yed300250
הכי מטוקבקות
    הדוגמנית הרוסייה ויקטוריה אודינטקובה נעזרת בחבר בצילום סלפי מגובה 300 מטר בדובאי
    24 שעות • 02.10.2018
    מתאבדים על כל סלפי
    המכורים לסלפי אקסטרים שמצלמים את עצמם על גגות של גורדי שחקים ולפעמים גם נופלים, ההודי שנטרף על ידי דב בזמן שניסה לתעד את עצמו, שני הנערים הרוסים שרימון התפוצץ להם ביד כאשר ביד השנייה החזיקו את הטלפון והמקסיקני שירה לעצמו בראש בשוגג כשעשה סלפי. מחקר חדש מגלה: לפחות 259 איש נהרגו ברחבי העולם במהלך צילומי סלפי. "זה רק קצה הקרחון", אומרים החוקרים, "המספרים גבוהים פי כמה"
    לילית וגנר

    בלילה של ה־16 בספטמבר טיפס הנער אנדריאה בארונה עד לגג מרכז הקניות "סארקה א־ססטו סן ג'ובאני" שבמילאנו. בארונה וחבריו התאמצו לטפס לנקודה הגבוהה ביותר במבנה כשהם מדלגים מעל גדרות וקירות, בלי לעורר את תשומת הלב של השומרים שהיו בתורנות באותו לילה. הסיבה לנחישות שלהם: בארונה בן ה־15 רצה לצלם סלפי בנקודה הגבוהה ביותר של הבניין.

     

    כמי שהיה ידוע בין חבריו כצלם סלפי־אקסטרים, חשבון האינסטגרם של הצעיר האיטלקי היה מלא בצילומים שלו כשהוא רוכן מעבר לגגות בתים, משקיף על נוף מצוק על פסגות הרים או רוכב על קטנוע, בלי קסדה כמובן. "המוות לא מפחיד אותנו, אנחנו מסתכלים לו ישר בעיניים", כתב מי שהיה תלמיד במכון הטכנולוגי, קפטן נבחרת הכדורגל של המוסד ואהוב מאוד על חבריו.

     

    ומדוע היה? כי הצילום על גג מרכז הקניות הזה התברר כצילום האחרון של בארונה, שניסה לתפוס זווית מחמיאה מול עדשת המצלמה המכוונת אליו, איבד את שיווי המשקל וצנח מגובה 40 מטר אל תוך תעלת אוורור. הפרמדיקים שהוזעקו למקום הבהילו אותו לבית החולים, שם ניסו הרופאים לעשות הכל כדי להציל את חייו, אבל מצאו עצמם מכריזים על מותו.

     

    מיותר לומר שבארונה לא לבד. קפיצה קטנה לאינסטגרם מגלה עוד הרבה מאוד משוגעים לדבר, שמבחינתם סלפי־אקסטרים הוא לא רק תחביב מפוצץ אדרנלין, אלא גם דרך לסחוט לייקים ממאות אלפי העוקבים המכורים שלהם ברשתות החברתיות. קחו למשל את אנג'לה ניקולאו הנורווגית, שהפכה את קו האופק של הונג קונג למגרש המשחקים האקסטרימי שלה, ומעלה צילומי סלפי עוצרי נשימה, תרתי משמע, אותם היא מביימת יחד עם בן הזוג שלה, איוואן בירקוס. הזוג, אם תהיתם, עדיין בחיים. גם מישל ויטוסזינסקי מפולין היא חובבת צוקים שמתעדת את עצמה בין שמים וארץ, כדי לספק את יצר המציצנות של העוקבים שלה, ועדיין בועטת. פחות מזל היה לחובב האקסטרים הסיני וו יונג־אינג, שחרש את המגדלים הגבוהים בעולם בניסיון תמוה לנצח את כוח הכבידה, אבל באחד הסלפי'ס הפחות מוצלחים, צנח אל מותו.

     

    הנער האיטלקי אנדריאה בארונה באחד מצילומי הסלפי האחרונים שלו
    הנער האיטלקי אנדריאה בארונה באחד מצילומי הסלפי האחרונים שלו

     

     

    מתרסקים על החיים

     

    כל הדוגמאות הללו הן הזרז ששלח את עורכי המגזין האמריקאי לרפואת המשפחה (Family Medicin and Primary Care) לבדוק כמה מקרי מוות נרשמו כתוצאה מניסיון לתעד את הפוזה האופטימלית לאינסטוש.

     

    לאחר בחינה מדוקדקת של מאמרי עיתונים מאוקטובר 2011 ועד נובמבר 2017, וחלוקת הממצאים על פי מין, גיל, וסיבת המוות של כל אחד מהקורבנות, קבעו החוקרים כי נמצאו 259 מקרי מוות שזכו לכינוי "סלפיסייד" — מוות כתוצאה מתשוקה בלתי נשלטת ללייקים באינסטגרם.

     

    כך למשל, בקנדה התפרסם סיפורם של שלושה כוכבי רשת שיצאו למסע אתגרי על הנהר, כשהם מנציחים את כולו בבלוג מצולם הנושא את השם "עפים על החיים" (High on Life) ומתמקד בהרפתקאות מאתגרות, מסוכנות ולעיתים גם לא חוקיות לטובת העוקבים שלהם ברשת. כשאחת הבנות נפלה למים, זינקו השניים האחרים להציל אותה, ושלושתם נסחפו והועפו מעל מפל שוצף, כאשר לאורך כל הזמן הזה הם לא מפסיקים לצלם. בתחילת השנה נהרגו תיירת בריטית, לואיז בנסון (37), ובן זוגה האוסטרלי מייקל קרן (33), כשנפלו אל מותם מצוק בגובה 30 מטרים בחוף הים באריסיירה שבפורטוגל בליל ה־14 ביוני השנה. המקומיים מצאו את גופותיהם של השניים כשלידם הטלפון הסלולרי של מייקל, וההנחה היא שהתאונה אירעה במהלך צילום סלפי, כשהטלפון נשמט למייקל מהיד ותוך ניסיון לתפוס אותו איבדו השניים שיווי משקל וצנחו אל מותם.

     

    רייקל גמבל (משמאל) שצנח אל מותו במהלך צילום סלפי
    רייקל גמבל (משמאל) שצנח אל מותו במהלך צילום סלפי

     

     

    רוצים עוד? ב־2014 נרשם מותו של צעיר מקסיקני, אוסקר אוטרו (21), שאחרי ליל שתייה החליט להנציח את עצמו אוחז ברובה אימתני המכוון לראשו. תוך ניסיון לצלם את הסלפי האופטימלי נפלט כדור. אוטרו נפח את נשמתו בדרך לבית החולים. ואם חשבתם שזה מטורף, מה דעתכם על שני הצעירים ברוסיה שניסו בינואר 2015 לצלם סלפי עם רימון ישן שמצאו בהרי אורל, ונהרגו אחרי שמשכו את נצרת הרימון למול העדשה והוא פשוט התפוצץ להם בפרצוף. מצב הטלפון הנייד והצילום האחרון בחייהם העידו בדממה על נסיבות מותם. ויש עוד מאות סיפורים כאלה על מי שאיבדו שיווי משקל וצנחו אל מותם שניות ספורות אחרי שעשו סלפי, שנשאר העדות האחרונה לחיים שנגדעו בחטף.

     

    מקרי המוות הרבים ביותר, מצאו החוקרים, הם כתוצאה מטביעה (70), דריסה על ידי כלי רכב (51) או נפילה (48), כששבעה מתוך עשרה קורבנות הם גברים. שמונה בני אדם נטרפו על ידי בעלי חיים, ו־16 התחשמלו למוות. מרבית מקרי ה"סלפיסייד" התרחשו בהודו, כשבאחד המקרים נפצעו 48 בני אדם כשניסו לצלם סלפי על רקע מאפייה שעלתה באש, תוך התעלמות מהוראות הכבאים להתרחק מהשריפה. אחרי הודו אפשר למצוא ברשימה את רוסיה, ארצות־הברית ופקיסטן. עוד מצאו החוקרים, שרוב מקרי המוות התרחשו בקבוצת הגיל של בני 20־29 (כמחצית). קבוצת הסיכון הבאה היא בני 10־19 (36 אחוזים).

