"הקיפו את האוטו שלי, עלו עליו, כמעט עברתי לינץ'"

ליל שבת, רחוב ז'בוטינסקי, גבול רמת־גן-בני־ברק. לאחר ביקור אצל הרופא, שיר פפרברג (27) נכנסה לרכבה והחלה לנסוע — כשלפתע מצאה עצמה מוקפת בידי מאות חרדים שהפגינו נגד עבודות הרכבת. "ירקו על האוטו, חבטו בו וצרחו 'שאבעס'", שיחזרה. זוג חרדי נחלץ לעזרתה והעלה אותה לדירתם, עד שנרגעו הרוחות: "מזל שיש אנשים טובים". המחאה שחצתה את הגבול

אשר יצאה ממרפאת טרם־איכילוב שברמת־גן ביום שישי בערב, כל מה שביקשה לעשות שיר פפרברג, בת 27 מתל־אביב, זה להגיע הביתה. אלא שבתוך כמה דקות, נקלעה להפגנת החרדים הסמוכה נגד עבודות הרכבת הקלה, ומצאה עצמה מוקפת בידי המון זועם. מבועתת, מבולבלת וחסרת אונים, המתינה לחילוץ משטרתי שלא הגיע. רק תושייתם של בני זוג חרדים צעירים שנחלצו לעזרתה, סייעה לה לשוב לביתה בשלום.

 

 

צילום: יובל חן

צילום: יובל חן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"לא ידעתי על קיומה של ההפגנה, וכשיצאתי מהמרפאה התגודדו סביב רכבי המוני אנשים שקיללו, ירקו וחבטו בו בחוזקה", שיחזרה פפרברג את רגעי האימה בשיחה ל"ידיעות אחרונות". "זה היה מפחיד לגמרי. מסוג הסיטואציות שאנחנו קוראים עליהן בעיתון. הרגשתי בסרט".

 

קראו עוד: ללכת נגד הזרם | שלמה פיוטרקובסקי

 

את החוויה הקשה חשפה בפוסט ויראלי שפירסמה בפייסבוק כמה שעות לאחר התקרית. "אין לי דרך להשתחרר מהלינץ' שעברתי, וייקח לי עוד הרבה זמן להירגע... כשיצאתי מהרופא ונכנסתי לרכב, התחלתי לנסוע והבנתי שאני בבעיה. נקלעתי להפגנת החרדים שאיבדה שליטה", כתבה. "מהר מאוד התגודדו סביבי מאות חרדים, ירקו על הרכב שלי, עלו עליו, נתנו מכות לאוטו וצרחו 'שאבעס, שאבעס'... חרדים 'נחמדים' הביאו כיסאות פלסטיק בכדי להטיח ברכב שלי".

 

 

צילום: ה.שקד

צילום: ה.שקד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשלב זה התקשרה למשטרה. "אני פשוט בחרדה... הם פשוט קופצים לי על הרכב, אנחנו פה איזה 4 רכבים... אי־אפשר לצאת, סגרתם את כל הכבישים, אני פשוט לא יודעת מה לעשות. אני אומרת לך, יש מסביב לאוטו שלי איזה מיליון חרדים, אני כולה רוצה לצאת הביתה, יצאתי מהמר"ם, אני חולה, אני לא יודעת איך אני יוצאת מפה", אמרה למוקד 100. המוקדנית הפנתה אותה לשוטרים הפרוסים במקום.

 

שיר פפרברג
שיר פפרברג

 

לאחר שאלו לא הגיעו לסייע לה, התקשרה פפרברג, שוב, כעבור כמה דקות, למשטרה. "אני לא יכולה לזוז כי קופצים עליי פה מכל עבר החרדים. אמרו שאיזה שוטר ייצור איתי קשר, אף אחד לא יצר איתי קשר, עוד דקה הם שוברים לי פה את החלונות". במהלך השיחה השנייה, שבה ביקשו במשטרה לדעת את מיקומה המדויק שהיא לא ידעה לספק להם, הגיעו עוברי אורח שהבחינו במצוקתה. "תכבי מנוע, תבואי אלינו, תשתי, תרגישי בבית, אל תתביישי", אמרו לה. לאחר היסוס ראשוני, נענתה להזמנתם. "זוג חרדים שהבחינו במצוקה, חילצו אותי מהרכב והעלו אותי לביתם עד יעבור זעם, תוך שהם סופגים בעצמם קללות ויריקות", סיפרה. "אני נכדה לרב הראשי של אודסה. אני מכירה את הדת וזה לא דת. איזה מין רבנים שולחים אותה להתנהג בצורה כזו?"

 

בזמן ששיבחה את מחלציה — והיא מתכננת היום להגיש להם פרחים כהוקרה — הטיחה פפרברג דברים קשים במשטרה. "אף אחד מהמשטרה לא חזר לבדוק לשלומי", אמרה. "פנו אליי המון אנשים שהגיעו כמוני למיון וקרה להם בדיוק אותו הדבר, ואפילו בצורה קיצונית יותר, ניפצו להם שמשות בברוטאליות ונכנסו להם ממש לרכב. רק שלהבדיל מהמקרה שלי, היה שם גם ילד קטן שרק סיים טיפול. הוא היה מבועת ומפוחד מהמקרה, הוא צרח ללא הפסקה. זה פשוט לא נורמלי. פוגרום".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במהלך ההפגנה התקבלו מספר דיווחים מאנשים שנתקעו בחסימות עם רכבם מול ההמון. במקרים שבהם חשו האזרחים חשש כלשהו, כוח משטרתי הוזנק למקום על מנת לחלצם. גם במקרה שתואר, הכווינו מוקדנים כוחות לאתרה מאחר ולא ניתנה הנקודה המדויקת בה מתרחש האירוע". המשטרה טענה כי הכוחות הוחזרו לשגרה רק לאחר ששמעו כי פפרברג מתפנה עם זוג האזרחים, ו"לא נשקפת לה סכנה".

 

רוכב אופנוע עובר בין המפגינים, ביום שישי | צילום: יובל חן
רוכב אופנוע עובר בין המפגינים, ביום שישי | צילום: יובל חן

 

המקרה של פפרברג לא היה היחיד. במסגרת ההפגנות שהתרחשו ביום שישי תחת הסיסמה "בבני־ברק לא יחללו שבת", סגרה המשטרה את רחוב ז'בוטינסקי ואת הסמטאות המובילות אליו מפרדס כץ, כמו גם את כביש 4 מצומת מורשה בצפון עד לצומת אלוף שדה בדרום. "שום רכבת קלה או תאריך יעד לסיום העבודות לא מצדיק חילול שבת", התעקשו המפגינים (על הסיבות להפגנה — ראו למטה).

 

במקרה אחר יצא נהג זועם לעבר המפגינים שהקיפו את רכבו וצעק, "תתביישו לכם, אני יהודי כמוכם". כמה חרדים שהגיעו לעזרתו, צעקו לעבר המתלהמים, "למה הפרובוקציה? הוא לא עשה לכם דבר. אנחנו נלחמים על השבת נגד מחלליה שעובדים בשבת, ולא נגד נהג תועה". 

*

 

"לא ניתנת לעצירה". מכונת ה־ TBM בפעולה | צילום: נת"ע
"לא ניתנת לעצירה". מכונת ה־ TBM בפעולה | צילום: נת"ע

 

"אם נפסיק לחפור, זה עלול לסכן חיים" | עופר פטרסבורג וקובי נחשוני

 

החלטת בית־המשפט המחוזי בתל־אביב בשבוע שעבר להתיר, באופן חריג, את עבודת הרכבת הקלה בשבת בבני־ברק, הוציאה עשרות אלפי חרדים זועמים לרחובות. אלא שמהנדסים ומומחים מטעם חברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), המבצעת את עבודות הכרייה, טוענים שלא הייתה ברירה — כי מדובר בסיכון חיי אדם.

 

מדוע מתעקשים להמשיך בעבודות, אפילו בשבת?

 

כריית מנהרות היא פעולה מאוד מסוכנת, ובפרט כשהיא מתבצעת בקרקע רכה ולא יציבה. ואכן, הקרקע בתוואי הקו האדום באזור היא חולית ורוויה במי תהום. המשמעות: המשך הפעלת מכונת הכרייה "החפרפרת" (ה־TBM) חיוני לשמירת איזון הלחצים בתוך הקרקע ומונע קריסה או היווצרות בולענים. רק החלק הקדמי של המכונה העצומה — שמשקלו כ־500 טון — בעצמו תומך במנהרה. בנוסף, המכונה מזריקה חומר מייצב לקרקע ומחדירה חומר לחיזוק הקרקע מחוץ לטבעות הדיפון של המנהרה — פעולה שמונעת מהקרקע למעלה לקרוס מתחת לציר ראשי כמו דרך ז'בוטינסקי בבני־ברק. לכן, הפסקת הפעולה עלולה להביא לקריסת כבישים או מדרכות מה שעלול לגרום לאסון ולפגיעה בנהגים ובדיירי השכונה. כפי שקבע המהנדס גלעד בוימוביץ', ראש אגף הנדסה בנת"ע: הפסקת העבודות "עומדת בניגוד מוחלט להנחיות הבטיחות, ותסכן את משתמשי הדרך ואת תושבי האזור".

 

מהי מטרת העבודות?

 

הקמת הקו האדום של הרכבת הקלה מפתח־תקווה לבת־ים דרך בני־ברק, רמת־גן ותל־אביב — שכ־12 ק"מ מתוכו יעברו מתחת לאדמה. העבודות מתבצעות באמצעות חפרפרת ה־TBM הפועלת מסביב לשעון בעומק 30 מטרים מתחת לאדמה. היא מופעלת על ידי חברה ואנשי צוות סינים.

 

מה מצב העבודות עד כה?

 

נכון להיום, הושלמה כריית המנהרות מרחוב הרצל בתל־אביב עד בן־גוריון בבני־ברק, כ־17 ק"מ בשתי מנהרות. אלא שבני־ברק "תוקעת" את כל העסק, שכן לא ניתן להפעיל את הרכבת מבלי לחבר את הקו שעובר בשלוש תחנות הנמצאות בשטחה.

 

האם ניתן לעצור את עבודת מכונת "החפרפרת"?

 

אין תקדים לכך בעולם. המהנדס הראשי של הפרויקט, טוני בורצ'ל מחברת WSP, כבר העיד בבית־המשפט על הסיכון הגבוה בעצירת המכונה טען שמבחינה בטיחותית הכרייה חייבת להתבצע באופן רציף 24/7, כפי שנהוג בכל העולם. לא במקרה הבהיר מנכ"ל נת"ע יהודה בר־און: "אני מעדיף להגיע לבית־משפט כשעיריית בני־ברק תטען שאני מפר הסכם, על פני הסיכון לגרימת מוות ברשלנות".

 

מה טוענים החרדים, מדוע הם מפגינים?

 

במטה המאבק החרדי דחו את טענות נת"ע כי העבודות מותרות בשבת מטעמי "פיקוח נפש". לטענתם, החברה המבצעת התחייבה לא לעבוד בשבת "ובמשך שנה שלמה היא עמדה בהתחייבות הזו ושום אסון לא קרה, שום בניין לא התמוטט". אחד ממארגני המחאה החרדית האשים: "אנו לא יכולים לסמוך על ה'מומחים' שלהם שאומרים עכשיו דבר כזה, אנחנו מעריכים שהם פשוט גילו פתאום שלא יצליחו לעמוד בלוחות הזמנים של הפרויקט ולכן רוצים לעבוד בשבת כדי להספיק". החרדים ביקשו לאפשר ל"מומחים ואנשי מקצוע ניטרלים" לבדוק את טענות נט"ע עבור עיריית בני ברק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים