yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    24 שעות • 15.07.2018
    קלוריות ריקות
    נואשים לרדת במשקל? ייתכן שגם לכם כבר המליצו על בדיקת הדם שמגלה רגישויות למזון. חברות ייעוץ ומאמני הרזיה צצים כפטריות אחרי הגשם ומציעים ללקוחות לעבור דקירה קטנה ולקבל דיאטה מותאמת אישית בהתאם לתוצאות. והכל תמורת כמה אלפי שקלים. אלא שלמרות שהבדיקה עצמה לגיטימית, מומחים מזהירים מפני שרלטנים בתחום שנותנים עצות נמהרות — ואפילו מסוכנות
    איריס ליפשיץ-קליגר

    בדיקות הרגישויות למזון הפכו ללהיט החדש של שוק הדיאטה. הן מגלגלות מיליוני שקלים, והכל בדקירה אחת פשוטה באצבע. מטרת הבדיקה היא לבדוק לאיזה חומרים אנחנו רגישים, איזה חומרים מאיטים או מאיצים את חילוף החומרים בדם, איזה חומרים גורמים לנו לצרבות, נפיחויות בבטן, גזים, דלקות כרוניות וכו'. היתרון בבדיקות האלה ומה שהופך אותן ללהיט הוא היכולת, כביכול, להתאים לכל אדם תוכנית תזונה שמתאימה במיוחד עבורו. סביב הבדיקות האלה כבר מתפתחת תעשייה משגשגת: ניתן לרכוש ערכות לשימוש עצמי באינטרנט או לגשת למאות המומחים שפועלים בתחום כדי לקבל מהם הדרכה ותוכניות תזונה מפורטות בהתאם לתוצאות, כשעלות הטיפולים מגיעה לאלפי שקלים. אלא שכעת מומחים בענף וגם משרד הבריאות מזהירים את הציבור: ודאו שמי שמייעץ לכם הוא בעל הסמכה ותעודה מוכרת. אל תבנו תוכנית דיאטה שמורכבת עבורכם על ידי יועץ שאין לו הכשרה, כי עלולות להיות לכך תוצאות מסוכנות.

     

    אז מהי בעצם בדיקת אי־הסבילות למזון ומהו לכאורה החידוש שבה? החברות שמשווקות את ערכות הבדיקה באינטרנט טוענות כי עד היום נהוג היה לבצע בדיקת אלרגיה למזון. אלא שרק שני אחוזים מהאוכלוסייה אלרגים למזון כלשהו, ולעומת זאת כמחצית מהאוכלוסייה "רגישה" לפחות לסוג אחד של מזון. הרגישות הזו, כך לפי החברות שמשווקות את הבדיקה, גורמת לשלל תופעות שליליות. "הבדיקה שלנו", נכתב באחד מאתרי האינטרנט שמשווקים את הערכה, "מציעה עבורכם לראשונה בישראל את האפשרות לדעת בדרך המדויקת ביותר מאיזה מזון מומלץ לכם להימנע. בדיקה זו אינה מתבצעת בקופות החולים. בדיקת דם פשוטה של כמה טיפות מהאצבע מאפשרת לדעת בדיוק אילו מזונות מזיקים לכם ופוגעים באיכות חייכם, גורמים לכם לדלקתיות, מיגרנות, אלרגיות, או מפריעים לכם לרזות. אפילו מזון הנחשב לבריא עלול לגרום להרגשה לא טובה ולבעיות בריאותיות, אם יש לכם רגישות כלפיו. למדו מהם המזונות להם אתם רגישים, עם התבחין המדויק ביותר בעולם". כך, בעלות שנעה בין אלף לכאלפיים שקל, מוצעת בדיקת אי־סבילות ל־40 עד כ־300 מזונות שונים, והבדיקה הזו קוסמת לעשרות אלפי ישראלים וכבר הפכה לאחד הטרנדים החמים בשוק הדיאטה.

     

    הבעיה היא שהפופולריות של הבדיקה והסכומים הגבוהים שהיא מגלגלת הכניסו לתחום גם מאות "יועצי תזונה" מטעם עצמם שאין להם כל הכשרה בתחום. היועצים האלה גובים אלפי שקלים על בניית תפריט וליווי ארוך טווח בהתאם לבדיקת הדם. יש לציין כי למומחים אין ביקורת על הפרמטרים המדעיים של הבדיקה עצמה, אלא על הפרשנות שניתנת לה. לכן, המומחים מציעים לנבדקים שלא לשנות את התפריט שלהם על סמך הבדיקה מבלי להתייעץ עם תזונאי מוסמך.

     

    יועצים מטעם עצמם

     

     

     

    "זה יכול להיות מסוכן", מציינת עמית גנור, מנכ"לית "עתיד", עמותת הדיאטנים בישראל, שאחת המטרות המרכזיות שלה היא להילחם באנשי מקצוע לא מוסמכים בענף. "במסגרת קופת החולים כל אחד יכול לקבל הפניה מהרופא שלו או מתזונאי קליני, לבצע בדיקות שאינן עולות כסף לזיהוי אי־סבילות לגלוטן, חלב פרה, גלוקוז, פרוקטוז ועוד מרכיבים במזון. מדוע לשלם למעלה מאלף שקלים על ערכת בדיקה עצמית כזו? הלקוח לא יכול לאבחן את עצמו ולהיכנס לנעליים של תזונאי קליני. הוא יתחיל להוריד חלבונים כי נמצא שיש לו בטבלה רגישות גבוהה למוצרי מזון עם חלבונים, בעוד שאולי זה לא הפתרון הבריאותי הנכון עבורו".

     

    אבל לכל היותר אנשים יפסיקו לאכול חלבונים. זה לא נורא.

     

    "יש אנשים שסובלים מקרון, מצליאק או מסוכרת ומעוד שלל בעיות בריאותיות, והם חייבים בדיקות מקיפות יותר וביופסיה על מנת לקבל אבחון מדויק וליווי מקצועי. זה לא רציני שמי שסיימה קורס של שלושה שבועות וקיבלה תעודה של מאמנת הרזיה תטפל באנשים. חייבים הסמכה של משרד הבריאות. יש לנו מאות מקרים שעורך הדין של העמותה מטפל בהם תוך שיתוף עם משרד הבריאות, כדי להגיע לכל אותם בעלי תעודות של 'מאמנות הרזיה', 'יועצות תזונה ואורח חיים בריא', או כל השמות המכובסים האלה".

     

    גנור מציינת כי בישראל פועלות מכללות שמכשירות ללא הסמכה אלפי סטודנטים בתחום הייעוץ התזונתי. "במכללות למיניהן המציאו שמות רבים למסלולים ונמנעים כמובן מלהוציא תעודות של 'תזונאים קליניים', כי זו עבירה על החוק", היא מסבירה, "אז הם משחקים על התחום האפור ועוקפים את החוק. זו תופעה שחייבים לעצור. המכללות יוצרות בקרב הסטודנטים סוג של הטעיה במתן התעודות. אם אתם נתקלים ב'מאמני תזונה' וכל מיני שמות כאלה, חייבים לבדוק היטב מה הם למדו, כמה זמן, והאם התואר שלהם באמת מאושר. באתר של עמותת 'עתיד' ניתן למצוא רשימה מרשימה של דיאטנים עם תחום ההתמחות שלהם, כגון ילדים, ספורט, גסטרו, והפרעות אכילה, עם כל פרטי הקשר. בכל מקרה, מה שברור הוא שבכל בדיקה שנוגעת לרגישויות של מזונות, ראוי שדיאטנית מוסמכת תוכל לבדוק את התוצאות ולהתאים את הדיאטה על סמך הידע המקצועי שלה".

     

    ד"ר שון פורטל
    ד"ר שון פורטל

     

     

    גם ד"ר שון פורטל, דיאטן קליני ותזונאי ספורט, מזהיר מפני התופעה. "אולי הלקוח אכן ידווח שנעלמו אצלו הצרבות, או התקפי השלשולים שמהם סבל עד כה אבל יחד עם זאת, זה רחוק מלהיות תורה להנחלת דיאטה, עלולה להיות כאן פגיעה בבריאות. בכל הקשור לבדיקת אי סבילות למזון, לעיתים גוזרים על אנשים גזירות תזונתיות קשות מדי, שלא ניתן לעמוד בהן. לא תמיד גם יש הלימה מלאה בין התוצאה לביטוי הקליני שלה בגוף. זה טוב למי שזה טוב, כמו הרבה דברים אחרים, וחייבים איש מקצוע שמבין טיפול קליני מהו. בנוסף, גם בשיטה הזו הדבר מצריך ניסוי וטעייה כך שהבדיקה לא בהכרח חוסכת ומקצרת. ראיתי מקרים שזה עזר וראיתי כאלו שזה לא שינה כלום. צריך גם לזכור ששלילת מזונות רבים מדי עלולה להיות בעצמה סיבה להתפתחות חוסרים תזונתיים, שלא לדבר על כך שרבים מהלקוחות שפונים לכיוון הבדיקות הללו פונים במטרה לרזות וצריך להבין שאין בהכרח קשר בין הדברים".

     

    מוותרים על הרופא

     

    יועצות תזונה ומאמנות הרזיה רבות עימן שוחחנו לצורך הכנת הכתבה ציינו כי בדיקת האי־סבילות למזון אכן נמצאת בשיא הפופולריות שלה, ואולי הסיבה לכך נעוצה בנגישות הגדולה למידע ברשת. "בעוד שבעבר אנשים שסבלו למשל ממעי רגיז, מגזים או ממיגרנות כרוניות היו פונים לרופא המשפחה להמשך בירור. כיום אנשים מחפשים כל דרך שתסייע להם לשפר את תחושתם הבריאותית ולהתגבר על סימפטומים שמפריעים ביומיום", הסבירו לנו. "אנשים מבינים שרופא המשפחה והבדיקות בקופות החולים לא מספקות את כל הפתרונות ומחפשים עזרה גם במקומות אחרים".

     

    "אנשים מדווחים לי על שיפור משמעותי בסימפטומים עד כדי היעלמותם לגמרי בעקבות בדיקת הדם שעשו אצלי", אומרת אחת היועצות שאינה בעלת תואר מוסמך בתזונה. "כל אחד ומה שמתאים לו. למדתי במסלול של ארבע שנים והוצאתי 40 אלף שקל, אבל לא כל מי שמסיים מסלול כזה כמוני זכאי לתעודה של נטורופת. זה עדיין לא אומר שמי שפונה למישהי כמוני שלמדה ברצינות אצל המרצות הכי טובות בתחום מסכן את עצמו, או עושה טעות. אני לא תזונאית קלינית, אבל יש לי הבנה רבה וזה לא כמו לפנות למישהי שקיבלה תעודות באינטרנט אחרי קורס של שלושה שבועות".

     

    במשרד הבריאות מכירים היטב את התופעה המתפתחת של יועצים חסרי הסמכה שהשתלטו על ענף בדיקות האי־סבילות למוצרי מזון. "אדם המעוניין לקבל ייעוץ תזונתי ממקור מוסמך ומקצועי צריך לפנות לדיאטנית או תזונאית אשר קיבלו תעודה רשמית מטעם משרד הבריאות", נמסר לנו. "חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות אמור לקבוע מי מוסמך לעסוק במקצוע. מטרתו של חוק זה להסדיר את העיסוק במקצועות הבריאות כדי להבטיח רמה מקצועית הולמת של העוסקים בהם ולהגן על בריאות הציבור. לצערנו, אנשים הפונים לבדיקות כמו אלה שמופיעות בכתבה הזו עושים זאת על דעת עצמם וגורמים לעצמם נזק בריאותי וכלכלי".

      

    עמית גנור
    עמית גנור

    בעמותת עתיד מוסיפים כי בישראל פועלים כיום כ־3,000 דיאטנים קליניים מורשים שמופיעים באתר של משרד הבריאות. "לעומת זאת", מדגישים בעמותה, "קיימים עוד אלפים רבים של מתחזים שמציגים עצמם כבעלי הכשרה של דיאטנים — חלקם אפילו טוענים כי הם תזונאים או דיאטנים קליניים. הצורך בחקיקה להסדרת התחום נבע מתוך הבנת ההשלכות המסוכנות שעלולות להיגרם עקב טיפול תזונתי רשלני ולא מקצועי, בין אם מדובר בטיפול דיאטטי או טיפול תזונתי במחלות כמו סוכרת. בשל ההשלכות הבריאותיות והסכנות שבטיפול תזונתי ללא הכשרה תזונתית מתאימה אנחנו קוראים לציבור להיזהר ולהקפיד על בדיקת תעודת רישוי".

     

    גם זגג יכול להיות תזונאי

    תעשיית הדיאטות מגלגלת סכומים מפתים והשוק מוצף בשרלטנים שימכרו כל דבר לכל אחד

     

    טרנד בדיקת הרגישות למזון אמנם סוחף אחריו עכשיו אינספור מיואשי דיאטה, אבל הם לא המציאו את השיטה. שוק ההרזיה מגלגל סכומי עתק, ותעשיית החלומות הזאת מוכנה למכור כל דבר לכל אחד. מה גם שזה קל: אין פיקוח ואין חקיקה. אפשר למכור כמעט הכל, ובקלות רבה אפשר למצוא גם את הכדורים הלא חוקיים. האנשים שמציעים טיפולים בריאותיים הם פעמים רבות מטפלים מטעם עצמם, שלא קיבלו הכשרה מסודרת ומוכרת. בסדרת התחקירים "דיאטה מסוכנת" שפירסמנו כאן לפני כשנה הבאנו דוגמאות רבות לטיפולים שהוצעו בידי "מומחים" לתחקירנית שלנו, שהציגה את עצמה כסובלת מהפרעת אכילה חמורה ובכל זאת קיבלה הצעות משלל שרלטנים שלא טרחו לבדוק מי הלקוחה לה הם מציעים טיפול ומה מצבה.

    מכוני אסתטיקה מציעים חבילות טיפול שכוללות דיכוי תיאבון, הקפאת שומן וליווי נטורופתי באלפי שקלים. את הפגישה מקיימת יועצת ללא הכשרה פורמלית, למרות שבשיחה מקדימה מבטיחים פגישה עם רופא. בפגישה עצמה מפעילה היועצת לחצים אדירים על מנת לוודא שהלקוחה הפוטנציאלית לא תצא מהחדר מבלי לגהץ את כרטיס האשראי.

    בנוסף, המצב החוקי בישראל מאפשר לכל אחד לפתוח קליניקה ולטפל בכל שיטה שנראית לו, מבלי שיצטרך להוכיח שלמד בצורה מסודרת. טיפולים בתזונה, באנרגיות, בתוספים — כל אלה ועוד הוצעו לתחקירנית שלנו בעלות של אלפי שקלים בלי ליווי של רופא, ובלי לוודא את מצבה הרפואי של הלקוחה. כל עוד לא תכריזו על עצמכם שאתם פסיכולוגים ולא תתהדרו בתואר דוקטור, החוק מאפשר לכם לשים שלט "מטפל" על הדלת ולהתחיל "לטפל" במי שיסכים לבוא, כבר מחר.

    גם צום המיצים הוא שיטה יעילה למשוך לקוחות שצמאים לפתרון פלא, ובמסחטת הפירות והירקות נסחט גם הארנק. צום המיצים נהנה מהילה של סלבריטאים שניסו ונהנו, והוא משווק כפתרון בריאותי שישפר את מצבו של המטופל, שוב בלי לבדוק האם הלקוח סובל מהפרעת אכילה או "סתם" בעיה בריאותית כמו סוכרת, בעיית לב, או היסטוריה סרטנית. כל מה שצריך כדי להתחיל לשווק דיאטת מיצים ולהמליץ לאנשים לחדול מאכילת מזון מוצק ומזין הוא בקבוק ממותג מלא בנוזל צבעוני ומדבקה שמהללת את סגולותיו הבריאותיות. תג המחיר, כרגיל, גבוה מאוד.

     


    פרסום ראשון: 15.07.18 , 19:46
    yed660100