לשחרר את אפצ'י

גם אתם מנסים להיות מנומסים ולהחניק עיטוש כשאתם נמצאים ליד אנשים? כדאי שתדעו: זה עלול לגרום לקרע בלוע, דליפת אוויר מהריאות ואפילו דימום תוך־גולגולתי • אז תפסיקו להתבייש ותתחילו להתעטש

אין מי שלא מכיר את הסיטואציה הזאת: נוסעים באוטובוס, צופים בסרט בקולנוע או יושבים במסעדה, ופתאום מרגישים את הדגדוג הזה באף, שמבשר את בוא האפצ'י. אם אתם שייכים לקבוצת האנשים שמנסים להחניק את העיטוש עד שתהיו לבד, ייתכן שתרצו להפסיק להיות מנומסים כשתשמעו למה זה עלול לגרום.

 

בשבוע שעבר דווח על גבר בן 34 מהודו, שהובהל לבית־חולים עם קשיים בדיבור ובבליעה לאחר שניסה לא להתעטש. על פי הדיווחים, האיש סיפר לרופאים כי לאחר שעצר את העיטוש, הוא החל להרגיש נפיחות סביב צווארו. עד מהרה התקשה לבלוע והחל לסבול מכאבים. זמן קצר לאחר מכן איבד את קולו. בבדיקות שנערכו לו בבית־החולים התגלה כי החולה קרע את הלוע כתוצאה מהניסיון לעצור את העיטוש.

 

למה אנחנו מתעטשים? האף שלנו מדגדג כאשר גרגרי אבק, חול או אפילו עשן מכלי רכב נכנסים לנחיריים, והעיטוש משחרר מים, ריר ואוויר מהאף בעוצמה חזקה על מנת לסלק את החלקיקים הזרים. הרופאים מסבירים כי לאנשים, שמחזיקים את העיטוש ולא מאפשרים לו להשתחרר, עלולים להיגרם סיבוכים רציניים, גם אם נדירים, כמו נזק לשמיעה, דליפת אוויר מהריאות ואפילו קרע בלוע.

 

"ההתעטשות היא פעולה הדורשת עליית לחץ משמעותית כדי לייצר זרימת אוויר חזקה. אם אנחנו מנסים לעצור בכוח את ההתעטשות הלחץ עובר לרקמת השכנות ועלולים להיגרם סיבוכים", מסביר ד"ר זהר יואכימס, מומחה לרפואת אף אוזן גרון של שירותי בריאות כללית במחוז שרון־שומרון. "במקרים נדירים - כמו שקרה בהודו - עליית הלחץ הפתאומית בלוע של האדם עלולה לגרום לקרע. הניסיון לעצור את העיטוש עלול לגרום לסיבוכים נוספים, כמו עליית לחץ בסינוסים, באוזניים, בבית החזה ובכלי הדם, שעלולה לגרום לקריעת עור התוף, לדליפת אוויר מהריאות, לשטף דם בלחמית העין ואפילו לדימום תוך־גולגולתי".

 

לצד ההמלצה לא לעצור בכוח את ההתעטשות, ד"ר יואכימס מדגיש ש"עדיף כמובן לא להפנות את הפנים אל האנשים הסובבים אותנו אלא להתעטש לתוך ממחטה או למרפק, ואם מתעטשים לכף היד יש לדאוג לשטוף את הידיים לאחר מכן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים