יש חיים אחרי טבע
כימאים וחוקרים שפוטרו מטבע בגל הפיטורים הגדול מצאו קריירה חדשה כמורים לכימיה. "יש להם ניסיון ביישום הידע בעולם האמיתי", אומרת ראש תוכנית ההסבה, "וכל מה שהיה צריך ללמד אותם זה איך להעביר את הידע הזה לדור הצעיר"
מערכת החינוך מתמודדת בשנים האחרונות עם מחסור חמור במורים לכימיה, ובמשרד החינוך החליטו למנף את המשבר בטבע. במשרד הבינו שעובדי החברה, כולם בעלי תואר שני ומעלה, עשויים להיות משאב משמעותי, ייחודי ואיכותי לחיזוק מגמות הכימיה בתיכוניים – ויזמו תוכנית להסבת כימאים להוראה במכללה האקדמית לחינוך בית ברל.
בשנה האחרונה למדו בתוכנית 12 כימאים שעברו הכשרה אינטנסיבית בתוכנית שנבנתה במיוחד בשבילם. הם למדו קורסים בניהול כיתה, ביחסי הורים־מורים, בפסיכולוגיה של גיל ההתבגרות ועוד. כחלק מהתוכנית הכימאים שעשו הסבה קיבלו הלוואה מותנית ומענק בסכום של 21,500 שקל, והם מחויבים ללמד לפחות שלוש שנים בהיקף של שני שליש משרה.
"בחרתי בהוראה כי רציתי לעבוד עם ילדים, להיות להם דמות משמעותית, לתרום מהידע שלי ולהתפתח דרך האתגר שבהוראה", אומרת תמר באום, שעבדה 23 שנים בטבע. "כשסיפרתי לחברים שאני עושה הסבה להוראה חלקם עיקמו את הפרצוף והזכירו את הקושי לעבוד עם תלמידים ואת המשכורת הנמוכה, ואחרים תמכו ועודדו. השאיפות שלי כמורה הן להעביר שיעור באופן מעניין, לנהל את הכיתה באופן יעיל וליצור קשר עם התלמידים, קשר שיהיה מעודד למידה ותומך באופן אישי".
גבריאלה ברקוביץ, בעלת שני תארים בהנדסת כימיה, עבדה 20 שנה בטבע. "למרות שקיבלתי הצעות אחרות, בחרתי בהוראה מפני שהיא תמיד נראתה לי כאתגר", סיפרה. "כמורה אשתדל לגרום לתלמידים להיפתח לעולם הכימיה ולראות את הנפלאות שבו".
לדברי ד"ר תמי ירון, ראש התוכנית להסבת יוצאי טבע בבית ברל, הייחוד של פורשי טבע הוא בניסיון שלהם ביישום תחום הידע בעולם האמיתי. "כל מה שהיה צריך זה ללמד אותם איך להעביר את הידע הזה לדור הצעיר בדרך של למידה משמעותית ורלוונטית", אמרה.
לדברי פרופ' תמר אריאב, נשיאת מכללת בית ברל, "שילבנו כוחות כדי לגייס את העובדים המוכשרים של טבע לטובת מערכת החינוך". ומנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הוסיף: "מערכת החינוך הציבה בראש יעדיה את לימודי המדעים בכלל ואת לימודי הכימיה בפרט. אימצנו את המשאב היקר של כימאים וחוקרים איכותיים מטבע כי אנחנו מאמינים באיכויות הגבוהות שלהם ובניסיונם העשיר".

