דלעתנות

שלל מנות צמחוניות, רעננות וכתמתמות ‑ מבורקס ועד פסטה ‑ עם דלעות מהממות. אהרוני מרחיב דלעת

אחרי שנים של יחסי ציבור גרועים, בעיקר בשל שיטת טיפול לקויה שעיקרה השלכתה למרק, שם בושלה עד כלות ‑ הדלעת זוכה אצלנו לעדנה. בעשור האחרון, למרבה השמחה, נוספו לה גם זנים נוספים, וביניהם הדלורית (החביבה עליי מכולם, בעיקר בשל מרקמה המוצק וטעמה הברור), דלעת הערמונים הקטנה והנהדרת והדלעת היפנית, בעלת הקליפה הירוקה הכהה והטעם המשובח.

 

היום כבר למדנו שצלייה בתנור למשל, שמנדפת את המים העודפים, הופכת את טעמה לעז ומרוכז יותר. וזה עוד לפני שדיברנו על התערובת הארומטית הנהדרת שאפשר להוסיף לה לפני שתיכנס לתנור, כך שתהיה מזוגגת יפה ותספוג אותה היטב. מהדלעת הצלויה הזו, שהיא נהדרת כשלעצמה, אפשר להכין עוד מיני מאכלים נהדרים, שיובאו בהמשך.

 

בעניין הדלורית: אני משתדל לבחור את אלו בעלות ה"צוואר" הארוך, שהצד הכדורי שלהן קטן יותר, כי החלק הארוך ‑ מוצק וטעים יותר מזה הכדורי.

 

חוץ מזה, יצא (במקרה) שכל המתכונים כאן צמחוניים למהדרין, ומאוד מתאימים לתקופה החמה הזו של השנה (ולא במקרה).

 

מרק דלעת תאילנדי

 

החומרים הדרושים:

 

2 דלוריות קטנות ומוצקות או 1 קילו דלעת

 

3 כפות שמן

 

3 בצלי שאלוט, פרוסים

 

1 מקל למון גראס, קצוץ דק

 

1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ

 

1 פלפל צ'ילי, קצוץ דק

 

2 פחיות חלב קוקוס

 

3 עלי קפיר ליים

 

3 כוסות מרק צח או מים

 

מעט מלח, פלפל גרוס

 

2 כפות סוכר דקלים או סוכר חום

 

1 סנטימטר שורש כורכום טרי, קלוף, או 1/2 כפית כורכום טחון

 

3 כפות רוטב דגים

 

1 צ'ילי אדום, פרוס דק

 

1/2 כוס עלי כוסברה, שלמים

 

חופן תלתלי בצל ירוק

 

אופן ההכנה:

 

1. קולפים את הדלוריות או הדלעת וחותכים לקוביות של כ־2־3 ס"מ.

 

2. יוצקים לסיר את השמן, וכשהוא חם מטגנים בו את הבצלים, הג'ינג'ר, הצ'ילי והלמון גראס כ־2 דקות.

 

3. מוסיפים את חלב הקוקוס, המרק או המים, הכורכום, הסוכר ועלי הקפיר ליים, ממליחים ומפלפלים ומביאים לרתיחה.

 

4. מוסיפים את הדלוריות או הדלעת ומבשלים עוד כ־15 דקות, עד שהיא מתרככת מעט אך עדיין מוצקה.

 

5. מוסיפים את רוטב הדגים, מערבבים ומבשלים עוד דקה. טועמים ומתקנים תיבול.

 

6. להגשה: מערבבים תלתלי בצל ירוק עם עלי כוסברה ומפזרים מעל יחד עם הצ'ילי הפרוס.

 

אפשר לסחוט מעט מיץ ליים או לימון מעל.

 

דלעת צלויה

 

החומרים הדרושים:

 

2 דלוריות קטנות ומוצקות או 1 קילו דלעת

 

3 כפות שמן זית

 

2 כפות סוכר חום

 

3 כפות חומץ בלסמי

 

1/4 כוס מים

 

1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק

 

מעט מלח, פלפל גרוס

 

2 כפות שומשום קלוי

 

2 כפות עירית, קצוצה

 

אופן ההכנה:

 

1. חותכים את הדלוריות או הדלעת לקוביות של כ־2־3 ס"מ ומעבירים לתבנית צלייה.

 

2. מערבבים את כל שאר החומרים, למעט השומשום והעירית הקצוצה, יוצקים לתבנית ומערבבים היטב, כך שכל הקוביות יצופו בתערובת.

 

3. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות, לצלייה של כ־35־40 דקות, עד שהדלורית/דלעת שחומה ומזוגגת יפה. במהלך הצלייה הופכים ומערבבים.

 

4. מפזרים מעל את השומשום והעירית ומגישים חם.

 

בורקס ממולאים בדלעת

 

החומרים הדרושים:

 

דלעת או דלורית צלויה כמו במתכון הקודם (רק בלי השומשום והעירית)

 

250 גרם גבינת ריקוטה

 

150 גרם גבינת פרמזן מגוררת

 

1 קילו בצק עלים, על בסיס חמאה

 

1 ביצה טרופה

 

3 כפות שומשום

 

אופן ההכנה:

 

1. מועכים את הדלעת או הדלורית, הצלויה למחית גסה, מוסיפים את הגבינות ומערבבים ליצירת תערובת אחידה.

 

2. מרדדים את בצק העלים לעלה דק וחותכים לריבועים של 12 ס"מ.

 

3. מניחים במרכז כל ריבוע כף גדושה של מילוי, מקפלים למשולש ומהדקים היטב את שולי הבצק אלה לאלה.

 

4. מניחים את המאפים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים בביצה טרופה ומפזרים מעל שומשום.

 

5. אופים בחום של 190 מעלות כ־30־40 דקות, עד שהמאפים שחומים יפה.

 

פסטה בדלעת צלויה

 

החומרים הדרושים:

 

1/2 קילו דלעת או דלורית צלויה

 

1 חבילה פסטה פפרדלה

 

60 גרם חמאה

 

8 עלי מרווה טריים

 

1/3 מכל שמנת מתוקה

 

מעט מלח, פלפל גרוס

 

1/2 כוס גבינת פרמזן מגוררת

 

אופן ההכנה:

 

1. מבשלים את הפסטה במי מלח עד שהיא עשויה דיה, אך לא מדי.

 

2. שמים את החמאה ואת עלי המרווה במחבת רחבה מאוד. כשהחמאה מבעבעת מוסיפים את קוביות הדלעת ומערבבים רגע.

 

3. מוסיפים את השמנת, מערבבים, ממליחים ומפלפלים, מביאים לרתיחה ומבשלים דקה.

 

4. מוסיפים את הפסטה המסוננת, מערבבים ומבשלים יחד דקה נוספת.

 

5. מפזרים מעל גבינת פרמזן מגוררת.

 

דלעת במילוי מק־אנד־צ'יז

 

החומרים הדרושים:

 

6 דלעות ערמונים אחידות בגודלן

 

1 כוס פסטה קצרה

 

1/2 מכל שמנת מתוקה

 

2 ביצים

 

1/2 כוס גבינת פרמזן, מגוררת

 

150 גרם גבינת ריקוטה

 

מעט מלח, פלפל גרוס

 

מעט אגוז מוסקט

 

אופן ההכנה:

 

1. חותכים את הרבע העליון מכל דלעת, ומרוקנים את תוכה בעזרת כף.

 

2. מבשלים את הפסטה במי מלח עד שהיא עשויה, אך לא מדי, מסננים ושוטפים במי ברז, שמים בקערה.

 

3. מערבבים את כל שאר החומרים ומוסיפים לפסטה המבושלת.

 

4. ממלאים את הדלעות בתערובת עד הסוף.

 

5. מניחים את הדלעות בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

 

6. צולים ב־180 מעלות, כ־45 דקות, עד שהמילוי תפוח ושחום.

 

בצק עלים עם דלורית

 

החומרים הדרושים:

 

1/2 קילו בצק עלים, על בסיס חמאה

 

1 דלורית קטנה, קלופה

 

3 כפות שמן זית

 

1 כף פפריקה מעושנת

 

מעט מלח, פלפל גרוס

 

8 עלי מרווה טריים

 

4 כפות גרעיני דלעת, קלויים

 

100 גרם גבינה בולגרית, מפוררת

 

לריבת בצל

 

2 כפות שמן זית

 

2 בצלים, פרוסים דק

 

1 כף טימין

 

2 כפות סוכר חום

 

2 כפות חומץ בלסמי

 

1 כוס יין אדום

 

מעט מלח, פלפל גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. חוצים את את הדלורית, פורסים לרוחב לפרוסות דקות, ומניחים, בשכבה אחידה, בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

 

2. מערבבים את שמן הזית עם הפפריקה, המלח והפלפל ומורחים את פרוסות הדלורית בתערובת.

 

3. צולים בחום של 180 מעלות, כחצי שעה.

 

4. בינתיים מכינים את ריבת הבצל: שמים במחבת את שמן הזית והטימין ומאדים בו את הבצל כחמש דקות, תוך ערבוב, עד שהבצל מתרכך מעט. מוסיפים את הסוכר, החומץ, היין, המלח והפלפל ומבשלים כחצי שעה, עד שמתקבלת ריבה סמיכה. מקררים.

 

5. מרדדים את הבצק לעלה דק וגדול ומניחים בתבנית שמרופדת בנייר אפייה.

 

6. מפזרים על הבצק את ריבת הבצל בשכבה אחידה ודקה, ומשאירים שוליים ריקים של כסנטימטר.

 

7. מניחים את פרוסות הדלורית על הבצק, בחפיפה קלה, כמו רעפים, מפזרים את עלי המרווה ומטפטפים מעל מעט שמן זית.

 

8. אופים בחום של 190 מעלות כחצי שעה, עד שהבצק שחום יפה.

 

9. מפזרים מעל את הגבינה וגרעיני הדלעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים