגת העולם. ליפול זה אף פעם לא כיף, גם לא מקומה שלישית. אבל הוא היה פה בקומה 80".

     

    "אחרי החקירה דוד ביטן נראה כמו אדם מחוק לגמרי", משחזר ח"כ גליק, "כאילו מישהו דרס אותו עם טרקטור. ביבי - החקירות עברו לידו. ביטן לקח אותן קשה מאוד. היה מדוכא מאוד".

     

    "בחודש הראשון הוא היה שבור, הוריד המון מהמשקל", מספר לנו אחד מחבריו הקרובים של ביטן. "שמעו את זה בקול שלו, חששתי שאפילו יש סיכוי שהוא מתאבד לנו".

     

    למה? הוא רמז במשהו שהוא עלול לפגוע בעצמו?

     

    "הוא לא אמר אני רוצה להתאבד, אבל אני זוכר את הקול שלו. הקול שלו היה שבור, מרוסק, הדיבור לא היה קוהרנטי. משהו הזוי לגמרי".

     

    ביטן עצמו מכחיש כי בכלל חשב על הכיוון הזה, אבל מודה כי הושפע עמוקות מביקוריו בלהב 433. "אתה יודע, אנשים יודעים הכל, מפיצים שמועות. פעם אחת העוזר שלי קיבל טלפון מעיתונאי ששאל אם אני התאבדתי".

     

    ולרגע לא עברה לך מחשבה כזו?

     

    "מה פתאום? אבל זה לא נעים, ותופסות את הראש שלך כל מיני מחשבות. אין בן אדם שזה לא משפיע עליו. הייתי מוטרד, אבל לא הסתגרתי. פשוט הרבה אנשים ברחוב שאלו מיליון שאלות, אז ברחתי מהתשובות האלו".

     

    היה עצב בבית?

     

    "בשבוע־שבועיים הראשונים, כן. בטח. ודאי וודאי. היינו עצובים. אני לא מאחל לך לעבור מצבים כאלה. עוברות מחשבות בראש גם למשפחה, גם לי, מה יהיה בעתיד. כל הדברים האלה".

     

    מישהו אמר לנו שרואים את ההשפעה של החקירות לפי איך שרזית באותה תקופה.

     

    (ביטן מחייך) “הייתי כמה פעמים בחקירה. פעם אחת 14 שעות, פעם אחת 12, ולא אכלתי בחקירה. שתיתי ודיברתי. אז לאט־לאט, אצלי אם אני לא אוכל יומיים־שלושה אני מרזה 4 קילו".

     

    איך השפיעה עליך חקירת אשתך, חגית?

     

    "אלה היו ימים באמת קשים, הפרידו בינינו, לא היינו ביחד. אבל היא הייתה חזקה, זה הפתיע אותי לטובה. גם חגית וגם הבנות נתנו לי גיבוי מלא".

     

    דוד ביטן עם אשתו, חגית, שנחקרה  גם היא. ביטן: “אלו היו ימים קשים”
    דוד ביטן עם אשתו, חגית, שנחקרה גם היא. ביטן: “אלו היו ימים קשים”

     

    למרות החשדות הכבדים, בסביבתו של ביטן רבים אוחזים בתיאוריה הקונספירטיבית־משהו, לפיה חקירתו נובעת ממאבקו ברשויות החוק סביב חקירות ראש הממשלה. "אני הזהרתי אותו", מספר ח"כ המקורב לביטן. "אמרתי לו, את זה אני לא אשכח: 'דוד, זה ייגמר רע, תזכור מה שאני אומר לך, זה ייגמר רע. אתה לא יכול לריב עם התקשורת ולריב עם המשטרה ולריב עם הפרקליטות. זה לא עובד ככה. אתה צריך להיות צדיק כדי לעשות דבר כזה'".

     

    גם ח"כ מיקי זוהר, אשר למרות המריבות האינסופיות ביניהם נחשב לחברו הקרוב של ביטן, מאמין שזו הסיבה לחקירה: "לצערנו, ביטן שילם מחיר, וישלם כנראה מחיר, בעקבות מה שקרה. עושים חקירה נגדנו כי אנחנו תוקפים אותם".

     

    אתה באמת מאמין שככה זה עובד? קצינים במשטרה מחליטים לבצע נגדכם חקירות בגלל דעותיכם?

     

    "חד־משמעית כן. אספו נגדנו חומר לא כדי לטהר את האורוות אלא כי היחידה הזאת, להב 433, היא יחידה שהדרייב שלה זה ההד הציבורי והתקשורתי. הם רוצים להיראות בעיני הציבור כלוחמי הצדק. לכן, בכל פעם שיש חקירה של מישהו מפורסם הם הולכים מה שנקרא כמו אחוזי אמוק בתהליך, ולא משנה מה ההשלכות. לכן, אגב, יש חקיקה, שאני יכול לבשר לך עליה, שלא תיפתח חקירה או הליך חקירה נגד נבחר ציבור, אם זה ראש רשות או אם זה חבר כנסת, אלא באישור היועץ המשפטי לממשלה".

     

    אם זה אכן פוליטי, איך זה שאותך לא חקרו?

     

    "אני לא חושש. יכולים לבדוק אותי מבוקר עד ערב, לא מזיז לי".

     

    גם ביטן חושב שלחקירות שלו יש רקע פוליטי. "מה שהפריע זה האג'נדות שלי, היכולת שלי להתקדם במישור הפוליטי. את התפקיד של יו"ר הקואליציה בניתי באופן כזה שהוא הפחיד הרבה אנשים. לא היה דבר כזה לפניי, וגם לא יהיה אחריי. וזה הפריע להרבה מאוד אנשים וגופים".

     

    אבל יכול להיות שהיית גם נאיבי בתחום הכספי?

     

    "לכל הדברים יש לי תשובות. הייתי שלושים שנה בסקטור הציבורי, ויש לי רק דירה אחת, שקניתי אותה ב־54 אלף דולר. אני מוכן שישוו אותי מול כל איש ציבור בארץ".

     

    במשטרה מכחישים שיש קשר פוליטי לחקירה. "הניסיון לייחס מניעים זרים למשטרת ישראל הוא מגוחך", משיבים במשטרה (ראו תגובה מלאה במסגרת).

     

    "לחזור לעניינים"

     

    לאחר שלוש חקירות ביטן החליט לשמור על זכות השתיקה. "ברגע שהוא ראה שהוא כבר לא יכול לעמוד בקצב ההדלפות, הוא העדיף לשתוק", טוען השבוע עו"ד אפי דמרי, המייצג אותו. על פי פרסומים שונים, המשטרה המליצה להגיש כתב אישום נגד ביטן, אך הודעה מסודרת על זימון לשימוע לא נמסרה לעורך דינו.

     

    ביטן, למה שתקת בחקירה?

     

    "אני לא שתקתי. בהתחלה דיברתי 40 ומשהו שעות, 150 ומשהו עמודי פרוטוקול, אבל כשראיתי שההדלפות הן גדולות מאוד, חזקות מדי, דבר שפוגע בחקירה, אמרתי שאני לא אשתף פעולה. זה מייצר כותרות ללא סיבה, אז למה שאני אדבר? אבל הבטן שלי אומרת שבסופו של דבר אני כן אדבר, ושזה יסתיים או בזיכוי או בסגירת התיק".

     

    כשבועיים לאחר שהחל להיחקר פרש ביטן מתפקיד יו"ר הקואליציה. הדעות באשר לסיבה לפרישה חלוקות: חלק ממקורביו משוכנעים שראש הממשלה הוא זה שדרש שיעזוב; אחרים טוענים כי זו הייתה בקשתו של ביטן. "ביבי לא חבר אף פעם של אף אחד", אומר ח"כ מקורב לביטן. "ביבי הוא ראש ממשלה, שאם אנשים עובדים אצלו, לא משנה באיזה תפקיד, הוא מצפה מהם לעשות את העבודה, ואם עושים את זה - טוב, אז הם מתקדמים. אם לא, אז לא".

     

    אז יום אחד אתה המגן של ראש הממשלה, אחד המקורבים לו ביותר, ולמחרת אתה ממודר?

     

    "מה יעשה ביבי? מה יכול לעשות ביבי בסיטואציה לא פשוטה של ביטן? ימנה אותו לשר? אני גם יכול לומר לך בוודאות מוחלטת שזה הכל בתיאום עם ביטן".

