הסיגריה האלקטרונית "גורשה" מישראל
נתניהו חתם על צו, והמוצר שכבש את ארה"ב לא יימכר יותר בישראל • תגובת החברה: "כל אזרח במדינה צריך היום לחשוב מדוע ראשי משרד הבריאות מתירים מכירת סיגריות ומוצרי טבק מסרטנים, אך מונעים מכירת מוצר מתקדם אשר הוכח כאלטרנטיבה מזיקה פחות"
לבקשת סגן שר הבריאות ועל פי המלצת הדרג המקצועי במשרד חתם אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו על צו האוסר יבוא ושיווק של סיגריית הג'ול (JUUL) האלקטרונית.
במשרד הבריאות טוענים שההחלטה לאסור את שיווקו של המוצר, שמכיל ניקוטין בריכוז העולה על 20 מיליגרם למיליליטר, התקבלה עקב הסכנה החמורה לבריאות הציבור.
הג'ול הושקה לפני כשנתיים והפכה ללהיט בארה"ב, בעיקר בקרב בני נוער. נכון לינואר 2018, היא שולטת במחצית משוק הסיגריות האלקטרוניות במדינה. על פי הערכה, החברה מגלגלת למעלה מ־450 מיליון דולר בשנה. המוצר אסור למכירה מתחת לגיל 18, אולם ההערכות הן שכשני מיליון ילדים ובני נוער אמריקאים משתמשים בו.
למרות ההצלחה בארה"ב, באירופה נאסר המוצר לשימוש, ומשרד הבריאות הסתמך על התקן האירופי כשהחליט לפסול אותו גם בישראל. אפשר להניח שרופאים לא יתווכחו על ההחלטה.
"מאחר שהסיגריות האלקטרוניות עדיין חדשות יחסית, לא חלף מספיק זמן על מנת שיהיו בידינו תוצאות של מחקרים שילמדו אותנו על ההשפעות ארוכות הטווח של שאיפת האדים שלהן", הסביר בעבר פרופ' הרולד ג'יי פרבר, מומחה לרפואת ילדים מבית־החולים של טקסס. "אין לנו אותן 30 שנות מחקר כמו שיש על אנשים שעישנו סיגריות טבק. אבל אנחנו יודעים בוודאות מה ההשפעות של ניקוטין - ואלה השפעות לא טובות".
בג'ול אין טבק, אלא ניקוטין בלבד. אולם בניקוטין קיים רעלן המשבש את תפקודם התקין של תאי מערכת העצבים ויכול לשנות את הכימיה במוח. "מדובר בחומר מסוכן מאוד עבור ילדים ובני נוער כי המוח שלהם עדיין מתפתח, וניקוטין הוא סם", מסביר פרופ' פרבר.
את הג'ול המציאו ג'יימס מונסיס ואדם באוואן מסן־פרנסיסקו, בוגרי אוניברסיטת סטנפורד שעישנו במשך שנים רבות וחיפשו חלופה. לפני כחודשיים ביקרו נציגי החברה בישראל והציגו נתוני מחקרים שבוצעו מטעמה. לטענתם, בארה"ב ירד אחוז הנוער המעשן מ־15% ל־7% מאז נכנסה הסיגריה האלקטרונית לתמונה.
בחודש מאי האחרון החלו לשווק בארץ את הג'ול. ישראל היא המדינה השנייה בעולם שמשווקת את המוצר. למה דווקא כאן? "בישראל, רוב האנשים המעשנים מעוניינים להפסיק לעשן. זאת בשונה מרוסיה, לדוגמה, שבה 80% מהמעשנים אינם מעוניינים להפסיק. מחיר הסיגריות בישראל גבוה ולכן לא מתחרה עם המחיר של הג'ול. בנוסף, מייסד החברה יהודי", הסבירו נציגי החברה. את משרד הבריאות, כאמור, זה לא שיכנע.
מחברת ג'ול נמסר: "אנו משתוממים נוכח ההחלטה. זהו צעד מסוכן של משרד הבריאות נגד ציבור המעשנים, והשלכותיו ייבחנו על ידי בג"ץ בקרוב. כל אזרח במדינה צריך היום לחשוב מדוע ראשי משרד הבריאות מתירים מכירת סיגריות ומוצרי טבק מסרטנים, אך מונעים מכירת מוצר מתקדם אשר הוכח כאלטרנטיבה מזיקה משמעותית פחות".

