שופינג אונליין? אנחנו מעדיפים מסין

על פי המחקר של פייפאל, 20% בלבד מהישראלים קונים אונליין באתרים מקומיים - השאר מזמינים מהמזרח או מארה"ב • הסיבה: העלויות הנמוכות • %94 מהיפנים קונים בתוך גבולות מדינתם

הישראלים מעדיפים לקנות בחו"ל ומתרחקים מהאתרים המקומיים. סקר חדש מראה שישראל נמצאת במקום השלישי בשיעור הרוכשים באתרים מחוץ לגבולות המדינה מבין המדינות שנבדקו. על פי הנתונים, כ־80% מהישראלים ביצעו בשנה החולפת קניות ברשת מאתרים וסוחרים בחו"ל - ורק 20% הקפידו לבצע קניות אך ורק באתרים מקומיים.

 

הנתונים נחשפים במסגרת מחקר בינלאומי שביצעה חברת פייפאל העולמית באמצעות Ipsos ובחן הרגלי קנייה ברשת של למעלה מ־34 אלף צרכנים ב־31 מדינות. הסקר נערך במארס־אפריל, והנסקרים נשאלו לגבי הקניות ברשת שעשו ב־12 החודשים הקודמים לכן.

 

רק אירלנד ואוסטריה מקדימות את ישראל בסקר, עם 84% ו־81% שרוכשים מחוץ למדינה. ארה"ב היא בין המובילות בקניות מקומיות, שם רק 34% מהרוכשים קונים באתרים מחו"ל — והשאר מקפידים לקנות רק מאתרים אמריקאים.

 

 

הכל בזכות המשלוח

 

בשנים האחרונות נפתחו מספר אתרי סחר בישראל במגוון תחומים, אך הנתונים האלה מעידים על חוסר האטרקטיביות המובהק של אותם אתרים, בעיני הקהל המקומי. הישראלים כבר מזמן גילו שבאתרים סיניים, אירופיים ואמריקאיים אפשר למצוא מחירים נמוכים הרבה יותר מאתרים ומחנויות בארץ, לפעמים עם דמי משלוח נמוכים עד אפסיים. ונראה שזו מגמה שהולכת ומתגברת, שכן בשנה שעברה רק 71% מהישראלים רכשו באינטרנט מחו"ל.

 

מדובר בסכומי עתק שזורמים לחו"ל: על פי עורכי המחקר, בשנת 2017 הישראלים הוציאו 6.7 מיליארד שקל על קניות בחו"ל, מספר שצפוי לצמוח השנה ב־13%. מספר הרוכשים באינטרנט בישראל עמד על 1.6 מיליון, מתוכם 1.2 מיליון שרכשו בחו"ל. הסכום הממוצע שיוציא רוכש על קניות בחו"ל הוא 5,407 שקל בשנה. היקף רכישות האונליין הכללי צפוי לעמוד על כ־17 מיליארד שקל עד סוף השנה, עלייה של 20% בהשוואה ל־2017.

 

למה הישראלים מוותרים על החנויות בארץ? המחיר, כמובן. 54% מהנשאלים נקבו ב"משלוח חינם" בין הסיבות שיגרמו להם לקנות באתר ממדינה אחרת, ו־53% נקבו ב"עלות כוללת זולה". סיבות נוספות שהוזכרו כללו תשלום מאובטח ומשלוח מהיר. מנגד, המחסום העיקרי שמונע מהצרכנים לקנות בחנויות מקומיות, הוא שסך העלויות הופך את הרכישה לבלתי אטרקטיבית (47%) ועלות המשלוח (42%).

 

מהסקר עולה שרוב גדול של הישראלים מרגישים בנוח לקנות מחנויות בחו"ל ולא ממש אכפת להם איפה החנות ממוקמת. עם זאת, אולי את הסוחרים המקומיים יעודד הנתון הבא: רק 50% בוטחים באתרים מחו"ל באותה מידה שהם בוטחים בחנויות מקומיות.

 

מעלי־אקספרס עד אסוס

 

4 הקטגוריות המובילות ברכישות מחוץ לגבולות המדינה הן בגדי לבוש והנעלה, לאחר מכן צעצועים ותחביבים, במקום השלישי מוצרי אלקטרוניקה, סמארטפונים וגאדג'טים, ולאחר מכן תכשיטים ושעונים.

 

היעד העיקרי הם אתרים סיניים (59% מהרוכשים בחו"ל), לאחר מכן ארה"ב (46%) ובריטניה (24%). לא מפתיע, שכן ידוע שישראלים חובבים מאוד את אתרי המציאות הסיניים כמו עלי־אקספרס ודיל־אקסטרים; את האתרים האמריקאיים כמו אמזון, איביי ו־Wish, ובבריטניה Asos, נקסט ואחרים.

 

ובהמשך? "עם כניסת ענקיות בתחום הלוגיסטיקה לישראל, שוק האי־קומרס המקומי צפוי להשתכלל ויחייב שחקנים מקומיים לעמוד בסטנדרטים גלובליים", אומר אפי דהן, מנהל אזור רוסיה, המזרח התיכון ואפריקה ב־PayPal.

 

*

 

דרושה: אמזון ישראלית

שגיא כהן

 

לפני כמה שנים נכנסתי לאתר קניות מקוון חדש של רשת ישראלית למוצרי חשמל, וביצעתי הזמנה של 3 פריטים: טוסטר, מיקרוגל וקומקום חשמלי. לאחר מספר ימים, אחרי כמה שיחות ותיאומים מתישים עם השליח, הם נחתו בפתח ביתי כולם יחד. הכל טוב ויפה? רק מאוחר יותר גיליתי להפתעתי, שאף שההזמנה והמשלוח בוצעו יחד, בפועל שילמתי בנפרד דמי משלוח מופלגים על כל אחד מ־3 המוצרים. חשבתי שחסכתי במחיר — אבל שילמתי ביוקר על המשלוח. מיותר לציין שמהאתר הזה לא קניתי שוב.

 

זו אולי רק דוגמה שמראה עד כמה קמעונאים בישראל לא מצליחים עד היום לייצר אלטרנטיבה אטרקטיבית לאתרי הסחר הענקיים מחו"ל. הם מציעים חוויית קנייה נוחה ומזמינה, מחירים זולים באורח שערורייתי ביחס לישראל, ולא פחות חשוב: דמי משלוח נמוכים עד אפסיים לישראל. כל זה גובר על החסרונות - בעיקר זמני משלוח ארוכים וחוסר ודאות לגבי איכות המוצר.

 

נכון, בישראל הוקמו בשנים האחרונות מספר אתרי שופינג מקוונים מבטיחים, אך זה לא ממש מדגדג את הצרכן הישראלי: כפי שעולה די בבירור מנתוני הסקר של פייפאל, יותר ישראלים רוכשים ומוציאים כסף על קניות ברשת, אך רובם המוחלט עושה זאת באתרים זרים — סיניים, אמריקאיים, אירופיים. והמגמה הזו רק מתגברת.

 

בעלי העסקים המקומיים יתרעמו על ההשוואה עם האתרים הזרים, ויגידו שהעלויות בישראל, המסים, יוקר המחיה והביורוקרטיה, כל אלה לא מאפשרים להוריד מחירים. ייתכן, אך לצרכן זה לא ממש משנה: עבור כמות גדולה יותר ויותר של ישראלים, הרכישה בחו"ל הופכת להיות ברירת המחדל.

 

זה לא ישתנה עד שלא יקום "אמזון ישראלי": אתר סחר מעוצב לעילא, עם חוויית משתמש מעולה, עם שירות לקוחות ללא פשרות, עם משלוחים מהירים וזולים, עם מגוון רחב של מוצרים במחירים הוגנים וטובים. האתרים שיש כאן אולי מכוונים לשם — אבל מסתבר שבינתיים, הם פשוט לא מצליחים לספק את הסחורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים