גן עדן של שותים

תאונת הפגע וברח בת"א, שבה היה מעורב לפי החשד יצחק אספה ממ.ס אשדוד, הציפה מחדש שאלה מטרידה: איך קבוצות יכולות להתמודד עם תופעת השתייה של הכדורגלנים • תמונת מצב מדאיגה

יצחק אספה, המגן הצעיר של מ.ס אשדוד שחשוד בתאונת הפגע וברח בת"א, הוא לא שחקן הכדורגל הראשון שעולה על ההגה תחת השפעת אלכוהול. המקרה המצער שלו רק הציף מחדש, ובווליום גבוה במיוחד, סוגיה מוכרת וכואבת ‑ האופן שבו קבוצות בליגות הבכירות צריכות להתמודד עם הרגלי השתייה של השחקנים שלהן.

 

המרחק בין שחקן ששתה לשחקן ששתה, דרס וברח גדול, ובכל זאת, מדובר בתופעה שאי־אפשר להעלים ממנה עין. שחקנים שותים לא רק אחרי משחקים, ובימים חופשיים חלק מהם ירשו לעצמם לצאת עד השעות הקטנות של הלילה. "הרבה באים כדי לפרוק לחצים", סיפר בעל פאב מוכר בת"א. "יש כאלה ששותים בקטנה, אבל יש לא מעט שחקנים בכירים ששותים הרבה יותר ממה שמותר להם. בעבר הגיע שחקן מוכר לפאב ושתה ללא היכר. ניסינו להזהיר אותו לפחות שלא יעלה לרכב, אפילו הצענו שנדאג להחזיר אותו הביתה. בסופו של דבר הוא נתפס על נהיגה בשכרות ובילה לא מעט בבתי משפט. זהו? גם חזר אלינו לפאב, אבל במוניות, כי שללו לו את הרישיון".

 

מוולדימיר דבאלישווילי ודדי בן דיין ב־2011, דרך איתי שכטר ב־2015 ועד ג'ון אוגו ב־2017 ‑ דוגמאות של שמות מוכרים שעלו על ההגה תחת השפעת אלכוהול ונתפסו על חם לא חסרות לאורך השנים. לפני מספר שנים שחקן של אחת הקבוצות הבכירות ערך יחד עם כמה שחקנים צעירים מאותה קבוצה מסיבה במהלכה שתו כמויות גדולות של אלכוהול. כשהיא נגמרה שני רכבים שהסיעו אותם היו מעורבים בתאונה, ואחת המכוניות התהפכה. הם יצאו ללא פגע, ואחד מהם קיבל עונש קל יחסית: שלושה חודשי פסילה.

 

השאלה הגדולה היא מה מועדונים יכולים לעשות כדי למנוע משתיית אלכוהול להידרדר לתקרית לילית בבר במקרה הטוב, ולתאונה קטלנית במקרה הרע. לפעמים אין ברירה, אלא ללכת בין הטיפות. תרתי משמע.

 

קחו למשל את הדוגמה של גבריאל תאמאש מהפועל חיפה, שבעבר שוחרר מסטיאווה בוקרשט בשל בעיית אלכוהול. במועדון הכירו אותה, והכניסו לחוזה מולו סעיף התנהגות מיוחד. "הכל ידוע לנו, אבל תאמאש לא ילד. הוא מודע למעשים שלו", אמר גורם בצוות המקצועי של מחזיקת הגביע. "אם נמנע את זה ממנו, הוא לא יהיה אותו תאמאש שאנחנו מכירים. כמובן שפה ושם אנחנו מזכירים לו שיש כללים וחוקים, אבל חשוב לציין שיחד עם זאת הוא ספורטאי מקצוען, ותענוג לראות אותו מתאמן ומשחק". בהנהלה הוסיפו בעניין: "שחקנים הם בני אדם רגילים, ותאמאש לא שונה. הוא יודע מה מותר ומה אסור".

 

בחודש מאי נתפס סטפנוס אתנסיאדיס, החלוץ היווני של מכבי חיפה, נוהג תחת השפעת אלכוהול במחלף קיסריה. רכבו הוחרם, אבל הוא הכחיש בפני ראשי המועדון ששתה וטען שרישיונו נשלל בגלל שנתפס לא חגור ברכב והשתמש בטלפון הנייד. שחקן בקבוצה שהיה איתו ברכב בזמן המקרה ונשאל על האירוע אמר גם הוא שהסיבה להחרמת הרכב לא קשורה לאלכוהול, בניגוד לטענת המשטרה. בסופו של דבר אתנסיאדיס שכר עו"ד והיה אמור להישפט, אבל עזב את הארץ אחרי ששוחרר ממכבי חיפה. בסופו של דבר, המקרה הזה היה גורם משמעותי בהחלטה להיפרד ממנו.

 

"אצלי מעולם לא הייתה סיטואציה של שחקן שנתפס שותה אלכוהול", מעיד יצחק שום, פעם מאמן והיום הבעלים של הפועל כפר־סבא. "היום אני יודע ששחקנים יוצאים לברים ושותים צ'ייסרים. אני יודע בוודאות שבקרב שחקנים זרים התופעה גדולה יותר. הם שותים הרבה יותר אחרי משחקים, וזה לא קורה רק אצלנו, אלא בכל העולם. הלוואי שזה לא היה קורה, אבל אני מבין שזה משהו שאי אפשר לאכוף לצערי".

 

"זה נגע שצריך להוקיע", אומר שחקן העבר אבי נימני. "חייבים להגביר את ההסברה בצורה קיצונית, בבתי ספר ובמחלקות נוער. חייבים להחדיר את זה למודעות באופן שיטתי, כי בסופו של דבר האלכוהול מזיק גם לבריאות". עו"ד תמיר עמר, המתמחה בענייני תעבורה וייצג בעבר מספר שחקנים שנהגו בשכרות, טוען: "בעבר ההנהלות היו די סלחניות בקטע הזה, ולא התייחסו לעניין כמשהו חמור מדי. בשנתיים האחרונות יש קצת שינוי במגמה, והפנמה שזאת לא עבירה זניחה אלא חמורה מאוד ‑ אבל לא מספיק".

 

עד לא מזמן, בעלי בית"ר ירושלים לשעבר אלי טביב פגש את הסוגיה באופן ישיר. "לפני שלוש שנים הייתה בעיה בבית"ר עם קלאודמיר פריירה. המשטרה תפסה אותו נוהג בשכרות, ואנחנו מיד טיפלנו בנושא", הוא מספר. "ערכנו איתו שיחות רבות והסברנו לו על חומרת המצב. הוא גם עמד בפני ועדת משמעת ונענש. הבהרנו לו שאם זה יקרה שוב, הוא לא יהיה בבית"ר. בחוזים של השחקנים בכל הליגות צריך להכניס סעיף שאוסר על שתיית אלכוהול".

 

בהפועל נצרת־עילית מהליגה הלאומית תומכים ברעיון של טביב. "שחקנים צריכים להימנע מזה", אומר המנכ"ל גיל ברעם. "אם שותים כוס בירה זה עוד נשמע בסדר, אבל להתחיל לשתות וודקות כמו משוגעים? זה כבר אסון. זו תופעה בחברה, בלי קשר לכדורגל".

 

בתקנון המשמעת של ההתאחדות קיים סעיף הנוגע בין היתר ל"שתיית אלכוהול מוגזמת", ומאפשר לקבוצות בליגת העל לקנוס שחקנים ב־20 אחוזים מהשכר החודשי שלהם על כל מקרה של פגיעה באורח החיים הספורטיבי. בפועל, ספק גדול אם הוא באמת נאכף. סביר להניח ששחקנים ימשיכו לשתות גם אחרי התאונה הקשה בת"א שבה היה מעורב לפי החשד אספה, ובתקווה לא יעברו על החוק וגם ינהגו במקביל. הקבוצות, מצידן, יצטרכו להתמודד בצורה זהירה ונחושה עם המציאות הזאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים