yed300250
הכי מטוקבקות
    24 שעות • 02.07.2018
    החופשה הכי שווה
    לכפר הנופש נהר הירדן מגיעים ילדים ובני נוער הסובלים ממחלות קשות ותסמונות גנטיות מסובכות. הם זוכים שם לאין סוף חוויות - טיפוס, אומגות, רכיבה, שחייה, תיאטרון, נגרות ועוד - במתקנים שמונגשים לכולם וצוות שעוטף באהבה. בקיץ הזה מחכה להם גם גן מדעי־חושי שתרמה קק"ל
    יובל גמליאל

    קיץ ישראלי. השמש לוהטת והמעלות עולות. עבור רוב הילדים ובני הנוער זו סיבה מספיק טובה ללכת לשחות בבריכה, לצאת לטייל בפארק מוצל או סתם לרבוץ בחוף הים. אבל יש כאלו שלא יכולים לעשות זאת. בין אם מדובר על ילדים בעלי נכויות שונות, שהמקומות הללו פשוט לא מונגשים עבורם, ובין אם מדובר בילדים החולים במחלות ותסמונות שונות, שחייבים מתקן רפואי צמוד לכל מקרה שלא יהיה, או לכל הפחות השגחת מבוגר.

     

    בדיוק עבור ילדים ובני נוער אלו, המתמודדים בגבורה עם מחלות כרוניות, גנטיות ומחלות מסכנות חיים, הוקם כפר נופש יחיד במינו בישראל, כפר נהר הירדן. "הכפר ממוקם בגליל התחתון, בגבעת אבני שליד מחלף גולני, ומשתרע על שטח של 245 דונם עם נוף עוצר נשימה", מספר יובל חלמיש, מנכ"ל הכפר. "זהו אחד מ־16 כפרים ברחבי העולם המשתייכים לארגון הבינלאומי שהקים השחקן פול ניומן בשנת 1988 ואנחנו נמצאים בשיתוף פעולה עם כולם".

     

    לדברי חלמיש, "הסלוגן של הכפר הוא לחגוג את החיים. הילדים מגיעים אלינו פשוט לכייף וליהנות. בכפר נהנים הילדים ממגוון רחב של מתקנים ופעילויות החל מפארק אתגרי, פעילויות עם כלבים, רכיבה על סוסים, פינת חי, בריכת שחייה, אולם תיאטרון, סדנאות דרמה, מוזיקה, נגרות ובישול, קליעה בחץ וקשת, חדרי מגורים ברמה גבוהה, אוהל קמפינג גדול ועוד. לצד אלו יש לנו צוות רחב של רופאים ואחיות מתנדבים ומרפאה חדשנית ומשוכללת".

     

    כפר הנופש נהר הירדן נותן מענה למי שסובלים מלמעלה מעשרים סוגי מחלות כגון סרטן, סוכרת נעורים, מחלות מעי דלקתיות (IBD), סיסטיק פיברוזיס, מחלות ריאומטיות, המופיליה, תלסמיה, תסמונות נדירות, שיתוק מוחין, מחלות אנדוקרינולוגיות, מושתלי כליה וכבד, מחלות לב וכלי דם, לקויות ראייה ושמיעה ועוד. בכל שנה מגיעים לכפר למעלה מ־1,800 ילדים ועוד כ־600 בני משפחה. "אפשר לראות אצלנו ילד על כיסא גלגלים שעולה על מתקן אומגה מגובה של 3 קומות וגולש 150 מטר, או כיסאות גלגלים על כרכרה עם סוסים. המקום נותן לילדים ביטחון עצמי והרגשת מסוגלות גבוהה", מציין חלמיש.

     

    כפר הנוער נהר הירדן. "מעצים ומחזק ביטחון"
    כפר הנוער נהר הירדן. "מעצים ומחזק ביטחון"

     

     

    ואכן, עבור הילדים המגיעים לכפר מדובר על חוויה מרגשת ומעוררת, השוברת את שגרת יומם שכוללת לעיתים קרובות גם אשפוזים וטיפולים רפואיים שוטפים. אחת מהן היא יולי אייזנקוט בת ה־15 מראשון־לציון, שלפני ארבע שנים עברה השתלת כבד. "יולי חוותה כשל פתאומי וחמור של הכבד בעקבות נטילת תרופה פשוטה בילדותה", מספרת חגית, אימה של יולי. "מדובר על תגובה נדירה ביותר של הכבד שכתוצאה ממנה היא הובהלה לטיפול נמרץ ואף עברה החייאה. בהמשך הדרך עברה יולי השתלת כבד. מאז, כמו מושתלים אחרים, היא צריכה לשים לב מאוד להיגיינה ולאוכל שהיא מכניסה לפיה. כל טעות יכולה לגרום לה לזיהומים המסוכנים מאוד עבורה. למרות זאת, ולמרות אשפוזים מדי פעם, היא משתדלת לחיות חיים רגילים כמו כל נערה בגילה".

     

    הפעם הראשונה שבה הגיעה יולי לכפר הייתה בקיץ שעבר, בהיותה בת 14. את החוויה הזאת היא לא תשכח לעולם. "בהתחלה לא רציתי לנסוע כי חששתי שאני לא איהנה שם לבד, אבל דיברתי עם חברים שכבר היו בכפר ואמרו לי שזו חוויה כיפית מאוד אז החלטתי לתת לזה צ'אנס. ובאמת, היה לי כל כך כיף שם והכרתי חברים חדשים שאיתם אני נמצאת בקשר עד היום. נכון לעכשיו אני ממתינה בקוצר רוח לחודש אוגוסט הקרוב רק בשביל לחזור לשם. התחברתי אפילו לדברים הפשוטים כמו ההרקדות בחדר האוכל שעושים בארוחת הצהריים". החוויה השפיעה על יולי כל כך שבכוונתה לעשות שנת התנדבות בכפר הנופש עם סיום לימודי התיכון.

     

    ליובל פלד בת ה־12 מבית אריה, הלוקה בתסמונת סטרוג'־וובר הנדירה שפוגעת בעור ובמערכת העצבים, העניק הנופש בכפר ביטחון עצמי רב ויכולת שהייה לבד מחוץ לבית. "אצל יובל מתבטאת התסמונת בכתם לידה על הפנים ובמחלת האפילפסיה", מספרת ליאורה, אימה של יובל. "לכפר הנופש היא הלכה בפעם הראשונה כשהייתה בת תשע. בערב הראשון היא מאוד חששה להיות שם לבד וביקשה לחזור הביתה. הכל השתנה ביום השני, אז היא החלה להתרגל למקום וממש כייפה. הצוות במקום ממש עטף אותה בחום ואהבה וזו הייתה בשבילה חוויה מדהימה. זו הפעם הראשונה שהייתה לה אפשרות לבצע כל פעילות פיזית, ללא מגבלות. היא פגשה ילדים בכפר הלוקים בתסמונת שלה ונוצרו ביניהם חברויות שנמשכות עד היום. החוויה בכפר העצימה את יובל מאוד הן מבחינה חברתית והן מבחינת חיזוק הביטחון העצמי שלה, ובעקבות כך היא פתחה ערוץ יוטיוב ודף אינסטגרם שבהם היא מציגה סרטונים ותמונות שלה. בעבר היא חששה מחשיפה שכזו בגלל הכתם על פניה וכיום זה בא לה בקלות. לכפר נהר הירדן יש חלק גדול בשינוי המבורך הזה".

     

     

    יובל עצמה מספרת כי בכפר היא אוהבת במיוחד את הפארק האתגרי. "יש שם קיר טיפוס ומתקן הליכה שממנו יורדים עם אומגה וזה ממש כיף", היא אומרת. "יש לי חברים מהקבוצה בכפר ופתחנו קבוצת וואטסאפ. אני מחכה כבר לפגוש אותם גם בנופש השנה".

     

     

    בכפר, שקיים מזה 18 שנה, מתחדשים ומגוונים את הפעילויות כל העת. כחלק ממגמה זו נחנך בחודש מאי האחרון גן מדעי־חושי חדש, תרומת הקרן הקיימת לישראל. הגן, אשר נמצא באוויר הפתוח ומשקיף על נופי הצפון, כולל מתקנים חדישים ומתקדמים שאין כמותם בישראל. חלקם יוצרו והובאו בהזמנה מיוחדת מחו״ל. בין המתקנים ניתן למצוא אופניים שמפעילים מתקן אורות, צנטריפוגות לחומרים שונים, מתקני כוח כבידה לכדורים, מתקני מוזיקה וצליל ועוד, כולם נגישים לילדים ומזמינים אותם לשחק ולגעת, להתנסות ולשפר את יכולותיהם הפיזיות, בהתאם למגבלותיהם האישיות. פרויקט נוסף שיצא לפועל הודות לתרומת קק"ל הינו שתילתו של בוסתן עצי פרי שונים בשטח הכפר, עם פינות ישיבה מונגשות.

     

     

    מתפרסם בשיתוף הקרן הקיימת לישראל

     

    צילומים: אוהד רומנו וכפר הנוער נהר הירדן

     


    פרסום ראשון: 02.07.18 , 20:30
    yed660100