גם טרה מעלה מחירים

ביקשה עדכון של המחירון לקמעונאים בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים, בגלל הזינוק במחיר החלב הגולמי, והסירוב של האוצר לייקור המוצרים המפוקחים • עכשיו הכדור במגרש של רשתות השיווק

זה היה צפוי: כמו תנובה, גם מחלבת טרה שבבעלות קוקה־קולה ישראל ביקשה עדכון מחירון בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים. הסיבה: בעקבות הזינוק של מעל 10% במחיר החלב הגולמי בשנה האחרונה, וסירובו של שר האוצר משה כחלון לאשר את התייקרות מוצרי החלב המפוקחים שאמורה להיגזר ממנו, מנסות המחלבות לצמצם הפסדים.

 

 

עליות המחירים בטרה
עליות המחירים בטרה

 

משק החלב מוסדר באמצעות מתווה לוקר, המשית פיקוח על מחירי מוצרים מסוימים בשני אפיקים: ראשית, נקבע מחיר מטרה לחלב הגולמי, אשר מתעדכן אוטומטית עם שינויים בעלויות הייצור; אפיק שני הוא פיקוח על מחיר המוצר הסופי לצרכן. גם מחיר זה אמור להתייקר לפי עלויות הייצור – בהן החלב הגולמי, המהווה עד 50% מהן – אבל דורש דיון בוועדת המחירים הממשלתית, וכן חתימה של שרי האוצר והחקלאות. הפעם הוועדה המליצה על העלאת מחירים של 3.4%, וגם שר החקלאות אורי אריאל חתם על הצו. אלא שכחלון סירב, לטענת המחלבות מטעמים פופוליסטיים. טרה הגישה בג"ץ נגד המדינה בגלל אי־עדכון המחיר, אליו הצטרפה תנובה, אך זה יתברר רק בספטמבר.

 

עליית המחירים בטרה תנוע בשיעורים שבין 1.5% ועד 3.4% בקטגוריות המוצרים השונות – למשל, מעדנים יתייקרו ב־2.4%, גבינה צהובה ב־3.4%, גבינת קרם שמנת ב־1.5% ויוגורט פרי ב־2.2% – וצפויה להיכנס לתוקף בימים הקרובים.

 

מחלבת שטראוס הודיעה כי לא תעלה מחירים. עם זאת, בניגוד לתנובה וטרה, שטראוס כמעט שאינה מייצרת מוצרים מפוקחים, וחלק ניכר מסל המוצרים בה תופסים מוצרי פרימיום ובראשם מעדנים ומילקי, שרווחיותם גבוהה.

 

רשתות המזון ימתינו עם ההתייקרויות עד אחרי החג

נתחיל מהסוף. אם תיכנסו מחר לסופר בו אתם קונים את רוב מוצרי המזון שלכם ותעמיסו טונה, אורז, תה או מלח, סביר שהחשבון לא יהיה יקר יותר מקנייה זהה שביצעתם לפני חודש. בשורה התחתונה, כרגע עוד אין בשטח התייקרויות גורפות של מוצרי מזון.

 

אז למה אנחנו שומעים מכל עבר על עליות מחירים? כי הן בדרך. ביוני דיווח "ממון" כי לקראת ספטמבר צפויות התייקרויות מזון של עד 10% – לטענת היצרנים עקב התייקרות חומרי גלם בחו"ל בגלל פגעי מזג אוויר. אם שדות האורז במזרח נפגעו משיטפונות, הרי שמחיר האורז בכל העולם עולה.

 

ואולם, לפי חוק המזון ליצרן אסור לקבוע את המחיר לצרכן. כדי להעלות מחיר היצרן או היבואן מגיש לרשתות השיווק מחירון מעודכן, אך הם לא אלה שקובעים את המחיר שישלמו הצרכנים. הרשת מחליטה אם לאשר את עליות המחירים ובכמה. כשהיא חושבת שהמכירות ייפגעו - היא מסרבת. וכרגע הרשתות, מלבד כמה מוצרים, לא אישרו את העלאות המחירים.

 

בעבר, אגב, היו מקרים בהם רשת שיווק סירבה להעלות מחירים. בסכסוך בין שופרסל ויוניליוור, למשל, חדלה הרשת לחלוטין למכור את מוצרי הקונצרן, עד שהושגו הבנות בין הצדדים. גם כעת מכריזות הרשתות כי טרם אישרו את רוב הבקשות להעלאות. כפי הנראה, הן מחכות לראות את התגובה בציבור לידיעות שמתפרסמות בנושא לפני שיקבלו את ההחלטה.

 

מבדיקה שערכנו אמש, הרשתות מתכוונות להוציא לפועל את ההתייקרויות רק אחרי החג, מתוך התחשבות בציבור. עם זאת, הן לא יהיו בשיעורים הגבוהים שביקשו היצרנים, ואכן צפוי שיעור התייקרויות של עד 10%.

 

אז למה מוצרי החלב כן מתייקרים? כי במקרה של המחלבות רשתות השיווק צפויות לאשר את הבקשה, מתוך הבנה שהצעד מחויב המציאות. עליית המחירים בטרה ובתנובה לא קשורה למחירי הסחורות בעולם. המחלבות לא עלו על הגל של עליות המחירים המתוכננות בשוק המזון, והצעד "נכפה" עליהן בהיעדר האישור לייקור מוצריהן המפוקחים. גם אם ייתכן כי כחלק מגל התייקרויות מזון גורף גם הן היו בוחנות ייקור מוצרים שלא בפיקוח, זה לא המצב כרגע. זו הדרך שלהן לצמצם הפסדים.

 

אמנם מדובר באגורות בודדות עד עשרות אגורות למוצר, אך זו ההתייקרות הראשונה של מוצרי החלב מזה שנים. מאז פרשת הקוטג' והמחאה החברתית, מחשש מפני זעם הציבור, נמנעו המחלבות מהעלאת מחירים. תנובה ודאי לא הייתה מתנדבת להיות מהראשונות לעשות זאת, לולא המצב שפוגע בתוצאותיה. כל עוד הממשלה לא עומדת בהתחייבותה לעדכן את מחיר המוצרים בפיקוח לפי התייקרות חומר הגלם, המחלבות סופגות אותה, ולטענת תנובה הנזק המצטבר שלה מגיע ל־160 מיליון שקל. גם כעת, כדי לרכך את תגובת הציבור לעליית המחירים, הודיעה תנובה במקביל כי תפחית את שכרם של 12 חברי הנהלה בכירים ב־5% לחצי שנה (שכר המנכ"ל, אייל מליס, ירד ב־10%).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים