ארוחה עירומה

אין: פירות וירקות (עדיף אורגניים), דגנים מלאים, ארוחות ביתיות ובשר ודגים טריים. אאוט: מלח, סוכר, חומרים משמרים וכל מה שקפוא, מעובד, מוכן מראש או סתם ג'אנק. לטרנד התזונה הלוהט שכבש את הסלבס ברחבי העולם ועושה עלייה גם לישראל קוראים תזונה נקייה, וכבר יש מי שנשבע בו מחד, ומי שמזהיר מפני הסכנות שבללכת עם זה רחוק מדי

בזמן שכולנו זללנו מרק עוף וכבד קצוץ מסורתיים לראש השנה, אלפי בתים בישראל הגישו לחג תפריט שונה. במקום כבד קצוץ סלט קייל או קינואה, במקום עוף בתנור — פילטים של סלמון פראי שגדל בטבע, ולקינוח: תמרים לחים עם אגוזים.

 

כך נראה גם שולחן החג של מאיה רוטמן (41), אם לשני בנים ועצמאית בתחום מוצרי הטקסטיל לילדים, שנכנסה לתחום ה”קלין איטינג” (Clean Eating, אכילה נקייה) — משטר מזון קשוח שמבוסס על מזון קרוב לטבע, לא מעובד וללא תוספים כמו סוכר ומלח, ומבושל בבית — לפני מעט יותר משנה.

 

"שלוש שנים אחרי לידת בני הקטן הגעתי למצב שהרגשתי לא טוב בגלל עודף משקל וצריכה מוגזמת של אוכל נחות", היא מספרת. "התפריט היומי שלי עד אז היה מורכב משאריות של הילדים: הרבה ג'אנק פוד, פיצות, המבורגרים וחטיפים. השמנתי מאוד והרגשתי רע. הייתי מתעוררת בלילה מהצרבות. בגיל 40 החלטתי שהגיע הזמן לטפל בעצמי".

 

רוטמן הצטרפה לתוכנית דיאטה שהציעה שלושה שבועות של ניקוי הגוף באמצעות אכילה נקייה. "בארבעת הימים הראשונים ממש הרגשתי תסמיני גמילה", היא מספרת. "אחרי שהגוף נגמל מהשטויות, התחלתי להרגיש מעולה. פתאום הייתה לי המון אנרגיה. בסוף הפרויקט הזה ירדתי חמישה ק"ג".

 

מעודדת מההצלחה, נרשמה רוטמן לתוכנית ההמשך שהתבססה על אותה שיטה: בשר טרי, פירות וירקות עונתיים, והרבה דגנים מלאים, עדיף בבישול ביתי. בתוך ארבעה חודשים, לדבריה, ירדה עוד 16 קילו. מאז היא מקפידה על תזונה נקייה. "כשאת מתחילה את התהליך את לומדת מה עושה טוב לגוף שלך וממה צריך להתרחק. בהתחלה זה קצת מסובך, אבל ככל שאת מתקדמת ומפנימה את עקרונות השיטה, תכנון התזונה היומית נהיה יותר קל.

 

"אני פותחת את הבוקר בשייק פירות טעים. לארוחת ביניים אני אוכלת פרי או ירק. תמרים עם אגוזים נהיו הנשנוש החדש בבית. אם היית מספרת לי את זה לפני שנה וחצי הייתי צוחקת, אבל זה נורא טעים. לצהריים אני אוכלת חזה עוף במרינדה, מוקפץ עם ירקות או פסטה מקמח כוסמין. הפסקתי לגמרי עם מוצרי חלב ואני לא נוגעת בלחם לבן. סוכר לבן בכלל לא נכנס הביתה, רק תמרים, דבש או מייפל טבעי. את הקפה אני שותה עם חלב שקדים.

 

"בערב אנחנו אוכלים ביצים בשמן זית או שקשוקה. גם סלט עם חומוס וביצה הולך אצלנו טוב, ומרק עדשים עם בטטה וגזר. כל הדברים המעובדים — מלאווח, ג'חנונים, כל הקפואים למעט ירקות, עפו מהבית. במקומם נכנסו דברים שמעולם לא היו לי: לחם פשתן, ריבה בלי סוכר ואפילו המבורגר צמחוני משעועית וקמח עדשים. פה ושם אנחנו עדיין אוכלים במסעדות, אבל גם בהן אני משתדלת לבחור את מה שנכון לי.

 

"סך הכל, מאז שהתחלתי לאכול נקי, ירדתי 25 קילו, והגעתי בפעם הראשונה בחיי למידה 36 במכנסיים. אבל זה רק הבונוס. התועלת האמיתית טמונה בהרגשה הטובה. כאבי הבטן והראש שסבלתי מהם שנים נעלמו, ואיתם הצרבות. היום אני כבר לא נדבקת בכל וירוס מהילדים. אפילו בעור הפנים שלי רואים הבדל. אנשים רואים אותי ולא מאמינים".

 

מה שטוב לנסיך

 

אכילה נקייה היא אחת משיטות התזונה הפופולריות ביותר בעולם כיום. מטרתה המוצהרת לשפר את מצבנו הבריאותי באמצעות המזון שאנחנו אוכלים, אבל חסידיה טוענים שלא מדובר בעוד טרנד תזונתי חולף, אלא בתפיסת עולם שלמה.

 

בגדול, מתבססת השיטה על אכילת מזונות "מלאים" ולא מעובדים, כלומר קרובים ככל הניתן לצורתם בטבע. המשותף לכל גווניה של השיטה הוא אכילת מזונות טבעיים, הרבה פירות וירקות — עדיף אורגניים — וארוחות בבישול ביתי. גרסאות קיצוניות יותר שלה פוסלות שורת רכיבים וקבוצות מזון שלמות, בהם גלוטן, דגנים, בשר ומוצרי חלב, ומעודדות צריכת מזונות גולמיים, לא מבושלים ולא אפויים.

 

במקום פחמימות מעובדות, בהן לחם לבן, פסטה ואורז, מעדיפים הנקיים לאכול לחם ופסטה מחיטה מלאה, אורז פרא ודגנים כגון שיבולת שועל, שיפון וכוסמין. גם סביב העיקרון הנוסף, צריכה מוגברת של ירקות ופירות, יש מחלוקת בין פלגים, שחלקם טוענים שכל התוצרת החקלאית צריכה להיות עונתית וטרייה ישר מהשדה, ואחרים מאשרים צריכת ירקות ופירות שעברו הקפאה ואפילו, רחמנא ליצלן, משימורים.

 

איסור מוחלט קיים על מזונות המכילים תוספת סוכר ומלח, שני רכיבים נפוצים במיוחד בתעשיית המזון, לצד צבעי מאכל, ממתיקים וחומרי שימור. לשם כך ממליצים הנקיים לקרוא היטב את רשימת המרכיבים המופיעים על מוצרי המזון, ולהימנע מאלה המכילים תוספת ממתיקים או מלח — אפילו במזונות בריאים לכאורה, כמו רסק עגבניות או יוגורט. את המלח מחליפים תבלינים ועשבי תיבול.

 

אחת ההחלטות המשמעותיות שכל אכלן נקי צריך לקבל בתחילת הדרך, היא אם לאכול בשר. המהדרין מתנגדים, בעוד המתירנים דווקא גורסים שבשר טוב לבריאות, אבל יש להקפיד על בשר איכותי, שלא מולא בהורמונים ובאנטיביוטיקה. אותה התלבטות קיימת גם לגבי מוצרי חלב. האדוקים מאוד גם ימליצו לכם לדוג את הדגים שלכם בעצמכם ולהעדיף חלבון ממקורות צמחיים, כגון אגוזים ושעועית.

 

קייט פרי
קייט פרי

 

אבל אוכל הוא לא כל הסיפור. רשימת האויבים כוללת גם קפאין, סיגריות ואלכוהול, תלוי באדיקות הסועד. יש שממליצים להימנע מהם לחלוטין, בעוד חלק מתירים לצרוך אותם ברמה מתונה בלבד. גם משקאות ממותקים מכל הסוגים מוקצים, לטובת שפע של מים או תה צמחים.

 

גווינת' פאלטרו
גווינת' פאלטרו
 

בשנים האחרונות צברה תנועת האוכלים הנקיים פופולריות אדירה, שניזונה בין השאר מהחששות ממאכלים מהונדסים גנטית ומחומרי הדברה המצויים במזון בשפע, וקיבלה רוח גבית נמרצת מסלבריטאים, בהם גווינת' פאלטרו, קייטי פרי, מירנדה קר וג'סיקה אלבה. אבל את הדחיפה האמיתית נתנו לה בלוגריות שמתמחות במזון. חיפוש #cleaneating באינסטגרם מניב מיליוני פוסטים וצילומי צלחות מרהיבות ועליהן מאכלים שהוכנו לפי עקרונות השיטה, עם רכיבים כמו פסטת קינואה או בשר אייל עם שעועית קנליני, ואתרי האינטרנט מלאים במתכונים מורכבים על טהרת רכיביה.

 

מירנדה קר
מירנדה קר

 

אפילו הנסיך הארי, שנודע בחיבתו למזון מהיר, השיל, כך נטען, ארבעה ק"ג ממשקלו בזכות השיטה, בעידודה הנמרץ של אשתו הטרייה מייגן מרקל, וגם ויתר כליל על אלכוהול וסיגריות. על פי הפרסומים בתקשורת האנגלית, התפריט היומי של השניים לפני החתונה כלל גרנולה ובננה עם קצת סירופ אגבה (תחליף סוכר טבעי) או אומלט מחלבונים עם עשבי תיבול לארוחת בוקר, פירות ים עם סלט טרי לצהריים ובערב פסטה עם קישואים ופרמזן. בין לבין גיוונו הצמד בשייקים של ירקות ופירות, בעיקר שילוב של תפוח, קייל, לימון וג'ינג'ר. המזונות המועדפים עליהם כוללים אגסים מבושלים במיץ תפוזים, סלט קייל ברוטב דבש וביצים אפויות בתוך אבוקדו, והמקרר המלכותי שלהם מפוצץ בחומוס, גזרים וחלב שקדים.

 

מייגן והארי
מייגן והארי

 

האויב: גליצרין בעוגה

 

מי שנתפסה חזק בעקרונות האכילה הנקייה היא פאולין שובל (42), מהמתמודדות הבולטות בעונה השלישית של "מאסטר שף" בשנת 2012, שהודחה רגע לפני הגמר. "הרבה שנים אני מתנהלת לפי איך שהגוף שלי מרגיש, אוכלת רק כשאני רעבה ומשתדלת להכניס לפה רק דברים בריאים", מספרת שובל, לשעבר בעלת מעדנייה, שמתמחה כיום בסטיילינג של צילומי מזון. "בבית אנחנו אוכלים רק דברים מלאים ולא נוגעים בשום דבר מתועש. לפני שנתיים וחצי קראתי ספר בנושא וגיליתי שזה בדיוק מה שאני עושה. התעשייה מכניסה למזון סוכרים, מייצבים וחומרים שומניים שהגוף שלנו לא יודע לעכל. לא פעם אני עומדת בסופר מאחורי עגלה מלאה מעדנים ופיצות קפואות, ובא לי לבכות. לפעמים אני כמעט שואלת את האישה שלפניי: זה מה שאת נותנת לילדים שלך לאכול?"

 

טוב, את בשלנית עם תעודות. מה לגבי אמהות שאין להן זמן או ידע לבשל בבית?

 

 

"גם אני אשת קריירה וגם לי אין את הזמן שהיה לסבתות שלנו, לעמוד ולקלף. יש המון מתכונים טובים ובריאים שמכינים בסיר אחד, ובשביל אידוי, למשל, לא צריך כלי מיוחד. אפשר לעשות הכל בכלים שיש בבית, רק צריך לעבוד חכם".

 

פאולין שובל
פאולין שובל

 

למרות המגבלות הרבות שמציבה השיטה, התפריט שלה, טוענת שובל, מגוון מאוד. "אנחנו משתדלים לאכול הכל מהכל – דגים, דגנים, ירקות. הכל בבית. אני לא קונה שניצל מתועש וגם לא נקניקים. אנחנו לא נוגעים בלחם, שנשאר טרי בשקית שלושה שבועות, וגם לא במוצרים להכנה מהירה, שמוסיפים להם מים והם הופכים למשהו אחר. כל בר דעת יבין שיש בזה הכל חוץ מאוכל. כנ"ל לגבי בצק מוכן. זה לא כזה מסובך לערבב קמח עם ביצה ומים.

 

"רשימת הקניות שלי מאוד קצרה. אני קונה רק דברים שאני יודעת בוודאות ממה הם עשויים: בשרים, ביצים וירקות, ולמעט שמנת ויוגורט יווני טבעי, אני נמנעת באופן מוחלט ממוצרי חלב מתועשים כי יש בהם הרבה מאוד מלח. כשמתחשק לי משהו מתוק אני אוכלת שוקולד רואו, שעשוי מפולי קקאו לא קלויים, כי רוב השוקולדים התעשייתיים מכילים הרבה שומן לא בריא והמון סוכר. אם כבר שוקולד, עדיף שלא יהיה תעשייתי".

 

לפני חודש הוציאה שובל ספר שכותרתו "קלין איטינג" בהוצאת "דני ספרים", ובו היא מסבירה את עקרונות השיטה, מלמדת בישול חכם, ומפרסמת עשרות מתכונים. "אני מציעה לכל מי שרוצה לשפר את איכות התזונה שלו לבחור מוצרים שמכילים כמה שפחות מרכיבים, ולא ליפול לכותרות כמו 'טבעי', שאיש לא טרח מעולם להגדיר בשום חוק", היא אומרת. "שכל אחד יבדוק טוב את המרכיבים, ויחליט בעצמו אם 30 אחוז סילאן ו־70 אחוז צבעי מאכל וסוכר זה מספיק טבעי בשבילו".

 

מה בחיים לא תכניסי הביתה?

 

"עוגות שמרים מוכנות עם גליצרין, שהוא אחלה חומר לנעליים ולהכנת פצצות, וכל דבר שאני לא מסוגלת לבטא את המילים הארוכות שמופיעות ברשימת המרכיבים שלו. לא מבינה – לא קונה".

 

לא רק בקיצוניות

 

שעת ערב מאוחרת, מרכז מיקדו בשכונה התל־אביבית תל ברוך צפון. כאן מקיימת הנטורופתית וגורו התזונה והדיאטה הגר שפר סדנת אכילה נקייה, מול שלוש נשים קשובות. בדרך כלל יש כאן יותר משתתפות, אבל החופשות וארוחות החג התכופות מרפות אפילו את ידי האוכלות הכי נקיות. "קודם הן מעדיפות להתאפס על עצמן ורק אז לעלות על המשקל", מסבירה שפר בחיוך אמפתי. בחדר הסמוך נשקלות בדיסקרטיות האמיצות שהגיעו. "אם סבתא שלך לא הייתה מכירה את האוכל הזה", היא אומרת למאזינות שלה, "עדיף שתשאירי אותו בסופר".

 

הגר שפר. "הגוף נגמל ממזונות לא בריאים"
הגר שפר. "הגוף נגמל ממזונות לא בריאים"

 

בתחילת הפגישה שולפת שפר סדרת מוצרים מומלצים שהביאה איתה. כל משתתפת מקבלת טעימה מנוזל ירקרק עכור בריח איום, שנקנה כמיץ ירקות טבעי בחנות טבע וננטש קולקטיבית, בשל טעמו הנורא. מי ששורדת את הניסוי הספונטני מוזמנת להתנחם בחטיף צ'יפס אפוי, קנוי וטעים, מתובל בשמן זית ובעשבי תיבול ("לא להגזים עם זה", מזהירה שפר) ובקוביית שוקולד טהור, מר כלענה. זה אולי נקי, אבל ספק גדול אם זה אכיל.

 

שפר, שאחראית על הגזרות המהודקות של סלבס כמו שני כהן, ימית סול ושיר אלמליח, קידמה במשך שנים את דיאטת הזון, המעודדת אכילת פחמימות, חלבונים ושומנים בזמנים קצובים וביחס קבוע, ומבוססת בין השאר על חטיפי אנרגיה קנויים — בדיוק מה שהקלין איטרס מתנגדים לו. "זה היה חלק משמעותי מהתזונה היומית שלי", היא מודה ומספרת שכשעברה פרוצדורה רפואית שהשביתה אותה לתקופה קצרה, החליטה לנסות משהו אחר. "עשיתי לעצמי דיטוקס, תוכנית לניקוי הגוף מרעלים ומחומרים מזיקים והרגשתי מעולה", היא נזכרת. "בניגוד לניקויים קצרים של שלושה ימים, הלכתי על תהליך איטי של שלושה שבועות. התקופה הזו מחנכת את הגוף להיגמל ממזונות לא בריאים, אבל גם משמשת להוכיח לעצמך מבחינה רגשית ורעיונית, שאתה מסוגל לחיות בלי חמש כוסות קפה ביום, בלי לנשנש עוגייה כל שעתיים ובלי לסיים כל ארוחה במתוק".

 

התוצאות, טוענת שפר, לא איחרו לבוא. "מאז שדבקתי בקלין איטינג אני נראית הרבה יותר טוב. חוץ מזה שאני יותר רזה וחטובה, עור הפנים שלי השתפר. זה מוריד שנים מהמראה החיצוני".

 

בשלב הזה החלה שפר להנחיל את השיטה ללקוחותיה, בהם רוטמן. בימים אלה הוציאה ספר חמישי במספר, "פשוט לאכול בריא", המבוסס על עקרונות האכילה הנקייה. "כמו בכל שיטה, גם לקלין איטינג יש את המאמינים הקיצוניים שלה, אלה שלא נוגעים בכלל בחלב ואוכלים רק ביצי חופש, ויש את היותר זורמים, כמוני", היא אומרת. "אנשים שואלים אותי, 'איך אפשר לאכול קלין אם אנחנו כל כך עסוקים', אבל הכל מתחיל ונגמר בבחירות נכונות. יש אזורים שלמים בסופר שאפשר לבחור מהם הכל, מאורז ועדשים ועד חומוס ושעועית. מותר לאכול עוף אבל כדאי מאוד שיהיה באיכות טובה. גם דגים טריים הולכים, כי לקפואים מוסיפים תוספים. בגדול, עדיף לבחור חלבונים שלא התערבו בגידול שלהם, כמו בקר שגדל חופשי בטבע. כל אחד צריך לבחור בעצמו למה הוא מתחבר ולמה לא".

 

ומה עם הילדים?

 

טרנד האכילה הבריאה לא פסח גם על הדור הבא. הורים מנחילים באופן טבעי את מנהגי האכילה שלהם לילדיהם, והשינוי התזונתי בבית בהכרח גורם לשינוי דרמטי גם אצל הקטנים. "במקום פסטה ושניצלים הילדים שלי אוכלים כריכים מלחם כוסמין וכדורים מתמרים ואגוזים, ולפעמים שותים שייקים בריאים", מעידה רוטמן. "אני מכינה להם פנקייק מכוסמין, שמן זרעי ענבים וסוכר קוקוס, ובמקום חלב אני שמה חלב שקדים, שמים על זה דבש או מייפל וזה הולך מצוין. לא מזמן התארח אצלנו חבר של הבן שלי, שהוא אכלן סלקטיבי, ואחרי זה אמא שלו התקשרה לשאול מה הכנתי, כי הוא כל כך התלהב".

 

גם שובל, אם לבני 19, 12 ושלוש, טוענת שהמפתח לקבלת התזונה החדשה טמון בנחישות ההורים. "הילדים שלנו מחקים אותנו", היא אומרת. "כשהתזונה שלנו שפויה ולא מורכבת מפיצות קפואות סביר להניח שהילדים יעשו כמונו בלי שבכלל נגיד להם. כשהבת שלי רוצה חטיף היא ניגשת למקרר ומקלפת לעצמה גזר. יש דברים שלא צריך להכריז עליהם בקול: אם בישלתי פסטה מלאה או אורז פרא, אני לא משתפת בדיוק מה מתבשל בסיר. הילדים אוכלים ונהנים וגם לחברים שלהם טעים".

