הטובים ל-8200

לאחרונה עלתה יחידת 8200 לכותרות, אולם את הדיונים על תרומתה המודיעינית החליף שיח הנוגע לאופי השירות ביחידה, לזהוּת המשרתים בה ולהשפעתה החברתית. נעשתה השוואה בין חייל קרבי המסכן את חייו לעומת לוחם סייבר, שעבודתו נעשית לרוב במקום מוגן ובתנאים נוחים יותר. צפו גם טענות שלפיהן 8200 היא יחידה אליטיסטית, שרוב משרתיה הם “צפונבונים” / “בנים־בנות של”, ועצם שירותם ביחידה מגדיל את הפערים ביחס למי שלא התקבל לשורותיה. הגיע הזמן לזקק את הדיון מבעד לערפל הפופוליסטי והשטחי.

 

ראשית יש לומר: אין תחליף ללוחם קרבי בשטח, המסכן את חייו. הלוחמים הקרביים צריכים לזכות בהכרה ובגמול הראויים להם, והעדיפות בתנאים הפיסיים והחומריים חייבת ללא ספק להישמר לטובתם, במהלך השירות ואחריו. אבל הניסיון לייצר הנגדה בין חייל קרבי לבין לוחם סייבר הוא שגוי ומטעה. הקריטיות של 8200 בעבודת המודיעין של אמ”ן הוכרה כבר בעבר על ידי קברניטי מערכת הביטחון. לכן זכתה היחידה לעדיפות, הן בהקצאת משאבים והן בכוח־אדם איכותי. לתוצרי היחידה חשיבות מכרעת, הן בקבלת ההחלטות של הדרג הבכיר ביותר והן ברמת הלוחמים. מח”ט שלחם ב”צוק איתן” אמר כי בזכות המודיעין מ־8200 ניצלו חייהם של 50 מחייליו.

 

אין ספק שאנשים איכותיים נדרשים בכל יחידות הצבא, בוודאי בחילות הקרביים. אבל במקרים שבהם מאותר מועמד בעל כישורים ייחודיים שתרומתו עשויה להוות “שובר שוויון”, יש לשבץ אותו ב־8200 או ביחידות האחיות, אפילו אם הוא בעל פרופיל קרבי. בשאר המקרים יש לשמור על האיזון בין צורכי כלל הצבא לצורכי 8200. להתרשמותי, ככלל איזון זה נשמר. אין גם ספק שככל שמשקלו של הסייבר יגדל, הדילמה תלך ותחריף.

 

כדי לאתר את בעלי היכולות המתאימות מתבצע תהליך סינון ומיון קפדני ומתיש טרם השירות, שמחייב קבלת נערות ונערים שהושקע בהם רבות בתהליך החינוך הפורמלי ו/או המשפחתי. לצערי, קיים פער בלתי נתפס ברמת ההוראה, באיכות הניהולית, ואפילו בתשתיות ובעזרים בין בתי הספר באזורים המבוססים לבין רוב הפריפריה – וזו בעיה לאומית ממעלה ראשונה שבפתרונה יש להשקיע את המאמצים בכל הרמות.

 

אבל הפתרון לא יבוא מהורדת סף הכניסה ליחידות כמו 8200, אלא ממאמץ כולל המשלב את הממשלה, הרשויות העירוניות, העמותות הרבות הפועלות בתחום ואף המגזר העסקי, במטרה להעניק לילדים בעלי פוטנציאל אפשרות למצות עצמם, ללא קשר למקום מגוריהם ולמצב הסוציו־אקונומי של הוריהם. זו לא בעיה שפתרונה יגיע באמצעות הצהרות פופוליסטיות ומתלהמות.

 

גם 8200 וגם עמותת בוגרי היחידה שותפים למאמץ לקרב בני נוער מהפריפריה כבר עשרות שנים ולהכשיר מאות מהם במקצועות הסייבר, בין השאר באמצעות תוכנית “מגשימים”. עמותת הבוגרים של 8200 הקימה, למשל, את “טקליפט” המעודדת לימוד טכנולוגי לתלמידי תיכון בפריפריה החברתית ופועלת בבתי ספר רבים ברחבי הארץ בעידוד יזמות, לימוד סייבר, מדעים, חמש יחידות מתמטיקה, ועוד.

 

8200 היא שמורת טבע, שנבנתה ככזו במשך עשרות שנים: גוף בעל תרבות ייחודית, שנחשב בין המובילים בעולם בתחומו, ותרומתו לביטחון מדינת ישראל לא ניתן לשיעור. האתגר של כולנו – ובראש ובראשונה הממשלה - הוא להכניס למשפך ההזדמנויות שהיחידה מעניקה לבוגריה יותר ויותר מועמדים מכל רחבי הארץ ומשכבות האוכלוסייה השונות. √

 

הכותב הוא מנכ”ל קבוצת MER, יו”ר עמותת בוגרי 8200. שירת ביחידה במגוון תפקידים, האחרון בהם כסגן המפקד

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים