yed300250
הכי מטוקבקות
    מטבחון
    המוסף לשבת • 05.07.2018
    בצער אב
    הבן לחם באפגניסטן ובעיראק ונרצח בישראל, אביו נלחם לעשות עימו צדק: אחרי אישור "חוק טיילור פורס" בקונגרס, הגיע האב לארץ כדי לברך על חקיקת הגרסה הישראלית
    גיא ליברמן

    בתחילת השבוע נחת כאן לביקור בזק סטיוארט פורס בן ה־67 מהעיר צ'רלסטון שבדרום קרוליינה. במארס 2016 נרצח בנו טיילור במהלך פיגוע דקירה קטלני בטיילת של יפו.

     

    טיילור פורס, קצין ארטילריה לשעבר בצבא ארצות־הברית ששירת גם בעיראק ובאפגניסטן, נדקר למוות כשסייר במקום עם קבוצת סטודנטים שעימם הגיע לישראל, כחלק מתוכנית לימודים באוניברסיטה שבה למד. "בערך בשעה שתיים בצהריים קיבלתי שיחת טלפון מאחד מאנשי האוניברסיטה", סיפר השבוע פורס. "הוא עידכן אותי שהייתה התקפת טרור בישראל ושהרבה אנשים נפצעו ושגם טיילור נדקר. לא עבר הרבה זמן והבנו שהוא איבד הרבה דם ונפטר. טיילור רצה מאוד לנסוע ולהכיר את מה שקורה אצלכם. לא חשבנו בכלל שתהיה סכנה בביקור שלו בישראל. אם היינו חושבים על משהו כזה, אז ברור שהוא לא היה נוסע, אבל זה מה שקרה", הוסיף פורס האב, טייס לשעבר שמאז רצח בנו הפך בעצמו ללוחם נגד הטרור. ובצורה מדויקת יותר - נגד מימון טרוריסטים.

     

    זמן קצר לאחר שאיבד את בנו יצר עימו קשר סנדר גרבר, שמשמש כעמית במכון המחקר העצמאי "המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה". הוא חשף בפני פורס את העובדה שהרשות הפלסטינית מממנת מחבלים בבתי כלא ואת משפחותיהם. "סנדר הציג בפניו מחקר שפירסמנו שנינו במרכז הירושלמי בתחילת 2017", מספר תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, לשעבר מנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה. "הוא חשף לראשונה את היקף הכספים העצום שהרשות הפלסטינית מעבירה לטרוריסטים ובני משפחותיהם".

     

    גרבר ביקש להראות דרך המחקר לפורס - אמריקאי לא יהודי שבנו נרצח על ידי מחבל פלסטיני - כיצד המקרה שלו ממחיש את האבסורד שנגדו הם יוצאים. מאותו רגע נרתם פורס בכל הכוח לעניין תוך שהוא מקיים פגישות עם נבחרי ציבור אמריקאים ועם גורמים בעלי השפעה בכדי לשכנע את הממשל לפגוע בתשתית העברת הכסף לטרוריסטים.

     

    במארס השנה המאמצים הצליחו ובגדול: הנשיא דונלד טראמפ חתם על "חוק טיילור פורס" שאושר בשני בתי הקונגרס, ולפיו כל סכום שהרשות הפלסטינית מעבירה לצורכי תמיכה בטרור, יקוזז מכספי סיוע שארה"ב מעבירה לרשות. מדובר במאות מיליוני דולרים.

     

    "היינו שמחים ונרגשים שהחוק עבר. ממה שנאמר לי הליכי החקיקה היו מהירים וכנראה שלא במקרה. רוב עצום מכל הקשת הפוליטית הביעו בו תמיכה כי זה פשוט מהלך נכון וצודק", אמר לנו השבוע פורס, במהלך ביקורו הראשון אי פעם בישראל, שאליו הגיע בתזמון לא מקרי בכלל.

     

    טיילור פוקס
    טיילור פוקס

     

    ביום שני השבוע הצטרפה הכנסת למהלך: היא אישרה סופית וברוב עצום חוק שיזמו חברי הכנסת אלעזר שטרן ואבי דיכטר, ולפיו כל עוד הרשות הפלסטינית מעבירה כספים למחבלים ולבני משפחותיהם, תקזז המדינה כסף בהיקף שווה מכספים שהיא מעבירה בכל שנה לרשות. לא מדובר בפרוטות, אלא בסכום משמעותי ביותר - כ־1.2 מיליארד שקל בשנה שייגרעו מחשבון הבנק של הרשות הפלסטינית.

