כרים שב הביתה
שלושה ימים לאחר שנחטף מפתח ביתו לרמאללה, הוחזר כרים ג'ומהור בריא ושלם לבני משפחתו בקלנסווה • "שוקראן אל פוליס", הודה לשוטרים בערבית הילד שמדינה שלמה התפללה לשלומו - והצטרף לאלפי החוגגים שקידמו את פניו בעירו • "לא היה לו קל שם", סיפרה אמו, "הוא לא אהב את האוכל"
אלפים גדשו שלשום בערב את רחובות קלנסווה עם חזרתו הביתה של הילד בן השבע, כרים ג'ומהור, שנחטף מפתח ביתו לרמאללה ביום שלישי שעבר. כרים הקטן הגיע לעיר במכונית כשגופו יוצא מהגג והתושבים מוחאים לו כפיים וצועקים בשמו. לפני שנכנס לביתו אמר לקהל החוגג: "אוהב אתכם, תודה".
אחרי שלושה ימים בהם הוחזק בדירת מסתור בשטחים הוא הובא למחסום בשומרון על ידי חאג' כרים ג'רושי מרמלה, האיש שתיווך כל העת במאמצי השחרור מול החוטפים. המתווכים הביאו את כרים ביום שישי בצהריים למשרדי ימ"ר מרכז, שם נפגש עם אמו ואביו ועם צמרת המשטרה, ומשם עשה את דרכו לביתו בקלנסווה. כרים הודה לשוטרים בערבית ואמר "שוקראן אל פוליס".
מפקד ימ"ר מרכז, נצ"מ דודו בואני, שיחרר אנחת רווחה עם הגעתו של כרים. "ישבנו בחפ"ק כששמענו שהילד בידינו ובשטח ישראל. צעקנו 'יש' והוקל לכולנו אחרי המתח הרב בו עבדנו מסביב לשעון מאז שנחטף".
חאג' כרים ג'רושי, שניהל את המאמצים להשיב את הילד הביתה, סיפר על השתלשלות האירועים הדרמטיים: "מהרגע שהתברר שכרים נחטף היינו עסוקים בלהחזיר אותו למשפחתו. לאורך כל הזמן ידעתי שהילד במצב טוב ושדואגים לו. כשראיתי אותו ממש התרגשתי". ג'רושי הדגיש כי הוא היה בטוח שלא יפגעו בילד.
כרים הגיע למשרדי המשטרה ברמלה, שם עבר בדיקות רפואיות ונפגש עם המפכ"ל רוני אלשיך. השר לביטחון הפנים גלעד ארדן בירך על שחרורו ואמר: "אני מודה למשטרה ולכל היחידות שהפעילו את כל יכולותיהן כדי לאתר את כרים ולהחזירו. אני מקווה שהחוטפים יהיו מאחורי סורג ובריח במשך שנים רבות".
המפכ"ל אלשיך אמר כי שחרור הילד מרגש, אך מדובר "בתחילת הדרך בבניית כתבי אישום - כדי שכולם ישלמו את המחיר וכדי לייצר הרתעה למול מעשים כאלה בעתיד". הוא הוסיף כי "לא יעלה על הדעת שכאשר ישנו סכסוך כספי הדברים מתגלגלים לחטיפת ילדים, זה לא יכול להתקיים במדינה נורמטיבית".
אביו של הילד, ג'אבר, שהחוטפים דרשו ממנו ארבעה מיליון שקלים תמורת שחרור בנו, אמר לאחר שפגש את כרים: "הילדים שלנו לא צריכים להיסחר בכסף. זה לא כמו מכונית שגונבים אותה. החלטתי שאני לא אתן להם אפילו שקל אחד. אני מאושר שכרים בבית".
בני המשפחה פרצו בבכי ובקריאות שמחה עם היוודע דבר שחרורו של כרים. אלפי תושבים חיכו לילד עם שובו, ואליהם הצטרפו גם חברי כנסת ערבים רבים ומכובדי המגזר. לפני כן פנתה אמו, ופאא, לחוטפיו וביקשה מהם להתנהג אליו כראוי: "הוא ילד קטן ולא מבין מה קורה לו. שכל אחד יחשוב על הבנים שלו. הוא צריך לחזור לאמא".
אתמול סיפרה אמו בהתרגשות: "כרים סיפר לי שלא היה לו קל להיות שם. ביום הראשון ניסו לשכנע אותו לאכול, אבל הוא אמר להם שאמא שלו הזהירה אותו מלאכול אצל זרים. בהמשך נשבר והסכים לאכול, אבל לא כל כך אהב את האוכל, וכל הזמן הקיא".
כרים נחטף מפתח ביתו ביום שלישי השבוע לאחר שרעול פנים יצא מרכב וגרר אותו למכונית. ביום חמישי שעבר הוארך בשבעה ימים מעצרם של אחמד נקיב מלוד, שמוגדר כחשוד המרכזי בחטיפה, ושל שלושה חשודים נוספים תושבי העיר. במשטרה מייחסים לארבעת החשודים עבירות של חטיפה למטרת רצח או סחיטה וכן קשירת קשר לביצוע פשע.
כך החזירה משפחת ג'רושי את הילד להוריו
מאיר תורג'מן
חאג' כרים ג'רושי (67) מרמלה, מוכר במגזר הערבי בישראל כמגשר ועורך סולחות וסייע לא פעם בפתרון סכסוכים. שלשום הוא הצליח להחזיר את כרים הקטן לישראל, ולאחד בינו לבין הוריו.
מיד לאחר חטיפת הילד מביתו ביום שלישי נכנס ג'רושי לפעולה. "קיבלתי שיחת טלפון מהמשטרה וביקשו שאעזור במציאת הילד. ראיתי את הסרטון של החטיפה וזה היה ממש נורא".
ג'רושי מתאר את אופן פעולותיו. "אצלנו במגזר הערבי סכסוכים פותרים במו"מ בין הצדדים, בלי משטרה או בית־משפט. התחלנו לבדוק בכל מקום והבנו שהילד כבר עבר לשטחי הרשות הפלסטינית".
ג'רושי הידוע כבעל קשרים ענפים עם נכבדים בשטחי הרש"פ אומר שכבר ביום שאחרי חטיפת הילד הוא נסע לרמאללה "לבדוק עם האנשים".
לדבריו, "המתווכים ביקשו את החוב שהאבא חייב". ג'רושי השיב להם: "קודם תחזירו את הילד, אחר כך נשב ונפתור את הבעיה של החוב".
ביום חמישי ג'רושי לא אמר נואש ושוב חידש את המגעים עם "המתווכים". הוא אינו מוכן לחשוף כל פרט שעלול לזהות אותם. "פעלתי לבד ובשקט מול האנשים. לא דיווחתי כלום למשטרה או למשפחה".
ביום שישי לפנות בוקר הוא קיבל טלפון "מגורם שלישי". ג'רושי משחזר: "אמרו לי תתקדם לתוך הרשות ותמתין לקריאה. גם על הנסיעה הזאת לא סיפרתי למשטרה, החלטתי שרק כשהילד ביד שלי אני מדווח".
ואז הגיע הרגע: "חיכיתי להתפתחות עד שקיבלתי שיחה ואמרו לי לאן להגיע. ראיתי את הילד לבד. ניגשתי אליו וחיבקתי אותו. אמרתי לו 'אני אחזיר אותך הביתה'". את מילותיו של כרים הקטן ג'רושי לא ישכח. "אני רוצה את אמא, אני רוצה לאבא", הוא אמר לו וחיבק אותו.
ג'רושי מבקש להדגיש: "כל הזמן אומרים ג'רושי עבריינים. יש לנו מאות משפחות עם ילדים וכולם אנשים טובים, עובדים ועוזרים למי שצריך".