     

    החוקרים — ד"ר אגם בנסאל ממכון "אינדרפראסטה" בדלהי שבהודו בשיתוף עם צוות מאוניברסיטת קארנגי־מלון — מתייחסים לממצאים ברצינות רבה, אף שהם משוכנעים ש־259 הוא מספר שאינו מייצג את המציאות. לדעתם, הממוצע של 43 מקרי מוות בשנה נמוך בהרבה מהממוצע האמיתי, ויש עוד רבים שמצאו את מותם תוך כדי צילום עצמי ולא נכנסו למחקר. "זה רק קצה הקרחון", נאמר במחקר, "יש מקרים רבים שלא דווחו כלל, וזאת בעיה שחייבים להתייחס אליה. 'סלפי' אף פעם לא מדווח כסיבת המוות". עכשיו הם קוראים להכריז על אזורים שבהם ייאסר השימוש במצלמות לצילומי סלפי, "בעיקר ליד מקורות מים, פסגות הרים וגגות בניינים גבוהים, וכל זה כדי להציל חיים", נאמר במסקנות המחקר. ואכן, No Selfie Zone כבר הוכרזו בכמה אתרי תיירות פופולריים במדינת גואה שבהודו.

     

    "צריך לחנך את הציבור בכל הנוגע להתנהגות מסוכנת ולמקומות מסוכנים שבהם אסור לצלם סלפי", כותב ד"ר בנסאל, "ויש להכריז על אזורים שבהם הסלפי אסור לחלוטין". וזה לא שיש לו משהו נגד הרצון האנושי המובן כל כך להנציח את עצמנו עושים משהו שנשמח להיזכר בו בעתיד (ראו מסגרת).

     

    הסיני וו יונג־אינג שצנח אל מותו מפסגת גורד שחקים
    הסיני וו יונג־אינג שצנח אל מותו מפסגת גורד שחקים

     

    הדב שטרף אותי

     

    גם חיות בר הן אבן שואבת עבור מכורי הסלפי. כך, למשל, בחודש מאי השנה נטרף צלם חובב על ידי דב רעב שנקלע לסיטואציה, ולצד הסיפור הנשכני הזה יש עוד המוני תיאורים של עובדים בגני חיות שבהם מככבים קופים, נמרים, פילים ומצלמות תיירים.

     

    "האירוניה היא שאנשים בדרך כלל מצלמים את התמונות האלה דווקא משום שהם אוהבים בעלי חיים", אמרה קיארה ויטאלי מ"העמותה הבינלאומית להגנה על בעלי חיים" בראיון ל"אינדיפנדנט" הבריטי בשנה שעברה. "אבל מאחורי הסלפי הזה תמיד אפשר למצוא סבל. אם לא לצלם עצמו, אז לבעלי החיים, שמוחזקים לפעמים בתנאים איומים רק כדי לספק את תאוות התיעוד שהתפתחה לתאוות לייקים ברשתות".

     

    ואכן, החיפוש אחר הזווית האופטימלית, אחר התמונה שתעצור את נשימתם של כל העוקבים ותהפוך את ה"Share" שלכם לשם־דבר ברשתות החברתיות, הוא שמתדלק את הספורט המסוכן שגובה מדי שנה עוד ועוד קורבנות. "הסלפי כשלעצמו אינו מזיק", אומר ד"ר בנסאל, ראש צוות המחקר, "אבל ההתנהגות האנושית המלווה אותו היא זו שמתגלה כמסוכנת כל כך".

     

    ד"ר מיכל עינב, ראש החוג לתואר שני בפסיכולוגיה מהמרכז האקדמי פרס, אומרת שבכל אשמות האחיות קרדשיאן. לא, סתם, אבל לדבריה, "בתרבות שמקדשת את הקרדשיאנס, את האינסטגרם ו'האח הגדול', הרי שאם אין לך מספיק לייקים אתה מרגיש לא אהוב. ואם לא כולם מגיבים מיד לפוסטים שלך אתה תעשה הרבה מאוד כדי לגרוף את כמות הלייקים הנדרשת, ולפעמים מדובר גם במעשים שיכולים לסכן חיים". לדבריה, במציאות שבה מושגים כמו דיסקרטיות ופרטיות הפכו כבר מזמן למיושנים וחסרי רלוונטיות, תחושת הערך העצמי שלנו מתבססת על ההערכות השטחיות למדי של אנשים שאת רובם אנחנו לא ממש מכירים. "זה תקין לבסס חלק מההערכה העצמית שלנו על דעת האחר לגבינו, אבל זה בעייתי כאשר אנחנו מכוונים לכמות ולא לאיכות. הרי אף אחד לא באמת מכיר את מאות החברים שעושים לו לייקים, ולכן המציאות הזו היא הרסנית ומפחידה".

     

    yed660100