     

    זמן קצר לפני שהניפו חברי הכנסת את הידיים בעד החוק, הגיע פורס למשכן הכנסת ופגש בשטרן, בדיכטר וגם ביו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. "התרגשתי מאוד כשסנדר דיבר איתי והציע שאגיע לישראל בזמן שמעבירים את החוק. פגשתי בכנסת אנשים נפלאים שריגשו אותי מאוד בעשייה שלהם נגד הטרור. זה טוב לראות שמדינות מתחילות להבין את העניין הזה שאסור לקבל פרס על טרור", אמר פורס. גם מהצד הישראלי נרשמה התרגשות.

     

    "האמת כשהתקשרו בהתחלה והציעו שנפגוש את סטיוארט, התגובה הראשונית שלי הייתה מהוססת כי לצערנו יש לנו בישראל המון משפחות שכולות. אבל במחשבה שנייה הבנתי שזה יכול לשרת אותנו בעולם כדי להציג את האחדות במלחמה נגד הטרור", אמר לנו השבוע ח"כ שטרן, שסיפר על המפגש המיוחד בכנסת השבוע עם פורס. "אמרתי לו שיש לרצח של הבן שלו, ולפעילות שלו בעניין, חלק חשוב בחקיקת החוק הזה בישראל וראיתי שהוא ממש נחנק מדמעות והאמת שגם אנחנו", אמר שטרן שביקש להסביר כי "כל אחד צריך משהו שידליק אותו כדי להתחיל לפעול בעניין מסוים, וחקיקת חוק טיילור פורס בארה"ב פתאום מיקדה את תשומת הלב שלי. הנושא של הכסף שמועבר לטרוריסטים היה ידוע, אבל רק כשהחוק עבר בארה"ב אמרתי לעצמי איך זה שהאמריקאים עושים משהו שאנחנו לא עושים". לדברי שטרן, אחרי שהוא התייעץ עם גורמים בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת שבה הוא חבר, והשתכנע שהחוק יביא לצמצום הטרור, הוא החל לפעול לקידומו, תוך סיוע צמוד לדבריו מצידו של דיכטר.

     

    ברשות הפלסטינית היה מי שניסה להוריד אותך מהעניין?

     

    "אף אחד לא דיבר איתי. ואני אומר לך עכשיו: אם היו באים ואומרים לי שברשות ימשיכו לשלם את מה שהתחייבו עליו עד היום, אבל מרגע זה הם מפסיקים את המימון, וכל נער פלסטיני שיוצא לרצוח יודע שהוא או משפחתו לא יקבלו כסף - הייתי מוכן להתגמש וללכת על הפשרה הזו. אני באמת מאמין שהמטרה של החוק הזה היא לחסוך בחיי אדם ולא להרחיב את משפחת נפגעי הטרור".

     

    לדברי פורס, הוא לא מתכוון לעצור כאן. "גם באוסטרליה עשו השבוע צעד אמיץ בנושא כשהודיעו שהם מפסיקים מימון אוטומטי לרשות הפלסטינית כל עוד מתברר שהם תומכים כספית בטרוריסטים. אני חושב שיש עוד מדינות שמתעניינות בדרך הפעולה הזו וזה מצוין וחשוב מאוד. ככל שיהיו יותר מדינות שיחתכו מימון שמהווה תמריץ לטרור – יהיו פחות אנשים שיהיו מוכנים לקחת חלק במעשי טרור".

     

    ביום רביעי סיים פורס את ביקורו הקצר והאינטנסיבי בישראל וטס חזרה לארה"ב. לטיילת של נמל יפו, שבה נרצח בנו, סירב להגיע. "זה עדיין מאוד־מאוד רגיש אצלי. אני אחכה לביקור הבא בישראל שאליו אני מתכוון להגיע עם אשתי ובתי. אולי יחד איתן אצליח להגיע לשם".

     


    פרסום ראשון: 05.07.18 , 18:18
    yed660100