yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יאיר שגיא
    ממון • 15.08.2018
    הבגדים שעוקפים את המוגבלות
    20 תלמידי תיכון מנתניה חשבו איך להקל על ילדים עם מוגבלות להתלבש ־ ומצאו פתרון יצירתי • הם עיצבו בגדים, שקיצור זמן ההלבשה הוא רק דוגמה להפתעות הנעימות שיש בהם
    מאת עופר מתן

    כמה זמן לוקח להלביש בבוקר ילד עם מוגבלות פיזית, מוטורית או שכלית? תלוי בסוג המוגבלות, אבל זה עשוי להימשך זמן רב ולשבש לכם את הבוקר. עם הבעיה הזאת התמודדו 20 יזמים תיכוניסטים מנתניה, ומצאו פתרון יצירתי.

     

     

    |
    |

     

    חלק מהילדים עם מוגבלות יכולים להלביש את עצמם בעזרת ההורים, ואחרים צריכים עזרה מ־א' ועד ת'. עבור לא מעט משפחות בארץ שלאחד מילדיהם יש מוגבלות כלשהי, שלב ההלבשה בבוקר הוא מוקד של מתחים ותסכול שהילד מנסה להימנע ממנו וההורה שורד אותו בקושי.

     

    חגית מתל־אביב היא אמא של מיכל בת ה־7 וחצי שסובלת ממסורבלות מוטורית אשר מקשה עליה ללבוש בעצמה חולצה, לחלוץ נעליים, לפתוח דלת ולהיכנס לאוטו. חגית מספרת ש"הקושי גורם למיכל להימנע מלהתלבש, מבחינתה - להישאר בפיג'מה כל היום. אני צריכה לשים לה את השרוולים, ויחד אנחנו מנסות להשחיל את החולצה על הראש. אבל אם אחותה התינוקת בוכה באמצע ואני צריכה ללכת אליה, אז מיכל תוריד את החולצה מעצמה, והכל יתחיל מאפס".

     

    פתרונות יפים

    קבוצה של 20 יזמים תיכוניסטים מנתניה החליטה שהמשפחות האלה (יותר מ־220 אלף ילדים מוגבלים ברחבי הארץ) יהוו את קהל היעד של מיזם אופנה חדש של בגדים ייעודיים לילדים עם מוגבלויות.

     

    הם עיצבו בגדים בעלי ריצ'רצ'ים רבים בחזית ובצידי הבגד שמאפשרים הלבשה פשוטה שאינה בהכרח כרוכה בהשחלה של הבגד מעל צוואר הילד, בגדים עם טיקטקים־מגנטים שנפתחים ונסגרים בקלות, בגדים עם פתח עליון רחב ובגדים שאפשר לצייר עליהם כי הצבע יורד בכביסה. הבדים רכים ונוחים, בחלקם יש שרוכים מיוחדים שבהם הילדים יכולים לשחק והעיצוב שלהם מרשים. הכל במטרה לספק לילדים פתרונות פונקציונליים, לצד עיצוב יפה.

     

    "בדקנו את הנושא וראינו שהרבה ילדים עם מוגבלות לובשים טרנינגים רחבים כמו שק, שאמנם מרגישים בהם נוח - אבל אין בהם הקפדה על איך הבגד נראה", מספרת מנכ"לית הקבוצה, עמית שמעון, תלמידת אורט ליבוביץ' בנתניה, העולה לכיתה י"א. "אילו לבשתי טרנינג כל היום זה היה מבאס אותי. גם לילד עם מוגבלות מגיעה הזכות להביע את עצמו בבגדים".

     

    הקבוצה הנתנייתית התארגנה במסגרת פרויקט של עמותת "יוניסטרים" שפועלת להוביל לשינוי חברתי באמצעות הכשרת בני נוער, בעיקר מהפריפריה, ליזמות עסקית וחברתית. העמותה מצמידה לבני הנוער מנטורים בדמות אנשי עסקים מובילים שעוזרים להם לקדם מיזמים עסקיים ואף להקים חברות סטארט־אפ.

     

    |
    |

     

     

    מיזם הבגדים של הקבוצה, "איזיוור" (EZwear), זכה לאחרונה במקום השני בתחרות יזם השנה של העמותה שבה הוצגו 80 סטרטאפים שהמציאו ופיתחו בני נוער מרחבי הארץ. את הבגדים עיצב בהתנדבות רונן לוין, מרצה בכיר במכללת שנקר.

     

    הרעיון לליין הבגדים הגיע משתי חברות בקבוצה, מוריה אמיתי ונעמה מגידי, שמתנדבות בעמותה אחרת שמסייעת לילדים עם מוגבלויות. "מהעבודה עם הילדים האלה למדתי שקשה להם מאוד להתלבש בבוקר", מספרת אמיתי, בת 16, תלמידת אולפנת בר־אילן לבנות בנתניה. "יש ילדים שקשה להם עם הידיים, יש כאלה שממש לא יכולים לזוז, ויש אחרים שההורים צריכים לעשות הכל עבורם".

     

    "בשלב הבא התחלנו לעשות תחקיר וסקר שוק", מסבירה המנכ"לית שמעון, שנבחרה לתפקיד ברוב קולות על ידי חבריה. "ראיינו הורים שאמרו שיש צורך ענק בבגדים שיקלו עליהם, ובדקנו אם כבר יש בשוק פתרונות כאלה. ראינו שטומי הילפיגר עשו קולקציה כזו, אבל היא די יקרה, ושגם לרשת האמריקאית טארגט יש מחלקה לבעלי מוגבלויות, אבל היא מצומצמת".

     

    צמידי נשיכה מעוצבים

    אחד האתגרים שהנערות זיהו כמשמעותי הוא מה לעשות עם ילדים שמריירים באופן קבוע. הם שוחחו עם מטפלות בבית הספר "גוונים" לצרכים מיוחדים בנתניה ושמעו מהן שילד מרייר עשוי להחליף בגדים 10 פעמים ביום. הפתרון שהקבוצה הציעה הוא סווצ'ר עם קפוצ'ון שנפתח ברוכסן והופך למטלית בעלת 3 שכבות שיכולה לספוג כמות גדולה של רוק, ואז לא צריך להחליף את הבגד. הם ייצרו גם בנדנות לניגוב רוק שתואמות את הסווצ'ר וצמידי נשיכה מעוצבים שמתחברים לפרק היד של הילד ומאפשרים לו לנשוך אותם במקום את היד שלו.

     

    הקבוצה ייצרה 5 דוגמאות של בגדים, כשהשלב הבא הוא בדיקה באמצעות קבוצת ניסוי של ילדים והוריהם. לאחר מכן מתוכנן שלב השיווק והמכירה, בהתחלה לעמותות שעובדות עם ילדים עם מוגבלות, ובהמשך, בשאיפה, ברשתות הבגדים.

     

    את העבודה עד כה מימנה קבוצת איזיוור בעזרת יותר מ־10,000 שקל שהושגו ממכירת עציצים בקניונים, מזכייה בשני פרסים מטעם מועצת התלמידים של תל־אביב ומוועדת ההשקעות של עמותת יוניסטרים.

     


    פרסום ראשון: 15.08.18 , 19:52
    yed660100