אתרי בילוי בלי ערבית
בדיקה של עמותת "סיכוי": בחלק מפארקי השעשועים והמים אין זכר לשפה הערבית, החל מקבלת המידע באינטרנט ועד הבילוי עצמו • הסכנה: ילדים ערבים לא יכולים לקרוא את הוראות הבטיחות
אתרי הבילוי בארץ לא היו צריכים את חוק הלאום כדי לא להתייחס לערבית כאל שפה רשמית. מבדיקה של עמותת "סיכוי", שפועלת למען חברה משותפת בין ערבים ויהודים, עולה כי חלק ניכר מאתרי הבילוי בישראל לא מונגשים בשפה הערבית. חלקם, כמו הסופרלנד, הלונה פארק והמימדיון בתל־אביב, מציגים עולם נטול ערבית לחלוטין.
מבדיקת העמותה התברר כי בלונה פארק בתל־אביב אין אתר אינטרנט, מענה קולי, הדרכות ומפות בערבית, ונדמה שלאורך כל הביקור יש אך ורק עברית. "נמצא שילוט בעברית בלבד, מהכניסה ועד ליציאת החירום, שירותים, הוראות שימוש, הוראות בטיחות, מחירון, שעות הפעילות, מפות האתר שמוצבות במתחם, ואף טבלת הגובה המינימלי לשימוש בכל מתקן", נכתב בטבלת ממצאים של דוח עמותת סיכוי.
המצב דומה גם בפארק המים המימדיון בתל־אביב ובסופרלנד בראשון־לציון, שהם בבעלות אותה החברה שבבעלותה הלונה פארק (עיר השעשועים בע"מ). "בסופרלנד לא נמצאה שום נוכחות של השפה הערבית במתחם הפארק", נכתב בדוח. "בשלטים המוצבים בשטח הפארק, לרבות השלטים המוצבים בכניסה אליו ובסביבתו החיצונית, אין ולו מילה אחת בערבית".
ואילו לגבי המימדיון נכתב כי "נוכחותה של השפה הערבית במתחם הפארק הינה אפסית, שכן, אין בשלטים המוצבים בשטח הפארק, לרבות השלטים המוצבים בכניסה אליו ובסביבתו החיצונית, אף לא מילה אחת בשפה הערבית", נכתב בדוח העמותה.
באתר ימית 2000 בחולון יש נוכחות דלה יחסית של הערבית, אולם שם מציינים ב"סיכוי" כי דווקא יש אתר אינטרנט בערבית.
הציון הגבוה ביותר ניתן לגן החיות התנ"כי, שיש בו נוכחות נרחבת של ערבית, כולל אתר אינטרנט, מענה קולי, מפות ושילוט. גם הספארי ברמת־גן במקום יחסית סביר. אין אמנם אתר אינטרנט ומענה קולי בערבית, אולם יש הדרכות ושילוט.
באתר מיני ישראל ליד לטרון יש הדרכות, אתר אינטרנט וסרטוני הדרכה בערבית, אולם נוכחות השילוט בערבית יחסית נמוכה ומתמצה בעיקר בתיאור של המקומות עצמם. באתר מבטיחים כי השילוט צפוי להיות מוחלף לחלוטין בפארק ולהכיל ערבית בכל השלטים. גם בלונה גל בכנרת המצב יחסית סביר: אין אמנם אתר אינטרנט בערבית, אולם יש שילוט בכל הפארק.
עו"ד חנאן מרג'יה, רכזת פרויקטים בעמותת סיכוי: "כשמעלימים את השפה מעלימים את האזרחים הערבים, לא רואים אותם. עשרות אלפי ילדים שמגיעים לשם מדי שנה הם שקופים, למרות שהם משלמים כמו ילדים יהודים. יש גם מתקנים שהם מסוכנים אם לא משתמשים בהם בצורה נכונה. כל העובדים היהודים לא מדברים ערבית, כל השלטים הם בעברית, אז הילדים לא יכולים לקרוא את הוראות הבטיחות. זה יכול להוות סכנת חיים".
מחברת עיר השעשועים בע"מ לא התקבלה תגובה.

