יפני בצעד תימני
קיוקי מיבומוטו מיפן, אריאן בוטל מצרפת וילנה גורליק מליטא הם רק חלק ממאות רקדנים מהעולם שהתמכרו לריקודי העם שלנו ויפזזו בפסטיבל שייפתח היום באשדוד
קיוקו מיבומוטו, ילידת יפן, נחשפה לריקודי העם הישראליים בבית הספר היסודי והתאהבה. "בכל בתי הספר היסודיים ביפן לומדים ריקודי עם יפניים מסורתיים, אבל הם איטיים ולא מתחדשים. השתעממתי בשיעורים ואז גיליתי שיש קבוצות ביפן שרוקדות ריקודי עם ישראליים, הצטרפתי אליהם והתחלתי לרקוד". לארץ היא הגיעה לפני 12 שנה עם בן זוגה הישראלי. הם השתקעו באשדוד, ומתוך רצונה להכיר אנשים חדשים התחילה ללכת להרקדה באשדוד והתאהבה בקצב ובאווירה. בהמשך אף הפכה להיות בת הזוג של ז'ק אוחיון, אחד המרקידים המיתולוגיים באשדוד ומי שייסד את ההרקדה המפורסמת בחוף הקשתות. לפני ארבע שנים עשתה קיוקו קורס מרקידים והיא היום מרקידה מוסמכת. לצד עבודתה באינטל היא מרקידה בארץ, ובעיקר מלמדת ביפן את ריקודי העם העדכניים של ישראל.
לדברי הכוריאוגרף אבי לוי, המחול הישראלי הוא השגריר הטוב ביותר שיש למדינת ישראל: "אנשים בכל העולם רוקדים ריקודי עם ישראליים ומכירים אותנו דרך הרגליים", אומר לוי, שהוא גם מנהלו האמנותי של פסטיבל אשדודאנס, שמתקיים זו השנה השנייה באשדוד. "הרפרטואר של ריקודי העם הישראליים כולל למעלה מ־6,500 שירים שמתחדשים כל הזמן ולכן בכל העולם זה תופס", מוסיף לוי, שנוסע מספר פעמים בשנה למחנות ריקודי עם ומכשיר מדריכים מכל העולם. "הייתי כבר ביפן, בפיג'י, בפיליפינים, בטייוואן, באוסטרליה, בדרום אמריקה, ובכל מקום גיליתי צימאון ורצון ללמוד וללמד את הריקודים הישראליים", אומר לוי.
אלפי הישראלים בהרקדות ברחבי הארץ בוודאי אינם יודעים שאת צעדי הריקוד לשירים "חלק מהזמן" של עידן עמדי, "חושב עליה" של דודו אהרון ו"מה שיש בך" של דין דין אביב ולאה שבת חיברה אריאן בוטל, מורה לריקודי עם מפריז - ולא יהודייה. זה 35 שנה, כבר מגיל 10, שהיא רוקדת ריקודי עם ישראליים, "בבתי הספר הקתוליים מלמדים את הילדים ריקודי עם ישראליים, וגם בלהקה שבה רקדתי תמיד שילבו ברפרטואר ריקודים ישראליים, בעיקר של שירים שמחוברים לתנ"ך ולמקורות", אומרת אריאן. "לפחות פעם בחודש אני נוסעת לסופי שבוע של ריקודי עם ישראליים, בכל פעם במקום אחר באירופה", היא מגלה.
גם ילנה גורליק מליטא שבלטביה מתפרנסת מעבודה כמהנדסת אזרחית ועובדת עם חברות נדל"ן גדולות, אבל נהנית יותר מתחביבה כמורה לריקודי עם. היא יהודייה שגדלה בתקופה הסובייטית ולא הייתה מודעת ליהדותה, עד ששמעה קונצרט כליזמר, התאהבה במוזיקה הזו והצטרפה ללהקת ריקודי עם של הקהילה היהודית - והיא רוקדת עד היום. ואכן, מי שנדבק בחיידק של הריקודים הישראליים כבר לא משתחרר: "פעמיים בשנה אני נוסעת לסמינר של ריקודי עם בישראל, ברוסיה, באנגליה או בהונגריה וגם באילת, ופוגשת אלפי רקדנים ומרקידים מכל העולם", היא מספרת.
אריאן, קיוקו וילנה יהיו אורחות השנה בפסטיבל אשדודאנס - הפסטיבל הבינלאומי למחול באשדוד, שייפתח מחר ויימשך ארבעה ימים.
לפרטים נוספים: ashdodance.co.il

