yed300250
הכי מטוקבקות
    בית אחוזה משוחזר. מוזיאון אחוזת דוברובין
    מסלול • 26.07.2018
    סוד המעלה
    רבים חולפים על פניה בדרך לחרמון או לצימר בגליל העליון ולא יודעים מה הם מפסידים. ברוכים הבאים למושבה יסוד המעלה - שילוב נהדר של היסטוריה, רומנטיקה, נופים ודוכני פירות עסיסיים ומתוקים (אבל לא זולים)
    שרי מקובר-בליקוב | צילום: אפי שריר

    בעמק יפה בין כפרים ושדות שוכנת המושבה יסוד המעלה, שלא לומר מסתתרת, כי הנטייה הטבעית היא לחלוף על פניה בדרך לשמורת החולה, הגליל העליון או החרמון. קל כל כך לפספס את נסיכת הצפון המפונקת הזו, וחבל. כי יסוד המעלה היא תיבת אוצרות קטנה של נוף, חקלאות והיסטוריה, ושווה להקדיש לה זמן איכות של יום שלם, או לפחות לתת לה כבוד בלוח הזמנים בדרך אל הצימר.

     

    מסלול טיול ביסוד המעלה הוא כמו סל פיקניק משובח: שוק איכרים, מכוורת דבש, קטיף וחממות, בתים משוחזרים, אגם ומזח, והכל ארוז בארומה ירוקה ופסטורלית ובדברי ימיה של ההתיישבות הציונית בתקופת העלייה הראשונה. זוהי מושבה שלווה ומאופקת, טובלת בנוף קדומים בראשיתי ובחזות מטעה ומתעתעת, כי בפועל היא לא כל כך כפרית וממש לא מיושנת: הירקות בשווקים התוססים שלה יקרים לא פחות מהמרכז (ואיכותיים בהרבה), המוצרים בבתי המסחר והקפה מפונפנים לגמרי (לחמניות תרד ותאנים), הגלריות יצירתיות והבתים העתיקים משוחזרים ומעוצבים למשעי, אם כי בה בעת שומרים על צביונם העתיק.

     

    135 שנה חלפו מאז שנוסדה המושבה בדרום עמק החולה, וכובד הזמן לא ניכר עליה. כל קמט שהרוויחה ביושר קורץ שיחזור, סיפור או מוזיאון. ברחובות, ככה סתם, נמצאים מגדל מים ובית כנסת עתיק, מזח ואגם, ושלל פינות חמד ירוקות שאפשר ורצוי ללכת בהם לאיבוד. על הכביש מכולות שחקלאים צרובי פנים מובילים בהן פרי אל בית הקירור או ממנו. לזמן יש כאן קצב משלו, והדרך העוברת בחורשת אקליפטוסים אינסופית מציעה פחות אטרקציות ספורט ויותר הווי וטבע, פחות מסעדות שף ויותר תוצרת מקומית. זהו טיול מסוג אחר: רומנטי, היסטורי, חקלאי. הנה כמה המלצות להתמזג דרכו עם הנוף, הבריזה ודנדון פעמוני הרוח.

     

    מאפיית שלום עלחם פיקניק עם לחם בוטיק

     

    מטופח ופסטורלי. רחוב המייסדים
    מטופח ופסטורלי. רחוב המייסדים

     

     

    הרעיון נולד עם מיקסר ישן, תנור קטן והרבה אהבה ללחם. עמית ברנע, שהיה בכלל טבח, החליט להקים לתחיה את המאפייה העתיקה של יסוד המעלה בקיבוץ חולתה הצמוד למושבה. כשהמאפיה נפתחה, אנשים קנו לחם ונשארו לטעום במקום. אחר כך גם ביקשו קפה. שש שנים עברו, והיום חולש ברנע על מאפיית בוטיק שמציעה לחמי מחמצת טריים במגוון טעמים וסוגים, עוגות וכריכים וגם קפה מעולה. המקום עדיין קטן וביתי, מספר השולחנות מצומצם למרות שהביקוש עולה בהרבה על ההיצע, אבל יש ספסלים מזמינים, ריח הלחם משכר, ואפשר לסעוד ארוחת בוקר קלה על המחצלות של המאפייה בכיכר הדשא הירוקה שצמודה אליה.

     

    חולתה, 052-6991774

     

    מוזיאון אחוזת דוברובין מסע אחורה בזמן

     

    זהו בית האחוזה המשוחזר של משפחת יואב דוברובין - נוצרי אוהב ישראל, בן לקהילת הסובותניקים שהתגייר, עלה עם משפחתו ליסוד המעלה והביא איתו מכשירי חקלאות מתקדמים. סיור במקום הוא עדות לחיי האיכרים בימי העלייה הראשונה ותפאורה לסיפורים על חלוצים וציונות. חשוב לפתוח את הטיול במקום המרתק הזה בעיקר כדי להבין את הרקע והערך המוסף של האזור. מדובר בחווה, בית מגורים, רפת ובאר, פרדס וכרם, גן ירק ושדות תבואה שכלי חרישה עתיקים וחדשים משמשים בהם בערבוביה. בבוסתן באר אנטליה עם שרשרת דליים המעלה מים לבריכת אגירה ומשם בתעלות להשקיית החצר. בחלל הפנימי תצוגת מסמכים מתוך ארכיון המושבה וכן שחזור חדרי המגורים והמטבח על חפציהם וכליהם. במקום מוצג גם סרט קצר (12 דקות) שמתאר בדרך חווייתית את שנותיה הראשונות של המושבה, מרקם היחסים העדין בין העולים והשכנים, והחיים הקשים בלב הביצות והמלריה (12 ילדים במשפחה אחת מתו מהיתוש הקטלני). זהו מסע אל העבר באווירה של פעם, שמציע להשתמש בחפצים כתפאורה, ללבוש אותם לצילומים ולדמות בעזרתם את החלומות, האהבות, האכזבות וההצלחות של ראשוני המייסדים.

     

    הרבה אהבה ללחם. מאפיית שלום עלחם
    הרבה אהבה ללחם. מאפיית שלום עלחם

     

     

    רחוב השמורה, יסוד המעלה. 04-6937371

     

    סדנת קדרות הפילאטיס החדש

     

    "קרמיקה זה הפילאטיס החדש", אומרת ג'ון שמעבירה סדנאות קדרות באחוזת דוברובין לתושבי הגליל העליון. בסטודיו שלה, בתיאום מראש, עובדים עם החימר בקבוצות ויחידים למתחילים ולמתקדמים, חצי שעה וגם שעתיים, והעשייה אכן יוצרת תחושה של תרפיה ושחרור. בתוך כעשר דקות הופך גוש חומר תמים לכד או מאפרה. יש גם סדנאות לעבודת יד וליצירה חופשית אינטואיטיבית בחומר לצד עבודה בשיטות מסורתיות, וכן סדנת ציור על כלים בדרך מדיטטיבית.

     

    רחוב השמורה, יסוד המעלה. 5934508- 054

     

    תוצרת צבעונית. שוק החקלאים
    תוצרת צבעונית. שוק החקלאים

     

     

    שוק החקלאים תירס בלי בישול

     

    שוק החקלאים באזור התעשייה של יסוד המעלה נפתח בשמונה בבוקר, אבל תושבי המקום מקדימים להסתער על התוצרת הצבעונית במתחם המקורה בסככה. זהו שוק לא גדול שמציע מגוון פירות עונה אקזוטיים כשזיף כחול ותפוח שלא סגור על עצמו אם הוא מנגו או עגבנייה, לצד ירקות טריים ודוכני מזון, והכל באווירה כפרית, נגישה ומסבירת פנים ובחוויית קנייה בלתי אמצעית. הבעלים אמנם מסתובב עם חולצה שכתוב עליה "צדק חברתי" - אבל צדק חברתי לא תמצאו פה: גם בהעדר פערי תיווך ודמי שכירות לחנויות, מחירי הפירות והירקות דומים מאוד למחירים שגובים הסופרמרקטים במרכז. מצד שני, אי־אפשר להשוות את האיכות, הטריות והטעם. את קלחי התירס למשל, המתפקעים ממתיקות, אפשר לאכול מיד, בלי שום צורך בבישול. המקום מאפשר לתוצרת ביתית להציג את מרכולתה ללא תשלום, וכך אפשר לרכוש לצד הירקות והפירות שנקטפו רק אתמול גם לחם אתיופי עם רטבים מיוחדים, עוגות ועוגיות מאפה בית, וג'חנון שהבעלים מעידים עליו שהוא הטוב באזור כולו.

