yed300250
הכי מטוקבקות
    שאטרסטוק
    חדשות • 25.09.2018
    קטלני אבל פחות
    הוא עדיין המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל, אולם נתונים מעודדים של האגודה למען הסרטן ומשרד הבריאות מגלים: בשנים האחרונות פחות נשים מתות מסרטן השד • הסיבה העיקרית: האבחון המוקדם
    רותם אליזרע

    בישראל חיות כיום 22,481 נשים שאובחנו עם סרטן השד. הנתון המעודד הוא שככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, כך עולים סיכויי הריפוי. בשנים האחרונות נרשמה מגמת ירידה מובהקת בתמותה מסרטן השד של כ־2 אחוזים לשנה, ובסך הכל ירידה של 25 אחוז מאז שנת 2005.

     

    את הנתונים האלה פירסמו אתמול האגודה למלחמה בסרטן ורשם הסרטן הלאומי במשרד הבריאות לרגל חודש המודעות לסרטן השד שיחול באוקטובר. מהנתונים עולה שבשנת 2015 אובחנו 5,479 חולות חדשות בסרטן השד. רוב החולות - 4,846 נשים — התגלו עם סרטן חודרני, שבו התאים הסרטניים פרצו וחדרו לרקמות השומניות בשד ואף התפשטו לחלקי גוף אחרים, ו־633 נשים התגלו עם סרטן ממוקד של השד, שבו תאי הסרטן ברקמת השד מתפתחים ומתחלקים בצורה לא נורמלית רק בצינורות החלב.

     

    סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל. "סרטן חודרני של השד מהווה כשליש מכלל הגידולים החודרניים בנשים", מסבירה פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות. לדבריה, עיקר התחלואה הוא בנשים מעל גיל 50. 85 אחוז מהנשים שאובחנו כחולות בסרטן השד הן יהודיות, 10 אחוז הן ערביות והשאר מוגדרות כ"אחרות".

     

    בשנת 2015 נפטרו מסרטן חודרני של השד כ־1,000 נשים בישראל — הגורם השכיח ביותר לתמותה מסרטן בקרב נשים בארץ. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, כשישית מכלל התמותה מסרטן בנשים יהודיות, כרבע מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים ערביות וכחמישית מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים "אחרות" — נגרמו בעקבות סרטן שד. עיקר התמותה היא בנשים בגילים מבוגרים.

     

    אולם כאמור, מאז 2005 נרשמת ירידה בתמותה מסרטן השד. חשוב לציין שהירידה המצטברת — של כ־25 אחוז — מאפיינת נשים יהודיות, בעוד בקרב נשים ערביות נצפתה מגמת עלייה. בהשוואה למדינות ה־OECD, שיעורי התמותה בישראל נחשבים גבוהים מהממוצע. מנגד, גם שיעור ביצוע ממוגרפיה (תוכניות סריקה) לגילוי מוקדם של סרטן השד גבוה אצלנו מהממוצע.

     

    גילוי מוקדם באמצעות תוכנית סריקה (ממוגרפיה) הוכח כמפחית את התמותה מסרטן השד ומאפשר לשנות את מהלך המחלה. תוכנית הסריקה נוסדה בתחילת שנות ה־90 ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, ומופעלת מאז בשיתוף משרד הבריאות על בסיס ראיות מניסויים קליניים וקווים מנחים של גופים מקצועיים. התוכנית מיועדת לנשים בגיל 50־74 הנמצאות בסיכון רגיל למחלה — שעבורן מומלצת בדיקת ממוגרפיה שגרתית אחת לשנתיים — ולנשים בנות 40 ומעלה הנמצאות בסיכון מוגבר, שעבורן מומלצת ממוגרפיה אחת לשנה.

     

    "נכון להיום, האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד הינו הגילוי המוקדם", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ־90 אחוז ויותר. אני קוראת לכל הנשים לקחת אחריות על בריאותן ולאמץ אורח חיים בריא, אשר הוכח מדעית כמפחית משמעותית את הסיכון לחלות. במקביל לכך יש להיבדק על פי ההנחיות בהתאם לגיל ולהכיר את הגוף ואת מצבו הרגיל, כך שבכל מצב, אם מתגלה שינוי, חשוב לפנות מיד לרופא ולהתעקש על בירור טיבו".

     

     


    פרסום ראשון: 25.09.18 , 23:27
    yed660100