yed300250
הכי מטוקבקות
    הכיכר המרכזית של אנטוורפן
    מסלול • 12.07.2018
    היהלום שבכתר
    אם חשקה נפשכם בהרבה אמנות מהולה בהיסטוריה יהודית והמון שוקולד ובירה, סעו לאנטוורפן - יהלום בלגי ששווה לגלות • בחודש שעבר נפתח בעיר פסטיבל בארוק, שמציע שלל תערוכות שוות • שלבו אותן עם שיטוט בעיר הציורית בעלת האדריכלות המעניינת והשווקים המיוחדים
    תמר שבק

    שוקולד, בירה, שווקים מיוחדים ורחובות ציוריים - אנטוורפן היא יהלום בלגי ששווה לגלות. בחודש שעבר פצחה העיר בפסטיבל בארוק שיימשך עד דצמבר, ובמסגרתו היא חוגגת בין היתר את מורשתו של הצייר המפורסם ביותר בתולדותיה - פטר פאול רובנס (1577־1640). במסגרת החגיגות היא מציעה שלל תערוכות וקונצרטים של אמנים ומוזיקאים מהתקופה, לצד אירועים של אמנים עכשוויים שהבארוק הוא מקור השראתם.

     

    קודם שוקולד

     

    לפני הכל, כדאי להצטייד בקצת שוקולד. הפרלינים אמנם הומצאו בבריסל ב־1912, אבל החברים באנטוורפן בהחלט אימצו אותם לליבם. לצד רשתות ידועות כמו נויהאוס, מרקוליני, לאונידס וגודייבה, אפשר למצוא בעיר גם שוקולטיירים מקומיים. החוויה המשעשעת ביותר היא חנות "שוקולד ליין" ברחוב המרכזי Vaartstraat, שבה אפשר לרכוש ליפסטיק וגלולות משוקולד, ואף להסניף אבקת שוקולד. מי שרוצה להתענג על פרלינים איכותיים ויקרים יותר מתכבד לעבור בקפה Del Rey, ברחוב Appelmansstraat הסואן, ולטרוף עוגת פירות יער עם שוקולד חם מעולה.

     

    הקהילה היהודית: מוזיקה ויהלומים

     

    גלגל ענק בתחנה המרכזית
    גלגל ענק בתחנה המרכזית

     

     

    באנטוורפן חיה הקהילה היהודית הגדולה בבלגיה, והיא מונה 15 אלף איש, רובם חרדים. כ־80% מהם עוסקים ביהלומנות, והרובע ליד תחנת הרכבת המרכזית בעיר מלא בחנויות המציעות את האבנים הבורקות ביחד עם שיחה ביידיש. למי שחושק במסעדה כשרה או בתפילה באחד מששת בתי הכנסת שבעיר, מומלץ להיכנס לאתר Jewisheurope כדי לקבל את כל הפרטים.

     

    ועוד בעניין התרבות היהודית בעיר: שלושה מוזיאונים מדגישים את חשיבות הקהילה, שחיה בעיר מאז ימי הביניים. חלק מיהודי העיר נאלצו להתנצר כלפי חוץ, אך בביתם פנימה המשיכו במנהגיהם. בין המומרים לכאורה משפחת דוארטה - פטרוני אמנות שהזמינו ציורים מרובנס ואחרים, אבל גם ניגנו וחיברו מוזיקה. חלק מהמשפחה היגר לאמסטרדם. במוזיאון Snijder&Rockox, שהוא בית טיפוסי של אצילי העיר, אפשר למצוא שחזור של סלון המשפחה עם כלי נגינה מהתקופה. ברקע מושמעות יצירות שחיברו איזבלה ודייגו, ילדי המשפחה.

     

    במוזיאון ה־Red Star, המתאר את ההגירה לבלגיה, ניתן לעקוב אחר התמקמות הקהילה היהודית בעיר, ובמוזיאון Diva המרהיב אפשר ללמוד על ההיסטוריה שלהם כיהלומנים בעולם כולו. באחרון מוצגים תכשיטים יפהפיים מכל התקופות, אפשר להצטלם בו עם כתר מנצנץ, ומי שידו אינה משגת לקנות אבני חן, יכול לרכוש בחנות המוזיאון יהלומים משוקולד. את השער למקום, המזכיר כספת ענקית, פותח לכם שומר מיוחד, ואפשר לשבת לשולחן וירטואלי לצד אצילי העיר מתקופות שונות, ולראות אילו תכשיטים הם ענדו.

