yed300250
הכי מטוקבקות
    הדר ורן הירש וד"ר מריאלה גלאנט | צילום: יובל חן
    זמנים בריאים • 09.08.2018
    אבא סוכר
    מפגש בין רופאה שמתמחה באנדוקרינולוגיה לבין אביה של ילדה שלוקה בסוכרת 1 הוביל להקמת חברה המייצרת שוקולד שמתאים לחולי סוכרת בפרט, ולמי שרוצה לשמור על משקל יציב בכלל. הסוד: הוא לא מעלה את האינסולין ולכן אינו גורם לרעב כמו מוצרים עתירי סוכר
    מירי בן־דוד ליוי

    עד לאותה שבת לפני שלוש שנים, שבה אובחנה בתם הדר (11) כחולה בסוכרת נעורים, השגרה של משפחת הירש מרמת חן הייתה רגילה. "באותו סוף שבוע חשדנו שיש להדר, שהייתה אז בת שמונה, דלקת בדרכי השתן", מספר אביה רן הירש (47), עורך דין לענייני נדל"ן. "הבנו שזה מצריך פנייה למוקד, ושם גילו שיש לה רמת סוכר של 624 בדם, הפנו אותה ואת אשתי לחדר המיון בבית החולים שיבא והבהלה של כולנו הייתה גדולה. לא אגזים אם אגיד שהתפרקנו כשחשבנו על כל ההשלכות של העניין ועל איך שייראו חייה".

     

    הדר הקטנה לא באמת הבינה מה קורה, אבל כשאביה התעשת, הוא שיתף אותה. "אחרי יום אחד באשפוז הוא חיפש בגוגל והראה לי מה כתוב בערך 'סוכרת נעורים' בוויקיפדיה. דווקא הכרתי את המושג סוכרת כי יש לסבתא שלי יש סוכרת מסוג 2".

     

    היא גם הייתה האמיצה האמיתית בכל המערך המשפחתי, שכולל גם את אמה דורית, (47) עובדת בבנק, ואת האח והאחות יואב ואלה. "תוך שעות לימדו אותנו איך להזריק אינסולין ואיך זה עובד עם המינונים", נזכר רן, "אבל הדר הכריזה שהיא רוצה לעשות את זה לבד. רופא שהציץ מעבר לווילון היה פעור פה ואמר שלא ראה דבר כזה בכל שנות הקריירה שלו. הייתה לנו מעטפת לא רגילה של תמיכה - עובדת סוציאלית, אינפורמציה מכל עבר, אבל הדר זיהתה את המצוקה שלנו וכעבור שבועיים היא לקחה אותנו לשיחה ואמרה: 'אני רואה שמאוד קשה לכם. תדעו שזה לא כזה נורא כי אוכל להתנדב לאיזו יחידה שאני רוצה בצבא, ולקבל הקלות בבית הספר ובסך הכל אין בעיה'. קיבלנו ממנה המון כוחות להמשיך. כעבור שלושה חודשים הוחלט לאמץ משאבה, שזה אומר שהיא מחוברת למכשיר שמזריק את האינסולין. לאחרונה היא אפילו השתתפה בניסוי של לבלב מלאכותי".

     

    "אין שקט"

    אבל למרות הגישה החיובית, ההורים לא ידעו שלווה. "אין לילה אחד של שקט. אם המכשיר מצפצף זה אומר שהסוכרת לא ברמה תקינה, ואם הוא לא מצפצף אתה מודאג שיש בו בעיה. לא ממש חיים. באופן אישי הרגשתי שאני לא יכול לעמוד מנגד ושאני חייב לעשות כל דבר כדי להקל על הבת שלי", הוא מספר ומוחה דמעה, "וכשדורית קיבלה המלצה חמה על המרפאה של ד"ר מריאלה גלאנט, אמרתי ששווה לנסות, כי אין מה להפסיד, אם כי הייתי די סקפטי. חברים משותפים סיפרו שמישהו הפסיק לקחת תרופות בזכותה וזה לא נשמע לי סביר".

     

    ד"ר גלאנט היא אנדוקרינולוגית מומחית בסוכרת, שהקימה את "מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת" ברמת אביב, במטרה לסייע לסוכרתיים להתמודד עם מחלתם בצורה מיטבית. השיטה שלה מתמקדת בתזונה דלת פחמימות, המאפשרת איזון מיטבי של המחלה, ובו־זמנית הפחתה במינוני האינסולין והתרופות תוך מעקב צמוד שלה.

     

    המפגש בין המשפחה לרופאה היה אהבה ממבט ראשון. בסיומו, כשהיא הציעה למשפחה לטעום את השוקולדים שהיא מכינה למטופליה בעצמה במטבח הפרטי שלה, רן הודיע לה שהוא השותף למיזם החדש שלה - שעליו היא עצמה טרם חשבה.

     

    ההצעה שלו התאימה לחלום של ד"ר גלאנט: שיהיה לחולי סוכרת בפרט ולציבור בכלל משהו מתוק ומפנק שניתן לאכול, בלי להתפשר על איכות, בלי ממתיקים מלאכותיים או כימיקליים, ללא השלכות בריאותיות שליליות.

     

    במפגשים הבאים עזרה ד"ר גלאנט להדר ולהוריה להבין איך לפענח את מצב הסוכר ואת המינונים הדרושים של האינסולין והכינה להם תוכנית עבודה. במקביל, היא חיפשה ביחד עם רן את המתכון האולטימטיבי לשוקולד: היא עשתה ניסויים במטבח שלה, הוא חקר ללא הרף את נושא השוקולד וחבר למפתחי מוצר ולשוקולטרים בעלי שם.

     

    האינסולין קובע

    בסוף התהליך הפך ג'קי חזן, שופט בתחרויות אפייה ואיש פיתוח מוצרים, למפתח הראשי של השניים. כיום, לאחר שנתיים של פיתוח, אפשר למצוא את השוקולד מבית A1C Foods באתר שלהם ובחנויות מובחרות. בקרוב הוא יגיע לפארמים ברחבי הארץ והעולם. לטענת היזמים, הוא הולך לשנות את כללי המשחק. "הוא לא דומה לאף שוקולד שהכרנו. חברות אחרות שפיתחו מוצרים כביכול לחולי סוכרת או שהפחיתו סוכר, או ששמו תחליפי סוכר", מסבירה ד"ר גלאנט. "אנחנו מציעים את האופציה השלישית: מוצר דל פחמימות, טבעוני וללא ממתיקים מלאכותיים, כזה שלא משפיע על הערך הגליקמי בדם. לכן סוכרתיים יכולים לאכול עד ארבעה פרלינים ביום. אבל היופי הוא שגם מי שלא חולה סוכרת יכול לאכול וליהנות, כי הוא גם לא מתפשר על הטעם ולא מעלה את הסוכר בדם".

     

    אבל זה משמין?

     

    "מה שקובע את המשקל שלנו זו רמת האינסולין. הפחמימות והלחץ היומיומי, כמו גם חוסר שינה, מעלים את האינסולין בגוף ומשמינים אותנו. לכן, מוצר כזה, שהוא בלי פחמימות, לא יהיה הדבר שישמין. זה לא מעלה אינסולין בדם, משמע שזה לא בקטגוריית דברים משמינים", היא אומרת, ומסבירה שבדיאטה דלת פחמימות חייבים להבין כל מיני עקרונות, למשל, שחייבים לאכול שומנים בריאים, אחרת הגוף יהיה רעב.

     

    כשהשניים ראו כי טוב, הם החליטו לפתח עוד מוצרים. בקרוב יונח על מדפי החנויות הלחם מבית היוצר שלהם. "בדקנו מה עובד בשוקולד שלנו", מסביר רן, "זה שילוב של תכונות של חומרים שבמידה המדויקת מורידים את הערך הגליקמי. קלטנו שאפשר להפעיל את הנוסחה דרך עוד מוצרים. אנחנו שואפים שיהיה חטיף שיהיה אפשר לנשנש ושיהיה בריא ולא כזה שיקפיץ את הסוכר. בלחם שלנו, שגם נראה טוב, יש רק 11% פחמימות זמינות שזה שביעית ממה שיש בלחם רגיל. הוא עתיר חלבונים והוא נפלא. החזון שלנו הוא להיות למוצרים שנבחרים בעדיפות ראשונה מהמדף, ושוב, עם דגש לציבור כולו ולא רק לחולי סוכרת. המגמה של העולם היא השמנה וחולי ואלה צעדים שמכוונים את התעשייה לכיוון אחר. אנחנו לא מאמינים בלשנות את אהבתם של אנשים לאוכל טעים. נמצא להם פתרונות כך שיהיה גם טעים וגם בריא".

     

    כשאתה שוקד ומשקיע במוצרים שלכם, אתה חושב על הדר?

     

    "בראש ובראשונה אני חושב עליה. זה תמיד יהיה לפני הכל בשבילה. וכמובן שאני שמח שעל הדרך אני יוצר משהו גם למען האחרים".

     

    ואיך את מרגישה, הדר?

     

    "לפני שגילו לי את הסוכרת אהבתי מתוקים וחטיפים. עם המחלה הרגשתי שלקחו לי את הדבר שאני הכי אוהבת. כשאבא מביא לי דברים לטעימות, זה מביא איתו גם הרגשה טובה - שהוא יהיה מוכן להגיע גם לירח כדי לעשות לי טוב". •

     

    mirilivi@gmail.com

     

    דבר המומחה

     

    פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת:

     

    "מבחינתי, כדי להוכיח שלשוקולד מסוים יש עדיפות על פני שוקולדים אחרים שנחשבים לכאלה שמעלים פחות את רמת הסוכר, יש צורך בחקר רנדומלי, מחקרי, מבוסס. אני חושב שכדאי להם לעשות גם את התהליך הזה. מבלי לקבל נתונים אובייקטיביים שכאלה, לא ניתן לחוות דעה מקצועית לגבי השוקולד הספציפי הזה".

     


    פרסום ראשון: 09.08.18 , 19:30
    yed660100