     

    אזור התעשייה 2, יסוד המעלה. 7866876- 052

     

    מכוורת "הכל דבש" החבלן שהפך לכוורן

     

    הוא בכלל היה חבלן משטרה, וגם נראה כזה, בוודאי לא כמו מי שעובד למחייתו בלתפוס חרקים, אבל כשמסתובבים בממלכה הקטנה של הדבוראי עמית יוסף ביסוד המעלה, ניכר החיבור שלו עם הכוורת והדבש. האיש פשוט מאוהב בפועלות הצהובות שמזמזמות אצלו בכל פינה אפשרית. מפעל הדבש החדש שלו כולל 700 כוורות המפוזרות בעשרות נקודות רעייה בגליל העליון וברמת הגולן, והוא מייצר בשנה כ־25 טונות דבש.

     

    מדובר במבנה ענק שדרך חלונות הזכוכית שלו מוצגות הכוורות ומלאכת הרדייה, יניקת הדבש מהחלה והפרדת הדונג דרך הצינורות לצנצנת. העבודה נעשית לפי עונות וזנים, מלווה בהסברים מעניינים של הדבוראי, והתוצרת כוללת דבש אקליפטוס, שיזף, פרחי הדר ואפילו דבש אבוקדו שחור ודבש קוצים מפרחי דרדר. בקרוב ייפתח במקום מרכז מבקרים מסודר, ועד אז מומלץ לתאם סיור בחינם במקום, לטעום ולרכוש דבש ארץ ישראלי מהגליל העליון שהוא בעצם גם שליחות ציונית.

     

    אזור תעשייה יסוד המעלה, 2275452- 050

     

    רחוב המייסדים ד"ש מהברון רוטשילד

     

    משעשע לגלות רחוב מייסדים בכל המושבות באזור. הצפון יודע לתת כבוד לוותיקים, ולכן הוא גם הרחוב המרכזי והיפה מכולם. זה של יסוד המעלה כולל שורת בתים שהיו שייכים בעבר למי שחרש את אדמת הטרשים, הזיע דם ומוות והפריח את השממה. זהו רחוב המנוקד בעצי כליל החורש לצד תאנה עתיקה, רימון ועצי תות, משמאלו ניבטים הרי הגולן והחרמון ומימינו רכס הרי נפתלי, והוא בעצם תמונת מראה של המושבה כולה: ירוק, מטופח, פסטורלי. בקצהו האחד מגדל מים עתיק ומרשים ובסיומו שרידי בית כנסת מהתקופה הביזנטית, הכוללים שאריות עמודים מאבן בזלת, גל־עד מאבן גלילית שעליו עמד ארון הקודש ובתווך עץ תאנה כביר ממדים.

     

    הבתים המקוריים עשויים אבן גלילית, חלקם הגדול עבר שיפוץ ושחזור, אבל לכולם אותו מתאר: חצרות רחבות, בארות ומרתף לאחסן את המזון והיין בתקופה שלא חלמו עדיין על מקרר. הסיור ברחוב הזה מזמן חוויה ייחודית ושונה מעט: אין בו חנויות, רק בתים שהאחד יפה ממשנהו, ובחזיתם לוח אבן שעליו חקוקים סיפורי הבעלים. הבנייה צרפתית בסגנון הברון רוטשילד, הספסלים מוצלים והחוויה היא להתמזג ולהרגיש חלק מגלויית נוף.

     

    המזח ופלג מים

     

    מרחוב המייסדים שמאלה, בסוף חורשת האקליפטוס, מאחורי מטעי הנקטרינות, מסתתרת פינת חמד ירוקה, פרועה ולא מוסדרת - מקום קסום לטיול רומנטי, פיקניק או הליכה מתונה לצד הנחל. יש שם שביל, פלג מים קטן המתחבר אל המזח העתיק ששירת בעבר את דייגי אגמון החולה, ובהחלטה ממשלתית אומללה יובש וחרב, עצים כבירים נותני צל ובריזה ידידותית. ההליכה בשביל נוחה ומתאימה לכל גיל, והוא מציע לבד מהיופי והשקט גם חתיכת נוף פראי ושרידי עבר. במרכזו עץ בן 100 שנה ונחל נוסף שנביעתו אמנם חלשה, אבל מפעפעת עד הירדן.

     

    sari.makover@gmail.com

     

     


    פרסום ראשון: 26.07.18 , 18:41
    yed660100