     

    בית רובנס: מבפנים ומבחוץ

     

    מוזיאון MAS
    מוזיאון MAS

     

     

    עכשיו, כשאנחנו רוכבים על ענן קקאו, אפשר לדהור לתערוכות המיוחדות. אסור להחמיץ את ביתו של רובנס, הצייר הלאומי. עשרות יצירות מופת של נשים עגלגלות ומלכים לבושי צווארון מלמלה יקרצו אליכם מהקירות ומבית המלאכה של האמן. אחד הציורים המיוחדים הוא פורטרט עצמי שצייר האמן בגיל 17, שהוצב מול דמותו כפי שצייר אותה בערוב ימיו. בפינה אחרת מסתתר ציור של האמן האיטלקי טינטורטו, שהיה בבעלותו של הזמר דיוויד בואי. מי אמר שבארוק ורוק לא הולכים ביחד?

     

    אסור להחמיץ את גן הבית הנפלא, פינת חמד של צמחי מרפא ופרחי העונה, עם ספסלים מוצלים. חזית הבניין נמצאת בשיפוצים, ובמסגרת זאת מציע המקום למבקרים קסדה מיוחדת כדי לעלות על הפיגומים ולראות את עבודות השחזור מקרוב. רובנס בגרסת בוב הבנאי. אבל המדרגות התלולות לטיפוס על הפיגומים הן למיטיבי לכת.

     

    מוזיאון M HKA: אז ועכשיו

     

    עוד תערוכה נפלאה מוצגת במוזיאון M HKA לאמנות עכשווית, על גדות נהר הסכלדה. בתערוכה מעמיד האמן העכשווי לוק טויימנס פורטרטים של רובנס, ואן דייק וכן יצירות בארוק נוספות כתף אל כתף עם אלו של ציירים עכשוויים, ומאפשר לנו לראות עד כמה האנושות לא השתנתה במיוחד. טויימנס הצליח להביא לעיר שתי יצירות חשובות של מלך הבארוק הבלתי מעורער - הצייר האיטלקי קראווג'ו (1571־1610), שאחת מהן, "׳ילד ננשך על ידי לטאה", היא פשוט מהפנטת. מיצב אחר שאסור להחמיץ בתערוכה הוא של אמן הפופ־ארט היהודי אדוארד קינהולץ (1927־1994), שביחד עם אשתו ננסי מכניסים אותנו לאוהל שבו פסלים ריאליסטיים במיוחד מדמים לינץ' של אזרח שחור בדרום ארה"ב. אנחנו צופים בסיטואציה המחרידה כקהל, אבל גם מתהלכים בין התוקפים והופכים חלק ממנה. מטלטל ואקטואלי.

     

    הבית של רובנס
    הבית של רובנס

     

     

    מוזיאון MAS: מיכאלינה הנועזת

     

    תערוכה נפלאה אחרת מתקיימת במוזיאון המודרני MAS, גם הוא על גדות הנהר. מיכאלינה ווטייה (1604־1689) הייתה פורצת דרך - ציירת בתקופה שבה נשים בדרך כלל ישבו בבית ורקמו תחרה. היא גרה עם אחיה שארל, מעולם לא נישאה, והעזה לצייר גברים עירומים בתקופה שבה נאסר על נשים להציץ אפילו במודלים גבריים באקדמיות לאמנות. בכל העולם נותרו 30 ציורים שלה, והיא נשכחה במשך שנים רבות, אבל הפורטרטים של הנשים החזקות והגברים המישירים מבט אל הצופה מרגשים ונראים מלאי חיים. בגג הבניין תמצאו מרפסת פנורמית המשקיפה על כל העיר והגישה אליה חינם, גם בלי לרכוש כרטיס למוזיאון. בקומה החמישית מוצגת תערוכה על הדתות בעולם, והחלק היהודי מרגש במיוחד.

     

    בירה וקפה: וגם הליקר המקומי

     

    הגיע הזמן לקצת בירה ובתי קפה. במבשלת De Koninck Brewery תשתו את תוצרת המקום, ועשרות בתי קפה קטנים ונחמדים מציעים לכם מנוחה באמצע הדרך. ממולצים במיוחד: Caffenation במרכז העיר, שגם קולה את פולי הקפה במקום, וכן Caffe Normo המשובח. עוד מקום נחמד הוא Me & My Monkey, בכיכר הציורית Oever, שבו מוצעים גם קוקטיילי מיצים ומבחר מרשים של סוגי תה.

     

    ציור של מיכאלינה ווטייה
    ציור של מיכאלינה ווטייה

     

     

    ברחבי העיר נמכר גם הליקר המקומי המכונה אליקסיר ד'אנוורס, והוא מרקחת מתוקה של עשבי מרפא ואלכוהול.

     

    ילדים: לטפס על הפסלים

     

    כדי ליהנות מקצת ירוק בעיניים, מומלץ לנסוע לפארק הפסלים Middelheim שבפאתי העיר. מאות פסלים של אמנים עכשוויים מפוזרים בשטח העצום, ולכבוד עונת הבארוק יצוצו וייעלמו פסלים חדשים כל שבוע. יש שם גם נחל קטן, מסעדה ופסלים שאפשר לטפס עליהם.

     

    הילדים שבינינו ישמחו לגלות את גן החיות שבמרכז העיר, או לעלות על גלגל הענק שליד התחנה המרכזית. הניהול הוא פרטי ולכן מחירי הכרטיסים נעים בין 20 ל־25 יורו, החל מגיל שלוש.

     

    כנסיות: רובנס, יאן פאבר ובונו

     

    קשה לדבר על אנטוורפן מבלי להזכיר את שש כנסיות הבארוק המופלאות. הן ממוקמות במרכז וכדאי להיכנס אליהן, בעיקר לקתדרלת "גבירתנו הקדושה", במהלך הסיבוב הרגלי בין מרכזי התיירות. בתוכן מוצגים ציורים של גדולי הבארוק כמו רובנס וואן דייק, וגם אמנים עכשוויים כמו יאן פאבר הבלגי.

     

    יאן פאבר גם יצר עבור הכנסייה לשעבר AMUZ, שהפכה לאולם קונצרטים, כמה ציורים בהשראת הבארוק וציורי אייקונים של רוק כמו ציור של בונו מ־U2. אלה החליפו את הציורים של רובנס, שעברו למוזיאון העיר. במקום פועל בר משקאות יפהפה ובתוכו ייערכו בתקופת הפסטיבל קונצרטים של מיטב אמני הבארוק.

     

    שופינג: גן עדן של יד שנייה

     

    רחובות הקניות המרכזיים שבהם תפגשו את הרשתות הגדולות (כולל פריימרק) הם Meir ו־Frankrijklei, ואילו הרחובות שבין Kloosterstraat ו־Nationalestraat מציעים מותגים מקומיים ואופנה עכשווית. מוזיאון האופנה מומו, שבהחלט שווה ביקור, סגור לשיפוצים עד תחילת 2019.

     

    אגב, אנטוורפן היא גן עדן לבגדים יד שנייה, מהשמות הנוצצים ביותר באופנה הבלגית ועד לחנויות לפי משקל. בין הקניות ניתן ליהנות משלל קירות שכוסו בגרפיטי אמנותי, חלקם במיוחד לכבוד חגיגות הבארוק.

     

    בסופי השבוע נפתחים בעיר מספר שווקים, בהם שוקי ציפורים, עתיקות ואוכל, רובם במרכז העיר.

     

    שיטוט: תחנת רכבת, כיכר ונהר

     

    שיטוט ברחובות העיר הוא חוויה בפני עצמה. שורות הבתים הצפופים עם החזיתות הצבעוניות מרהיב ביופיו. אסור להחמיץ את הכיכר המרכזית של העיר, גרוטה מרקט, וגם את תחנת הרכבת המרכזית המרשימה מהמאה ה־19. בשני המקומות הללו ממוקמים מרכזי המידע לתיירים. כמעט כולם באנטוורפן מדברים אנגלית, מה שבהחלט מקל על הביקור. מומלץ גם לצעוד לאורך נהר הסכלדה. מלבד הנמל ומפרצי היאכטות, ממוקמים שם בין היתר מבנים מודרניים מרשימים של האדריכלים זאהה חדיד וריצ'רד רוג'רס. תעלה תת־קרקעית תוביל אתכם לגדה השנייה, שממנה תוכלו לצלם את העיר במלוא הדרה.

     

    את מרכז העיר אפשר להקיף ברגל, אבל רשת מטרו וחשמליות תשנע אתכם בקלות לכל מקום. אפשר גם לשכור אופניים. מומלץ מאוד לקנות מראש או בשני מרכזי המודיעין של העיר את ה־City Card ל־24, 48 או 72 שעות (27, 35 או 40 יורו), המאפשר כניסה חינם למרבית המוזיאונים ונסיעה חינם בתחבורה הציבורית. הכרטיס מציע גם הנחות רציניות למוזיאונים הפרטיים כמו דיווה או גן החיות.

     

     

    הכותבת היתה אורחת משרד התיירות הפלמי | www.visitflanders.com

     

     


    פרסום ראשון: 12.07.18 , 18:49
    yed660100