על קו הזינוק
חמש מנהלות מצליחות נזכרות במקום שממנו המריאו, ברגע שבו נתנו להן את הצ'אנס הראשון, ופתחו בפניהן את הדלת. והן לא שוכחות את הדרך מההתחלה ועד לכיסא המנכ"ל
"המנהל התחבר מאוד לחוצפה שלי"
דפנה גונן (52), מנכ"לית פיוניר ניהול הון (בחברה 27 שנים, מתוכן 8 שנים מנכ"לית), מתל־מונד, נשואה + 4.
"את הצ'אנס הראשון שלי, קיבלתי ממייסד החברה, עומר גלעין, כשנה לאחר תחילת עבודתי, כשהתבקשתי לנהל צוות. עומר מאמין מאוד במתן צ'אנס לאנשים על בסיס התנהלותם והתוצאות שהם מביאים ולא על פי המגדר שלהם, התארים שלהם וכדומה. הוא התחבר מאוד לחוצפה שלי: בפעם הראשונה שנפגשנו זה היה בשבוע הראשון שלי בעבודה. גויסתי כשהוא היה בחו"ל. הייתי בדיוק בדרך החוצה מהמשרד והודעתי לו שאני יוצאת לסיאסטה ואחר כך אלך לים ושאני מתכננת לעשות זאת גם מחר אם לא תהיה לי מספיק עבודה. מאז לא היה לי רגע משעמם. קודמתי על ידו בכל פעם בתפקיד ושימשתי כמנהלת מחלקה, מנהלת פרויקט של הקמת שירות בחברה (שמשמעותו הייתה שינוי מהותי ב־DNA של החברה) ולבסוף ניהול החברה כולה".
"היא האמינה בי עוד לפני שאני בכלל האמנתי בעצמי"
ליליה נחמן (52), מנכ"לית רשת תיווך הנדל"ן הארצית אנגלו סכסון, מקדימה־צורן, נשואה + 3.
"כשהשתחררתי מהצבא ישבתי עם אבא שלי בסלון, ושאלתי אותו מה כדאי לי לעשות עד תחילת הלימודים האקדמיים. אבי, שישב עם העיתון על ברכיו, הראה לי מודעה של מנפאואר, והציע לי לגשת אליהם, אולי יוכלו לחבר אותי למקום עבודה זמני. למחרת היום אכן ניגשתי לסניף בתל־אביב. כמה שעות לאחר הראיון, המראיינת התקשרה לבית הוריי. בתחילת השיחה חשבתי שהנה, איזה יופי, מצאו לי עבודה כל כך מהר. נדהמתי כשהיא הודיעה לי בנחרצות שהיא מצפה לראותי למחרת היום במשרדי מנפאואר, ושבעקבות הראיון איתי, היא מתעקשת שאני עצמי אהיה מראיינת כמוה. השנה הייתה 1986, אני בת 21, וללא כל ניסיון או הכשרה מוקדמת הפכתי להיות המראיינת הצעירה בחברה, דבר שבזמנו לא היה טריוויאלי, שכן נדרשתי למצוא עבודה לאנשים מבוגרים ובעלי ניסיון ממני. כמה שנים אחר לאחר מכן, בגיל 25, קראה לי המנהלת שלי לשיחה, ואמרה שהיא מזהה אצלי פוטנציאל אדיר לניהול. היא האמינה בי עוד לפני שאני בכלל האמנתי בעצמי. משם המסלול לניהול כבר היה ברור יותר, ויתרה מזאת – למדתי לזהות אצלי את הכישורים והיכולות שלי כמנהלת, מה שנתן לי הרבה ביטחון להמשך".
"בית ספר מעשי לעולם העסקים"
סיגל כספי (52), מנכ"לית טויס אר אס, מתל־אביב, נשואה + 3.
"התחלתי את דרכי העסקית בשנות ה־20 לחיי. את הדלת לעולם העסקים פתח לי אבא שלי, נריה שטראוכלר, שיזם והקים בזמנו את רשת בסט ביי – איש עסקים יחיד במינו, שהוביל מהפכה אמיתית בהרגלי צריכת מוצרי חשמל בישראל, וחינך דור שלם של אנשי מכירות ומנהלים שהגיעו במהלך השנים למשרות בכירות במשק ובכלכלה הישראלית. אף בחורה בת 22 לא קיבלה הזדמנות כזו. עבדתי שם 12 שנה, מילאתי שורה של תפקידים. זו הייתה פריצת דרך עבורי, בית ספר מעשי לעולם העסקים, שבו למדתי את יסודות הקמעונאות, שיווק, סחר, ניהול ויצירת בידול עסקי. היסודות האיתנים הללו מלווים אותי לאורך כל הקריירה ומהווים אצלי מודל בעשייה ובניהול העסקים. בזכות הדלת שנפתחה לי וההזדמנות שניתנה לי להתמודד וללמוד, הגעתי בהמשך לתפקידי ניהול בכירים בעסקים אחרים - כמנהלת מסחרית בשופרסל, מנכ"לית וואלה שופס ולאחרונה התמניתי למנכ"לית חברת טויס אר אס".
"הייתי הבחורה היחידה בתפקיד ניהולי בענף המזון"
ירדן וקס (56) מנכ"לית סמסונייט וטומי ישראל, מרמת אביב, נשואה + 2.
"בשנת 1985 סיימתי את לימודיי ועבדתי כמנהלת שיווק ומכירות בחברת ויליגר, חברת מזון גדולה שהפכה לימים לוילי פוד. זו הייתה עבורי הזדמנות מיוחדת בתפקיד בכיר. את ההזדמנות הראשונה קיבלתי אצל דני סידס בענף הממתקים. הקמתי את מחלקת השיווק והמכירות לרשתות בתפקידי כמנהלת שיווק לכל רשתות השיווק הגדולות בארץ. מאז שנפתחה לקראתי הדלת בפעם הראשונה, נחשפתי לעולם העסקי שאני מגדירה אותו כגברי מאוד. בזמנו, הייתי הבחורה היחידה בתפקיד ניהולי בענף המזון. בהמשך, עברתי לחברת הממתקים סידס ושימשתי בכמה תפקידים בכירים בענף הקוסמטיקה. זה 20 שנה שאני מנהלת בכירה בקבוצת רולטיים וכיום אני מנכ"לית חברת סמסונייט וטומי ישראל".
"אגו ומנהיגות לא הולכים יחד"
אהובה תורג'מן (55), מנכ"לית ובעלים של קבוצת BBB, הכוללת את רשת בורגרים, BBB ומוזס, מביתן אהרון, נשואה + 3 וסבתא לשני נכדים.
"מאיר ביטון, אחי הגדול, הוא המנטור והגורו שלי. הוא זה שהכניס אותי לעולם המסעדנות, לפני כ־25 שנים, כשהציע לי לנהל מסעדה ברשת יטבתה שהייתה בבעלותו.
לאחר פרק זמן, הוחלט על הקמת מסעדה נוספת בנתב"ג, והוצע לי לנהל גם אותה, במקביל. עם הצלחת שתי המסעדות, הוצע לי למנכ"ל את הרשת כולה. אחרי שפרשתי מיטבתה, החלטתי לפתוח בית קפה באופן עצמאי, עד שבמפתיע הגיעה הצעה מבעלי רשת BBB שמנתה בזמנו 4 מסעדות בלבד. הבנתי את הפוטנציאל הגלום ברשת מסעדות שיכולה להציע חוויה משפחתית כוללת, ועסקתי הן בפיתוח העסקי, הן בשיווק והן בניהול הזכיינים. החלום שלי היה להפוך את BBB לרשת ארצית ולהשקיע ברשתות נוספות, וכיום, קבוצת המסעדות שלנו מונה 27 מסעדות - רשת בורגרים, אותה רכשנו לפני כשלוש שנים, עם 50 סניפים, ורשת מוזס, אותה רכשנו לפני כחצי שנה, עם 11 סניפים. אני נזכרת בכל הזדמנות בכלים שלמדתי מאח שלי. הבנתי מהו ניהול, למדתי על סטנדרטים, נהלים ועבודה נטולת פשרות וקיצורי דרך, ובעיקר למדתי לשים דגש עיקרי על ניהול מערכות יחסים: 'לאף אחד לא אכפת כמה אתה יודע, עד שהוא יודע כמה אכפת לך. במערכות כאלה עליך להשאיר את האגו מאחור, כי אגו ומנהיגות לא הולכים ביחד".
mirilivi@gmail.com