     

    "כולם ידעו שראש הממשלה אמר לו תלך, כי אם לא זה יתגלגל אליי", אומר ח"כ המקורב לראש הממשלה. "וביטן הרגיש דווקא מאוד פגוע מהסיפור הזה. הוא לא רצה לעזוב את התפקיד. הוא הרגיש שזרקו אותו לכלבים. ראש הממשלה ביקש מביטן שיציג את זה כאילו הוא עוזב מיוזמתו. הרי אם ביבי היה מפרסם שהוא מפטר אותו, היו אומרים לו: איך אתה מפטר אותו כשהחשדות כלפיך הרבה יותר חמורים".

     

    לעו"ד דמרי יש הסבר אחר: "דוד פשוט לא יכול היה לטפל בקואליציה כשהוא היה בתקופה אינטנסיבית של חקירות והעוזרים שלו נחקרו. אסרו עליו ליצור קשר. אז אי־אפשר לנהל ככה קואליציה".

     

    אם יוגש כתב אישום, בכוונתו להתפטר?

     

    "אני לא יודע. כרגע הוא ממשיך להיות ח"כ. אם יוגש, נחליט".

     

    ביטן עצמו טוען כי ההחלטה לפרוש הייתה שלו. "נתניהו נתן לי גיבוי מלא ולא רצה שאעזוב", טוען ביטן. "החלטתי לעזוב רק אחרי שאמרתי לו שאני עומד על כך, אז הוא מינה את דודי אמסלם".

     

    בשבועות הראשונים נאלץ אמסלם להתמודד עם התפקיד הסבוך כמעט לבדו. ח"כ מהליכוד נזכר: "הרגשנו שאמסלם קרס לחלוטין. כל פעם נקרא מישהו אחר לעזור: פעם לוין, פעם אלקין, פעם שטייניץ, ופעם ביטן עצמו. לאט־לאט דודי הבין שהבן אדם שהוא הכי סומך עליו זה ביטן, וביטן המשיך לעזור מאחורי הקלעים".

     

    הרחק מהאולפנים, בחדרי חדרים, בלי מיקרופונים ומייק־אפ, המשיך ביטן לנהל את המשברים הכי רגישים של הקואליציה. "בהתחלה ביטן היה מאוד מודאג, ירד במשקל, היינו אומרים עליו בכנסת 'אדם מת מהלך', היה חיוור, היה חסר אנרגיה", מספר בכיר באופוזיציה. "אבל הנה חזר להיות איש חי, הולך, נושם, ולאט־לאט התחיל להסתער".

     

    על מה הוא הסתער?

     

    "בחודשים האחרונים ביטן הוא 'האקמול': כשמתחילים כל החוליים והבעיות בקואליציה ובעיות איתנו באופוזיציה, אז הוא מגיע. אחר כך הבנתי שזו שיטה של אמסלם: כשהוא רוצה להגיע לאיזשהן הבנות עם האופוזיציה, הוא ישר שולח אותו".

     

    איך זה עובד תכלס?

     

    "כשיש מצב של סדר יום לחוץ ויש התגייסות שלנו, של האופוזיציה, אז פתאום הוא, ביטן, מופיע ומתחיל: יד על הכתף, מציע כל מיני עסקאות ‑ אם תוריד את החוק הזה, אז נבוא לקראתכם בעניין ההוא. וגם כשיש בעיות בתוך הקואליציה פתאום ביטן מופיע".

     

    איך דודי אמסלם מקבל את המעורבות שלו?

     

    "לא כל מה שהוא עושה זה בהסכמה עם אמסלם, ממש לא. יש להם מחלוקות גדולות. לא תמיד אמסלם אוהב את זה שביטן מתערב לו, נכנס באמצע. יש גם מתח ביניהם. אבל עם כל המתיחויות, בארוחה טובה, על חומוס, זה יכול להיגמר. הם לא סוחבים איתם משקעים".

     

    "אני לא חושב שסומכים על ביטן יותר מאשר על דודי", אומר ח"כ מקורב אל השניים. "אני חושב שעל דודי אנשים דווקא מאוד סומכים ומאוד מעריכים אותו. אבל דודי אדם יותר קשה, יותר אגרסיבי, אז לפעמים זה יוצר דווקא אנטגוניזם. ביטן יותר מרוכך. כשצריך להרים את הקול - הוא מרים את הקול, כשצריך להירגע ולחבק - הוא מחבק, וכשצריך להצחיק הוא מצחיק. אין מה לעשות. יש לו, אתה יודע, צ'ארם כזה, שהוא יודע להגיע לאנשים".

     

    את המשברים מאחורי הקלעים ביטן פותר בהוראת ראש הממשלה?

     

    "ראש הממשלה, או מישהו מטעמו, מטיל על ביטן את המשימה, אבל אני חושב שברוב המקרים מי שמכניס אותו לעניינים זה אמסלם. צריך לזכור שהוא וביטן הם באמת אחים".

     

    "הם באים מאותו בית יוצר", מוסיף חבר קרוב של ביטן. "מאוד קל להם להסתדר. שניהם נהנים להתפלש בבוץ הפוליטי. תן להם כל היום ללכת בשולחנות האלה של הבורקסים בכל הארץ ולהתחבק ולהתנשק. יש חברי כנסת שמקבלים מזה צמרמורת, הם נהנים מזה".

     

    אמסלם עצמו לא מתרגש מההשוואות ומהשמועות על תחרות ביניהם. "אני מאוד מעריך ואוהב אותו", הוא אומר. "אני מתפלל לכך שכל העננה הזאת תתפזר והוא יחזור לפעול במלוא מרצו. אני מאד אוהב את דוד, חברי כאח לי".

     

    דוד ביטן ודודי אמסלם בפעילות בכנסת.  ח”כ: “שניהם  נהנים מלהתפלש  בבוץ הפוליטי”
    דוד ביטן ודודי אמסלם בפעילות בכנסת. ח”כ: “שניהם נהנים מלהתפלש בבוץ הפוליטי”

     

    יש ביניכם יריבות?

     

    "אני לא מתחרה באף בנאדם. אני אעשה את עבודתי, כל אחד שיעשה את עבודתו. הכל בסדר. מה שחשוב זה שהוא יעבור את התקופה הקשה הזאת, וזהו. שהכל יהיה מאחורינו".

     

    הוא עוזר לך היום בניהול הקואליציה?

     

    "עזוב את זה, זה לא הסיפור, זו סתם רכילות טיפשית. דוד חבר אישי שלי, כל השאר לא חשוב".

     

    דוד ביטן, יש עניינים בקואליציה שדודי אמסלם מבקש ממך לטפל בהם?

     

    "יש דברים שהוא מבקש ממני לטפל בהם, כי התחלתי לטפל בזה לפניו. וכשאני חושב שצריך משהו, אני נכנס ועוזר. לפעמים. אם יש משבר עם האופוזיציה, אני עוזר. זה גם יתרון מבחינתו, כשהוא מבין שיש דברים שאני יכול לעזור יותר אז הוא נותן לי את האפשרות. כי אנחנו חברים, אין בינינו יריבות פוליטית או משהו כזה".

     

    רק בשבוע שעבר, למשל, סביב חוק מימון המשקיפים בבחירות המקומיות, היו לא מעט מתחים ביניכם.

     

    "אנחנו יכולים להתווכח, אז מה? רבתי עכשיו? מחר אני יושב וסוגר את העניינים. לכן היה לי קל עם האופוזיציה. אף פעם לא התרגשתי מזה שאמרו עליי משהו, תקפו אותי במשהו".

     

    "התחלה חדשה"

     

    אז הקואליציה הייתה צריכה את ביטן, אבל לא פחות מזה ביטן היה צריך את הקואליציה. "הצבע החל לחזור לו ללחיים", נזכר אחד מחבריו. "הוא גם העלה שוב במשקל, שזה תמיד סימן אצלו שהכל בסדר".

     

    די מהר גם מסביבו הבינו שביטן חוזר. תכירו את אלידור כהן, עוזרו הנאמן של ביטן. כהן, דמות מוכרת במפלגת השלטון, נתן לביטן את הכבוד להיות הסנדק של בנו, לא לפני שאמר לאתר "בחדרי חרדים": "החלטתי שדוד יהיה סנדק כדי שתהיה לו התחלה חדשה. אומרים שסנדק בברית מילה פותח דף חדש בחיים ומנקה ממנו את כל מה שהיה בעבר - אז החלטתי לתת לדוד להיות הסנדק, כדי שהוא באמת יתחיל התחלה חדשה ויגמור עם כל הסיפור ההזוי הזה שהמציאו עליו". 

     

    שבוע אחרי ברית המילה נסע ביטן למסע לארה"ב מטעם הסוכנות היהודית. "לקחו אותנו לבית תמחוי של הקהילה, ודוד ביטן שם סינר והתחיל להגיש אוכל לנזקקים", נזכרת ח"כ נאוה בוקר. "זה היה מעניין לראות אותו ככה, במקום כזה, כאילו פתאום הוא התרכך. זה היה בדיוק לפני יום העצמאות ובנסיעה הזו הוא גם התאושש, חזר לספר בדיחות, היה מרכז החבורה. ברור שקשה לו, אבל הוא לא הראה את זה, התחיל לצאת מזה".

     

    "בטיול הזה היה קטע מצחיק מאוד עם ח"כ נגוסה", נזכר ביטן. "לקינוח הגישו עוגה פשוטה כזו, שוקולד. אני כבר סיימתי לחלק אוכל לשולחנות שלי ומישהו ביקש ממני את העוגה הזו, אבל כבר הייתי עייף. אז אמרתי לו: 'נגוסה, בחייאת דינאק, תביא להם את העוגה הכושית'. הוא ישר התנפח: 'מה כושית? אתה גזען! גזען!'. אמרתי לו: 'אתה דפוק? ככה קוראים לעוגה הזו בישראל, מה אתה רוצה ממני?' אחר כך צחקנו על זה המון".

     

    ביטן החל להגביר קצב ולחזור לעומק המנגנונים הפוליטיים, גם אלו שנסתרים מהעין. בליכוד הוא מונה כמשקיף בפורום החשוב ביותר בעת הזו - ועדת ההיגוי העליונה של הבחירות לרשויות המקומיות, הגוף שבוחר את כל מועמדי הליכוד בבחירות ברחבי הארץ. "ביטן מונה כמשקיף", מספרת ח"כ שרן השכל, "אבל ביטן לא יודע מה זה להיות משקיף והוא מחליט הרבה מאוד שם".

     

    "ראש הממשלה עדיין סומך עליו", מספר ח"כ מהליכוד המקורב לראש הממשלה. "הוא אמנם התרחק ממנו תקשורתית, אבל הוא עדיין סופר אותו בין האנשים שיודעים לעבוד. הוועדה המוניציפלית זה פרס ניחומים קטן, וביטן זקוק לזה. זו הייתה הדרך של ביבי לתגמל את ביטן על הנאמנות".

     

    ביטן עם  ראש הממשלה נתניהו. "ביבי  עדיין סופר  את ביטן"
    ביטן עם ראש הממשלה נתניהו. "ביבי עדיין סופר את ביטן"

     

    איך יכול להיות שנותנים למי שחשוד בשוחד ברשויות המקומיות לקבוע את מועמדי הרשויות המקומיות? 

     

    "את זה אתם אמרתם. מכל מקום, לביטן זה נפל בזמן כדי לעשות קאמבק ציבורי".

     

    חיים ביבס, יו"ר הוועדה, אין בזה טעם לפגם?

     

    "לא. מדובר בתהליך פוליטי פנימי בתוך הליכוד. לא מדובר בהליך מוניציפלי או בתוך רשות כזאת או אחרת. זה הליך פוליטי גרידא".

     

    אולי אין כאן עבירה על החוק, אבל מה עם מראית העין?

     

    "לא יכול להיות מצב שבו בעצם לוקחים בנאדם בסוף החקירה, לפני שבכלל הוגש כתב אישום, ובוודאי לפני שהוא הורשע, ואומרים לו: תשמע, מרגע זה אין לך שום שותפות בתהליך פוליטי".

     

    איך אתה מתרשם ממנו?

     

    "דוד נראה מאושר. מגיע לכל הישיבות, נראה מעודד. הפוליטיקה עושה לו טוב. ההתעסקות ביום־יום, באנשים, עניינים".

     

    בשבועות האחרונים קיבל ביטן תפוח אדמה לוהט נוסף: הטיפול במשבר חוק הגיוס מול החרדים. בעוד ימים ספורים תחל לפעול ועדה שתגבש את מתווה חוק הגיוס החדש, אבל בינתיים בחדרי חדרים העניינים נתפרים, וביטן מככב בישיבות האלה.

     

    גם בנושא הזה יש התלבטות בין ביטן לאמסלם. ח"כ גליק: "אין ספק שאידיאולוגית דודי יותר טוב לחרדים. דודי אדם מסורתי, שומר שבת, מניח תפילין, לעומת ביטן שהוא ממש חילוני. דודי גם מביע עמדות פרו־חרדיות. תשמע אותו מדבר על רפורמים, אני לא שמעתי אף חרדי כמעט מדבר על רפורמים כמו שדודי אמסלם מדבר עליהם".

     

    יעקב אייזן, דוברו של השר ליצמן, יש לכם בעיה עם ביטן?

     

    "לא. אין לנו שום בעיה איתו, מה הבעיה איתו?"

     

    שהוא חילוני.

     

    "אמסלם גם חילוני".

     

    שומר מסורת. מניח תפילין. שומר שבת.

     

    "נו, באמת, אנחנו נתערב מי יהיה הנציג של הליכוד?"

     

    כן.

     

    "אין לנו שום הבדל בין ביטן לאמסלם. אני לא מבין מאיפה הביאו את זה. אנחנו עם ביטן במגעים, מקווים להגיע לפשרות, להבנות, או לחוק מתוקן".

     

    ביטן, מה קורה בישיבות מול החרדים?

     

    "אנחנו יושבים, אני לא אכנס לפרטים".

     

    אתה תהיה יו"ר הוועדה או אמסלם?

     

    "לא יודע. מינו אותי דרך העיתון ופיטרו אותי דרך העיתון".

     

    מה היחסים שלך היום עם נתניהו? נחשבת לאיש הקרוב אליו ביותר.

     

    "נכון להיום יש לי יחסים טובים איתו. השיחות פחות אינטנסיביות מבעבר. כשאנחנו בכנסת אנחנו מדברים פה ושם".

     

    מתי דיברת עם נתניהו בפעם האחרונה?

     

    "אולי לפני חודש, חודש וחצי".

     

    אז איך ראש הממשלה מעביר אליך הוראות בנוגע לחוק הגיוס למשל, או לוועדה המוניציפלית?

     

    "יש מישהי מטעמו של נתניהו שאם צריך משהו אז היא מדברת איתי".

     

    מה שמה?

     

    "עזבו, זה לא חשוב".

     

    טוענים שהוועדה המוניציפלית זה לתת לחתול לשמור על השמנת.

     

    "איזו שמנת יש פה בכלל? יש פה רק סכסוכים שיגרמו לי לפחות קולות בפריימריז. נו, באמת".

     

    אז אתה חושב שזה יזיק לך בפריימריז?

     

    "לא, כי אני לא מפחד להיכנס לתוך הקלחת. בסופו של דבר לדעתי זה יעזור פחות משיקלקל".

     

    "הוא מרגיש חזק"

     

    גם ברמת השטח ביטן חזר לפעילות. בליכוד יש מדד כוח ברור לכך: מספר אירועי חברי המרכז והפעילים שבהם חבר הכנסת מופיע. ביטן, שבשבועות הראשונים לא הגיע כמעט לאף אירוע, חזר לאולמות השמחה. "עכשיו יש שניים־שלושה אירועים ביום", הוא אומר. "לפעמים זה בלתי אפשרי. למשל, היה לי ערב אחד אירוע בנשר, אירוע בדרום במושב אחרי באר־שבע, אירוע בירושלים ואירוע באיירפורט סיטי. מה לעשות, ויתרתי על נשר".

     

    אלא שבליכוד לא כולם מברכים על הקאמבק של ביטן. "זה לא הכי נוח בעולם, אתם יודעים", אומר לנו ח"כ בולט במפלגה. "בסוף הסיטואציה היא לא פשוטה. מרגיש כאילו שבסוף זה יתפוצץ לכולנו בפרצוף. החשדות מאוד כבדים, ובסוף מי שייפגע זה תנועת הליכוד. אם חלילה יתברר שמשהו נכון והוא יצא אשם, אז התנועה צריכה להקיא אותו משורותיה".

     

    אמרת לו את זה?

     

    "כן, אמרתי לו: תשמע, אחי, זה יתפוצץ לך בפנים. אתה מתגרה יותר מדי במערכת. כל העיניים עליך ופתאום אתה מנסה לחזור לקדמת הבמה כאילו לא קרה כלום. בסוף אם ילכו לך על הראש זה בגלל הדברים האלה. אבל הוא דווקא מרגיש חזק".

     

    גם באופוזיציה יש המבקרים את הקאמבק של ביטן. "הוא אמנם נבון, אבל חסר עכבות למדי", אומר פוליטיקאי בכיר באופוזיציה. "הוא מתאים לעידן הטראמפי: עושה מה שמתחשק לו, אומר מה שמתחשק לו ולא עושה חשבון. זה שנותנים לאדם כזה להמשיך ולהיות בתוך המגרש הפוליטי זה חלק ממה שקורה במדינה הזאת, כי אם ביבי יכול להמשיך והכל בסדר, אז גם ביטן יכול להמשיך. הוא יושב בוועדה המוניציפלית, וזה המון כוח. אבל בעיקר זה מחזיר אותו לצנטרום, ושום דבר לא מקרי כאן".

     

    דודי אמסלם, אתה מאמין שביטן ייצא מזה?

     

    אמסלם: "בעזרת השם, אני מתפלל עליו כל בוקר, כל בוקר אני אומר פרק תהלים על דוד ביטן אחרי התפילה. עוגמת נפש עצומה מה שקורה. דוד הוא איש חזק. באמת. הוא איש חזק מאוד. אני מאמין בחפותו".

     

    ואם זה ייגמר לא על הצד הטוב ביותר, ודוד יורשע ואפילו אולי יישב בכלא, אתה תישאר חבר שלו?

     

    "דוד הוא בנאדם טוב. הוא איש מדהים. הוא איש עם לב ענק. אני אשאר חבר של דוד כל הזמן, לא קשור למה שיקרה או לא יקרה".

     

    "המשטרה הצליחה לחסום אותי, לחסום את הקידום הפוליטי שלי”, אומר ביטן רגע לפני שאנחנו נפרדים. “אני מקבל את זה איך שזה, לא מתרגש. לא נולדתי חבר כנסת, לא נולדתי שר. נולדתי דוד ביטן, במרוקו. אני אדם פשוט ואני אמשיך להיות פשוט".

     

    אתה חושב על היום שאחרי? הרי יכולים לסלק אותך מהכנסת ולקחת לך את רישיון עריכת הדין. מה תעשה?

     

    "ברור שאני חושב, אבל מה אני יכול לעשות עם זה? אלה החיים".

     

    משטרת ישראל: "טענה מופרכת"

    בתגובה על הטענות כי הרקע לחקירות נגד ביטן הוא פוליטי, נמסר ממשטרת ישראל:

     

    "מדובר בטענה מופרכת ללא כל אחיזה במציאות ואנו דוחים אותה מכל וכל. חקירה זו, כמו כל חקירה אחרת במשטרת ישראל, מתנהלת כשחקר האמת הוא המטרה היחידה בחקירה.

    "משטרת ישראל מבצעת את תפקידה לאכוף את החוק ולחקור כל חשד לפלילים ללא משוא פנים. זהות הנחקר איננה רלוונטית לחקירה אלא אך ורק מהות העבירה ואיסוף הראיות לביסוס החשדות. "הניסיון לייחס מניעים זרים למשטרת ישראל הוא מגוחך, וראוי שנחקרים יעסקו במסירת גרסת אמת שתנקה את שמם במקום לנסות לייצר דה־לגיטימציה לחקירה ולקציני המשטרה. למותר לציין כי בתיקים מעין אלו כל פעולות החקירה, ללא יוצא מן הכלל, מתבצעות בליווי פרקליטות המדינה ובפיקוח היועץ המשפטי לממשלה".

     


    פרסום ראשון: 27.06.18 , 23:38
    yed660100