הכוכב הישראלי של נאס"א
סוכנות החלל האמריקאית שואפת להנחית לראשונה אנשים על מאדים • צוות בראשות הישראלי גדי מינסטר זכה בתחרות תכנון החללית שתוכל להביא אותם לשם • הסוד: חללית מסתובבת שתדמה את כוח המשיכה על הכוכב
גאווה עד השמיים: צוות סטודנטים בינלאומי בראשותו של גדי מינסטר (32), מלגאי רמון של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, זכה במקום הראשון בתחרות שעליה הכריזה סוכנות החלל האמריקאית (נאס"א), לתכנון החללית שתוביל לראשונה משלחת אנושית למאדים.
כוכב מאדים נמצא במרחק 56 עד 96 מיליון קילומטרים מכדור הארץ. בעשור הרביעי של המאה, במה שצפוי להיות האתגר הטכנולוגי הגדול של המאה ה־21, מתכננת נאס"א להנחית לראשונה אסטרונאוטים על מאדים.
בינתיים מחפשים בסוכנות פתרונות לאתגרים שמציבה המשימה המורכבת ולכן הוכרזה התחרות על תכנון החללית, שעשרות צוותים לקחו בה חלק.
מינסטר, בוגר אוניברסיטת החלל הבינלאומית, שכיום עובד ולומד באוניברסיטת דרום קליפורניה, עמד בראש צוות סטודנטים מהאוניברסיטה. במשך תשעה חודשים תיכנן ועיצב הצוות בראשותו מעבורת חלל בעלת כבידה מלאכותית, שמדמה את כוח המשיכה שקיים במאדים. לחללית שתוכננה העניק הצוות את השם "היפריון".
כוח המשיכה על מאדים הוא רק 38% מזה שעל כדור הארץ, אבל אם יעברו האסטרונאוטים את המסע - שיימשך לפחות חצי שנה - באפס כוח משיכה, יהיה לגופם קשה להתרגל אליו ולעמוד במשימות הפיזיות הרבות שיידרשו להם אחרי הנחיתה ההיסטורית.
"החשש הוא שאחרי שהאסטרונאוטים יבלו חצי שנה בחלל, הם ינחתו על מאדים ולא יהיו מסוגלים לתפקד באופן אפקטיבי", הסביר מינסטר. "זו הסיבה שיצרנו כבידה מלאכותית בחללית - כדי להכין אותם למסע הארוך שלפניהם".
כדי ליצור כוח משיכה מלאכותי עיצב הצוות חללית שמסתובבת סביב צירה. הצוות חישב שהחללית תצטרך להסתובב בקצב של כשלושה מחזורים בדקה על מנת לדמות את כוח המשיכה שקיים במאדים. "השאלה מה בדיוק צריך להסתובב היא אחת השאלות הגדולות ביותר בתכנון החללית", סיפר מינסטר.
הצוות בראשותו היה היחיד בתחרות שבחר לסובב את החללית כולה סביב צירה. בשבוע שעבר קיבל הצוות את הפרס הראשון בזכות הדרכים שבהן הציע להתמודד עם השינויים בחללית לאורך המסע. כך, למשל, כדי לשמור על האיזון בחר הצוות להשתמש בחללית בעלת מבנה דינמי שמתקצר ומתארך וכך מפצה על שינויים במסה בעקבות צריכת הדלק והמשאבים בדרך למאדים.

