קמפינג מול הים
חניון הלילה של גן לאומי אכזיב מציע בריחה סטייל רובינזון קרוזו - אבל עם הרבה יותר פינוק • בין אם תבחרו באוהל או בחושה ממוזגת, תגלו שבמרחק נגיעה מסתתרות הפתעות מרתקות - נחלים ומעיינות, מבצרים קדומים ונופים עוצרי נשימה
גן לאומי אכזיב: חוף ההפתעות
הדבר הראשון שתעמיסו על הרכב לפני שאתם יוצאים מהבית הוא שק שינה. הדבר השני יהיה שנורקל. כל שאר הציוד יהיה רק בונוס. גן לאומי אכזיב מתגאה ברצועת חוף ציורית שנראית הכי חו"ל שאפשר למצוא בגליל המערבי. באמצע הדרך בין נהריה לראש הנקרה, תגלו מקום שבו תוכלו לבלות יומיים־שלושה בסטייל רובינזון קרוזו, רק יותר מפנק.
באכזיב הייתה עיר נמל כנענית, ומאוחר יותר יישוב מהתקופה הישראלית, שהוחלף ביישוב פיניקי בימי שלמה המלך. כאן ממתינים לכם מפרצונים נהדרים, בריכות ים כיפיות וים כחול־טורקיז צלול. והשנורקל? עולם החי במים עשיר ומפתיע: שושנות ים, קיפודי ים, תמנונים קטנים ושאר חברים. עוד במקום: שרידי כפר קדום, מדשאות מטופחות, פינות פיקניק ואווירת סתלבט.
במקום יש שני חניוני לילה מאובזרים. מגוון אפשרויות הלינה כולל לינת שטח באוהל שלכם, חושות בכמה רמות אבזור וחניון קרוואנים מצויד. החניונים כוללים שירותים, מקלחות, מטבח שדה, משטחי פיקניק ולינה, תאורת שטח, ברזיות מים לשתייה, נקודות לטעינת טלפונים ואפשרות להדלקת מנגל בציוד עצמי. יש להזמין מראש במערכת ההזמנות המקוונת באתר האינטרנט.
• הגעה: על כביש 4, בין נהריה לראש הנקרה, 04-9823263.
מאכזיב לראש הנקרה: ברגל אל המצוק הלבן
טיול הכוכב הראשון שמומלץ כאן אינו דורש רכב. יוצאים משטח הגן הלאומי וצועדים צפונה, לעבר המצוק הלבן האדיר שנמצא מולכם - ראש הנקרה. להגיע עד אליו יהיה עניין ממושך מדי, וההצעה היא פשוט לצעוד בשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים הנעימות, וכאשר מתעייפים - חוזרים. רצועת החוף הזו תקסים אתכם - עם מפרצים מרהיבים, טיילת נעימה, לגונות אינטימיות, חופים בתוליים והמון נקודות שכיף לעצור בהן.
נחל כזיב ומבצר מונפורט: זולות ובריכות קטנות
אין מצב שאתם מטיילים בנחל כזיב ולא פוקדים את מבצר מונפורט - המבצר הכי הרוס אבל גם הכי פוטוגני. הדרך אליו יפה, הוא עצמו יפה, ונופי נחל כזיב שנשקפים ממנו עוצרי נשימה. נחל כזיב הוא הנחל הכי פופולרי באזור. הוא זורם כל השנה, ובדרכו המפותלת הוא בורא בריכות נהדרות, מפלונים יפים ואינספור פינות זולה נסתרות לצד פלגי המים. האתגר הכי גדול כאן יהיה לשלוף את הילדים מהמים בסוף הטיול. הירידה והעלייה מהנחל מעט מאתגרות. בסוכות יפעלו שאטלים לטובת המטיילים (פרטים באתרי "אוצרות הגליל" ורט”ג).
• הגעה: מכביש 89 למצפה הילה, ומשם לחניון המונפורט. את המסלול בנחל כזיב מומלץ להתחיל מהחניון שליד מצפה הילה, ולרדת לעין טמיר. יש להצטייד במפת סימון שבילים.
מערת קשת: תהום מפוארת
בעבר הרחוק אכן ניצבה כאן מערה אדירה, אך לפני עידן ועידנים תקרתה קרסה, וכל מה שנותר ממנה היא קשת סלעית נהדרת - מפחידה ועוצרת נשימה שאפשר לצעוד עליה, ממש מעל התהום, ולקבל את התצפית הכי יפה בגליל המערבי. הגעתם כזוג? בואו לקראת שקיעה. מכאן הכל תלוי בכם.
• הגעה: מכביש 8993, לפי השילוט.
גן לאומי מבצר יחיעם: הוד ומסתורין
אחד המבצרים היפים והגדולים בגליל המערבי ממתין לכם במרחק קצר יחסית מהחוף שלכם. ראשיתו במאה ה־12, ויש בו אולמות רחבי ידיים וגדושי אווירה, נקודות תצפית ושבילי טיול מלאי מסתורין שילדים ישמחו ללכת בהם. המבצר שימש את מגיני יחיעם ב־1948, וכל פינה בו מספרת סיפורים דרמטיים. מכאן אפשר לרדת לטיול בנחל יחיעם הצמוד.
הגעה: מכביש 89 פונים ליחיעם (כביש 8833) ונוסעים לפי השילוט.
גן לאומי ברעם: בית כנסת מאבני גזית
הכוכב האמיתי של גן לאומי ברעם, על כביש הצפון, הוא בית כנסת עתיק ורב־פאר, שנבנה מאבני גזית אדירות. בחזיתו ישנם שערים שפונים לכיוון ירושלים ומתהדרים בפיתוחי אבן. בית הכנסת הוא עדות לקהילה היהודית השוקקת שפעלה פה במאות הרביעית והחמישית. אין פה "אטרקציות", אלא רק חיבור אותנטי לשורשים. והכל טבול בנוף גלילי ירוק, כאשר בסמוך שוכן יער ברעם - יופי של מקום ללכת בו לאיבוד או סתם לעשות פיקניק משפחתי רגוע.
• הגעה: מכביש הצפון (899), בין סאסא לברעם, ממזרח לצומת חירם.
עין חרדלית: בלי להתנשף
למרות שמו, המעיין הזה מציע דווקא פינוק מתוק. עין חרדלית הוא למעשה המעיין היחידי בנחל כזיב שאליו ניתן להגיע מבלי להתנשף בעליות וירידות. מגיעים, מחנים, צועדים מאה ומשהו מטרים - ומגיעים אל גן עדן קטן שבו בריכות חמודות וצל נעים באדיבותם של עצי דולב. ומאחר שהמים רדודים, המקום יתאים במיוחד למשפחות עם ילדים קטנים.
• הגעה: מכביש 8911 לכיוון עבדון. מחפשים שביל רחב עם סימון שבילים ירוק ונוסעים בו כקילומטר. מחנים ליד מתקן שאיבת מים, ומשם צועדים בקלילות עד למים.
שמורת טבע עין אפק: בין ביצות ואגמים
אם המוני הנהגים שעושים את דרכם בכל רגע נתון בכביש הקריות היו יודעים מה מסתתר במרחק צעקה מהכביש, הם היו עוצרים הכל וגונבים חצי יום של טבע מזוקק לנפש. חלקם לפחות. שמורת הטבע עין אפק, הצמודה אל קריית־ביאליק, היא קסם בוטיקי נהדר שמגיע בדמות מה שאקולוגים מכנים "בית גידול לח". השמורה נועדה לשמר את נופי העבר שאפיינו את האזור לפני מאה שנים ויותר, וזה פשוט נראה כמו ציור.
הציור, שבו תטיילו ברגל, כולל ביצות ואגמים, תצפיות נוף מרהיבות (אל תוותרו על זו שצופה אל עדר התאואים שמתגוררים כאן), ובעיקר - שבילי טיול שעושים שימוש בגשרי אבן ואפילו בגשר עץ שממש מרחף מעל האגם, בלי מעקה ובלי תיווכים. כאן פשוט תהיו חלק מהטבע והילדים לא ירצו לעזוב.
הגעה: בצומת עין אפק (כורדני) שבכביש 4 פונים מזרחה לרחוב התל (כביש 7911 בקריית־ביאליק). לאחר כ־1.5 קילומטרים מגיעים לשער השמורה.
נחל בצת: ערוץ ציורי ומוצל
לאחר שנים של יובש (פלוס־מינוס), כעת זורמים מים בנחל בצת. אמנם לא בשצף קצף, אבל מספיק כדי לפרגן לנחל הזה, שמימיו נשאבו שוב ושוב, והוא עדיין מצליח לשמור על אופטימיות. אך כמות המים אינה העיקר כאן, אלא הערוץ הציורי והיפה, שעליו מסוככת צמחייה עבותה שעושה צל - וגם אווירה מסתורית למחצה. ההליכה בערוץ תוביל אתכם אל המים הטובים של עיינות כרכרה - נקודת הסיום של הטיול.
• הגעה: מכביש 899 לקיבוץ איילון ומכאן לחניון ליד מפעל מזון. שביל הטיול מסומן בכחול והוא ייקח אתכם לעיינות כרכרה. הטיול קווי ואורכו כארבעה ק"מ. יש להצטייד במפת הטיול.
פקיעין: מערת הרשב"י ובית זינאתי
הגליל המערבי מאוכלס בכפרים דרוזיים מרתקים, ואחד המעניינים שבהם הוא כמובן פקיעין, שמצוי במרחק חצי שעת נסיעה מגן לאומי אכזיב. כדאי פשוט להגיע למרכז הכפר ולצאת לטיולים רגליים בין הסמטאות הצרות, מאחר שרוב האטרקציות סמוכות זו לזו. ואל תצאו מכאן לפני שסימנתם "וי" על כמה מגולות הכותרת של הכפר הפוטוגני, שלעיתים נראה כלָקוּחַ מזמנים אחרים. למשל, מערת הרשב"י, שכל כולה מסתורין וקדושה - על פי האמונה, פה הסתתרו מפני הרומאים רבי שמעון בר יוחאי ובנו במשך 13 שנים.
במרחק הליכה קצרה משם מצוי מעיין הכפר, ממש בלב הכפר, וגם ממנו - הליכה קצרה תוביל אתכם אל בית הכנסת של פקיעין ואל בית זינאתי, ביתה של מרגלית זינאתי, היהודייה האחרונה שעדיין גרה בפקיעין, שריד לקהילה יהודית מפוארת שהתגוררה בכפר מזה דורות רבים. במקום פועל מרכז מבקרים מעוצב, מאיר עיניים ומרגש.
הגעה: מכביש 85 לכביש 864, לפי השילוט לפקיעין.
לפרטים על מסלולי טיול, אירועי חג והזמנה של חניוני קמפינג נוספים בגנים לאומיים ובשמורות טבע: 3639*, אתר www.parks.org.il. יש להזמין מקום לינה מראש לחניון הלילה במערכת ההזמנות המקוונת באתר הרשות.