yed300250
הכי מטוקבקות
    יחסי ציבור
    24 שעות • 30.06.2018
    שרה נתניהו לא אוהבת פתיתים? בניו־יורק הן הפכו ללהיט הכי טרנדי
    שרה נתניהו אולי מתלוננת על המבשלות במעון ראש הממשלה שמכינות לה פתיתים, אבל בניו־יורק הפכו הפתיתים ללהיט במסעדות הכי טרנדיות. שלחנו את כתבתנו בתפוח הגדול לבדוק מה מוצאים השפים המובילים באמריקה בהמצאה הקולינרית הישראלית מימי הצנע
    ציפי שמילוביץ

    "זו נשמעת לך סיטואציה הגיונית שמכינים לי פתיתים למרות שביקשתי דג, למה מגיע לי לאכול פתיתים", צוטטה בסופ"ש שרה נתניהו מתוך חקירתה במשטרה בפרשת המעונות. אז הגברת נתניהו לא ממש בקטע של פתיתים, אבל בניו־יורק הפכו הפתיתים ללהיט הכי מפתיע שיש. כאשר יו"ר אסם, דן פרופר, ישב במסעדה במנהטן והמנה שהוגשה לשולחן כללה מרכיב מוכר במיוחד, הוא פרץ בצחוק גדול. "היו איתי כמה גויים ואמרתי להם שהפתיתים הטעימים במנה שהם אוכלים הם מוצר שלי", נזכר פרופר. "הם אמרו שלא יכול להיות. ביקשתי מהמלצר שיסתכל על האריזה ויגיד לנו מה כתוב עליה. הוא חזר ואמר 'קוסקוס ישראלי'".

     

    זה אולי נראה כמו צירוף מקרים מוזר, אבל מסתבר שלא ממש. עולם הקולינריה האמריקאי לא רק גילה את ההמצאה הישראלית שנולדה בימי הצנע, הוא אוכל אותה בכמויות. את הפתיתים, שזכו באמריקה לכינוי הקצת מאולץ 'קוסקוס ישראלי', אפשר למצוא במסעדות פופולריות רבות בניו־יורק. ב־Nomad של דניאל הום מוגשת מנה של טלה טאג'ין, כבש טלה עם שזיפים מיובשים, בצל קרמל ושקדים, על מצע של פתיתים. ב־Crave Fishbar מגישים עוף מטוגן עם פלפלים, צ'דר ופתיתים. במסעדת Barbounia מגישים את הפתיתים במנה של צלעות קצרות בטאג'ין ברוטב שווייצרי מטוגן, חומוס, ולימון משומר. וכמובן שמסעדת Balaboosta של עינת אדמוני המצליחה מאוד חוגגת עם הפתיתים.

     

    ה"ניו יורק טיימס" הקדיש כתבה מיוחדת לפתיתים, ו"שף", מגזין השפים המוביל בארה"ב, גייס שפים מרחבי ארה"ב כדי שיכינו מתכונים המבוססים על "הקוסקוס הישראלי". פרופר, 77, בנו של אויגן פרופר, ממייסדי "אסם", לא ממש כיוון להצלחה הזו. "לפני 9־10 שנים בחרנו לייצא לשוק היהודי בארה"ב, זה קהל היעד שכיוונו אליו, אבל מסעדות תמיד מחפשות משהו חדשני והן מצאו את הפתיתים. זה תפס כמו אש בשדה קוצים. אני אפילו לא יודע אם כבר הגענו לשיא בארה"ב, כי זה מוצר שלא עשינו לו שום קמפיין שיווקי, הוא עבר מפה לאוזן".

     

    מה כוח המשיכה שלו לחך אמריקאי?

     

    "אנשים תמיד מחפשים משהו חדש באוכל, וניו־יורק זו עיר אוניברסלית. זה מיוחד, שונה, זה לא קוסקוס, זה לא פסטה, יש לזה טעם אפוי, זה מוצר בריא שיש בו גם איכות קולינרית וגם איכות תזונתית".

     

    נולדו מתוך מצוקה

     

    סיפור הפתיתים, שנולדו עם הכינוי "אורז בן־גוריון", מתחיל בשנת 1951. הימים ימי הצנע, ודוד בן־גוריון פנה לאויגן פרופר וביקש שייצר תחליף לאורז על בסיס חיטה. אויגן לקח את המאכל המזרח אירופי הביתי, פערפאלאך, ששימש בעיקר לארוחות חגיגיות ולארוחות שבת, ופיתח אותו למוצר מוכן לבישול יומיומי, שבתחילת הדרך הייתה לו צורה של אורז. "הפתיתים נוצרו מתוך מצוקה ומחסור, והפכו להיות מוצר של מסעדות שף", מחייך דן פרופר, "זה דומה לתבלינים החריפים בהודו, שנוצרו במקור משום שאיכות הבשר לא הייתה טובה והטעמים החריפים נועדו לשפר את הטעם. גם זה אוכל שנולד ממצוקה והפך למעדן".

     

    פרופר נולד למשפחה של פסטה, ולמרות שניסה ללכת לכיוונים אחרים, הגורל שלו כנראה נקבע מראש. "סבא שלי, שאותו לא הכרתי, היה יצרן פסטה בעצמו. זה חלק מהדי־אן־איי שלי", הוא אומר, "אחרי הטכניון ניסיתי משהו אחר ובסוף החלטתי לחזור לשורשי המשפחה. למרות שאבא אף פעם לא אמר לי לבוא לעבוד באסם, ידעתי שהוא מאוד רצה את זה. אחר כך התאהבתי בעצמי בחברה. אם הציבור היה יודע כמה אני אוהב את העבודה שלי, היו אומרים שלא צריך לשלם לי".

     

    ומה באשר לערכים התזונתיים ולכך שהפתיתים לא בדיוק משדרים בריאות ותזונה מאוזנת? את חלי ממן, בעלת רשת תמיכה להרזייה, ממש לא מפתיע שהאמריקאים הם שהתאהבו דווקא בפתיתים. "נכון יש מחשבה כזו של טרנד בריאותי, אבל היא לא בדיוק מתיישרת עם המציאות בצלחת האמריקאית, ובפועל הרי האמריקאים הם אלה שסובלים מהשמנה, מעודף משקל, והפתיתים מסתדרים בדיוק עם התחום הזה של מזון מהיר, מנחם, ועתיר קלוריות", אומרת ממן.

     

     

    פתיתים? זה הכי ישראלי שיש | השף שאול בן אדרת

    פתיתים זה הטעם הכי ישראלי וזה גם האוכל הכי מנחם שיש, כי זה קודם כל בצק, ובואו לא נשכח שכולם אוהבים בצק. הפתיתים הם הפסטה הישראלית וככה אני מציג אותם כשאני מסתובב בעולם ומבשל. אין מקום בעולם שאני מגיע אליו, בעיקר כאשר מדובר בשגרירויות של ישראל, שאני לא מכין בו פתיתים ומבחינתי בהחלט מדובר במנת דגל. אני תמיד מספר להם תוך כדי בישול איך הרעיון נולד כאשר דוד בן גוריון היה צריך להאכיל את מאות אלפי העולים שהגיעו לארץ בתקופת הצנע, ופנה לחברת אסם כדי שיחשבו על פתרון שיזכיר לעולים את הקוסקוס ואת האורז שהם היו רגילים לאכול בארצות המוצא, אבל יתבסס על חומרי גלם שיש בישראל. מאסם חזרו אליו עם המצאת הפתיתים, שההורים בישראל מבשלים לילדים שלהם כבר עשרות שנים, וזה מרגש בעיניי לראות איך כיום במסעדות שף ובמסעדות מישלן בחו"ל, יש גל של מנות פתיתים.

     

    צילום: צביקה טישלר
    צילום: צביקה טישלר

    ברחבי העולם מגישים פתיתים תחת התואר "קוסקוס ישראלי" ומתייחסים למנות האלה כמו אל קוויאר, למרות שבבסיס זה אוכל מאוד פושטי, כי הרי אין כמעט בית בישראל שלא מכינים בו פתיתים, וגם כשאני מגיע הביתה ומריח את הפתיתים שאורית אשתי מכינה לילדים — אני מתנפל על הסיר. זה הכי טעים שיש! הפתיתים עם השניצל של אורית זה אחד המאכלים הכי אהובים עליי. אין כמו להכניס לתנור תבנית עוף ולפזר בתוכה פתיתים מבושלים שסופגים את הטעמים ואת שומן העוף, ובקיץ תענוג לערבב פתיתים מבושלים בתוך קערת סלט ירקות ישראלי ולהפוך את התוצאה למנה עיקרית. כשאני רוצה לשדרג ממש את המנה, אני מבשל פתיתים לפי ההוראות ומוסיף להם נענע, כוסברה, שקדים מלוחים קצוצים, זיתי טאטוס יבשים קצוצים, אוכמניות וצימוקים, ג'ינג'ר טרי מגורד, שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל. אני גם מוסיף פתיתים מבושלים למרקים קרים כמו טרטור ומרק עגבניות. בכל מצב, בין אם זה במתכון פשוט או מפונפן, פתיתים הם דבר שעושה שמח.

     

    פתיתים עם עוף וירקות | איילת הירשמן

    איילת הירשמן מחזירה את הכבוד לפתיתים עם מנה מהירה להכנה, טעימה ומנחמת. את חזה העוף אפשר להחליף בטופו

     

    מהעדויות של שרה נתניהו במשטרה עולה שהיא ממש לא בקטע של פתיתים, אבל מדובר במנה הכי ישראלית, פשוטה, טעימה ומנחמת. במיוחד כשמשלבים עם הפתיתים עוף וירקות. הפתיתים הרכים נספגים במהלך הבישול ברוטב הטעים של כל שאר המרכיבים, ויש בפנים גם ירקות וגם חלבון (חזה עוף — אתם יכולים להחליף אותו בטופו, ייצא טעים גם). בקשר לכוסברה: אם אתם לא אוהבים תחליפו אותה בפטרוזיליה או בשמיר.  

     

     

    המרכיבים ל־4 מנות:

     

    4 כפות שמן 

     

    700 גרם חזה עוף, חתוך לקוביות של 2 ס"מ

     

    2 בצלים, קלופים וקצוצים גס

     

    4 גזרים, קלופים וחתוכים לרצועות דקות או מגולפים לרצועות בקולפן

     

    1 כפית מלח, 1/8 כפית פלפל שחור, 1 כפית פפריקה

     

    1 חבילה (500 גרם) פתיתים עגולים או מוארכים

     

    1 כפית דבש

     

    1 כוס כוסברה או פטרוזיליה קצוצות דק

     

     

    אפשרויות להגשה:

     

    פטרוזיליה או כוסברה, או שמיר טריים קצוצים 

     

     

    ההכנה:

     

    1. מחממים את השמן בסיר גדול.

     

    2. מוסיפים לסיר את נתחי העוף ומטגנים מכל הצדדים עד שהם עשויים ומזהיבים בלבד, כ־4 דקות.

     

    3. מוציאים לצלחת.

     

    4. מוסיפים לסיר את הבצל והגזר ומטגנים כ־5 דקות מעל להבה בינונית גבוהה, עד שהבצל רך והגזר מתחיל להזהיב.

     

    5. מחזירים את נתחי העוף לסיר. מתבלים במלח, פלפל ופפריקה, מוסיפים את הדבש וחצי מהכוסברה (או הפטרוזיליה), ואת הפתיתים, ויוצקים עליהם מים כך שיגיעו עד לגובה של כ־4 ס"מ בלבד מעל המרכיבים.

     

    6. מביאים לרתיחה מעל להבה בינונית גבוהה. אם אחרי הרתיחה כבר אין נוזלים בסיר, יוצקים פנימה עוד מים כך שיגיעו עד לגובה של 2 ס"מ מעל המרכיבים, מכסים ומבשלים כ־10 דקות או עד שהנוזלים נספגים לגמרי והפתיתים רכים. מדי פעם בודקים אם יש נוזלים בסיר, ואם אין - מוסיפים מעט נוזלים. 

     

    7. מעבירים לצלחת וזורים את שאר הכוסברה או הפטרוזיליה, ואם רוצים גם שמיר קצוץ. אוכלים.

     

     

     


    פרסום ראשון: 30.06.18 , 20:04
    yed660100