yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלעד גרשגורן
    ממון • 04.07.2018
    "אנחנו, בפעילות שלנו, את השלום כבר עשינו"
    השבוע ייפתח באום אל–פאחם הקניון הגדול הראשון לתושבי ואדי ערה, שהוקם בשותפות של יזמים ערבים ויהודים • אילו רשתות יפעלו בו, ומה יקרה לחזון הדו–קיום בפעם הבאה שיהיו הפגנות ומהומות בוואדי?
    עופר פטרסבורג

    ביום הנכבה, לפני כחודש וחצי, הייתה על כביש 65 בוואדי ערה הפגנה של ערבים ישראלים במחאה על הרג פלסטינים בעזה. כוחות משטרה ויס"מ הוזעקו והשתלטו על החניון הענק של הקניון החדש Seven, שעומד להיפתח בשבוע הבא. היזמים, ערבים ויהודים, שעמלים שנים על הקמת הקניון שישרת את יישובי ואדי ערה וייצג אג'נדה של דו־קיום - התקשרו מיד למפקד המחוז והסבירו לו שהקניון מסתמך על איזון עדין של יחסי יהודים וערבים, ופעילות שתיתפס כמזוהה עם השלטון עלולה לפגוע מאוד בהצלחת ההשקה. הכוחות פונו באחת.

     

    ביום חמישי האחרון זזו רגע הצידה ההפגנות ורימוני ההלם לטובת טקס פתיחת הקניון, שיהיה הגדול ביותר במגזר הערבי מלבד זה שבנצרת. בקניון הושקעו 75 מיליון שקל.

     

    עו"ד ויסאם קחאוש אגבאריה (48), נשוי ואב ל־4, משקיף מהווילה שלו בעיר על הקניון שיזם עם איש העסקים יואב קפלן. אגבאריה הוא סגן ראש עיריית אום אל־פאחם, וגם מייצג כעו"ד עצורים ביטחוניים בבתי משפט צבאיים. נדמה שהוא האחרון שיחבור לישראלים כדי להקים עסק, אבל נראה שבשביל דו־קיום צריך לפעמים לשבור ציפיות. הוא ושותפיו היהודים לא חוששים גם ממהמורות שמזדמנות לעתים ביחסי יהודים וערבים.

     

    רני צים (מימין), אבישי אברהם, יואב קפלן וויסאם אגבאריה, על רקע הקניון. "כולם יחושו כאן בנוח" | צילום: אלעד גרשגורן
    רני צים (מימין), אבישי אברהם, יואב קפלן וויסאם אגבאריה, על רקע הקניון. "כולם יחושו כאן בנוח" | צילום: אלעד גרשגורן

     

    ישראלים לא יפחדו להגיע אליכם?

     

    עו"ד אגבאריה (צוחק): "מזל שיש ווייז. כשיש פקקים הוא שולח אנשים דרך הסמטאות שלנו, והם מגלים קהל ידידותי שאינו תואם את מה שציפו. אפילו אירגנו תושבים עם פרחים, שיחלקו לאנשים שטעו בדרכם. אין לנו שום דבר נגד ישראלים־יהודים. ההפגנות שנערכות כאן הן נגד הממשלה, לא נגד הציבור הישראלי. החזון שלנו הוא שהאורחים היהודים יכירו את אום אל־פאחם האמיתית".

     

    אפשר להניח שהעצירים הביטחוניים שאתה מייצג לא אוהבים שאתה עושה עסקים עם יהודים.

     

    אגבאריה: "מה שאני עושה כעו"ד זו פרנסה, ופתיחת המרכז החדש במסר של דו־קיום זה הכיוון שבחרתי בו עם משפחתי, בעלת הקרקע".

     

    אולי השר ליברמן יסדר הכל: הוא מדבר על העברת ואדי ערה לרשות הפלסטינית.

     

    אגבאריה: "כמה שטויות אפשר לשמוע ממנו. אנחנו רוצים למתג את אום אל־פאחם, וכדי לעשות את זה חברנו לאחינו היהודים".

     

    הקניון מרשים: שלוש קומות המחוברות בדרגנועים ובמעליות, וחניון של 500 מקומות. יש 34 חנויות, 15 דוכנים, משחקיית וידיאו ושעשועים גדולה של בבילון. כל השלטים בעברית, אנגלית וערבית. בין החנויות והרשתות שיפעלו בקניון: מקדונלד'ס, קדס, גולף, תמנון, אייס קיוב, דלתא, טופ טן, שילב. יהיו בו שש חנויות של קבוצת פוקס, סניף גדול של סופר־פארם, וסניפים של פוט לוקר, קולומביה, אופיס דיפו וקרייזי ליין, ו רשתות של המגזר הערבי: רשת האופנה "עיר המותגים", אופטינייס (אופטיקה), המסעדה הטורקית דונר, רשת צעצועים ועוד.

     

    קפלן (49), דובר ערבית, הוא מייסד ומנכ"ל משותף של "רקע", העוסקת בייזום נדל"ן והקימה את Big Fashion באשדוד (שותפיו הם ירון רוקמן ורון עתיר). רקע חברה לקרן השקעות הנדל"ן מידאס שבראשות המנכ"ל ובעלי השליטה אבישי אברהם ורן שטינמן (מידאס היא מבעלי מתחם שרונה), ויחד הקימו מיזם משותף כדי לבנות מרכזים מסחריים ב־8־10 יישובים ערביים ודרוזיים תחת השם Seven ("מספר הימים בשבוע שבהם הקניון יעבוד, ומספר מזל ביהדות ובאיסלאם"). שניים נבנו, בירכא ובאום אל־פאחם, ושניהם ייפתחו בשבוע הבא.

     

    מרכז הקניות בירכא יהיה קטן יותר. הוא הוקם בהשקעה של כ־50 מיליון שקל, על פי הסכם בין רקע ומידאס לביג. ביג תנהל את שני המתחמים תחת השם ''ביג פאשן אאוטלט ירכא''. "המתחם המאוחד יהיה אחד ממרכזי האופנה והבילוי הגדולים במגזר הלא־יהודי", אומר אבישי אברהם.

     

    עם הזמן הצטרף אל רקע ומידאס גם רני צים, בעלי צים סנטרס, שמקימה מרכזי מסחר בפריפריה, הקימה את כמעט חינם (ומכרה אותה ליינות ביתן), והשתלטה על אופיס דיפו.

     

    במשך השנים נשמעו התנגדויות של תושבי אום אל־פאחם למיזם, בתחושה שהיהודים באו לכבוש את העיר, אבל אגבאריה וקפלן איחדו כוחות נגד המתנגדים. בשטח יש זכויות בנייה נוספות, שינוצלו בעתיד לבניית עוד 3,000 מ"ר מסחריים ובניין משרדים, שיציע סוג של ווי־וורק לדור הצעיר של ערביי ישראל. "ואולי יהיו גם בתי קולנוע", מוסיף קפלן.

     

    "מופתעים מהאדיבות"

     

    נראה שההתנגדויות לקניון פחתו. שירין מחאג'נה, מדריכת טיולים בעיר ומנכ"לית עמותת התיירות היהודית־ערבית "מרבד ירוק" בוואדי ערה, מביאה לעיר מאות יהודים ברמדאן. "יהודים שעושים עסקים בעיר זה מעולה", היא אומרת. "לא היו התנגדויות למרכז המסחרי, אלה סטיגמות. אני מכניסה הרבה יהודים לטיולים בעיר והם מופתעים מהאדיבות ומהכנסת האורחים".

     

    עו"ד מוסטפה סוהיל מחמיד, תושב העיר: "קניון הוא קניון בכל מקום. מה זה חשוב יהודי או ערבי?"

     

    לפני כמה שבועות עשו היזמים יריד תעסוקה לגיוס עובדים. 1,300 איש, רובם ערבים מהאזור, התייצבו. תחילה יועסקו כאן כ־400 איש. הרוב ערבים, אבל גם יהודים ניגשו והתקבלו.

     

    אז בסניף סופר־פארם יהיה סוף סוף רוקח יהודי?

     

    אגבאריה (צוחק): "כרגע לא, אולי אחרי הפיטורים בטבע... וברצינות: הקניון מקדם את הדו־קיום. בעקבות הניסיון שלי, בעלי קרקעות ערבים פונים אליי עכשיו למיזמים דומים".

     

    רני צים: "בכל קניון גדול שקרוב יחסית לאוכלוסייה ערבית, 35% מהמבקרים הם ערבים. זה ציבור עם כוח קנייה שלא צריך לזלזל בו".

     

    ומה עם הציבור הישראלי שהופך ימני יותר, אנטי־ערבי, ורבים מסרבים לקנות אצל ערבים?

     

    אברהם: "יצרנו מרכז בשלוש שפות, ערבית, עברית ואנגלית, שכולם יכולים לחוש בו בנוח. כמו שהם קונים אצל יהודים, אין סיבה שלא נקנה אצלם. אני מאמין שנהיה סיפור הצלחה".

     

    אין חשש שבתקופות סוערות תהיה כאן אלימות?

     

    "זה לא יקרה. גם כיום יש בעיר סניפים של גופים ומוסדות יהודיים וישראליים. איש לא נוגע בהם".

     

    אז יהיה שלום?

     

    "אנחנו, בפעילות שלנו, את השלום כבר עשינו".

     

    *

     

    רשתות שיפעלו בקניון החדש: מקדונלד'ס, קדס, גולף, תמנון, אייס קיוב, דלתא, טופ טן, שילב, פוקס, סופר־פארם, פוט לוקר, קולומביה, אופיס דיפו, קרייזי ליין, עיר המותגים, אופטינייס.

     


    פרסום ראשון: 04.07.18 , 20:15
    yed660100