 

אבל לא כולם מסכימים על היתרונות שבתזונה הנקייה לילדים, בעיקר כשהיא מיושמת באופן קיצוני וכשמדובר בתינוקות. ביוני האחרון פורסם מחקר מצרפת שקבע כי משקאות שאינם חלביים מסוכנים לתינוקות. הנחיות משרד הבריאות מ־2013 קובעות כי ‏משקאות כמו חלב ‏סויה, חלב ‏אורז וחלב שקדים אינם‏ מתאימים‏ להזנת ‏תינוקות ‏ואינם‏ מהווים‏ תחליף‏ לחלב אם‏ או‏ לפורמולה לתינוקות.‏ "מזונות‏ אלה", קבע המשרד, "עלולים‏ לפגוע ‏קשות ‏בגדילה ‏ולגרום ‏למצבים ‏קשים‏ של ‏חסר‏ תזונתי". בתינוקות למשפחות צמחוניות או טבעוניות, ממליץ המשרד לעקוב אחר התפריט היומי ובמידת הצורך להשלים תוספי אבץ, ברזל, יוד וחומצות שומן.

 

מחקרים הראו כי לחץ הורי מוגזם עלול להוביל לחוסר ויסות וחוסר שליטה בצריכת המזון בארוחה. כך למשל עלול לחץ לאכול ירקות ופירות להוביל להתנגדות ולצריכה מועטה יותר של מזונות כאלה. מומחים מזהירים כי טרנדים של תזונה נקייה, בהם הימנעות מחלב או מגלוטן ללא סיבה רפואית, עלולים להוביל לחוסרים תזונתיים גם בילדים גדולים יותר, ולגרום להשתרשות של יחסים לא בריאים עם האוכל.

 

סכנה: הפרעת אכילה

 

הטענות נגד השיטה, לא רק בילדים, גוברות לאחרונה. בין המינוסים אפשר למנות את העלות: אתר בריטי הכין לאחרונה רשימת קניות של פריטים מומלצים לאכילה נקייה, בכמות שתספיק למלא את המטבח, והגיע לסכום של 230 פאונד, יותר מאלף שקל. הסכום הגדול הוקצה לירקות ופירות. "הרבה יותר יקר לי בסופר", מאשרת רוטמן.

 

חיסרון נוסף קשור לעובדה שחלק ניכר מהאכלנים הנקיים מוותרים על קבוצות מזון שלמות, מה שעלול לגרום לחוסרים תזונתיים משמעותיים. דיבור על מזון במונחים של נקי ומלוכלך מעודד, כך נטען, הפרעות אכילה. החמורה שבהם היא אורתורקסיה, סוג של אובססיה לאוכל בריא, שכרוכה בהימנעות וצמצום קיצוני של התפריט היומי וייחוס סגולות (או ההפך) למזונות שונים, ומובילה לעיסוק מוגזם באוכל ובהכנתו ועלולה להגיע עד למצב של אנורקסיה. שכיחות התופעה אינה ידועה, אין עדיין קריטריונים מקצועיים חד־משמעיים לאבחונה והיא לא מופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטריות (ה־DSM), אבל אנשי מקצוע מעידים כי הם רואים אותה בתדירות גוברת ככל שגובר השיגעון העולמי לבריאות.

 

ד"ר מיידן סלואן, פסיכיאטר ומומחה להפרעות אכילה, סיפר לתוכנית "The Today Show" האמריקאית כי הוא רואה מדי שבוע שלושה־ארבעה מטופלים שטרנד האוכל הבריא הפך אצלם לאובססיה. "הדבר הראשון הוא לגרום להם להכיר בבעיה, כי לעיתים קרובות מי שסובל מאורתורקסיה לא מבין שזו בעיה", אמר סלואן.

 

מומחה עולמי נוסף להפרעות אכילה, ד"ר מקס פמברטון, כתב לפני חודשיים מכתב ל"דיילי מייל" הבריטי, והזהיר מפני ההשפעות ה"רעילות" של שיגעון האכילה הנקייה. פמברטון ציין כי התופעה פוגעת בעיקר בנשים צעירות ומשכילות, וכי רבות מהמטופלות שלו אינן מסוגלות לעלות במדרגות משום שאין להן מספיק אנרגיה. בחלק מהמקרים, סיפר, מצבן מחייב אשפוז מיידי. חלקן יפתחו גם בעיות פוריות ויסבלו משברים בגלל חולשה בעצמות ומדיכאון בשל מחסור בסוכר בדם. "במקרה הטוב", סיכם, "אכילה נקייה היא שטות במסווה של בריאות".

 

גם בישראל התופעה מוכרת. "בשנים האחרונות אנחנו רואים לא מעט צעירות שסובלות מאורתורקסיה", מספרת יעל ארזי משיח, דיאטנית קלינית ביחידה לטיפול בהפרעות אכילה, מחוז דן־פתח־תקווה של שירותי בריאות כללית. "המוטיבציה לאכול בריא יכולה לנבוע מסיבות שונות, מרצון לרזות ועד הרצון לפתח שרירים אצל גברים. היו לי שתי פציינטות צעירות שסבלו מדלקת פרקים והלכו לרופא שטען שאם הן יאכלו רק פירות הדלקת תעבור. בניסיון להיות יותר בריאות הן הורידו עוד ועוד מוצרים מהתפריט שלהם, עד שהגיעו למצב של תת־משקל ונאלצנו לטפל בהן באשפוז".

 

סימני האזהרה להתפתחות אורתורקסיה הם הגבלה קיצונית של סוגי המזון ה"מותרים", אכילת מזונות לא טעימים רק בגלל שהם נחשבים לבריאים, רגשות אשם לאחר אכילת מזון שלא נחשב בריא דיו והימנעות מאכילה מחוץ לבית.

 

"האהבה לאכילה בריאה הופכת לאובססיה כשהיא ממלאה יותר ויותר שעות מהזמן הפנוי ומעוררת חשש ממשי לפני כל דבר שמכניסים לפה", אומרת ארזי משיח. "מצב כזה עלול לגרום לדיאטה לא מאוזנת ומחסור ברכיבי תזונה חיוניים, ואצל חלק מהאנשים, אפילו לפגוע בתפקוד".

 

אכלנים נקיים ותיקים מודעים לסכנות הללו. “כמו כל דיאטה, ולמעשה יותר מרוב השיטות, גם אכילה נקיה יכולה להוביל להפרעות אכילה, כי לכאורה מדובר בניסיון לאכול בריא יותר, שעלול להיתפס בעיניי הסביבה כחיובי גם כאשר הוא הופך למסוכן וקיצוני”, אומרת הגר שפר. “קל מאוד לשלול קבוצות שלמות של מזון ולהשאיר אותן מחוץ לתפריט, ולהשתמש באכילה הבריאה כתירוץ. זה בדיוק חלק מהאורתורקסיה. לכן, למשל במקרה של נערות צעירות, חשוב לשים לב שהדברים נעשים במידה - שהחוקים לא הופכים להיות נוקשים מדי וגם שלא מקצינים בצמצום הכמויות. דרך נוספת למניעת בעיות היא לבצע את השינוי התזונתי בליווי איש מקצוע, שיכול לתת מתכונים לאכילה מגוונת ובריאה, ולא על סמך עצות שמצאת באיזה בלוג באינטרנט”.

 

10 הדיברות לאכלן הנקי

 

1. העדיפו מזונות טריים וטבעיים ככל האפשר והימנעו מצריכת מזונות מעובדים ומוכנים לאכילה.

 

2. ערכו את הקניות שלכם רק אחרי שבחנתם היטב את תוויות המזון ווידאתם שהמוצרים לא מכילים רכיבים מיותרים ומזיקים.

 

3. הימנעו משומן, מלח וסוכר.

 

4. העדיפו מים ותה צמחים על פני משקאות אחרים.

 

5. בשלו בבית והעדיפו שיטות בישול חכמות כמו אידוי על פני טיגון בשמן עמוק.

 

6. ואם כבר מסעדות, הזמינו רק מנות שאתם מכירים ובמידת הצורך, בקשו מהמלצר לדעת האם הן מכילות מרכיבים כמו סוכר, צבעי מאכל וכו’.

 

7. הרבו בצריכת פירות וירקות, דגנים מלאים ומאכלים טבעיים.

 

8. הפחיתו את צריכת הבשר שלכם והרבו בצריכת חלבון מן הצומח.

 

9. שמרו על הארוחות שלכם פשוטות ובעלות מספר מרכיבים מצומצם. כך הן גם יותר בריאות וגם קלות יותר להכנה.

 

10. שמרו על אורח חיים נקי: אכלו נקי, בלו עם חברים, בצעו פעילות גופנית מדי יום, והקפידו לישון מספיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים