yed300250
הכי מטוקבקות
    "כל הדיבורים על דמוקרטיה לכאורה, זה הכל בולשיט". ספייק לי | צילום: שאטרסטוק
    24 שעות • 08.08.2018
    "טראמפ גורם לי לקלל כל היום"
    ספייק לי לא רגוע: מי שנחשב לאחד הבמאים החשובים בעולם מוטרד מאוד מכך שדונלד טראמפ אוחז בקוד לפצצות האטום. בראיון ל"ידיעות אחרונות" הוא ממטיר שלל קללות עסיסיות נגד הנשיא המכהן. עוד על הכוונת שלו: סטיבן ספילברג, קלינט איסטווד, קוונטין טרנטינו וגם קניה ווסט. עכשיו הוא משיק סרט חדש העוסק בגזענות בארה"ב ומתגעגע לימים של אובמה
    אמיר קמינר, קאן

    לא כדאי להיקלע לקו האש של ספייק לי, או ליפול לפה נטול העכבות שלו. תשאלו את קוונטין טרנטינו, קלינט איסטווד, אדי מרפי, סטיבן ספילברג וג'ורג' קלוני, שנמנו בעבר עם בנק המטרות שלו, וכמובן את דונלד טראמפ שנוא נפשו. בפסטיבל קאן האחרון הבמאי הנודע לא הפסיק להמטיר קללות על נשיא ארצות־הברית. "המאדר פאקר הזה", כך כינה את האדם החשוב בעולם, ואז הכריז: "יש לנו בחור בבית הלבן, אני אפילו לא מתכוון להגיד את הפאקינג שם שלו. בבקשה תסלחו לי על הגסויות, אבל עם החרא שהולך עכשיו זה גורם לך לרצות לקלל".

     

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    האמנת שטראמפ ייבחר?

     

    "במהלך הבחירות הבחור שיושב היום במשרד הסגלגל אמר שהוא יכול לעמוד באמצע השדרה החמישית, לירות במישהו ועדיין יצביעו לו. חשבתי שהוא מטורף, אין מצב בחיים שזה יקרה", משיב לי בן ה־61. "אתה יודע מה? זה אחד מהדברים הבודדים לגביהם הוא צדק".

     

    מה הבחירה בטראמפ אומרת לנו על ארה"ב של היום?

     

    "זו לא רק אמריקה. הימין עולה בכל מקום בעולם. יצא לי לטייל הרבה בעולם, ומדהים אותי שברבות מהמדינות בהן הייתי האנשים רוצים לדבר על 'מה שקורה באמריקה'. אבל למה הם לא מדברים על מה שקורה במדינות שלהם? איך שהם מתייחסים למוסלמים ולמהגרים. אנחנו חייבים להתעורר, ואסור לנו לשתוק. זה לא עניין של שחור, לבן, חום. זה נוגע לכולם, כולנו חיים על הכוכב הזה. ולבחור הזה בבית הלבן יש את הקוד לפצצות האטום. אני הולך לישון בכל לילה עם המחשבה הזו, שלבן זונה הזה יש את הקוד לאטום".

     

    מלחמת אזרחים קטנה

     

    "שחור על לבן", סרטו החדש, מתרחש אמנם בשנות ה־70, אבל הוא רלוונטי במיוחד לתקופת כהונתו של הנשיא השנוי במחלוקת. ולי בהחלט עושה הקבלה בין מה שקרה בסבנטיז לבין ימינו, בין השיח של הקו־קלוקס־קלאן לזה של טראמפ. הסרט, שזכה בפרס הגדול של חבר השופטים בקאן ומגיע היום גם אלינו, עוסק במעלליו של רון סטולוורת׳, השחור הראשון שהתקבל לעבודה במשטרת קולורדו.

     

    השוטר השאפתן (אותו מגלם ג'ון דיוויד וושינגטון, הבן של דנזל) נתקל במודעה שפירסם הארגון הגזעני קו־קלוקס־קלאן ומחליט ליצור קשר עם המפרסמים כשהוא מתחזה לאדם לבן. ההלצה הופכת למבצע מפתיע, במהלכו השוטר השחור חובר לשוטר יהודי (אדם דרייבר, "בנות"), וביחד הם מסתננים לתוך שורות הארגון וחושפים כוונה לבצע פעולת טרור.

     

    "שחור על לבן" מסתיים עם צילומים של הטרגדיה בשארלוטסוויל, וירג'יניה, שהתרחשה בדיוק לפני שנה. באותו יום ג'יימס פילדס ג'וניור, הנחשב למעריץ של אדולף היטלר, שעט עם מכוניתו לתוך קהל של מפגינים שבאו למחות נגד עצרת ימין קיצונית שנערכה בעיירה. הוא הרג אישה בת 32 ופצע 19 נוספים.

     

    "הטרגדיה בשארלוטסוויל התרחשה אחרי שכבר סיימנו את עריכת 'שחור על לבן'", מספר לי. "ביליתי באי הנמצא מול חופי מסצ׳וסטס, ואז כשהחלו הדיווחים על פיגוע הדריסה נצמדתי ל־CNN. זה נראה כמו מלחמת אזרחים קטנה, רק בלי הרובים. פשוט מקלות, אגרופים ואלות, ואני חיפשתי איפה לעזאזל המשטרה?

     

    "מיד ידעתי שאני חייב לעשות משהו, ולמרות שכבר התחלנו לערוך את 'שחור על לבן' והיה לנו סוף אחר, רציתי להכניס אליו את הטרגדיה, שהיא כתם מכוער על ארה״ב. אמרתי שכולם ילכו להזדיין, ושהסצנה המזדיינת הזאת נשארת בסרט המזדיין הזה. כי היה מעשה טרור, לא רצח".

     

    לי מפיץ את "שחור על לבן" בארה"ב ביום השנה לרצח בשארלוטסוויל, והוא זועם במיוחד על הדרך בה טראמפ התנהל והגיב לטרגדיה. "הבן זונה הזה קיבל אז הזדמנות לומר: 'אנחנו בעניין של אהבה, לא של שנאה', אבל הוא לא גינה את הקו־קלוקס־קלאן המזדיינים, את תנועת ה־Alt Right ואת הנאצים המזדיינים. זה היה רגע מכונן והוא היה יכול להגיד לעולם – 'זו לא אמריקה', ושאנחנו טובים מזה. והוא לא עשה את זה! אנחנו מחפשים לשאוב מהמנהיגים שלנו איזו גבורה מוסרית, וכשהם עושים את הבחירה הלא נכונה הם מעודדים דווקא את קבוצות ההסתה ואלה יוצאות מחוריהן. הוא נתן לקבוצות הטרור הללו לגיטימציה ותמיכה. כל הדיבורים על דמוקרטיה לכאורה, זה הכל בולשיט. ארצות־הברית נבנתה על ג׳נוסייד בילידים המקומיים ועל עבדות. זה המרקם שהתווה את ארצות־הברית".

     

    "העולם מטורף"

     

    הפרובוקציות המתוקשרות שלו, ולא רק סרטיו המדוברים (כמו "עשה את הדבר הנכון", "קדחת הג'ונגל" ו"מלקולם אקס"), מצליחים לשמר את מעמדו של לי בתודעה. בעבר תקף את עמיתו סטיבן ספילברג וטען ש"הצבע ארגמן" היה סרט נורא וש"ספילברג לא יודע כלום על אנשים שחורים". את הקומיקאי אדי מרפי האשים שהוא "מתחנף לקהל הלבן". הוא גם התנצח בקרב מחולל כותרות מול קלינט איסטווד, כשהאשים אותו בהימנעות מהצגת דמויות אפרו־אמריקאיות בסרטי מלחמת העולם השנייה שלו. "איסטווד לא שיבץ אפילו חייל שחור אחד", הוא תקף, "זאת הייתה החלטת מכוונת". איסטווד לא שתק והשיב מלחמה: "האם הוא למד אי־פעם היסטוריה? בחור כזה צריך לסתום ת'פה".

     

    גם עם טרנטינו התנצחת בעניין השימוש שהוא עושה במילה ניגר.

     

    "אתה מעלה כאן זיכרונות באוב. זה לא חשוב. העולם מטורף. למי אכפת מה היה ביני לבין קוונטין? אין לזה משמעות".

     

    על קניה ווסט, שתומך בטראמפ, כתבת באינסטגרם: "אני מתפלל בשבילך, אחי". מה אתה חושב עליו?

     

    "מי שרוצה לקרוא את התגובה שלי לגביו שיילך לאינסטגרם הרשמי שלי. אני לא אדבר על מר ווסט פה".

     

    "ווסט, מתפלל בשבילך, אחי". על טראמפ: "המאדר פאקר הזה".
    "ווסט, מתפלל בשבילך, אחי". על טראמפ: "המאדר פאקר הזה".

     

    אהבה, לא שנאה

     

    לא אחת לי הואשם כמי שחוטא בעצמו בגזענות. המגזין "אסקווייר" אפילו הגדיר אותו בעבר כ"גזען ואנטישמי". לי מצידו הכחיש שהוא כזה, וטען שהדימוי דבק בו בגלל שבסרטו "בלוז" בעלי מועדון הג'ז שרימו את האמנים היו יהודים. ב"שחור על לבן" לי דווקא מראה את האחווה ששררה בין יהודים ושחורים. "בתחילת שנות ה־60 הייתה ברית איתנה בין אפרו־אמריקאים ליהודים, והיו רבנים רבים שהפגינו לצד ד״ר לותר קינג", נזכר לי עכשיו בגעגוע. "היום היא אינה קיימת באותו קנה מידה כמו פעם, אבל קיומה הוא חלק מההיסטוריה. אתה חושב שהקו־קלוקס־קלאן שונאים רק שחורים ולא גם יהודים? אם כן אתה צריך להתעורר דחוף. הם שונאים גם יהודים. יהודים הם מספר שתיים ברשימה. הקו־קלוקס־קלאן לא אמרו, כולל בהפגנה בשארלוטסוויל, 'השחורים יחליפו אותנו', הם אמרו 'היהודים יחליפו אותנו'. לאורך ההיסטוריה תמיד היה צורך בשעיר לעזאזל. הצורך בשעיר לעזאזל ולהאשים מישהו במצב שבו אתה נמצא הוא תכונה אנושית. והשעיר לעזאזל יכול להיות כל אחד".

     

    כצפוי, על ברק אובמה יש ללי מילים טובות לומר. "הזכייה שלו הייתה רגע חשוב ומיוחד בהיסטוריה", הוא מתפייט. "סבתי, שנתנה לי את הכסף ללכת לקולג' ומתה בגיל 100, לא הייתה חולמת לעולם שדבר כזה יקרה. אמא של סבתא נולדה עבד. אני בסך הכל דור רביעי מאז שהעבדות הסתיימה. וכשדבר כזה קורה, ואדם שחור נבחר לנשיאות, זה נס. נכון, ברק אובמה לא היה מושלם, אבל הציפיות ממנו היו יותר מדי גבוהות. ראו בו מושיע, ישו השחור. אז הוא לא מושלם, אבל מי כן מושלם? כל החוקים שאובמה העביר בשמונה השנים שלו בתפקיד, הבחור הזה שיושב עכשיו בבית הלבן פשוט נפטר מכולם".

     

    אגב, אובמה סיפר שהוא מעריץ ותיק של הבמאי: "מישל ואני ראינו את סרט הפריצה של ספייק, 'עשה את הדבר הנכון', בדייט הראשון שלנו", אמר פעם.

     

    דווקא באגף המשפחתי לי שומר על יציבות ורוגע. יש לו בן ובת מנישואיו לטניה לואיס – מפיקת טלוויזיה, שחקנית, משפטנית ואקטיביסטית, והשניים חוגגים עכשיו 25 שנות נישואים. לאחרונה שיתפו פעולה ויצרו סדרה לנטפליקס על סמך סרט הביכורים שלו — "לא יכולה בלי זה".

     

    "תמיד אנחנו עובדים בנפרד וכל אחד עסוק בענייניו, ואז דיברנו שהגיע הזמן לעשות משהו יחד, חוץ מילדים. זה היה מרגש לחזור לבייבי הראשון שלי. אז צילמתי בשחור־לבן תוך 12 יום. הפעם צילמנו בצבע והיה לי קצת יותר תקציב. עבדנו עם אנשים שעוד לא נולדו כשביימתי את הסרט המקורי".

     

    לי מעדיף לחתום את הראיון במסר של תקווה ובאופטימיות זהירה. "לצעירים יש מוטיבציה, והם יוצאים לרחובות. 'שחור על לבן' הוא קריאת השכמה ואני מקווה שהוא יעיר אנשים מתנומתם. יום אחד אמות ואז יסתכלו על מכלול הסרטים שלי ויראו שהמאבק בין האהבה לשנאה קיים בכולם. הגיע הזמן לחזור לאמת, לטוב ולאהבה, ולא לשנאה".

     

    הסרט "שחור על לבן" עולה הערב למסכים

     


    פרסום ראשון: 08.08.18 , 20:25
    yed660100