yed300250
הכי מטוקבקות
    שאטרסטוק
    ממון • 01.07.2018
    הכנסת צפויה לאשר היום: משכנתה לבעלי מוגבלויות
    מאת רועי ברגמן

    מליאת הכנסת צפויה לאשר היום בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שמטפלת במשכנתאות לבעלי מוגבלויות, שנחשבת לאחת הבשורות החברתיות הגדולות בתחום. כיום, אנשים בעלי מוגבלויות עקב מחלות שונות שעשויות להשפיע על תוחלת החיים שלהם, נתקלים בסירוב מצד הבנקים לקבל משכנתה לצורך רכישת דירה למגורים. וזאת מכיוון שהם מתקשים לקבל ביטוח חיים למשכנתה הנדרש להם לצורך קבלתה.

     

    הסיכון יושת על הבנק

    במסגרת יוזמה של חברי הכנסת קארין אלהרר, איציק שמולי, דב חנין ואחרים, בשיתוף איגוד חברות הביטוח והבנקים, הוחלט לאמץ מתווה שבמסגרתו יוכלו אנשים בעלי מוגבלות "מקצרת חיים" לקבל משכנתה בהיקף של עד מיליון שקל לתקופה של 15 שנה. אותם אנשים יוכלו לרכוש ביטוח לכמחצית מסכום המשכנתה מבלי שלחברות הביטוח תהיה היכולת לסרב לבטח אותם, והבנקים ייקחו על עצמם את הסיכון לגבי מחצית הסכום הנותרת.

     

    רוכש הדירה ייכנס לתקופת הכשרה בת שנתיים וחצי שבמהלכה הסיכון כולו יושת על הבנק שנותן את המשכנתה, ולאחר מכן הוא יתחלק בין הבנק לבין חברת הביטוח המבטחת באופן שווה. כלומר, היה והמבוטח נפטר בטרם פרע את כל המשכנתה, חברת הביטוח תשפה את הבנק על מחצית מהסכום, כאשר מחצית הסכום הנותרת תישאר לטיפול הבנק בדרך שיבחר בה.

     

    מכיוון שעלות הביטוח של אדם בעל מוגבלות מקצרת חיים נחשבת לגבוהה משל אדם בריא, תעמיד המדינה לטובת אותו מבוטח ואוצ'ר בשווי של 300 שקל בחודש, שאותו יקבל ממשרד הבינוי והשיכון, לטובת השלמת עלות הביטוח החודשית לאורך כל חיי המשכנתה.

     

    "סוף ברור לאפליה"

    על פי דו"ח "אנשים עם מוגבלות בישראל", שפירסמה נציבות לשיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים בנובמבר אשתקד, בישראל חיים כיום כ־1.41 מיליון איש עם מוגבלות, כ־17% מהאוכלוסיה. 9% מקרב האוכלוסייה הבוגרת מוגדרים כאנשים עם מוגבלות חמורה (כ־454 אלף אנשים). כמחצית מבעלי המוגבלויות בישראל בגיל העבודה (18־64 שנים). הדוח מבוסס על עיבוד סטטיסטי שבוצע על ידי מכון ברוקדייל של ג'וינט ישראל, ומבוסס ברובו על ממצאי הסקר החברתי של הלמ"ס לשנת 2015.

     

    "זה יום חג לאלפי אזרחים שחלמו לקחת משכנתה וסורבו בגלל מוגבלותם", אומרת ח"כ אלהרר. "שמנו סוף ברור לאפליה של שנים ולחוסר צדק שנעשה עם רבים. דיור הוא מצרך בסיסי, וכולי תקווה שהחוק ייצא לפועל בהקדם ויעזור למשפחות רבות להגשים את חלומן".

     


    פרסום ראשון: 01.07.18 , 19:52
    yed660100