"הרגשתי שחלק מהגוף של אלי חזר הביתה"

53 שנים אחרי שהוצא להורג בסוריה, קיבלה משפחתו של המרגל הישראלי אלי כהן ז"ל בשורה מרגשת: המוסד איתר את שעון היד שענד כחלק מזהותו הבדויה - והחזיר אותו לישראל • האלמנה נדיה ביקשה להציג את השעון במטה המוסד, "מקום שעוברים בו מאות אנשים שראוי שייזכרו במורשתו של אלי"

המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים הודיע אתמול כי הארגון השיב לישראל את שעון היד של לוחם המוסד אלי כהן ז"ל. את השעון, שהושב במבצע מיוחד של המוסד שאירע בתקופה האחרונה, הציג ראש המוסד יוסי כהן לבני המשפחה בטקס האזכרה השנתי לכהן שהתקיים לפני מספר שבועות.

 

מאז הוצאתו של כהן להורג ב־18 במאי 1965 בסוריה, הוחזק שעון היד בידי מדינת אויב, ועם השבתו לישראל בוצעו פעולות מחקריות ומודיעיניות שבסיומן נקבע חד־משמעית כי אכן מדובר בשעונו של כהן. השעון מוצג כיום במטה המוסד לאות ולזיכרון ללוחם האגדי, ובראש השנה יועבר לחזקת המשפחה.

 

נדיה כהן, אלמנתו של אלי כהן, סיפרה אתמול ל"ידיעות אחרונות" על ההתרגשות הגדולה. "כשסיפרו לנו על כך שאותר השעון של אלי, התרגשנו מאוד. במשך כמה לילות לא הצלחתי לישון. נציגי המוסד סיפרו לנו שהשעון עבר בדיקה מקיפה על מנת לוודא שזה באמת אותו השעון שאלי ענד. במוסד סיפרו לנו איך הם הצליחו לאתר את השעון, אבל בגלל ענייני ביטחון אנחנו מנועים מלפרסם את הנסיבות שהובילו לאיתור".

 

עוד הוסיפה כהן: "ראש המוסד הראה לנו את השעון והציג אותו עם צילום ממוסגר של אלי. זה היה מאוד מרגש. אנחנו מרגישים כאילו חלק מהעצמות שלו חזרו לארץ. היות והשעון היה מונח על היד שלו, הרגשתי כאילו חלק מהגוף שלו הגיע לפה. אני חושבת שהשעון צריך להישאר במתקני המוסד, כי זה המקום הנכון עבורו כדי שהוא יישמר לעד. זה מקום שעוברים בו מאות אנשים וראוי שהם יעצרו וייזכרו במורשתו של אלי. אנחנו בקשר לאורך כל השנים עם המוסד והם תמיד מעדכנים אותנו בהתפתחויות לגבי העלאת עצמותיו".

 

האלמנה נדיה כהן | צילום: אוראל כהן
האלמנה נדיה כהן | צילום: אוראל כהן

 

 

"אני מברך את לוחמי המוסד על פעולה נחושה ואמיצה, שכל מטרתה היא להשיב לישראל זיכרון מלוחם גדול שתרם רבות לביטחון המדינה", אמר אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו. ראש המוסד יוסי כהן הוסיף כי "אנחנו זוכרים את אלי כהן ולא שוכחים. מורשתו, מורשת של מסירות, נחישות, אומץ לב ואהבת המולדת היא מורשתנו. אנחנו זוכרים ושומרים על קשר קרוב לאורך כל השנים גם עם משפחתו, נדיה וילדיו. השנה, בסיומו של מאמץ מבצעי, הצלחנו לאתר ולהביא ארצה את שעון היד של אלי כהן אותו ענד בסוריה עד היום בו נתפס. השעון היה חלק מדמותו המבצעית של אלי וחלק מזהותו הערבית הבדויה".

 

אתמול עם הפרסום על החזרת השעון החלו דיונים ברשתות החברתיות לגבי תזמון ההודעה של המוסד. בין היתר הועלתה השאלה האם יש קשר בין הביקורת שהושמעה אתמול נגד ראש הממשלה בגין ההצהרה המשותפת עם ראש ממשלת פולין לבין פרסום דבר השבת השעון לישראל. הסיבה לתהייה היא הטענה שהשעון הושג כבר לפני חצי שנה, ניתן לנדיה בטקס מרגש לפני חודש, וכבר שבוע תלוי על קירות המוסד - ולכן עיתוי הפרסום תמוה. גורמים רשמיים הכחישו את הטענות והסבירו שמועד הפרסום תלוי בסוגיות בטחוניות.

 

אלי כהן, יליד מצרים, גויס לשירותי המודיעין הישראלי ב־1960 ופעל בסוריה עד שנתפס והוצא להורג ב־1965.

 

אלי ונדיה כהן עם הבת סופי | צילום: מתוך האלבום המשפחתי
אלי ונדיה כהן עם הבת סופי | צילום: מתוך האלבום המשפחתי

 

השעון שהובא לישראל | צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ
השעון שהובא לישראל | צילום: עמוס בן גרשון, לע"מ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים