שובה של האנדרטה האבודה
האנדרטה שהנציחה את חללי פיגוע "אוטובוס הדמים" בצומת כפר דרום ב־95' נעלמה במהלך ההתנתקות • אביו של סמל איתי דינר ז"ל יצא למסע בעקבותיה, עד שאיתר אותה זרוקה במחסן בצריפין • היום היא תוצב מחדש בישוב ניצן
13 שנה מאז שנעלמה האנדרטה לזכר חיילי צה"ל שנהרגו בגוש קטיף בפיגוע שקיבל את הכינוי "אוטובוס הדמים", היום יוסר הלוט מעל שלט ההנצחה שאיתר אחד האבות אחרי מסע חיפוש שנמשך שנים.
שבעה חיילים ואזרחית אחת נרצחו בפיגוע בו מכונית תופת התפוצצה בצמוד לאוטובוס בצומת כפר דרום. תושבי היישוב ייסדו פינת זיכרון ובה גינה קטנה ולוח עץ עליו חקוקים שמות ההרוגים. לאחר פינוי כפר דרום במסגרת תוכנית ההתנתקות בשנת 2005, נעלם שלט ההנצחה. חיים דינר, אביו של סמל איתי דינר ז"ל, פנה למשרד הביטחון ולצה"ל וביקש לגלות לאן נעלם השלט שהנציח את ההרוגים אך לאיש לא היתה תשובה. השלט אבד. דינר לא אמר נואש, והמשיך בחיפושים. אחרי זמן רב הגיעה פריצת הדרך: חבר קרוב שהכיר איש צבא קבע ששירת בבסיס צריפין סיפר לו שיש כמה מחסנים בבסיס שבהם רוכז חלק מהציוד שנאסף בגוש קטיף. החבר נכנס למחסן, הפך את החפצים ולבסוף מצא את השלט זרוק בפינה. "הוא היה מונח שם בצורה לא מכובדת בכלל", סיפר דינר, "שנים שחיפשתי אחריו. מבחינתי זה סגירת מעגל ומחייה את הזיכרון".
פיגוע "אוטובוס הדמים" בחודש אפריל 1995 היה אחד הפיגועים הקשים שהיו ברצועת עזה. בפיגוע נהרגו סמל אברהם (אביב) ארדיטי, סמל איתי דינר, סמלת טל ניר, סמל צבי נרבט, סמלת נטע סופרין, סמ"ר מאיר שנוולד, סמ"ר יובל רגב והאזרחית אליסה (עליזה) פלטו. האנדרטה תוצב היום מחדש ביישוב ניצן, בו פועל האתר למורשת גוש קטיף וצפון השומרון.
"לאחר הפיגוע אנשי כפר דרום הקימו גן ואנדרטת זיכרון בכניסה לישוב", נזכר דינר, "אחד התושבים, שהיה אומן, ייצר את השלט מעץ ועליו חרוטים שמות הנופלים. עם פינוי גוש קטיף זה פשוט נעלם. הפכתי עולמות כדי למצוא את השלט הזה. בזכות אנשים טובים העבודה שלי נשאה פרי ומצאתי אותו. לאחר מכן חשבנו על מקום כדי להחיות את האנדרטה. במסגרת הקשרים שלנו עם מרכז קטיף שבישוב ניצן ולאחר הסכמת המשפחות השכולות החלטנו להקים מחדש את האנדרטה". היום ייערך טקס הסרת הלוט מלוח העץ, ששוב ינציח את הנופלים. בין הנוכחים בטקס יהיה גם דוד חטואל, שאשתו טלי וארבע בנותיו נרצחו בציר כיסופים בחודש מאי 2004.

