3,000 פועלים סינים יישארו בארץ

לפועלים הסינים החדשים אסור לעבוד בתחומי ירושלים, אז הממשלה החליטה להשאיר את הוותיקים • המטרה: להגדיל את מספר התחלות הבנייה בענף, לאחר הירידה החדה ברבעון הראשון

אסור לפועלים הסינים החדשים בארץ לעבוד בירושלים? אז פשוט נשאיר כאן את הוותיקים. בעקבות חשיפת "ממון" על איסור העבודה בבירה, ועקב כך שנראה ש־20 אלף הפועלים שהובטחו על ידי הממשלה כבר לא יגיעו, המדינה החליטה להאריך בשנה שהות של כ־3,000 פועלים שהיו אמורים לעזוב החודש.

 

"חיכינו בכליון עיניים לגל גדול של עובדים, אך המצב הפוך", אומר אלדד ניצן, יו"ר תאגידי הבנייה בלשכת המסחר. לדבריו, נתוני הלמ"ס מעידים על משבר בהתחלות בנייה כתוצאה ממחסור גדול של פועלים. "כיום יש 11,000 פועלים זרים בענף הבנייה, כולל אותם 3,000 פועלים ותיקים שיישארו, אך גם כמות זו לא תפתור את הבעיה".

 

הפועלים הסינים הוותיקים, בניגוד לחדשים, מורשים לעבוד בירושלים. אבל זה בא עם מחיר: הפועלים בעלי הניסיון מרוויחים משכורות שמגיעות לכ־20 אלף שקל בחודש. לאור הביקוש הרב לפועלים, ובמיוחד פועלי טפסנות, דרישות השכר גבוהות - ומשפיעות בהתאם על עלויות הבנייה ועל מחירי הדיור. "מקבלי ההחלטות יודעים שכמות גדולה של פועלים תעלה את התחלות הבנייה ותשפיע על מחירי הדירות לצרכן הסופי", אומר ניצן.

 

ההיצע הנמוך בפועלי טפסנות לא נמצא רק בסין, נמסר מתאגידי הבנייה בלשכת המסחר, ו־300 פועלים כאלה בלבד גויסו לבסוף ממולדובה. עוד מתברר שהפועלים לעבודות רטובות, שחיוניות לעבודה בישראל, אזלו גם בסין, ובעיקר פועלי גמר הם אלו שהוכשרו ומצפים לעלייה ארצה. 6,000 פועלים היו אמורים להגיע בשלב הראשון, אך הקבלנים משכו רק מחצית.

 

החודש פורסמו נתונים הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה התומכים בטענות על ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה ברבעון הראשון של 2018 - שחלה בו ירידה של כ־14.6% לעומת הרבעון הקודם וצניחה של כ־34% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. "אם אין עובדים - אין בניינים. בבנייה אין פתרונות קסם", מסר ניצן. "אי־אפשר לקצר את התהליך הכימי של הבנייה, מבחינת התחזקות חומרים. שם המשחק הוא כוח אדם, הרבה כוח אדם".

 

מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה: "אנו נמצאים בשלבים מתקדמים של בחינת מהלכים להסדרת העסקת העובדים הסינים המגיעים בהסכמים בילטרליים. במסגרת זו נבחנת הארכת אשרה של חלק מהנמצאים בישראל".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בעקבות פניית נשיא התאחדות בוני הארץ למטה הדיור בבקשה להשאיר את הפועלים הסינים הוותיקים בארץ, ובשל רצון להגדיל את מספר העובדים המיומנים בישראל, הוחלט לאפשר את השארת העובדים הסינים הוותיקים בארץ".

 

ofer-pt@yediot.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "3,000 פועלים סינים יישארו בארץ"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים