yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דובר צה"ל
    חדשות • 22.07.2018
    לחלץ את המחלצים
    "הקסדות הלבנות" סיכנו את חייהם כדי להציל אזרחים בסוריה והפכו למטרה הבאה של אסד • מדינות אירופה וארה"ב דרשו לחלץ אותם מאזור הלחימה וכך, תחת מעטה חשאיות ובאישון ליל, הבריח צה"ל את אנשי הארגון ובני משפחותיהם דרך ישראל ומשם לירדן • צה"ל: "מחווה הומניטרית יוצאת דופן"
    סמדר פרי, גואל בנו ואיתמר אייכנר

    עד הרגע האחרון לא היה ברור אם המבצע הסודי לפינוי חברי "הקסדות הלבנות" יצליח. הוא עוכב מספר פעמים תוך חששות כבדים לשיבושו על ידי פעילות עוינת מצד צבא אסד. אך לבסוף, בלילה שבין שבת לראשון, זה קרה. צה"ל חילץ קרוב ל־1,000 מחברי ארגון "הקסדות הלבנות" ובני משפחותיהם. אלו הוצאו משטחי סוריה דרך ישראל ומשם עברו לירדן.

     

    כדי להוציא לפועל את המבצע המורכב להצלת אנשי "הקסדות הלבנות" חברו יחדיו כמה מדינות. ההסכם לפינוי מסוריה הושג במהלך כינוס מדינות אירופה בבריסל, אך פרטיו לא התפרסמו בגלל סירובן של ירדן וישראל לקלוט אצלן את המפונים הסורים. שרת החוץ של קנדה שניהלה את הדיונים מאחורי הקלעים, פנתה שוב לירושלים ולרבת־עמון, ואלה נתנו את הסכמתן "בתנאי שלא יישארו אצלנו".

     

    המתנדבים האמיצים של "הקסדות הלבנות" | צילום: AP
    המתנדבים האמיצים של "הקסדות הלבנות" | צילום: AP

     

    מי שהתחייב לקלוט את אנשי הארגון ומשפחותיהם הן בריטניה, גרמניה וקנדה. גרמניה וקנדה הודיעו אתמול כי כל אחת מהמדינות תקלוט חמישים חברי ארגון. בנוסף, גם בריטניה וככל הנראה צרפת והולנד יצטרפו לסיוע.

     

    ארגון "הקסדות הלבנות" הוקם בשנת 2013 על ידי פעילים ומתנדבים הפועלים בשטחים שבשליטת המורדים הסורים. חברי הארגון הם מתנדבים אמיצים והיו הראשונים להגיב ולסכן את חייהם כדי לעזור לאזרחים בסוריה. כשילדים, נשים וגברים בסוריה נסו על חייהם או נפגעו מהפצצות המשטר, "הקסדות הלבנות" שעטו לתוך ההריסות כדי לחלץ את מי שנקבר תחתן.

     

     

    פעילי הארגון נתונים כבר תקופה ארוכה תחת סכנה. צבא אסד יחד עם הרוסים דחקו אותם לפינה תוך איומים ממשיים על חייהם. בסוף השבוע הודיע גורם מערבי בכיר כי "חברי הארגון הפכו בעצמם ליעד התקפה סורית־רוסית, ולכן חייבים לפנות אותם מיד". גורם בכיר נוסף בסוריה הוסיף כי "הסורים תיכננו לתפוס אותם, לענות אותם בבית־הסוהר ולהוציאם להורג. ללא ההתערבות, הם לא היו נשארים בחיים".

     

    חיילת צה"ל מסייעת לפעילי "הקסדות הלבנות" | צילום: דובר צה"ל
    חיילת צה"ל מסייעת לפעילי "הקסדות הלבנות" | צילום: דובר צה"ל

     

    לאור כל אלו התגבשה ההבנה בעולם המערבי כי חייבים לחלץ אותם בהקדם האפשרי. וכך, תחת מעטה חשאי, נאספו בשבת אוטובוסים בדרעא שעל גבול סוריה־ירדן, בצומת הגבולות סוריה־ירדן־ישראל, ובעיר קוניטרה שבגולן הסורי.

     

    סיפור הכיסוי של המבצע היה כי מדובר בפינוי של אזרחים סורים לאזור המורדים במחוז אידליב בצפון־מערב סוריה. זה היה השלב הראשון והגלוי של הפינוי. אולם עם השלמת הפינוי חזרו האוטובוסים, והפעם עלו עליהם חברי "הקסדות הלבנות". הם עברו בישראל, אך לא עצרו בה, והגיעו אתמול בחמש בבוקר היישר לירדן, שם הם ישהו באופן זמני. מקור בירדן דיווח אמש כי עד כה הגיעו לשטחם רק 422 חברי ארגון, היתר צפויים להגיע בהמשך ולא ידוע היכן הם נמצאים כעת. "אסד שונא אותנו", סיפר אחד מחברי הארגון, "אילו הייתה לו הזדמנות, הוא היה הורג את כולנו, כולל הילדים והנשים".

     

    ראש הממשלה נתניהו התייחס אתמול למבצע החילוץ: "לפני ימים אחדים פנו אליי הנשיא טראמפ וממשלת קנדה בבקשה שנעזור להוציא את אנשי ה'קסדות הלבנות' מסוריה. אישרתי זאת כצעד הומניטרי חשוב".

     

    ישראל זכתה אתמול לשבחים בכל העולם על פעולתה ההומניטרית ועל החילוץ המוצלח של צה"ל. "תודות לישראל וירדן שנענו במהירות לבקשות שלנו", אמר שר החוץ הבריטי ג'רמי האנט. גם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני אמרה כי "אנו מכירים במאמציהן של ישראל, ירדן וכל האחרים שתרמו להעברתם למקום מבטחים".

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     


    פרסום ראשון: 22.07.18 , 23:33
    yed660100